Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 35 316
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
Настинка/вирус не се лекуват с антибиотик. Каквото и да е пила - не е било правилното, кога е спрян антибиотика? Това CRP в съчетание с PCT, говорят за активна бактерална инфекция - недобре лекувана или лекуваща се все още (което ще рече, че например преди седмица CRP е било трицифрено, правени ли са изследвания преди започване на антибиотика?). Доверявате ли се на образната диагностика, ако имате диска занесете го за разчитане на още едно място?
За мен проблемът не е гастроентерологичен, кое води лекарите в тази посока? Липсата на апетит? За колко възрастен човек говорим, оплаква ли се от болки в коремната област, проблеми с изхожданията, честота, консистенция, друго?
Бих направила консултация с втори специалист вътрешни болести. Ако Ви предложат прием в отделение - не отказвайте.

# 121
Благодаря Ви
Антибиотика е спрян на 01.01.
Не са правени изследвания преди назначаването на антибиотика.
Само преслушване със слушалки.
64 годишна жена
Има оплаквания като повдигане, повръщане след хранене, тежест в гърдите/за момента малко по утихнаха /
Проблем с изхождането винаги е имало/в последно време е по-добре/.
След антибиотика няма друго предписано лечение.
Настинка/вирус не се лекуват с антибиотик. Каквото и да е пила - не е било правилното, кога е спрян антибиотика? Това CRP в съчетание с PCT, говорят за активна бактерална инфекция - недобре лекувана или лекуваща се все още (което ще рече, че например преди седмица CRP е било трицифрено, правени ли са изследвания преди започване на антибиотика?). Доверявате ли се на образната диагностика, ако имате диска занесете го за разчитане на още едно място?
За мен проблемът не е гастроентерологичен, кое води лекарите в тази посока? Липсата на апетит? За колко възрастен човек говорим, оплаква ли се от болки в коремната област, проблеми с изхожданията, честота, консистенция, друго?
Бих направила консултация с втори специалист вътрешни болести. Ако Ви предложат прием в отделение - не отказвайте.

# 122
Здравейте,
Какво мислите за резултатите ми освен завишеният пролактин.. на 28г съм

# 123
Трябва да вземате витамин Д, много е нисък.

# 124
Здравейте,

За пролактина спазила ли си правилата при даване на  кръв?!
Иначе щитовидните са добре, вит.Д е нисък

# 125
Здравейте,

За пролактина спазила ли си правилата при даване на  кръв?!
Иначе щитовидните са добре, вит.Д е нисък

Да, поседях 30 мин в чакалнята. Винаги ми е бил висок.. лятото пих за него Достинекс и за месец го свалих. Целта ми беше бременност, но сега вече сме насочени към Инвитро (заради други проблеми) , та ще видим дали ще бъде отново пречка. Благодаря!

# 126
Здтавейте,

Дъщеря ми изкара Грип А, даже май още го кара, но видимо се подобрява.

В Германия не пускат изследвания... защото всичко винаги се лекува с чай и въздух, та ск пуснах в частна лаборатория. Много съм притеснена, дайте съвет:

# 127
Представям си колко е струвало това частно удоволствие там 😒
При грип нещата се разбъркват, за момента нищо не изглежда крайно притеснително. С това CRP в България щяха да й дадат антибиоти, но в чужбина по-скоро съм скептична. На оправяне ли върви или на влошаване? Ако е на оправяне както пишете, пуснете контрола след 3 дни и ще се види. Левкоцитите не показват насложена бактериална инфекция, ако това Ви притеснява.

# 128
Представям си колко е струвало това частно удоволствие там 😒
При грип нещата се разбъркват, за момента нищо не изглежда крайно притеснително. С това CRP в България щяха да й дадат антибиоти, но в чужбина по-скоро съм скептична. На оправяне ли върви или на влошаване? Ако е на оправяне както пишете, пуснете контрола след 3 дни и ще се види. Левкоцитите не показват насложена бактериална инфекция, ако това Ви притеснява.

Безкрайно благодаря за отговора. Притесняват ме и резултатите на еозинофилите и монозитите. Или доста повишени, или много занижени. На какво се дължи това?

Иначе да, стреснах се при ЦРП показателя, но вие ме успокоихте, благодаря.

Пак ли трябва да пусна ПКК след 3 дни? Така ли е редно? Лошото е, че тук вземат кръв само от вената, а това е стресиращо за едно дете... Sad

# 129
Не, спокойно - отклоненията са минимални и не са от клинично значение, при грип е нормално цялата имунна система да промени стандартното си разпределение (всички изредени от вас са видове левкоцити (бели кръвни клетки) и всеки вид си има функция да пази и бори различни неща, с които се сблъсква организма). Когато има инвазия, както е при грипа, тялото зарязва алергичните прояви (намалява еозинофилте) и изпраща малката армия на фронта (моноцитите). Тъй като е вирус - не се увеличават неутрофилите, ако бяха бактерии - тогава тялото бие аларма на всички нива, костния мозък произвежда много бели кръвни клетки (скачат левкоцитите) с функция на бактериални убийци - това са неутрофилите, които също се увеличават много, понякога докарвайки другите видове почти до 0. Това е тежката пехота, тялото я изкарва, когато е на зор.
Не знаех, че само венозно взимат кръв 🥺 според мен едно CRP след 3-5 дни ще е достъпно, ако нещата вървят на подобрение. Търсете място да вземат от пръстче… но ако детето е добре в крайна сметка може да й спестите боцкането.

# 130
Здравейте! Жена на 48 г. съм, преди 3 години отключих проблем с щитовидната жлеза, тогава имах високо TSH 67 µIU/ml. Получавах паник атаки, имах пулс 120 в покой. Тогава ходих на ендокринолог, изписа ми лечение и стойностите намаляха. От тогава профилактично се изследвам на всеки 6 месеца. Напоследък обаче учестения пулс пак се върна. Резултатите от днешните изследвания:

TSH - 2.85 µIU/ml (реф. интервал 0.27 - 4.20)
FT3 - 5.12 pmol/L (реф. интервал 3.10 - 6.80)
FT4 - 18.96 pmol/L (реф. интервал 12 - 22)

Всичко наред ли е? Някъде четох, че оптимално TSH трябва да е под 2.

# 131
Оптимално е ТСХ да е около и под 2, да.
През зимата обикновено дозата се регулира наново, ендокринологът Ви не Ви ли го каза?

# 132
Здравейте! Жена на 48 г. съм, преди 3 години отключих проблем с щитовидната жлеза, тогава имах високо TSH 67 µIU/ml. Получавах паник атаки, имах пулс 120 в покой. Тогава ходих на ендокринолог, изписа ми лечение и стойностите намаляха. От тогава профилактично се изследвам на всеки 6 месеца. Напоследък обаче учестения пулс пак се върна. Резултатите от днешните изследвания:

TSH - 2.85 µIU/ml (реф. интервал 0.27 - 4.20)
FT3 - 5.12 pmol/L (реф. интервал 3.10 - 6.80)
FT4 - 18.96 pmol/L (реф. интервал 12 - 22)

Всичко наред ли е? Някъде четох, че оптимално TSH трябва да е под 2.

Щитовидните ФТ3 и ФТ4 , които са важните са с доста прилични стойности, да ТСХ трябва да е по-нисък, но той е чувствителен показател и може от настинка например да покаже моментна по-висока стойност. Може да се вдигне съвсем леко дозата, но трябва да се внимава да не стане предозиране. Аз лично имам съмнения, че учестения пулс е от това. Проверявали ли сте се за дефицити на витамини - желязо, В12, Д? Кр.захар и инсулин как са? Като се разбутат нещата ендокринно и тръгват всякакви неща. Също така - с цикъл ли сте или в менопауза, много причини може да има.

# 133
Здравейте! Добре ми е захарта - последно мисля, че беше 4.8.
Останалите (желязо, В12 и др.) не съм изследвала скоро и може би трябва да го направя. Последният път бяха в норма. Все още не съм в менопауза.

# 134
Дефицитите на витамини са често съпътстващи хипофункцията на щитовидната, така че е хубаво да се следите. Понякога при дефицит на В12 има паник атаки. Иначе захарта добре, но е хубаво и инсулин да си изследвате. Ако тръгва някакъв проблем по тази линия първо тръгва със завишен инсулин т.е. ИР, ако там не се реагира се стига евентуално до диабет, където вече захарта е висока.

Общи условия

Активация на акаунт