Отговори
# 630
  • София
Totony, позволявам си една буквичка да поправя, че да го намерят хората. Simple Smile
NCRechner

# 631
  • тук-там
Да, това приложение ползвахме и ни беше много полезно. Позна на 100% от къде ще получи девойката оферти. Статистиката работи.

# 632
За тези, които възнамеряват да ползват услугите на DHL- имали някаква промоция между 10 и 12ч всеки ден с промо код DHL30 през целия юли. Миналата година имаха отстъпки за документи на студенти до уни, съфорумка беше писала и за отстъпки на Спиди- така, че проверете си най- добрите опции.

# 633
Totony, позволявам си една буквичка да поправя, че да го намерят хората. Simple Smile
NCRechner
Ами, поправяй ме спокойно, все пак активният ми речник на немски е от около 20 думи и те всичките са в областта на Wohnung (новите майчета ще ме разберат). 😜

# 634
Здравейте! Имам един въпрос, свързан с Аахен. Дочух, че превода трябвало да минава през посолството за някакъв печат(за заверка предполагам). Не става въпрос за за онези прословути копия, за които писах по-рано.

Също така подобно нещо са наисали и в сайта на КИТ:

Nur Übersetzungen ins Deutsche oder Englische werden anerkannt. Die Übersetzungen müssen von einem/einer vereidigte/r Übersetzer/in gemacht werden, auch im Ausland möglich. Sollte diese Stelle im Ausland nicht existieren, sollte die Übersetzung von der Botschaft/ dem Konsulat bestätigt werden. Für die Bewerbung reichen gescannte Dokumente (PDF); erst bei der Immatrikulation müssen die Originalübersetzungen vorgelegt werden.

превод:
Само преводи на немски или английски език се признават. Преводите трябва да бъдат извършени от заклет/а преводач/ка, това е възможно и в чужбина. Ако такава служба не съществува в чужбина, преводът трябва да бъде заверен от посолството или консулството. За кандидатстването са достатъчни сканирани документи (PDF); оригиналите на преводите трябва да бъдат представени едва при записването в университета.

Ще съм благодарен, ако някой знае за какво става въпрос.

# 635
  • София
Точно за същите копия става дума.  Освен дипломата в посолството заверяват и DSD2 сертификат (ако си с такъв). DaF не. Сертификата конкретно само го копираш и в посолството/консулството директно ще го заверят, понеже е издаден от немска образователна институция. Ето за това става въпрос:
1. Диплома:

2. Сертификат:

# 636
  • София
Хм, като казахте сертификат сега се замислих. Николета е с TELC, той дали трябва да се заверява?
Ще взема да и звънна да питам.

# 637
Проверете си преводите. Ние, след като бяхме заверили копията в немското консулство в Пловдив, видяхме грешка в превода. Там,  където пише превод  на печата на училището, е записано името на друго училище. Наложи се  редактиране на превода  и отново да заверим  копията. Успех на всички !

# 638
Ей, как може да допуснат такава груба грешка преводачите, сега са затрупани с работа ясно е.....Да, явно очите на щрек трябва да са за всичко....

# 639
  • София
Привет! Ще споделя нашия опит с кандидатстването в Германия към момента, може да е от полза за някого.
Тъй като синът ми си получи дипломата на 16.06., бяхме готови с документите на 23.06. - нотариално заверено копие на дипломата, с апостил, преведено и легализирано плюс нотариално заверено копие на сертификата за език /в нашия случай езикът е английски/.
С по 2 копия на тези документи на 24.06. отидохме в немското посолство в 8.00 ч., работното време за заверки е от 8.15 до 9.00 ч. от понеделник до четъртък. В 8.10 ч. започнаха да пускат само по един човек, така че синът ми влезе сам. Върнаха го с две забележки – 1/ един от печатите на копията на дипломата не съвпадал с оригиналното копие, т.е. при ксерокопирането са пропуснати 2 мм от печата, така че гледайте копията да са напълно идентични с оригиналното копие; 2/ не искат нотариално завереното копие на сертификата за език, искат оригинала плюс две обикновени копия без печати от нотариус. Намерихме наблизо ксерокопирни услуги, там снимахме всичко според изискванията на посолството /добре, че си носехме оригинала на сертификата за език/ и в 8.45 ч. при повторното влизане в посолството всичко беше ок и получихме номер, с който на другата сутрин да си вземем заверените документи.
В петък, 27.06. изпратихме документите с DHL Express – ползвахме офиса до летището, ул. „Мария Атанасова“ 5, имаше 50% отстъпка за кандидат-студенти, платихме 50.30 лв., в цената влиза и плика, който ни дадоха на място. Има опция за предоставяне на документ с име и подпис на получателя в Германия, струва допълнително 12 лв. Вчера, 30.06., платихме тези 12 лв. и взехме и този документ : )
Сега остава да ни класират по първо желание и ще броим акцията за успешна : )
Използвам случая да изкажа огромната благодарност на цялото ни семейство към Русалка, без чиято помощ нямаше да се справим с попълването на формулярите в онлайн платформите на университета и на Studierendenwerk.
Пожелавам успех и късмет на всички кандидатстващи в Германия и Австрия!

# 640
  • София
Горният пост ме провокира да напише някои нещица.. Simple Smile
На драго сърце помогнах на семейството (след повече от оригинално отправена към мен молба от майката-фенка на Бавария). Клубът на мамите, искащи един ден като пенсионерки да живеят там, май се увеличава.. Heart Беше ми много приятно времето, прекарано с тях , в което съчетахме вършене на работа в hochschulstart, платформата на унито и  тази на Studierendenwerk, в  сладки приказки,  хапване и смях..Дано най-младият му член да се приземи през август по първо желание (както и всички тазгодишни кандидати),  както и да получи оферта за  мини-апартамент или стая във WG от съответния Studierendenwerk. Последното обаче ме кара да дам един непоискан, но полезен (според мен) съвет.  Тричленното семейство видно  беше много добре ориентирано/информирано кое как се прави, всичко до момента (без превода на дипломата, разбира се) си бяха  свършили сами. На въпроса ми дали са подали заявление в Щудиренденверк отговориха обаче с НЕ.. Малко е обобщаващо от моя страна , но в Германия въпросните заявления са 3-4 вида спорeд изискванията на съответния Studierendenwerk - едни могат да се подават сравнително  отрано и после нищо не се потвърждава, други могат да се подават пак доста отрано, но  има ежемесечно потвърждаване  на интереса към настаняване в града (примерно Аахен), в трети може да се подава от фиксирана дата нататък (примерно Мюнхен), в четвърти твърдо след приема (примерно Берлин).  В маркираната категория обаче, както беше в конкретния случай, често в заявлението се иска да се прикачи  или Zulassungsangebot, или даже Zulassungsbescheid. Малко противоречиво става на пръв поглед, понеже хем  платформата е отворена да попълниш заявлението сравнително рано и да го пуснеш, хем към този ранен момент няма как да прикачиш исканото. Точно това противоречие ги беше спряло явно.. При такива  формуляри  прикачвайте друго - примерно сканиран pdf с  подадения Antrag към унито или screenshot на подредбата на желанията в hochschulstart, за да стане ясно, че градът наистина е цел 1за  бъдещия студент. Към крaя на заявлението има винаги поле за доп. информация. Там напишете кратък текст, че кандидатът като Neuabiturient  тъкмо е пуснал/качил документите към унито и веднага щом има оферта (и я приеме съответно), ще им пусне нужното. Тази гимнастика му дава шанса да е сред подалите по-рано, тоест да е с по-предна позиция в списъка с чакащи. Но пак не е особено рано предвид това, че за да подаде  документи към унито, следва поне диплома за средно да има кандидатът. Ако още по-рано се опитате да ги "изиграете",  прикачете примерно комуникация с унито, удостоверяваща интереса към следване там.. И пак същото текстче в допълнителното поле. Няма никаква гаранция, че ще има полза, но пък със сигурност и нищо не губите Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:37 от Просто русалка

# 641
Кога се очакват резултатите от класиранията?
Записването лично или с документи по DHL може да стане?
Аз ползвах фирма и на 20.06 дипломата беше готова. Иначе не знам как ще ми стигне отпуската с толкова ангажименти.
Сега наред са ваксините.
И зъболекаря.

# 642
  • София
Класирания може да има от края на юли, та чак до седмица-две преди старта на 1 семестър. Зависи от  уни, от специалност, от това дали е  с квоти или без въпросната, от това дали кандидатът ще ходи на събеседване и т.н..

Моята девойка се прибра на немска земя  след два  месеца от практическата година, прекарани  на хиляди км от Германия. Кацна в събота по нощите, сестра й я закара в неделя до Аахен, а от вчера е вече официално в  последния си терциал Innere Medizin. След него М3.. Как бързо мина времето, не мога да повярвам. Но пък може би е минало неусетно само за мен, докато гледам отстрани...Joy На чужд гръб - 100 тояги..

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:55 от Просто русалка

# 643
Интервютата присъствени ли са или онлайн? За Хайделберг питам, не е медицина.

# 644
  • София
Аз да питам, въпреки, че кандидат студентът уж си е прочел, но когато се кандидатства специалност  NC frei и няма реално прием, то пак ли през Хохшулстарт се кандидатства или директно към унито?

Общи условия

Активация на акаунт