Отговори
# 585
Не, те са си с подпис и печат от посолството - така им ги връчват.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 13:19 от martina_

# 586
  • София
О, супер! Дано и тази година да е така.

# 587
Би трябвало. Те са си немски дипломи. Спомням си, че кандидатстването беше много лесно и бързо /според сина ми, аз не знам дума на немски, но пък ползвам преводач като имам нужда/  Simple Smile

# 588
  • София
Благодаря! Мислех, че дават само дипломата и после ние правим копия и заверяваме.
Другото, което не разбирам е за изпращането на документите (с немската диплома) по пощата само за медицинските специалности ли е или за всички. При кандидатстване, не при записване.
Извинете, ако са ми леко глупави въпросите...

# 589
И ние пращахме. С DHL - имаше намаление за студенти, които пращат диплом към университет. Беше двойно по-евтино от нормална документна пратка.

# 590
Здравейте! Включвам се да допълня, че при заверка в немското консулство искат и разпечатана кореспонденция с университетите, за които се кандидатства. В нашия случай мисля да разпечатаме кореспонденцията с Hochschulstart, защото друго нямаме. За езиковия сертификат - детето ми е с TestDaf и не го искат за заверка (може би защото е дигигален). Пиша за Варна.

# 591
  • На планетата Земя
На нас не ни се е налагало да заверяваме копия на немската диплома. Изпрати при записване оригинала по DHL заедно с останалото нужно, малко след началото на  Studium-a й върнаха оригинала.

# 592
  • София
И ние пращахме. С DHL - имаше намаление за студенти, които пращат диплом към университет. Беше двойно по-евтино от нормална документна пратка.

Пращахте при кандидатстването (ако не е медицинска специалност) или за записването?

Mileto, при кандидатстването само онлайн ли я прикачихте?

# 593
Кореспонденция се иска ако детето не е 12 клас.

# 594
  • София
Кореспонденция се иска ако детето не е 12 клас.
Зависи от настроението им явно... Искали са в посолството кореспонденция и на дванайсетокласници. Та е добре човек да има, АКО му поискат. Ако ли не, маха с ръка, че е  писал два-три (често напълно ненужни) мейла..

# 595
  • На планетата Земя
Elita, уточнявам, че това, което разказвам, касае ЕТХ Цюрих, на други места може да е по друг начин. Пролетта взехме от немския отдел академична справка с оценки от горен гимназиален клас и 1 срок на 12 клас. Сканирахме и пратихме. След получаване на немската диплома веднага я сканирахме и пратихме по мейл, на следващия ден с всички останали документи по DHL.

За ТУМ, Аахен и останалите мисля, че я качихме в съответните платформи до 15 юли.

# 596
Здравейте! Включвам се да допълня, че при заверка в немското консулство искат и разпечатана кореспонденция с университетите, за които се кандидатства. В нашия случай мисля да разпечатаме кореспонденцията с Hochschulstart, защото друго нямаме. За езиковия сертификат - детето ми е с TestDaf и не го искат за заверка (може би защото е дигигален). Пиша за Варна.
За Варна искат кореспонденция с университетите за да ви дадат безплатни копия. Не е късно да пишете до университети и да ги питате за нещо, няма значение какво (примерно дали имат подготвителни курсове или какъв сертификат за немски трябва за избраната от вас специалност или др.),те бързо отговарят. TestDaf не се заверява в консулството

# 597
Наясно съм,че в различните градове и  общежития наемите са различни.но може ли някой,който има оферта за наем,да сподели актуална информация .

# 598
Studientenwerk Хале WG 240E, но в същия град има и WG по 350 Е. Единичен апартамент не знам цена. Просто влез на сайта на Studientenwerk в произволен град и разгледай, не е тайна.

# 599
  • София
Здравейте,  моля ви да споделите информация за частно общежитие в Мюнхен. Ще се кандидатства в TUM.

Благодаря ви много.

Общи условия

Активация на акаунт