Египет /Тема 17/

• 46 251
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Никакъв проблем нямаше, но бяхме всеки с инструктор. То три метра и с шнорхел можеш да ги направиш. По-скоро малкия беше на ръба заради възрастта, но пък се справи отлично. Сега в Египет, за съжаление, пропуснахме. Не можело дайвинг 24ч. преди полет.

# 691
Облечете се с нещо, което е прохладно, защото жегата е много уморителна. Повечето местни хора, които срещнахме в Кайро бяха облечени съвсем европейски- дънки и тениска.

Една препоръка за закупуване на сувенири:
1. В района на пирамидите са най- евтини, но ако екскурзоводът ви препоръча сергия не се хвърляйте веднага. Обичайно до препоръчаната веднага подбиват цената с по- ниска.
2. Във фабриката за папируси снимайте какво ви опаковат. Ние бяхме избрали папирус светещ на в тъмното и едва в България видяхме, че са го заменили с обикновен. А съвсем обикновени за по 2-3 долара има при Сфинкса.

Аз пък ще препоръчам въобще да не си взима никой от "фабриката" за папируси. Абсолютно същите са във всеки магазин за сувенири и са по 1$, а там ги продават по 10-20, че и по 100. Дори и светещите в тъмното (ние си взехме такива от съвсем различно място за по 0.5$ - 1$, даже дойдоха със сертификат от същата тази фабрика и тубуси). Относно вашия - оставете го малко да го пече слънцето и би трябвало да светне. Използват фосфор, като при детските лунички дето се лепят на тавана, нищо особено, едва ли са ви "измамили" като се има в предвид, че не им струва нищо.

# 692
  • Sofia
Същата препоръка и за фабриката за алабастър. Единствено от магазина за масла мисля, че може да се възползвате. С уговорката, че на нас ни ги предлагаха по 15$ 25мл. А после ни ги сметнаха по 10$. По 10 са ок. Парфюмни не сме вземали. Аз взех от жожоба и черен кимион. 3х25 и 1 безплатно.

# 693

Уникален хотел! (В beach  сме обаче) Препоръчвам го от все сърце! Днес ни е пети ден, но имаме още три дни престой.
Страхотен персонал, много любезни, усмихнати и добри. Обслужването е повече от перфектно, стаите много чисти и подредени , никъде не видях мизерия и мръсотия, за която споменахте, че е типично за Египет. А морето…. Не мога да повярвам колко е топла водата, а не като в България и Турция - студена. Уникална!! И колко е плитка, вървиш с километри и си на плитко!
Мястото е перфектно за деца, дори има такива немалко в хотела.
Определено ще повтарям този хотел и Шарм. Много съм доволна, надминаха очакванията ми.
Храната е супер! Изключително капризен човек съм, но тук имам винаги какво да ям и всичко ми харесва от закуската, обяда и вечерята. 😍
С ръка на сърцето си казвам, Турция пасти да яде Wink Египет е в пъти по-добре и вече ще е предпочитана дестинация за почивка лично от мен.

# 694
  • Стара Загора
И аз съм изключително доволна от Иберотел Риджина Шарм ел Шейх. Храната е супер разнообразна и вкусна, не мога да сравня с никъде другъде. Днес бяхме на рифа до хотела, много различни цветни рибки имаше, само, че голяма бездна надолу 😀. Утре сме на целодневна екскурзия до Белия остров, а петък взехме екскурзия Изгубената земя.

# 695
И аз съм изключително доволна от Иберотел Риджина Шарм ел Шейх. Храната е супер разнообразна и вкусна, не мога да сравня с никъде другъде. Днес бяхме на рифа до хотела, много различни цветни рибки имаше, само, че голяма бездна надолу 😀. Утре сме на целодневна екскурзия до Белия остров, а петък взехме екскурзия Изгубената земя.

Здравейте! Иберотел Редсина ли имате предвид? Понеже ми е в списъка и следя отзивите 🙂 Набелязала съм него, Jaz Mirabel и Reef oasis beach resort.

# 696
  • Стара Загора
Да, за него имах предвид. Ние сме доволни от всичко.

# 697
Здравейте, реди имаше дати за лятото на Абакс за Шарм ел шейх, сега не виждам. Защо ги премахнаха?

# 698
... никъде не видях мизерия и мръсотия, за която споменахте, че е типично за Египет....

Типично е за "континентален" Египет. Шарм си е друга "държава" Grinning

# 699
  • На планетата Земя
В началото на май е започнало преместване на съкровищата от гробницата на Тутанкаком от стария към новия музей (GEM), като след откриването му на 3 юли всичко вече ще е на едно място.

Интересно ми е дали след това ще продължат да водят групите в стария музей или туристическите агенции ще се преориентират изцяло към новия.

# 700
въпросът е кой музей си струва да се види, ако не искаме и двата
иначе който ползва тур.агенции винаги може да ги пита, те за какво са там

# 701
  • На планетата Земя
Аз съм била в Стария музей през далечната 1992 година с хОра, в който пях. Беше уникално - експонати, мумии.
Сега на ходенето ни декември 2021 ми се стори много занемарено, много , много неща липсваха, нямаше ги вече мумиите (тържествено преместени на новото място, където още не се влизаше), така че моите човечета не можаха да усетят вълнението ми. Иначе си ги имаше знаковите артефакти от първите династии, маската на Тутанкамон, други безценности от гробницата му.

От гида ни, който ни води из Саккара, разбрахме, че Музеят на египетската цивилизация (дано не бъркам името) е много интересен, но не мисля, че тур агенциите водят там често групите.

# 702
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мумиите са в музея на цивилизациите.
 За мен беше много натоварващо преживяване. Мумията на постамент, на стената до нея египетска лична карта, и малко текст кой период и коя епоха. И така като хамстер във въртележка, коридор след коридор, мумия след мумия от входа до изхода.
Има и още две или три музейни експозиции в същата сграда.
Интересни са, но единствения музей в който съм се почувствала като в музей е стария до Нил.
За последните четири години съм ходила повече от три пъти годишно,видях кога изкараха много експонати за да ги закарат в GEM, видях нови, изложени на местата на старите, видях промени в залите и аранжирането. Вярно е, че в началото имаше повече от артефактите, намерени в гробницата на Тутанкамон,но сега има други, за които преди не е имало място или са ги излагали във временни тематични експозиции.
Половината от залата на Тутанкамон от 2021 сега е изложба на бижутата на жена, свързана с фараон. Забравих името, но явно е била уважавана и високопоставена, защото бижутата по нищо не отстъпват на тези на Тутанкамон.
Гривните са невероятно малки на диаметър, като за детска ръчичка, дали наистина са били толкова дребни или тя е починала млада не знам.
Цялата зала с мумии на животни си е там . И "пръчката", която се оказа змия, и котките, които са фалшиви, но се разбрало чак когато ги минали на рентген.
И мозайката, която местните решили да разрушат, защото Корана не позволявал други религии, и дискът от Небу си е там.
Има много мумии и саркофази, дори мисля, че виждах и такива с рисувани маски, като намерените във Фаюм.

# 703
  • На планетата Земя
St. Dobri, добре, че се включи. Значи мумиите са в цивилизацииитеееее, ясно.

Аз много харесват стария музей на площад Тахрир, наистина има нещо магично в него, полъх от миналото, от първите изследователи. Интересна е и фасадата с надписите и фигурите, историята на построяването. Дано да го поддържат и пълнят с нови непоказвани неща. Гидът ни точно това разказваше - постоянно изскачат артефакти, няма кой да ги събира (това по повод на една дръжчица от чаша, която повдигнах от пясъка, докато обикаляхме мастабите около пирамидата на Джосер Satisfied ).
Просто може би заради ковид ситуацията, но в края на 2021 беше много разхвърляно, имаше празни витрини, изпочупени шкафове, затова останах с такова впечатление.

# 704
тоест са три големите музеи, стария, GEM и на цивилизациите? или тия двата последни са един?

Общи условия

Активация на акаунт