Зачитане на трудов стаж и професионален опит

• 3 107
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
На мен много изненадващо в детска градина ми признаха 16 години стаж от съвсем друга професия, а на мои колеги в същата ситуация - 6 години, на други - нищо.  Всеки прави каквото си реши явно.

# 16
Някои организации признават целия трудов стаж. Всичко зависи от това, което е разписано във вътрешните правила.
На мен много изненадващо в детска градина ми признаха 16 години стаж от съвсем друга професия, а на мои колеги в същата ситуация - 6 години, на други - нищо.  Всеки прави каквото си реши явно.

# 17
Настоящият ни КТД, както и предходния, признава само стажа на сходна позиция.
Много години, преди тези последни два, се признаваше целия трудов стаж без значение сферата, позицията и опита.
Всичко зависи от КТД. Борете се следващия КТД да признава целия трудов стаж, друг начин няма.

# 18
  • Sofia
Някои организации признават целия трудов стаж. Всичко зависи от това, което е разписано във вътрешните правила.
Да, но моят стаж е 21 години. Как решиха да са точно 16 не разбрах. Освен това подписах договор на 80 на сто от заплатата за учител, защото решиха да не ми признаят уверението от университета за взет държавен изпит. В края на месеца ми изплатиха обаче 100 %. Още не съм подписала нов договор в същото време . Това го наричам правене каквото си искат.

# 19
Да, но моят стаж е 21 години. Как решиха да са точно 16 не разбрах. Освен това подписах договор на 80 на сто от заплатата за учител, защото решиха да не ми признаят уверението от университета за взет държавен изпит. В края на месеца ми изплатиха обаче 100 %. Още не съм подписала нов договор в същото време . Това го наричам правене каквото си искат.

КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Чл. 24. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ при определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се заплаща допълнително трудово възнаграждение, зачитат изцяло за придобит трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата придобития трудов стаж до 01.07.2007 г. по трудово или служебно правоотношение.
Чл. 25. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ зачитат трудовия стаж, придобит след 01.07.2007 г. в друго предприятие на сходна или със същия характер работа или професия, съгласно чл. 12, ал. 4 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, както следва:
1. За педагогическия персонал в съответствие с чл. 19, ал. 1, ал. 2 и ал. 4 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, както и в други отрасли и дейности по специалността от висшето образование с придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“, която ползва като учител.
2. За непедагогическия персонал – съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите в Република България.

# 20
Здравейте, знаете ли точно къде в сайта на НОИ човек може да си направи справка за тр. стаж. след 1997г. по егн и пик ? /Влязох, но не видях./

# 21
Позицията на сегашната ми работа, където работя от година и четири месеца, е сходна с позициите ми в предишните две фирми Х респ. Y.
Тук изобщо не ми зачетоха предишното прослужено време (2,6 г. във фирма Х и 4 г. във фирма Y) и почнаха да ми начисляват клас, едва след като направих една година във фирмата.

Във фирма Y ми бяха зачели стажа във фирма Х. Въпрос на вътрешна политика е.

А преди години работех за един германец, най-дългогодишното ми работно място до момента - 8 години. Съответно ми се начисляваше клас за прослужено време.
Вече не помня как съм разбрала, но бях бясна, когато установих, че заплатата на новоназначена колежка на същата позиция умишлено беше калкулирана по-висока от моята, за да бъдат уеднаквени, т.е. моята основна заплата плюс клас да бъде равна на нейната основна заплата.

Те така... който държи ножа, той реже хляба.

По питането на авторката - нямате право на претенция, двете позиции нямат нищо общо.

# 22
Аз никога не съм одобрявала тези надбавки за стаж. Какво значение има за работодателя, че си работила 15 години в друга фирма? Ако си натрупала много опит и знания това ще се отрази на заплатата, но не всеки с еднакъв стаж има и еднаква квалификация. Защо да се въвежда такава уравниловка?

# 23
Това от години е дебат из форуми/групи за ТРЗ/счетоводители.
От една страна разбирам, че процента за стаж го има, защото не може всеки излязъл от университета да е равно оценен на дългогодишен служител, който върши работата два пъти по-бързо и с два пъти по-малко грешки. Често именно младите имат много големи претенции за заплащането, но без особено покритие. Има фирми, в които политиката не позволява да сложим двама заварчици например на различни основни заплати, защото ще се счете за дискриминация и да, от познати знам за такива заведени дела срещу работодателя.
При нас например не е така - когато започнах сегашната ми работа основната ми заплата беше 30% по-ниска от тази на старши служителя на същата позиция. Освен, че основната му заплата беше значително по-висока, 30-те години стаж също вдигаха сумата значително, а аз имах признат стаж едва около 5 години. Няколко години по-късно моята основна заплата е по-висока.
Наистина е въпрос на преценка на работодателя кого как ще оцени и каква индивидуална заплата ще договори. Все още не е влязла наредбата за прозрачност на заплащането, която се говори, че ще вкарват, и заплатата е конфиденциална информация, така че е въпрос на свободен избор дали сте или не сте съгласни да започнете работа за сумата и условията, които ви предлагат.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 22:11 от HoneyBee33

# 24
Това от години е дебат из форуми/групи за ТРЗ/счетоводители.
От една страна разбирам, че процента за стаж го има, защото не може всеки излязъл от университета да е равно оценен на дългогодишен служител, който върши работата два пъти по-бързо и с два пъти по-малко грешки.

А често е обратното - старите имат лоша ИТ култура, бавни са, не владеят нови технологии...

И затова заплатата трябва да дава оценка на уменията, а не някакъв административно наложен стаж.

# 25
А често е обратното - старите имат лоша ИТ култура, бавни са, не владеят нови технологии...

И затова заплатата трябва да дава оценка на уменията, а не някакъв административно наложен стаж.
Така е, но това зависи от професията. Много професии замират, защото няма можещи млади кадри за тях, а старите се пенсионират.
Нямам твърдо мнение.
Все пак доплащането за стаж е от годините, в които все още всички имаха работна дисциплина и нямаше ИТ разделение на "можещи" и "неможещи" да работят дигитално. Така при равни други условия се разграничаваха по-ефективните служители.
Сега нещата са други, факт. И вероятно има нужда от подобрения в законите.

# 26
Фирмите отдавна са му намерили цаката:
- За твоите умения сме готови да платим Х пари. Понеже имаш 10 години стаж и сме длъжни да ти платим 6% надбавка, основната ти заплата ще бъде Х-6% и после с класа ще вземаш Х.

# 27
Фирмите отдавна са му намерили цаката:
- За твоите умения сме готови да платим Х пари. Понеже имаш 10 години стаж и сме длъжни да ти платим 6% надбавка, основната ти заплата ще бъде Х-6% и после с класа ще вземаш Х.
Онзи ден имаше такъв казус, дали тук във форума или из фб - не помня. Заплатата договорена нето и основната е изчислена със съответния стаж. Стажа се променя и за да остане нетото същото (каквото е първоначално договорено), трябва да се подаде ЕТЗ към НАП за промяна (намаляне) на основната заплата. Joy

# 28
За подобна стъпка е необходим анекс към договора, в който да бъде уговорен новият размер. Служителят склонен ли е да го подпише?

# 29
Не знам, казуса не е мой. Просто го четох и разказвам по спомен, по повод по-горния коментар, че има фирми, които плащат заплатата, изваждайки стажа, което за мен лично е глупаво и ненужно, но е факт, че се прави на места.

Общи условия

Активация на акаунт