Семейни модели при разведени родители?

• 7 175
  • 167
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Големи психологии, големи обяснения за насилниците...
И защо всичко това?
Искаш детето ти да е дете на разведени хора. Ами добре. Че иначе щяло да попие от психическото насилие от тръшкането на врати. От баща си.
Просто ще попива от други.
Тръшкането на врати и удрянето на врати, стени, хвърлянето на предмети са в рамките на домашното насилие, защото присъстващите чувстват, че те са следващите. Освен това, детето вижда това поведение като приемливо и като норма. Не е все едно дали други го правят или баща ти, който е модел на подражание и оцеляване. Откъде мислиш, че са се пръкнали всички днешни насилници? Сигурно от семейства, в които под звуците на Шопен се чете книга ли? Естествено, че не е нужно човек да е психолог, за да знае, че такова ежедневие е вредно за децата.
И скандалите също. Децата се чувстват виновни, когато родителите се карат освен стресирани и несигурни.
Това не означава, че разводът няма също да ги травмира и разтърси, но затова човек мисли и избира кое е по-добро в дългосрочен план.

# 136
  • София
Ако не беше замесено дете, щеше да ми е забавно на вашият модел на мъжкото поведение.
Всичко е цветя и рози, послед тя разжда и този мъж изведнъж "щрак" става насилник. Мен ми е интересно, какво се е случило за да се стигне до там, защо един човек се е променил така !? Едва ли един ден решава, абе аз от утре почвам да я тормозя мойта, защото видиш ли няма къде да избяга.

Всички психично здрави мъже сме способни на насилие и изпитваме агресия. Обаче, тази агресия е сложена под самоконтрол, защото така сме възпитани/социализирани. Изблиците на агресия са следствие на загуба на самокотрола, което е проява на слабост в мъжката психика.

Жените имате нужда от това да усещате стабилност в партньора си, защото посъзнателно търсите защита от него. Един мъж неспособен на агресия е неспособен и да ви защити. Затова, често подсъзнателно жените провокират мъжете си, за да опипат къде са им границите. Когато осъзнатост на жената и липсва емпатия от страна на жената към мъжа, този процес може да се самоиндуцира до крайност до която виждаме в гореописаните случай.

Прибягването до агресия от страна на мъжете е последният ни инструмент, с който си решаваме проблемите. Лошото е, че когато се окаже работещ и ефективен се нормализира и става първият ни избор.

# 137
Много подкрепям коментара на Веси за отровната среда.
Не е нужно дори шамари, крясъци. И само мълчание да е, точно го е казала "напрежение", вкъщи е ужасно.
У дома трябва да се прибираш с удоволствие, да нямаш търпение...а не "краката ти да се връщат" при мисълта, без значение дали говорим за родители, или дете.

# 138
  • София
Ако не беше замесено дете, щеше да ми е забавно на вашият модел на мъжкото поведение.
Всичко е цветя и рози, послед тя разжда и този мъж изведнъж "щрак" става насилник. Мен ми е интересно, какво се е случило за да се стигне до там, защо един човек се е променил така !? Едва ли един ден решава, абе аз от утре почвам да я тормозя мойта, защото видиш ли няма къде да избяга.

Какво значи да я намрази? Като един нормален мъж намрази жена си си тръгва, не я бие. И да, насилниците са така. Романтични любовници и като жената им стане сигурна започват с шамарите, или първо с тряскането на врати и удрянето на стени. Има достатъчно достъпна литература, можеш да прочетеш, типично е.

# 139
  • Далечният изток
Да, и аз вече казах на съфорумеца, че му е непозната материята и греши в разсъжденията. Той разсъждава как действат нормалните мъже. Само че насилниците не са нормални, те са много често хора с личностни разстройства.

# 140
Не. Ненормалните се държат така.
Явно някой тук не знае елементарни неща за нормалното поведение.

# 141

Всички психично здрави мъже сме способни на насилие и изпитваме агресия. Обаче, тази агресия е сложена под самоконтрол, защото така сме възпитани/социализирани. Изблиците на агресия са следствие на загуба на самокотрола, което е проява на слабост в мъжката психика.

Жените имате нужда от това да усещате стабилност в партньора си, защото посъзнателно търсите защита от него. Един мъж неспособен на агресия е неспособен и да ви защити. Затова, често подсъзнателно жените провокират мъжете си, за да опипат къде са им границите. Когато осъзнатост на жената и липсва емпатия от страна на жената към мъжа, този процес може да се самоиндуцира до крайност до която виждаме в гореописаните случай.

Прибягването до агресия от страна на мъжете е последният ни инструмент, с който си решаваме проблемите. Лошото е, че когато се окаже работещ и ефективен се нормализира и става първият ни избор.

Няма гледна точка, от която тряскането на врати, обидите и крясъците да са нормално отношение към партньорката. Ти на твоята дъщеря така ли ще и кажеш - провокирала си го, да му видиш границите, стой с него, той е стабилен. Или ще и кажеш веднага "Зарежи го тоя и си ела в къщи".

Като се зачудиш нещо насилие ли е, или не е, представи си някой да го прилага към твоето дете и веднага ще направиш разликата.

# 142
  • София
Не. Ненормалните се държат така.
Явно някой тук не знае елементарни неща за нормалното поведение.
Кое е нормално?

# 143
  • София
Има достатъчно достъпна литература, можеш да прочетеш, типично е.

Препоръчай ми конкретни книги да се образовам. Чета на български, английски и руски дорбе, ще се радвам даже на повече от една препоръка за книга.

# 144
Ако обърнем ситуацията - мъжът изкарва повече пари, върши цялата домакинска работа, а жена му крещи, обижда го, тряска врати и хвърля предмети. Какво ще му препоръчат защитниците на брака на всяка цена - стой при нея,  детето има нужда от двама родители. Средата е отровна, ама не много. И мъжът бъхти двойно, жена му си харчи парите само за себе си, но това са дреболии. Детето гледа скандали, плаче само в детската стая, но стига глезотии, нали не го бият и малтретират?
Мдам, чудесен съвет и към жена, и към мъж.

# 145
  • София
Има достатъчно достъпна литература, можеш да прочетеш, типично е.

Препоръчай ми конкретни книги да се образовам. Чета на български, английски и руски дорбе, ще се радвам даже на повече от една препоръка за книга.
Дори няма нужда от книги. Пиши в интернет, ресурси колкото искаш. Това е в основата на факта, че несъзнателно всяка жена е потенциално застрашена от всеки мъж, както и децата от възрастните, чисто физически по-силните могат да ни наранят. Когато физически по-силния агресира предмети, врати, стени и тн, това е заплаха по учебник. Пиши на всеки език, който знаеш в Гугъл и ще ти излязат хиляди резултати, научни, на световни организации и прочее. Всеки, който има момче е редно да го възпита да не буйства физически около други хора, особено жени и деца, защото ще ги накара да се почувстват заплашени.

Това се е знаело винаги. Баща ми е 205 см на ръст, дори не искам да си представям как бих се чувствала ако се развилнее и тресне врата. Същото е и със сина ми, който е близо 2 метра.

" Physical abuse can include damaging property, smashing things, slamming doors, punching walls, and using threatening behaviour or gestures."

https://www.un.org/en/coronavirus/what-is-domestic-abuse

https://16days.idas.org.uk/stories/physical-abuse/
[https://www.createsoulspace.net/recognizing-domestic-abuse.html][/url]

# 146
  • София
Дори няма нужда от книги. Пиши в интернет, ресурси колкото искаш.

Аз си държа поне една книга да ми препоръчаш. В интернет пише всякакви глупости, включително и това, че мъжа да не дава пари на жена си също видиш ли било формна на насилие.

Интересно ми е, аз никога не съм бил жена и според мен, една книга би било дорбо начало да разбера психиката на насилниците, че била различна от тази на нормалните мъже, както тука твърдите.

Ако не можеш да ми препоръчаш, вземи ти прочети една моя любима книга по тази тема:

https://www.amazon.com/Ordinary-Men-Reserve-Battalion-Solution/dp/0062303023

Описва, как от едни най-обинковенни мъже, чрез контрол над среда им се получават масови убийци. Супер четиво е да ти отвори очите за човешката природа. И като я четях си спомням, как си мислих .. как всичко е една подредица от малки стъпки, които и аз бих направил.

Експеримент на Милграм също излседват тези феномени и неговите изводи потвърждават емпиричното знание на нацистите по темата, за което става въпрос в Ordinary Men

Така, че Бояна, чакам да ми кажеш коя КНИГА трябва да прочета, за да разбера това дето вие го схващате. Отворено ми е съзнанието, така или иначе покрай празниците мисля да прочета една две книги, така че препоръчайте ми Simple Smile

# 147
  • София

Така, че Бояна, чакам да ми кажеш коя КНИГА трябва да прочета, за да разбера това дето вие го схващате. Отворено ми е съзнанието, така или иначе покрай празниците мисля да прочета една две книги, така че препоръчайте ми Simple Smile

https://www.ozone.bg/product/sociopat-t-okolo-teb/?gad_source=1& … 6I4BoCbAIQAvD_BwE

https://www.colibri.bg/knigi/1323/mari-frans-irigoajen-moralniqt … vyv-vsekidnevieto

https://www.amazon.com/Toxic-Couples-Psychology-Domestic-Violence/dp/0415588898

Ето ти три различни книги. Първата ще ти обясни личностовите разстройства, които много често са профил на насилниците. Втората си е директно за психология на домашното насилие. Третата също. И трите са от изтъкнати учени в областта.
Мисля, че добре ще ти обяснят защо се получава така и защо не става изведнъж. Не, че няма и единични патки, които се събират с мъже, които от началото ги шамаросват, но общият случай изобщо не е такъв.

# 148
Ако обърнем ситуацията - мъжът изкарва повече пари, върши цялата домакинска работа, а жена му крещи, обижда го, тряска врати и хвърля предмети. Какво ще му препоръчат защитниците на брака на всяка цена - стой при нея,  детето има нужда от двама родители. Средата е отровна, ама не много. И мъжът бъхти двойно, жена му си харчи парите само за себе си, но това са дреболии. Детето гледа скандали, плаче само в детската стая, но стига глезотии, нали не го бият и малтретират?
Мдам, чудесен съвет и към жена, и към мъж.
И когато мъж е в това положение бива наричан "мухльо", "тъпак", "под чехъл", "смотан" и т.н. цветисти описания.
Но за жена в това положение се приема, че е съвсем ок - тя е кротка, работна, добра домакиня и майка, изобщо  супер предпочитана партия

# 149
  • София
Изчетох краткте описания и на трите книги и са страхотни попадения по темата. Благодаря ти много за хубавият подарък за коледа. Ще прочета поне една от тези книги.

Общи условия

Активация на акаунт