Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 27

• 28 596
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Хубаво е човек да има мнение, но често се налага да прибягва до мнението на специалист - техническо лице или друг.
Всеки си носи последствията от решенията и изборите.
Тази тема е много полезна и докато се поднася наготово достоверна информация, доброто възпитание изисква да уважавате времето на специалиста, който ви консултира напълно безплатно.
В конкретния случай вредите за здравето от омекотителя могат да бъдат в пъти повече от ползите. На много от етикетите на дрехите вече пише да не се използва омекотител. Такива са дрехи с пух, хавлии, спортно облекло, такова със специално покритие, съдържащи еластан, както и всички отвеждащи влагата. Има и още и още....
Не съм специалист и ще изкажа мнение, че излагате себе си и семейството си на излишен риск ползвайки омекотител след като може да го пропуснете, защото ползвате сушилня. Вие си решавате дали да заложите на здравето или да угодите на сетивата си.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 15:15 от •mimoza•

# 571
Аз също не ползвам омекотител, но смятам за прекалено изказването че едва ли не ще се мре и вредата е толкова голяма, ако се ползва. Все пак темата не е за перилните препарати - там навремето  обсъждахме кое да се ползва, кое не, кое се препоръчва. Дори и аз с годините се научих, че не е ок да давам наклон на питащите. Мога да кажа аз как процедирам, но не и да правя забележки и да се карам на друг с други предпочитания.

Това го пиша по повод развилата се ТУК дискусия за омекотителите. Simple Smile

Благодарим на специалистите в темата!

Но пък може би прекалено крайно се реагира срещу всеки, дръзнал да изкаже мнение, различно от  това което се върти в темите тук от години.

# 572
Да, Тета, изказването ми е крайно, защото стана въпрос за бебешки омекотител /по принцип силен алерген/ освен дерматологични проблеми може да предизвика астма и затруднено дишане.
Не смятам, че сме изместили фокуса на темата - омекотителя вреди на сушилните, а темата е за тях.
Това беше въпроса, смятам, че отговорихме.
Няма ли сушилня, при която омекотителят не е проблем? Аз без омекотител не мога, много е твърда водата. Имам бебешки омекотител. Казвали да ми, че има сушилни, от които прането излиза с аромата на препарата и нямат проблеми.

# 573
Този спор за омекотители се води от доста време.
Производителите на СМ, обикновено отразяват да се използват омекотители и ароматизатори предназначени за употреба в споменатите като се съблюдават инструкциите на производителя на тези средства.
Производителите на СМ също така отразяват да не се използват омекотители при пране, ако последващото сушене е в СМ, а не на простор/въздух  и уточняват:"
Не слагайте в сушилнята пране, което сте изпрали с омекотител, а го оставете да изсъхне на простор. Това е така, защото омекотителят съдържа силикон и др. , които могат да запушат сензорите/създават филм в/у тях и повърхността на барабана/ на машината с течение на времето поради топлината от сушилнята.
За топлобменника/питата petiaivanov е написала пораженията.
При кондезните нагревателни сушилни от предходно техническо поколение, топлобменника е мобилен и търпи почистване в домашни условия. При ТПСМ, нещата по почистване стоят по друг начин. Коментирано е много пъти  в темата, вкл. и от Васил Василев.
Самото ползване на омекотител е личен избор, още повече от хора, които нямат алергични или др. причини да го изключат и им харесва. Пазарът си има ниша и асортимент, а кой е по, по-най е въпрос на лична осведоменост и изчерпателна информация за състав.
Обикновено дори и на сензитив е отразено като предупреждение. Един произволно избран
"Ако е необходим медицински съвет, носете под ръка опаковката на продукта или етикета. Да се ​​пази от деца. Съдържа МЕТИЛ ОКТИНОВ КАРБОНАТ, МЕТИЛХЛОРОИЗОТИАЗОЛИНОН (И) МЕТИЛИЗОТИАЗОЛИНОН, ОКТИЛИЗОТИАЗОЛИНОН. Може да предизвика алергични реакции."
Изборът е ваш, здравето е ваша грижа и ремонта на СМ е за ваша сметка.
Надявам се да няма засегнати.

# 574
Моя е грешката, исках да кажа по-скоро аромата на препарата за пране, а не на омекотителя. Просто искам да си миришат на свежо. Не е вярно, че омекотителят е алерген(зависи от съставките) 😅 може би не сте ползвали омекотител само от една единствена съставка, който е за новородени, няма аромат и единствената му функция е да направи дрехите по-мекички, когато е твърда водата. Не говоря за "бебешки" омекотители с един ферман съставки. Същото важи и за бебешките препарати за пране. Аз държа моите дрехи да миришат на хубаво.....а не все едно не са прани. Просто трябва внимателно да се чете съставът на всеки един препарат. Сигурна съм, че има сушилни, които изкарват дрехите с лек приятен аромат, както от пералнята, за това и попитах за отзиви 🤗
ПП не знаех, че самата СМ омекотява дрехите 😊

# 575
Kaktus, аз написах:"Изборът е ваш, здравето е ваша грижа и ремонта на СМ е за ваша сметка."
Не ползвам омекотител, имам ароматтизиращ флакон на СМ. Ако трябваше да пръскам Maxima в последните минути на сушенето, не бих си го причинил. Топките на DR. BECKMANN  са донякъде удачни за привържениците на аромат.
Нямам задълбочени изследвания на" био химия за пране и поддръжка на материи"за пазара, така, че не мога да дам мнение, а и съм  особено осторожен към изписан състав, производител и регламент за внос.
Сигурен съм, че с вашите знания и практика ще вземете оптимално решение.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 15:21 от niljaniljo

# 576
Kaktus, аз написах:"Изборът е ваш, здравето е ваша грижа и ремонта на СМ е за ваша сметка."
Не ползвам омекотител, имам ароматтизиращ флакон на СМ. Ако трябваше да пръска Maxima в последните минути на сушенето, не бих си го причинил. Топките на
Аз казвам, че има омекотители, които не влияят нито на здравето, нито на СМ. Обаче при положение, че самата СМ омекотява дрешките, значи просто няма нужда. Определено Максима може да предизвика алергии, аз говоря за омекотител с една единствена съставка, който не съдържа аромати и алергени. Единствената функция е омекотяване. Просто търся сушилня, която в някаква степен да запазва аромата на препарата за пране. В никакъв случай не бих използвала допълнително ароматизиране.

# 577
Скрит текст:
Моя е грешката, исках да кажа по-скоро аромата на препарата за пране, а не на омекотителя. Просто искам да си миришат на свежо. Не е вярно, че омекотителят е алерген(зависи от съставките) 😅 може би не сте ползвали омекотител само от една единствена съставка, който е за новородени, няма аромат и единствената му функция е да направи дрехите по-мекички, когато е твърда водата. Не говоря за "бебешки" омекотители с един ферман съставки. Същото важи и за бебешките препарати за пране. Аз държа моите дрехи да миришат на хубаво.....а не все едно не са прани. Просто трябва внимателно да се чете съставът на всеки един препарат. Сигурна съм, че има сушилни, които изкарват дрехите с лек приятен аромат, както от пералнята, за това и попитах за отзиви
🤗
ПП не знаех, че самата СМ омекотява дрехите 😊
Лесно може да се провери: изпира се една хавлия без омекотител и после се суши само тя я барабана. Омекотителите са мазни и намаляват попивателната способност на хавлиите.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 16:07 от petiaivanov

# 578
Благодаря за информацията 🤗 Иначе спокойно може да се използва омекотител на Бебо, а разликата му с Максима бебе е, че в Максима има парфюм, а този на Бебо е без аромат. Единствената съставка е ПАВ, която омекотява, улеснява гладенето и премахва статичното електричество. Наистина до сега не знаех, че самата СМ омекотява и няма нужда от омекотител, което е страхотно. Просто ми се иска моите дрехи да миришат свежо, а не на нищо 😅 Благодаря за информацията и ще се радвам някой да препоръча такава сушилня. До колкото разбрах просто не трябва да се препълва и дрехите ще си миришат на препарата за пране.

# 579
Не ползвам омекотител, имам ароматтизиращ флакон на СМ. Ако трябваше да пръска Maxima в последните минути на сушенето, не бих си го причинил. Топките на
Аз казвам, че има омекотители, които не влияят нито на здравето, нито на СМ. Обаче при положение, че самата СМ омекотява дрешките, значи просто няма нужда. Определено Максима може да предизвика алергии, аз говоря за омекотител с една единствена съставка, който не съдържа аромати и алергени. Единствената функция е омекотяване. Просто търся сушилня, която в някаква степен да запазва аромата на препарата за пране. В никакъв случай не бих използвала допълнително ароматизиране.
Kaktus, може би е моя грешка, но защо оставам с впечатление, че бъркате омекотител предназначен за цикъл на пране на текстил/съобразен с инструкциите за пране на производителя на същия/ и омекотител във всичките му разновидности за СМ. Тук да добавим, че м/у омекотяване и ароматизиране и само ароматизиране има разлика в състава.
Тези разлики са от съществено значение и често неразграничаването ни водят в сервиз и поддръжка на СМ.
За" влианието" върху здравния ми статус, предпочитам да взема самостоятелен, макар и избор на "лаик". Все се сещам за рекламата на маргарин и тефлон в такива моменти. Успех.

# 580
niljaniljo, благодаря 🍀 имах предвид омекотител за цикъл на пране. 🤗
Наистина ли има омекотители и ароматизатори за сушилня? Не бях запозната. Говорех единствено за чист омекотител за пране в пералня без аромати. 😊

# 581
Не я разбирам тази мания по ароматите на прането. Рекламите го наложиха и сега всеки търси аромат, като че ли ароматът прави дрехите чисти. Както и за много хора голямата пяна (на която казват каймак) правела кафето...
Много пъти съм писала, ама ето пак едно обяснение за неспециалисти.
- Какво е миризмата? Това са молекули от ароматизиращото вещество, които се отделят във въздуха и попадат на обонятелните рецептори.
- От тук следва, че колкото повече ароматизиращо вещество има по дрехите, толкова повече аромат.
- Обаче кога има много ароматизиращо вещество? Ами когато дрехите не са изплакнати добре и по тях има останал перилен препарат.
Та това е то - не си плакнете прането и ще имате много аромат. Или слагайте много препарат. Обаче не е добре за вас самите, за бебето съвсем.
Иначе сушилнята, като непрекъснато обдухва прането с топъл въздух, изпарява голяма част и затова после няма аромат.

# 582
niljaniljo, благодаря 🍀 имах предвид омекотител за цикъл на пране. 🤗
Наистина ли има омекотители и ароматизатори за сушилня? Не бях запозната. Говорех единствено за чист омекотител за пране в пералня без аромати. 😊
О, да. Предлагането е голямо на омекотители и ароматизатори и само ароматизатори за СМ. Всеки да го претегляне според собствените си детерминанти във всякакъв аспект.
Насищането на рецепторите на индивида както и предизвикани реакции, нетипични и не наблюдавани до ползването на даден продукт е също от значение./изключвам резки промени в здр. състояние/.
А що се отнася до разликата в омекотител за ПМ и СМ, те винаги са стоятали в асортимент с различно предназначение. Писах защо в пост.

# 583
niljaniljo, много ти благодаря 🤗
Черна станция, всеки с разбиранията си, аз не мога да нося дрехи, които не ухаят на свежест, на чистота, да имат поне лек деликатен аромат. Дори и със сапуните от едно време пак си миришеха на "чисто". А в 21ви век да облека уж изпрана дреха и да не мирише на нищо.....Иначе не бих използвала специални ароматизатори и омекотители за сушилня. Просто искам дрехите да миришат на хубаво след като ги изкарам от сушилнята.
ПП аромата на дрехите след пране не е от това, че не са изплакнати, много добре си ги плакне пералнята 😅 зависи какви ароматизатори са използвали производителите.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 17:58 от Kactus

# 584
ОК, ти си знаеш. Само ми обясни научно откъде се вземат тези ароматни молекули, ако всичко е изплакнато? А и не мисля, че ароматът на чисто и ароматът на парфюм са едно и също. Но всеки си решава.

Общи условия

Активация на акаунт