От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6

• 21 861
  • 451
  •   2
Отговори
# 420
В търсене съм на съдомиялна, тъй като старото Беко прокапа след 10-на години служба.
Спрях се на Бош, 60см. свободно стояща, но се колебая между следните модели.(приемам и други предложения). По възможност бяла.
SMS6ZCI10E, SMS4EMW06E, SMS6ECI15E. Прочетох, че със зеолит е най-доброто, но ми идва над бюджета. (към 1400-1500лв)

ИИ даде това като сравнение:
Скрит текст:
Вosch SMS6ZCI10E (Serie 6)
📌 Най-висок клас сушене – Zeolith PerfectDry, което използва минерал зеолит за по-бързо и по-енергийно ефективно сушене, особено на пластмаса.
📌 Flex кошници – добра гъвкавост, но не толкова стабилни като MaxFlex.
📌 Енергиен клас B.
📌 Home Connect.
📌 Тих режим – около 40–44 dB.

Подходяща за: хора, които искат най-доброто сушене и премиум функции.

⭐ Bosch SMS4EMW06E (Serie 4)
📌 По-бюджетен модел.
📌 Сушене: EfficientDry – автоматично отваряне на вратата в края на цикъла, но без Zeolith.
📌 VarioFlex кошници – по-основни от Serie 6.
📌 Шум: 42 dBmedia3.bosch-home.com.
📌 Енергиен клас B.
📌 Home Connect.

Подходяща за: добра цена/качество, без нужда от най-висок клас сушене.

⭐ Bosch SMS6ECI15E (Serie 6)
📌 Енергиен клас A – най-икономичната от трите.
📌 Сушене: EfficientDry (автоматично отваряне), но без Zeolith.
📌 MaxFlex кошници – по-стабилни, по-удобни, по-ново поколение.
📌 Шум: 42 dBBOSCH Домакински и уреди за вграждане.
📌 Допълнителни функции: ExtraDry, Silence Plus.

Подходяща за: максимална енергийна ефективност и по-ново поколение кошници.

Като че ли клоня или към SMS4EMW06E, или към SMS6ZCI10E , но пък тя не е гъвкава опции за регулиране на кошниците и цената е висока.
И малко се обърках с това автоматично отваряне на вратата. Значи, ако го изключа(мисля, че на 4 серия може),СМ след приключване на програмата, мога да отворя вратата и съдовете ще са сухи, нали? А, ако не е изключено, вратата се отваря, но това не означава, че програмата е приключила и трябва да изчакам още, така ли? А може ли все пак да взимам някой съд?

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 14:26 от иванита

# 421
Недейте да ползвате този скапан ИИ, защото той не знае повече от вас. Искам да кажа, че на сайтовете, от които "чете", може да не е дадено коректно описание. Четете си сами на сайтовете на производителите и упътванията и от там сравнявайте.

# 422
Е, от мен със сигурност знае повече, поне за СМ.Laughing  Уж, зададох да "черпи" информация от официалния сайт. Както и да е. Четох, четох, омотах се още повече и се спрях се на тези( по-скоро тези в червено:
SMS4EMW06E
SMS4EVI08E
SMS4EVW08E
SMS6ECI15E
 и се колебая още за тази със зеолита SMS6ZCI10E
То май първите са идентични, различават се по цвета май, друго не. Вие какво ще ме посъветвате?

# 423
иванита, белите свободностоящи съдомиялни се почистват по-лесно от иноксовите/дори да са с такъв инокс против отпечатъци/. За другите им разлики на посочените модели нищо не мога да кажа.

# 424
И аз така си мисля, но досега не съм имала досег с това иноксово, макар и против отпечатъци. Изборът на бели на обаче е ограничен. Като цяло търся регулируеми и адаптивни кошници, тиха, трето чекмедже за прибори, липсата на зеолит, колкото и да е добър, може и да  преглътна липсата му. То и няма бели със зеолит.
Доколкото четох, 4-та серия не са лоши, нали?

# 425
И аз така си мисля, но досега не съм имала досег с това иноксово, макар и против отпечатъци. Изборът на бели на обаче е ограничен. Като цяло търся регулируеми и адаптивни кошници, тиха, трето чекмедже за прибори, липсата на зеолит, колкото и да е добър, може и да  преглътна липсата му. То и няма бели със зеолит.
Доколкото четох, 4-та серия не са лоши, нали?
Съдомиялната Сименс /10-годишна/ е иноксова и нямам проблеми с почистването. Обаче Бош на свекървата е купена лятото и виждам, че колкото и да я чисти, стои на някакви петна, отблясъци. Всъщност не съм сигурна точно с какво я почиства. Може да не е с подходящ препарат. Самият инокс при нея стои по-тъмен от този на нашата. Не ми се рови сега да проверя дали действително е инокс или е цвят инокс този модел.
Ползвам 4-та серия от ноември 2022 г. и нямам забележки. Забелязвам обаче, че тази за вграждане е по-тиха от свободностоящата. Нашите СМ нямат зеолит, но сушат много добре.

П.С. Проверих - модел SMS4HVI45E/45 е със стомана против отпечатъци.

# 426
Аз съм с иноксова против отпечатъци, наистина не оставя такива и лесно се почиства.

# 427
Така. Аз след като нещо гледах, четох, се спрях на тези:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/dishwashers/free-standing … width/sms6zci10e/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/dishwashers/free-standing … width/sms6eci15e/
В първата ме привлича по-ниската цена и адаптивните кошници(свалящите шипове). Във втората - то я ясно -зеолита, ама и цената си я бива. Обаче не мога да намеря клип/ снимка кои елементи(шипове) се "прибират"  на кошниците при SMS6ZCI10E
Накой има ли я, ако може да ми снима кошниците със свалени/вдигнати шипове в двете кошници, и въобще на живо как изглежда. Много ще съм благодарна! Relieved

# 428
  • На брега на реката
Прибират се. Има клип в сайта, който си постнала. Изгледай го, вижда се.

# 429
Прибират се. Има клип в сайта, който си постнала. Изгледай го, вижда се.
Кои по-точно се прибират? Честно казано, изгледала съм го, не видях нищо. В сайта на Бош пише, че SMS6ZCI10E има:
Скрит текст:
бр.подвижни елемента в горната кошница
2
бр.подвижни елемента в долната кошница
2
Брой поставки за чаши в горната кошница
2,
а в  SMS6ECI15E
бр.подвижни елемента в горната кошница
2
бр.подвижни елемента в долната кошница
6
Брой поставки за чаши в горната кошница
2
Брой поставки за чаши в долната кошница
2,
В официалния сайт има снимки с по-тъмно и по-светло сиви шипове. По-тъмните ли са подвижни?

# 430
  • На брега на реката
Обикновено, в долната кошница има 2 сгъваеми елемента. Целия заден ред за чинии пада и може да се слагат тенджери и тави.
Предните обикновено не са сгъваеми.

В горната кошница също имаш сгъваеми елементи.

# 431
Нашата е SMV6ZCX03E - за вграждане със зеолит. На долната кошница всички шипове могат да се прибират легнали. В горната кошница има един ред, които с а стационарни и един ред, които се прибират. И в долната и горна кошница има държачи за чаши, които се прибират.

# 432
иванита, точно оцветените в тъмен/черен/ цвят са подвижни.

# 433
Пак съм аз! Innocent
Последно се спрях на модела със зеолит: Bosch SMS6ZCI10E
Обаче искам да ви попитам кой от следните магазини е най-надежден,(ако сте пазарували от там)? В тях я намерих на най-ниска цена:

https://www.relaxbg.org/p/sadomialna-bosch-sms6zci10e/
https://brosbg.com/bosch-sms6zci10e-product-9346
https://technika.bg/product/44017/sadomialna-bosch-sms6zci10e.html
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/dishwashers/free-standing … width/sms6zci10e/

# 434
Бих пазарувала от последния, все пак те са и официален вносител на марката, надявам се, че е най-малък рискът от изненади и некачествено обслужване, включително транспорт. 

Общи условия

Активация на акаунт