Египет /Тема 17/

• 45 772
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • Beyond the Frontiers
Три са.
Половината ТО ходят в GEM, половината в стария.

# 706
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тоест са три големите музеи, стария, GEM и на цивилизациите? или тия двата последни са един?

Новият е GEM.
Старият е на Тахрир - розовият музей Simple Smile
На цивилизациите е по-далеч от центъра.
Има музей на ислямското изкуство, близо е до Атаба, препоръчвам го, ще се изненадате от някои неща в него. Wink
Има музей в Коптик Кайро, ако са ви водили там най-вероятно са пропуснали да ви го покажат, защото входа е платен.
Има музей на изящните изкуства в Доки или Агуза, не знам точно къде им минава границата, с невероятна колекция от картини на много известни художници и статуи, включително на Роден.
Има го и Фараоник Вилидж, което е нещо като нашият Етър, малко по-бутафорно, но има точна реплика на гробницата на Тутанкамон такава, каквато я е видял Картър, когато е счупил печата.
Има музей на колесниците, интересен е, но цената е малко височка за толкова малка експозиция.
Има няколко двореца, които сами по себе си са музеи. Маниал палас показва стария типично арабски стил. Дворецът, който е на територията на сегашния хотел мариот на зелемек показва прехода от арабска към европейска визия. Достъпен е, може да пийнете нещо, даже алкохол в ресторант градината и да ги разгледате. Друг такъв "преходен" дворец е Абдиин палас. Изложени са вещи на последните им крале и подаръците на следващите властници, включително сегашния.
Другите два "палата", всъщност домове на много богати хора са Барон емпейн палас и сакакини палас в хелиополис. И двата имат много интересна история.

# 707
мерси много
не съм ходил, замислям се за сега през декември
явно ще трябва да отделя повече време за Кайро

# 708
Върнах се от Египет преди 5 дни. Посетихме и стария и новия музей. От стария нищо още не беше преместено, но предстоеше. Залата на Тутанкамон в новия музей ще е с отделна цена.Иначе новият музей е найстина впечатляващ като размери и съвременно представяне на експозициите. Според мен ще е трудно с едно посещение да можем да разгледаме всичко, ще се акцентира на по - важните експонати.

# 709
  • Beyond the Frontiers
Има програми с 2 нощувки в Кайро.

# 710
Понеже обмислям да буквам за догодина на пролет круиз по река Нил, за да видя Луксор, Кайро , пирамидите и въобще всички забележителности.
Дали ще има и посещения за двата двореца или тях трябва отделно да ги букна в друга екскурзия? 🤔

# 711
Понеже в темата има тур агенти си позволявам да попитам - само Емералд ли имат чартъри за Шарм през юни ? Сега ни изникна отпуск след 20ти , но на сайта ми изписва , че няма места в транспорта . Дали има друга опция ?

# 712
  • Sofia
Понеже обмислям да буквам за догодина на пролет круиз по река Нил, за да видя Луксор, Кайро , пирамидите и въобще всички забележителности.
Дали ще има и посещения за двата двореца или тях трябва отделно да ги букна в друга екскурзия? 🤔
В програмата на Онекс няма дворци. Но и не виждам кога ще ви остане време да ги посетите с местна агенция. Има екскурзия Старо Кайро единия ден с 2 коптски църкви, пазара и музея на цивилизациите. Освен ако не се откажете от тях и с местен гид да си направите самостоятелна програма.

# 713
  • Beyond the Frontiers
Понеже в темата има тур агенти си позволявам да попитам - само Емералд ли имат чартъри за Шарм през юни ? Сега ни изникна отпуск след 20ти , но на сайта ми изписва , че няма места в транспорта . Дали има друга опция ?

И Онекс.

Предполагам имате предвид музеи. Няма ги в една програма и двата. Но можете да си напаснете нещата.
Така обаче ще пропуснете Александрия.

# 714
  • Sofia
В нашата програма имахме Стария музей ден 1, Музея на цивилизациите в ден 2. Втория ден имаше избор между Александрия и Старо Кайро, но за Александрия нямаше хора. Старо Кайро беше много интересна. Александрия със сигурност също е интересна, но 2 дена не стигат. Поне 3-4 дни си трябват А Кайро и Александрия. Но нищо, имаме повод да отидем пак.

# 715
Казват, че в Коптик Кайро са седем църкви, една синагога и една джамия. Аз се сещам за шест и един параклис в гробищата, освен него да броят за църква.
Синагогата винаги когато сме ходили е била в ремонт, джамията е на практика извън карето на Коптик Кайро.
Освен църквите, синагогата и гробището, в същото каре е и Коптският музей. С платен вход е, може да го разгледате и сами, но с гид ще има кой да ви обясни някои по-специфично детайли.
Между Коптският музей и висящата църква е "Вавилон" Joy има табелки с това име, макар силно да се съмнявам, че тази крепост е била Вавилон.
Много интересна църква е и църквата в пещерата. Там също са три църкви, но достъпът е през града на боклука и силно се съмнявам, че някой ще поведе автобуси с туристи там. Не съм сигурна, че има откъде да минат.

Цитаделата е също част от Старо Кайро. Там има две джамии, по-старата е с открита вътрешна част, стилът и е характерен за старите арабски традиции..
Новата, алабастровата джамия сякаш е строена в преходен период, цялата и вътрешна декорация  имитира европейските моди по онова време - злато, винетки... Стотици кристални лампи, подарък от френския крал, я осветяват от откриването и до сега. Макар вече да са на ток.
Освен двете джамии, могат да се видят и музеят на армията и полицията, има няколко зали, които са безплатни и много други, които да достъпни само ако се плати билет. Може да се види и затворът, няколко килии със оковани хора вътре. Малко е стряскащо, докато не осъзнаеш, че са манекени.
Изчистени са и се виждат и руини от римско време.

# 716
Моля за отзиви за ,,Simba club-Cleopatra Luxury Resort ,,в Шарм ел Шейх.Пише,че е част от Simba Club,което не знам какво означава.

# 717
  • Sofia
Оххх, Кайро определено има много какво да предложи. Мислех следващото ходене до Египет да е само почивка, но почнах пак да набелязвам обекти. А Египет е едно вълнуващо преживяване, което не може да се изживее с едно посещение.

# 718
St. Dobri, добре, че се включи. Значи мумиите са в цивилизацииитеееее, ясно.

Ето така ги преместиха.
В същия ден пристигнахме за първи път в Кайро като туристи. Естествено, парада гледахме по телевизията. 

# 719
  • На планетата Земя
St. Dobri, оооо, да, това дефиле и аз го гледах по телевизията на живо, беше много вълнуващо!

Butterfly:3, наистина ли за дворец питаш (Цитаделата) или за музеи?

Общи условия

Активация на акаунт