Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 474
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Какво е стол emsella? Явно адски изоставам 🫢

# 406
Да ви се оплача, този месец менструацията ми е буквално три дни на легло, без никакво преувеличение. Добре че работя от вкъщи и имам малко ангажименти навън (2-3 часа на ден), но пак е ад. Нямам предвид само силното кръвотечение, а преди това мигрена, тазови болки, отпадналост...
Да се свършва тая мъка вече.

# 407
3 дни преди цикъл снощи ми беше толкова замаяно, че успях да изгоря овлажнителя за въздух.
От няколко месеца се чудя как да организирам пак кардиолог, този път заради много ниско кръвно на моменти.
За мой късмет днес болница Лозенец пуснаха пост, че откриват женски кардиологичен център, и първата седмица от 27ми до 31ви януари безплатни прегледи всеки следобед с предварително записване.
Току-що си записах час, казвам го ако някоя от вас иска също - да се възползва.

# 408
Ашвагандата може ли да се комбинира с вечерната иглика. За нервно напрежения ми я изписаха. Не търся влияние върху хормоните, но чета тука че влияе на тези на щитовидната жлеза.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 16:01 от Vbb07

# 409
  • София
При мене също се появи мигрена в перименопаузата. Надявам се да съм приключила вече след десетгодишен период. Миналата година имах епизодични появи на мигрена, но много леко. То и веднъж ми дойде и няколко зацапвания. Та, предполагам му се вижда края.
А какви са Ви симптомите при мигрена. Аз също съм в перименопауза и имам главоболие, болки в очите и все ми се "повдига", но не повръщам. Записах си час за ЯМР, но докато ми дойде датата за прегледа, да потитам и тук!
Повръщане не съм имала. Просто болка, която трудно се повлиява от хапче.

# 410
При мигрена е по-различно усещането от това при нормално главоболие. Често е и несиметрично, от едната страна на главата боли повече, а от другата по-малко или никак. Поне при мен бяха все зад очите позиционирани тия усещания, не знам дали е при всички това. Но е гадно. Много. Повръщала съм по време на криза, но не като самостоятелен симптом ами от болка... Особено ако се намеси и дразнител - шум, миризма на каквото и да е, светлина или дори просто много ярък цвят пред очите ми.
Но моите не бяха свързани с цикъла както е при много жени, освен че и бяха с аура, та в повечето случаи успявах да предотвратя най-голямата гадост. Малкото, в които не съм успявала, са ми достатъчни за 2 живота напред...

Идея е да се посети и очен лекар, ако не сте се проверявали скоро. Че в този период от живота вървят и промени в зрението при повечето, а като има нужда от корекция с очила и не се направи, напрягането покрай това също води до главоболия.

# 411
Аз съм с хистеректомия, но понеже имам яйчници, все още когато трябва да ми дойде, усещам тридневното си главоболие, което продължава и нощем. При мен се появи към 40-та годишнина, когато ми започнаха и кръвоизливите. Явно това са все "подаръци" от пременопаузата.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 22:00 от Ena123

# 412
  • Пловдив
При мигрена е по-различно усещането от това при нормално главоболие. Често е и несиметрично, от едната страна на главата боли повече, а от другата по-малко или никак. Поне при мен бяха все зад очите позиционирани тия усещания, не знам дали е при всички това. Но е гадно. Много. Повръщала съм по време на криза, но не като самостоятелен симптом ами от болка... Особено ако се намеси и дразнител - шум, миризма на каквото и да е, светлина или дори просто много ярък цвят пред очите ми.
Но моите не бяха свързани с цикъла както е при много жени, освен че и бяха с аура, та в повечето случаи успявах да предотвратя най-голямата гадост. Малкото, в които не съм успявала, са ми достатъчни за 2 живота напред...
Много точно описание. При мен винаги е било едностранно, и ако едната страна ме боли 2 дни, после другата още 2 дни, в началото беше кошмар. В последните години успях да занижа до минимум тези болки.

# 413
А може би е добре, при каквото и да е главоболието, да се мери кръвното.

# 414
  • София
Моето съм го мерила многократно при главоболие - когато е при цикъл, кръвното ми е било нормално към ниско.

# 415
При мен има връзка между главоболието и кръвното. Особено като се събудя с главоболие, сигурно е, че пак се е вдигнало. Иначе обикновено си е ниско.

# 416
Тези съвети, да се изключат очите и кръвното, са си добри. За друг може да са от полза.
При мен проблемът е, че не е нито едно от тях Simple Smile

# 417
  • София
И при мен. Би било по-лесно, ако имаше отстранима причина. Явно не съм единствена, за съжаление.

# 418
От вариации в кръвното боли глава също, разбира се. Но обикновено не е баш като при мигрена, различни са много като усещания. Което пак не пречи да се проверява ако има с какво, по-добре да се установи ако има нещо там.

# 419
Какво е стол emsella? Явно адски изоставам 🫢
Стол за стягане на тазовото дъно, работи с магнитни импулси. Прави ми впечатление, че коментирате всякакви екстри на перименопаузата, но никой не споменава за отслабено тазово дъно, пролапси, инконтиненции и други подобни съпътстващи екстри, които са много често срещани в тази възраст, особено при естествено раждали жени. Мен понеже ме подминанват описаните от вас екстри (засега) освен канската мигрена, но тя си ми е верен спътник в живота, не е от ЕГН-то, та за сметка на това ме споходи т.нар. стрес инконтиненция. Засега е само при спорт, ама аз и от това не съм готова да се откажа, няма да се дам на ш*****та възраст, та четох, че тези процедури са много ефективни, смятам да направя един курс и да се върна към любимия си спорт. Та ми се искаше да чуя от "първо лице", ако някоя съмишленичка по съдба ги е пробвала, ама явно аз ще съм първата (от темата).

Общи условия

Активация на акаунт