Отговори
# 420
Търсех автомивка за София за предпродажбена  козметична подготовка и попаднах на Wash depot. Някой ползвал ли ги е? не намерих мнения. Приемам полезни съвети и препоръки Simple Smile

# 421
  • София
Никога не съм гледала състава на течността за чистачки. Взимам това, което е готово за употреба и на нормална цена. Никога не съм имала проблеми. Да не говорим, че такива зими в България -20 няма.
Течността за чистачки стана по-скъпа от цената на бензина. Всички течности не замръзват, но качествените чистят добре, докато някои замазват стъклото и пречат на видимостта.

Моите впечатления са други. Точно евтините течности са бъкани със спирт или не знам и аз какво слагат. Мирише на джибре, но си чистят перфектно Smiley

# 422
Я дай цена на евтина течност на литър?

# 423
  • София
Е, чак така.... говоря за евтините готовите течности от кауфланд/метро/лидл. Примерно 3-5литра и са по 4-5лв.

# 424
2 литра лятна течност в Лидл е почти 5 лв. Къде ги видяхте тези цени на зимните течности. Не ми се рови в приложението на магазина, но зимна течност 2 литра в Кауфланд миналата зима беше към осем лв. някъде.

# 425
  • Другата България
Е, чак така.... говоря за евтините готовите течности от кауфланд/метро/лидл. Примерно 3-5литра и са по 4-5лв.
Отдавна няма такива цени.

# 426
Последно купувах лятна от кауфланд 3 л за 2 лв преди няколко месеца. Днес ми свърши и ще слагам зимна вече, пак на кауфланд е 6л за 5 лв тази седмица.
Зимата през седмица пускат различни видове, тази в случая е за до -5 градуса.

# 427
  • София
Няма такива цени, защото ги купувате в сезон.

# 428
  • 1st floor
Влизам с още въпроси. Simple Smile
Карам предимно на къси разстояния. Колата загряваше бързо до сега, но вчера ме изненада - чаках я пред блока обичайните пет минути и мислех, че като тръгна, ще изгасне лампичката Cool. Обаче за първи път не стана така и даже след 10-тина минути, като пристигнах и паркирах, си беше още студена. Според ММ, добре е да се тръгва на загрял мотор и да изгасне този чек. Чат GPT e на друго мнение:
Скрит текст:
Ето защо не е добре да оставяш двигателя да работи дълго време на място:

⚙️ 1. Бавно и неравномерно загряване

Когато двигателят работи на празен ход, той загрява много бавно, защото натоварването е минимално.

Маслото и охлаждащата течност загряват, но други части (като ауспуха) остават студени → влагата вътре не се изпарява.

Това води до конденз и корозия, особено в изпускателната система.

🛢️ 2. Образува се конденз и нагар

При студен двигател горивото не изгаря напълно → по стените на цилиндрите остава влага и гориво, които се стичат в маслото.

Това разрежда моторното масло, влошава смазването и ускорява износването.

При празен ход сместа е по-богата (повече гориво), което оставя нагар по свещите и клапаните.

🔋 3. Акумулаторът не се зарежда

На празен ход алтернаторът произвежда малко ток, а вентилаторът, фаровете и подгревите харчат повече.

Резултат: батерията се разрежда, вместо да се зарежда.

🌡️ 4. Най-бързо и равномерно загряване става в движение

Когато потеглиш плавно, без високи обороти, двигателят работи под леко натоварване → загрява по-бързо и равномерно.

Маслото достига по-бързо оптимална температура → по-добра защита.

🚫 5. Няма реална полза за двигателя

Съвременните мотори и масла са направени да издържат студен старт.

„Загряването на място“ не удължава живота на двигателя — по-скоро го скъсява при често повтаряне.

✅ Какво е правилното:

Стартирай двигателя.

Изчакай 30–60 секунди – само колкото оборотите да се стабилизират.

Потегли плавно (без високи обороти, без рязко ускорение).

След 5–10 минути каране двигателят ще е загрял правилно.
Кой е прав и кой крив? Simple Smile Вие как процедирате? През седмицата, а често и през уикенда, карам колата само из квартала, на къси разстояния. Нито са за пеша, нито за кола...
Колата е Ярис, 2009, бензин.

# 429
Не съм капацитет, слушам какво ми казва ММ. Той загрява колата за 30-60 секунди и потегля. Така правя и аз. И аз често карам на къси разстояния, за които лампичката може и да не изгасне. Зависи от растоянието и времето (през лятото по-бързо изгасва).
Моята е Хонда джаз.

Вчера минах преглед. Вече е необходимо да се носи само малкия талон и лична карта или шофьорската книжка. Това били нови разпоредби.

# 430
Аз само чакам да изгасне само лампата на дизела. Wink Просто докато не загрее - при мен, първия километър-два не подавам рязко газ [ то се чуеа като не е загряла]. Имам бутон за бързо нагряване, но по принцип в движение процесът е много по-бърз.
Мога да чакам като е -10 минута две..

# 431
Качваш се, въртиш запалването и изчакваш оборотите да се намесят, което в студено време може и да отнеме 30 секунди. Излизаш плавно от паркинга и pedal to the metal. Да чакаш двигател на празен ход...

# 432
Аз нищо не чакам. Имам едно за дюзите на дизела или нещо друго беше, което е хубаво да изгасне (но не винаги го чакам, то става за секунди).
Като изляза след малко, ще видя каква точно беше картинката на това нещо. 😳
Гледала съм хора да стоят на място със запалени коли, аз и зимата рядко го правя - паля и тръгвам. Не знам дали е правилно.
Основно преди тръгване ми е проверка на антифриза и евентуално маслото, че с тях имам проблеми, но вече търся нова кола, така че и това ще ми отпадне като ежеседмична грижа.

# 433
  • Sofia
И аз търся нова кола. Има ли мнения за Тойота корола? Имам предвид нова, т.е модела от 2025г.

# 434
Разбира се, че няма полза да въртиш на място, все пак на двигателя му е все едно, той си работи. Но за другите негативи чатът е прав. Просто докато е студена не е хубава да я форсираш и да даваш газ, а да я караш спокойно.

И аз търся нова кола. Има ли мнения за Тойота корола? Имам предвид нова, т.е модела от 2025г.

Королата е супер. Някога тя беше по-малката, а над нея беше Авенсис, но сега промениха нещата и вдигнаха Королата почти на нивото на Авенсиса, а него го замениха с Камри. Тоест новата Корола си е общо взето Авенсис. Аз съм карала две модификации на Авенсис и имам най-добри спомени. Много гладка и хубава возия (не са резачки обаче, карала съм и Акорд, тя е осезаемо по-спортна), багажник, комфорт, надеждност...

Общи условия

Активация на акаунт