Лаптоп - почистване на клавиатура, залепяне на клавиши

• 1 512
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте, лаптопът ми е Dell latitude E5540. Под клавишите на клавиатурата са се насъбрали мъхчета, заради които повечето букви вече работят трудно, често изтърват при писане. Налага ми се да следя внимателно написаното, да чукам по няколко пъти клавиши, за да "зацепят". С компресор не можа да се почисти. Опитвам да ги вадя механично с фина пинсета, но един клавиш се отлепи.
Питането ми е:
Как може да е почисти клавиатурата под клавишите? В някои клипове видях, че отлепят клавишите и ги мият. Това ли е единствения начин?
С какво да залепя отлепения клавиш?

ПС Мина ми през ума да залепя клавиша с лепило тип капчица, но мисля, че е необходимо по-слабо лепило, което да се разлепя лесно при нужда без да се счупи клавиша.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 17:24 от Diorela

# 1
Аз си имам малка УСБ прахосмукачка за такива дейности. Отварям клавиатурите само при крайна нужда, защото е голяма играчка с тях.

# 2
Щом с компресир не се е получило, дали ще стане с USB прахосмукачка? Не е ли слаба? А и при толкова натрупан мъх, май пак трябва да повдигам клавишите, за да изтегли мъхчетата. А те се отлепят при по-силно повдигане. Друг достъп отдолу няма. Затова уточних модела на лаптопа.

# 3
Щом с компресир не се е получило, дали ще стане с USB прахосмукачка? Не е ли слаба? А и при толкова натрупан мъх, май пак трябва да повдигам клавишите, за да изтегли мъхчетата. Май може само с отлепяне на клавишите. Друг достъп отдолу няма. Затова уточних модела на лаптопа.
Има си накрайник и леко помагам с четка . доста по-финна работа е от колкото с компресор.

# 4
# 5
# 6
Благодаря! Ще купя и ще опитам.
А нещо за залепянето на клавиша?

# 7
Благодаря! Ще купя и ще опитам.
А нещо за залепянето на клавиша?
Може ли снимка как е бил захванат клавиша ?

# 8
Трудно ми е да снимам в момента, клавиатурата е точно такава
https://www.emag.bg/klaviatura-za-dell-latitude-15-5000-e5540-pr … uss/pd/DFHFQZMBM/

Отдолу клавишът е като десния в този клип, .
Има същото кръгло топче по средата, около него 2 фини пластинки, съвсем малка разлика има във формата на двете пластинки и 2 телчета, понеже е малко по-голям - ctrl клавиш. Мисля, че залепянето е било на кръглото топче.
https://www.youtube.com/watch?v=qbUpCFT1LX8

Гледх някакъв клип, че ги залепят с алкохол, но с етилов спирт не става.

# 9
Недей залепя нищо ,няма да стане нищо . Може наново да се фиксира бутона , като крайщата на П образното телче си влезнат отново в жлебчетата на гнездото.

# 10
Вкарала съм ги прецизно, но капачето не се фиксира и мърда.

Не мога да открия клипа, в който го мажеха с алкохол и го залепяха. Но ето в този клип показват около 4-та мин, как само щракват капачето и то си застава на място без да мърда. При мен точно това не става.
https://www.youtube.com/watch?v=M-aYew3NSv8

# 11
Мисля ,че може да се намести , но без да го видя , не мога да кажа как.

# 12
Успях да направя някакви снимки. На тях изглежда съвсем мръсна клавиатурата. Simple Smile Опитах с микрофибърна кърпа да забърша отгоре и останаха много микровлакънца от кърпата.
Определено мисля, че беше залепено капачето.

Дали ще успея да почистя отдолу с прахосмукачка?

Скрит текст:

На тази се вижда, че е подвижно , не е щракнато, не иска да се заключи.

Това мъхестото ми прилича на някакво лепило, което се е набоклучило и е спряло да лепи.

Така опитвам да изчистш отдолу. По този начин се разлепи този клавиш. Много трудна задача.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 19:40 от Diorela

# 13
Може би металната пластинка се е разместила или жлебчетата са пълни с мръсотия  и долните пластмасови ушички не се заключват Но със сигурност няма лепило там (отворих една клавиатура да видя хахахаха ).

# 14
В какво приключение те вкарах и теб! Не е разместена металната пластинка, вижда се и на снимкте, че влиза добре. Капачето не щраква при притискане. Не мога да видя добре пластмасовите "крачета", но като ги опипвам, не усещам счупено.
Не ми се рискува да опитам да извадя друг клавиш, че съвсем ще го закъсам. Simple Smile

Сега ще опитам да разгледам с лупа.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 20:41 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт