Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 27

• 26 297
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Аз имам сушилня Беко на 10год, използвам 2 програми, доволна съм. Имала съм свиване на някои тениски, ама те са били от магазини тип пепко или синсей, струващи 10-тина лева. Ако нещо не се е изсушило напълно, грешката си е била в мен, че съм сложила по - дебели и по - тънки материи в едно пране.
ММ си беше купил едни чорапи, 46номер от H&M, че нямаше по - малки и му бяха малко големи. Викам ще ги пусна в сушилнята, те ще се свият...изобщо не мръднаха на размер, прани и сушени много пъти. От същият магазин имах една бяла рипсена тениска, пускана в сушилнята 100пъти не се смали изобщо, купих си пак такава материя от Ню Йоркър, сви се.
Та много съм си доволна от сушилнята, но спря да суши, имам подозрения, че може да е от кондензатора, тъй като не е отварян и чистен за тези години. Обадили сме се на майстор, тези дни трябва да я взема, погледне и каже ще става или не.
Надявам се да се окаже за почистване и да си работи още няколко години, но все пак искам да съм подготвена и за другият вариант, да взимаме нова.
Като че ли не ми се иска да взимаме пак Беко, от тази съм страшно доволна, но не знам дали ще уцеля пак такова качество и цена. Сякаш преди хората хвалеха повече Беко, сега са по - разочаровани.
Пералнята ни е АЕГ, купена преди няма и 2год, 8-ма серия, пара, не мачкала дрехите, не знам си как перяла, дрън дрън хвалебствия, не виждам аз голяма разлика между старата(Беко) и АЕГ-то от към пране. Бекото беше по - лека и и дрънчаха ламарините при центрофуга, при тази не, ама тя тежи 80кг и струва 3 пъти повече. И АЕГ има средни програми по час, час и нещо при Беко или 30мин или 2часа и нещо.
Та за това и не знам дали да заложа на АЕГ, не съм впечатлена от пералнята, не знам как са им сушилните.
До някъде клоня към Бош. И там не знам как се представят. При тях ми хареса самопочистващият се кондензатор и че отделението за мъх при барабана е двойно, изглежда ми че ще събира повече мъх. При Бекото се вижда че пада мъх надолу под филтъра.
При АЕГ има ли самопочистване на кондензатора или при друга марка освен Бош?

# 661
Здравейте, в процес на избиране на пералня и сушилня съм и се колебая между Bosch и AEG. Бюджета е грубо до към 3500 лева общо. За момента се колебая между долните уреди (приемам и други препоръка) - кои бихте препоръчали по-скоро?
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … chine/lfr83966oe/
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/dryers/heat-pump-dryer/tr939i4ce/

https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/washers-dryers/washing- … chines/WGH256A6BY
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/washers-dryers/tumble-d … dryers/WQH245B6BY

Цената е от магазин с обща поръчка с други уреди (горе долу съвпада с намаленията из доста сайтове в момента) и като обща цена Бош е със 100 лева по-ниско (т.е. нищо съществено).

# 662
Пералнята AEG, която сте показали е за 8 кг и е доста по-малка като обем от Боша.
Бош от своя страна е от новата 6та серия и за 10 кг.
Ако все пак предпочетете АЕГ, вижте аналогичния модел, но за 9 кг с големия барабан.

# 663
Вярно ли е, че водата от контейнера на сушилнята може да се използва за ютията вместо дестилирана вода?

# 664
  • на Мелмак
Писано е много, че става, аз не я ползвам, защото има власинки Simple Smile
Искам да разбера Кактус каква сушилня си взе Wink

# 665
  • София
Вярно ли е, че водата от контейнера на сушилнята може да се използва за ютията вместо дестилирана вода?

Не, за ютия не се препоръчва нито вода от сушилнята, нито дестилирана вода. Дестилирана вода се препоръчва само за смесване с чешмяната вода, в случай че последната е много твърда. Ето какво пише в инструкциите на Тефал:

Каква вода може да се използва?
Вашият уред е проектиран да работи с необработена чешмяна вода. Въпреки това автоматичното
почистване на парната камера трябва да се пуска редовно, за да се премахне котленият камък. Ако водата,
която използвате, е много твърда (твърдост над 30°f или 17°dH, или 21°e), препоръчваме да използвате
смес от 50% необработена чешмяна вода и 50% налична в търговската мрежа деминерализирана вода.
Никога не използвайте вода, съдържаща добавки (нишесте, парфюм, ароматизатори, омекотители и т.н.),
вода, събрана при конденз (например дъждовна вода или вода от сушилни машини, хладилници или
климатици), чиста деминерализирана вода или чиста дестилирана вода
, налична в търговската мрежа.
Те съдържат органични отпадъци и минерали, които се концентрират при нагряване и могат да причинят
пръскане, да доведат до кафяви водни петна или да намалят живота на Вашия уред.

Вижте инструкциите и на вашата ютия, разбира се, но аз съм забелязала, че много производители дават подобни указания за всички уреди с водни резервоари и системи, като кафемашини, кафеавтомати, парни фурни и др.

# 666
Vilemina, благодаря за споделената информация.
Имам въпрос относно омекотителите. Знаеш ли това дали включва и вода, преминала през система за омекотяване на водата, която използва сол (не знам дали има други видове, за това уточнявам)?
Извинявам се за спама.

# 667
И за моята ютия пише да се използва чешмяна+дестилирана вода 50:50. Иначе смятаме днес да поръчаме сушилня, ще е или Беко, или Електролукс. Единствено килограмите са ми по-голямата дилема, защото пералнята на хазяина не мисля, че е повече от 6 кг., за това се чудя за 7кг. или за 8кг. да си вземем. Иначе пералнята е Sang, предполагам е поне на 12-15год., но сме доволни.

# 668
  • София
Имам въпрос относно омекотителите. Знаеш ли това дали включва и вода, преминала през система за омекотяване на водата, която използва сол (не знам дали има други видове, за това уточнявам)?
Извинявам се за спама.

Не съм напълно сигурна. В текста пише „добавки“ и се изреждат въпросните субстанции. В системите за омекотяване има някаква смола, която служи за йонообмена, но не знам дали визират нея.

# 669
Пералнята AEG, която сте показали е за 8 кг и е доста по-малка като обем от Боша.
Бош от своя страна е от новата 6та серия и за 10 кг.
Ако все пак предпочетете АЕГ, вижте аналогичния модел, но за 9 кг с големия барабан.
В продуктовата страница на пералнята навсякъде пише 9 кг - не съм сигурен дали пропускам нещо, което трябва да гледам? Слагам линк за същата и в Зора ако е нещо заради АЕГ страницата:
https://zora.bg/product/lfr83966oe-166-obmin-900-kg-a-byal

За момента най-големите разлики, които виждам, са че пералнята Бош има автоматично дозиране (с течен препарат съм, но нямам и на идея колко е удобна тази функция) и сушилнята Бош има този така обсъждан самопочистващ се кондензатор. Не бих казал че клоня към която и да е от марките, но Бош ползвам повече и имам доста неща от тях в кухнята. АЕГ се появи на радара ми заради тази тема.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 11:31 от kozh31

# 670
Извинявам се за спама.

Не съм напълно сигурна. В текста пише „добавки“ и се изреждат въпросните субстанции. В системите за омекотяване има някаква смола, която служи за йонообмена, но не знам дали визират нея.

Във водопроводната вода пък колко съставки има Grinning..включая и кал...че ми се виждат ту мъч инструкциите на тефал. Grinning

# 671
  • София
Във водопроводната вода пък колко съставки има Grinning..включая и кал...че ми се виждат ту мъч инструкциите на тефал. Grinning

На мен пък не са ми „ту мъч“, защото в този случай спазването на инструкциите е много по-лесно от неспазването им. Сипвам си вода от чешмата и изобщо не го мисля. Всеки е свободен да си усложнява живота както намери за добре, аз се старая доколкото мога да го опростявам.

Ако  все пак трябва да анализираме инструкциите, на мен ми се струва, че предупрежденията в текста са свързани предимно с органични съставки, „които се концентрират при нагряване и могат да причинят пръскане, да доведат до кафяви водни петна или да намалят живота на Вашия уред“, докато във водопроводната вода по-скоро преобладават неорганични съставки, които явно не представляват такъв проблем, особено предвид наличието на функция за почистване на парната камера.

Моята ютия е на повече от 10 години, все още работи добре и не ми прави петна по дрехите, така че нямам възражения към въпросните инструкции.

# 672
Проблемът е, когато производителят на вода за гладене дава едни инструкции, а този на ютии - други.  Това имам предвид.

То е и като при прането - на памучна дреха пише на 40 градуса да се пере, а реално много от нас не спазват указанията на етикета като прекалени, тоест написани като застраховка.

Та това имам предвид аз.

Да..всеки се решава на кое от многото и противоречйщи си взаимно, указания да вярва.

# 673
@niljaniljo Какво ви е мнението за новите модели на Миеле спрямо миналогодишните?

# 674
Тет, аз например пера всички дрехи на 40°С с изключение на някои специални /на 20°С 'щото нямам 30°С/ и "варя" само хавлии за баня и кухненски кърпи на 60°С. Повече от 60°С не използвам.
Понякога това ограничение е заради лого, щампа, апликация и не задължително заради състава на тъканта. Много от дрехите се свиват още при прането и преди да влязат в сушилнята, точно защото повечето домакини не поглеждат етикета и перат на висок градус. Има и такива, които се свиват дори във студена вода.
Етикетите трябва да се гледат поне преди първото пране.
Ето една произволна, но полезна статия
https://ellisabed.com/article/zashto-se-svivat-materiite-pri-prane
И още една кратка. Информация има много, само човек да се интересува.
https://tvorilnica.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D1% … 0%B5%D1%82%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт