От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6

• 18 612
  • 396
  •   1
Отговори
# 195
На прима виста им - има разлика в енегроефективността и консумацията на вода, децибелите и и времетраенето на програма Eco. Вероятно има разлики и във времетраенето на другите програми. Прочетете си техническите параметри на всяка.

# 196
  • София
Здравейте,

Преди време бях писала за съдомиялна тук, че търся свободностояща 60 см. След вашите препоръки се спрях на Bosch SMS4EMI06E, защото е и с метално дъно.
Не я купих защото чаках Bosch да пуснат удължена гаранция, и тази съдомиялна да има някаква промоция. Нито по Великден, нито преди това имаше промоция на този модел , но поне видях че гаранцията е удължена вече.
Та тази седмица мисля вече да купувам, но все пак видях други два модела но от 6та серия с промоция и се чудя дали си заслужава повече да взема някои от тях.
Моля за мнение
Модел 1 -  Bosch SMS6ECI15E  същия като 4ката с разликата че е клас а  и е една идея по имономичен (4та серия модела е клас б) и е произведена в германия -
Модел 2 -  Bosch SMS6ZCI10E, разликата е че е произведена в германия и е със зеолит. Не е по икономична.

Моля за едни последни мнения 😊

# 197
  • София
Здравейте, обмислям да закупя съдомиялна. Някой може ли да каже каква е разликата между тези две, при положение, че и цената е почти еднаква?
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/dishwashers/built-in-dish … width/smv6zcx06e/
и
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/dishwashers/built-in-dish … width/smv6ycx02e/

Първата има повече екстри, като: сензорни бутони за управление вместо механични, индикатор за оставащото вместо светеща точка, усъвършенствани кошници (Max Flex Pro), интензивна зона, 2 програми в повече - за стъклени чаши и интелигентна (самообучаваща се).

Разликата в цената наистина е малка спрямо тези предимства, а близо 5-часовата икономична програма на втората е допълнителен минус. Икономичната програма не ми е основна, но все пак я ползвам, защото измива много добре.

# 198
  • София
Здравейте,

Та тази седмица мисля вече да купувам, но все пак видях други два модела но от 6та серия с промоция и се чудя дали си заслужава повече да взема някои от тях.
Моля за мнение
Модел 1 -  Bosch SMS6ECI15E  същия като 4ката с разликата че е клас а  и е една идея по имономичен (4та серия модела е клас б) и е произведена в германия -
Модел 2 -  Bosch SMS6ZCI10E, разликата е че е произведена в германия и е със зеолит. Не е по икономична.

Моля за едни последни мнения 😊

И двете са произведени в Германия и определено бих взела тази със зеолита.

Много машини от всякакви марки измиват прилично, но в изсушаването на съдовете има големи разлики. Точно изсушаването обаче може да направи съдовете да блестят като нови или пък да стоят на точки от засъхнали капчици. Зеолитът е най-доброто, измислено до момента в това отношение, и ако бюджетът го позволява, останалите варианти не си заслужава изобщо да се обмислят.

По-високият енергиен клас пък не е голямо предимство, даже може да се разглежда по-скоро като минус.

Първо, по-високият клас не означава, че машината е по-икономична, а само че една от програмите ѝ е по-икономична от една от програмите на другата машина. При сравнение на близки модели от един и същи производител, обикновено останалите програми на двете машини са с еднакъв разход. В случая, двете машини имат 4 програми с еднакъв разход на енергия и само 1 - с различен.

В първата машина са намалили разхода на икономичната програма с 10%, като са увеличили времетраенето ѝ с 25% - близо час. По този начин, според етикета, за 100 цикъла може да се спестят 6 кВтч., които по около 25 ст. струват общо 1,50 лв. По принцип, всяка стотинка е ценна, но времето, както казват, е пари и простата сметка показва, че в случая „получаваме“ въпросните 1,50 лв. на цената на 91 часа и 40 минути работа на машината в повече.

Останалите разлики между двете машини са в панела за управление - на едната копчетата са отпред, а на другата отгоре на вратата, както и споменатите усъвършенствани кошници Max Flex Pro. Макар че биха могли да се смятат за предимства на SMS6ECI15E, това се дреболии в сравнение с изсушаването чрез зеолит на SMS6ZCI10E.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:21 от Vilemina

# 199
  • София
Да точно това се чудех, коя екстра е по-добра. Автоматичното отваряне на вратата или зеолита?

# 200
  • София
Да точно това се чудех, коя екстра е по-добра. Автоматичното отваряне на вратата или зеолита?

Автоматичното отваряне не подобрява сушенето, само ви спестява „усилието“ сама да отворите вратата и да получите абсолютно същия ефект. Ако пък не я отворите, съдовете продължават да се сушат, но става малко по-бавно (което не е проблем, щом не сте отишли до СМ, за да я отворите).

В първия случай въздухът с висока влажност от СМ се смесва с по-сухия и с по-голям обем въздух от помещението, а във втория - влагата от въздуха в СМ кондензира върху стените ѝ, след което се оттича в канала.

Отварянето на вратата помага в случай, че има останала вода в някои вдлъбнатини или по пластмасовите съдове, но това така или иначе става и когато вие я отворите.

Зеолитът има подобен ефект и може да изсушава пластмасовите съдове дори и на затворена врата.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:38 от Vilemina

# 201
Бях пред същата дилема преди два месеца дали да не взема SMS6ZCI10E вместо SMS4EMC06E за мен тогава не си оправдаваше 800 лв разлика в цената което е почти двойно по скъпа. Никога по скъпата няма да изкара двойно повече.

# 202
  • София
Бях пред същата дилема преди два месеца дали да не взема SMS6ZCI10E вместо SMS4EMC06E за мен тогава не си оправдаваше 800 лв разлика в цената което е почти двойно по скъпа. Никога по скъпата няма да изкара двойно повече.

Само че горе се пита за SMS6ECI15E, която е доста по-скъпа от SMS4EMC06E, пък и цени не са коментирани.

Така или иначе, в този клас машини въпросът не е само колко ще изкара, а какво получаваш срещу парите си. Ако има същия живот, но ти е по-удобна, може да си заслужава цената - затова преценката е индивидуална. Зеолитът суши по-добре, което за някои е важно, за други - не. Някои хора имат таван на бюджета, други нямат. Аз лично не бих дала близо 1500 лв за модел, който няма зеолит.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 15:13 от Vilemina

# 203
  • София
Разликата в цената идва около 270 лв от модела 4 серия и 6та със зеолит. А този модел със зеолит дали има скъсяване на програмиге

# 204
  • София
Разликата в цената идва около 270 лв от модела 4 серия и 6та със зеолит. А този модел със зеолит дали има скъсяване на програмиге

Да, има SpeedPerfect+, но има и по-рядко срещаната опция „Половин зареждане“, която също намалява времето на програмите:

Скрит текст:

270 лв при хоризонт 10 години е доста приемлива цена за системата със зеолит.

Навремето разликата беше по-голяма, бюджетът ми беше ограничен, а и не ползвах толкова пластмасови съдове, затова купих машина без тази екстра. Откакто децата ходят на училище обаче, половината горна кошница се пълни с техните кутии за храна и много ми липсва възможността за по-добро изсушаване. Освен това, като станаха по-големи, хладилникът взе да „отеснява“ и започнах да се оборудвам с повече кутии, за да го организирам така, че да побира повече храна. Затова съм решила следващата ми съдомиялна да е със зеолит.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 18:36 от Vilemina

# 205
  • Пловдив
За сушене,зеолит е без конкуренция!Само Bosch съдомиялните имат тази екстра.

# 206
За сушене,зеолит е без конкуренция!Само Bosch съдомиялните имат тази екстра.
Не  е съвсем така:     https://www.neff-home.com/bg/products/dishwashers/fully-integrated
А по отношение на програми и функции съдомиялните  NEFF може да се каже, че имат по-добър избор на програми и температури въпреки, че са под една и съща "шапка" с Бош Simple Smile

# 207
  • София
Лошото е че на neff аз не намирам свободностоящи модели 60 см инокс

# 208
Лошото е че на neff аз не намирам свободностоящи модели 60 см инокс
Такива няма , техните са само за вграждане.

# 209
Здравейте Simple Smile Явно скучая и седя и си мисля разни щуротии.
За съдомиялната ползвам капсули всичко в едно. При обсъждане в темата намалих нивото на сол и изплакващ препарат/гланц. За солта добре. Да речем че там всичко е точно. Но при гланца - той не се ли ползва от машината при някакъв последен цикъл на измиване, нещо като омекотителя при пералните 🤔 И съответно - гланца от капсулата не си върши работата, поне така предполагам. Не знам какви са циклите при работата на съдомиялната.
Както казах, след обсъждане по - назад в темата, намалих нивото на гланца но нещо започна да не ми харесва как излиза стъклото. Вчера увеличих с едно нагоре и сега съм доволен. Може и да греша Simple Smile Ще ми трябват няколко цикъла да си затвърдя наблюденията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт