Сами деца вкъщи -от кога ?

• 2 081
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Големият е на почти седем,това лято съм го оставяла 2-3 пъти за 10-15 минути да ида до магазина на долната улица.Ние сме в къща,знае правилата може да излиза на двора,но не и да отключва портите.Имаме два изхода от къщата.Имаме и камери,общо взето е отговорен и не е имало проблеми.От скоро е ученик и си прави устата сам да ходи,тъй като е през две улици,но реално се минава пред булевард и светофар и абсурд да го пусна.До близката площадка си ходи сам,разбира се там го чака някоя приятелка с детето си.Всичко зависи от самото дете и ситуацията.Моят за момента е отговорен и слуша каквото му се каже,няма телефон или майки все още,в училище не разрешават.

# 16
Oт около 6г възраст започнах да я оставям постепенно - за по 10-15 магазини за да отида до магазина, но! аз имам 4К камера в дневната и я гледах през цялото време. Постепенно и вече на 7г за 30 мин, за 1ч... Сега е на 8г и я оставям примерно 2 часа докато съм на маникюр. Не гледам камерата. "Рекордът" беше веднъж за 4 часа, защото се наложи да отида на работа, а тя беше вкъщи... нещо пак са имали почивен ден....
Все още не смятам да я оставям за над 3 часа сама, въпреки, че не е от палавите деца и е отговорна.

# 17
Големият ми син оставях сам за кратко от около 7г. Да отида до магазина примерно, или да играе пред блока и на близката площадка( като го наглеждам от време на време). Сам стоя вкъщи цял ден за пръв път на 9г. Започна да ходи и да се прибира сам от училище на 10г.(пресича булевард без светофар). Сега на 12г. ползва и градски транспорт и обикаля сам с приятели из София и му оставям вкъщи за кратко брат му, който е на 2г10м, когато малкият е буден за не повече от 30 Мин, докато спи съм ги оставяла и по 1-2часа. Аз на 9г. Гледах цяло лято 3-годишната ми сестра по цял ден, но тогава времената бяха други.

# 18
Имам 3 деца , започнах да ги оставям сами като се налага за 10-20 Мин след 6 г на каката като малките бяха на 2.5г и 1 г . Първо докато спяха малките питах каката дали е съгласна да ида някъде за малко с уговорката да ми звънне ако се събудят или при нужда. Оставях само ако наистина е съгласна да ги наглежда и спокойна, че е сама . Сега каката е на 8г малките на 4г и 2.5г , времето се удължи до 1 час да кажем . Първо питам и ако всички са съгласни тогава излизам с уговорката, че каката е отговорна за всичко и при нужда ще звънне. Случва се рядко по нужда , досега не са ми отказвали и не са правили опасни неща.
Близко време се наложи да излезна по работа и малкото се наакало в гащите , каката го почистила и обула с нови дрехи. Горда съм, че сама намерила решение и кураж да го направи.

# 19
  • Beyond the stars

Против съм да се дава подобна отговорност на много малки деца. Да, ние като деца стояхме по цял ден сами, грижехме се дори за малките си братя и сестри. Но лично аз оттогава се боря с тревожност и ОКР, та не мисля, че е добро възпитателно средство.

+10
Любимото ми е "ама ние едно време", все едно резултатите са прекрасни и все едни мили емпатични хора по пътищата се срещат. И аз съм вземала брат ми, мазала филии , оправяла се сама по всички въпроси. И сега си се оправям сама с психолог Bowtie

По въпроса - оставяла съм на 5, за да сляза до магазина в блока за 10мин.
Инак той е много мераклия, вече на 6, сам да слиза до магазина, та мисля, че скоро и това ще му делегирам, но магазинът е буквално във входа и имаме портиер.

# 20
Всеки си знае детето. На моето никакво доверие съм й нямала да стои сама. Въпреки всички обяснения и заръки, би спретнала глупост от най - елементарно и невинно нещо. Затова от 3ти клас се е случвало да остане сама за кратко, но имам доверени съседи, които винаги са си вкъщи, когато се е налагало това.

# 21
  • Countryside
Според детето си е. Но мисля, че на 7г нормално да се оставя за малко само вкъщи, по преценка на родителя, разбира се. След 4-ти клас учениците учат на смени, така че е добре до тази възраст детето да може да остава само, за половин ден поне.

# 22
На 5-6 години много рядко и за 10 минути, докато изтичам до магазина на ъгъла. От 12-годишен седи сам по 3-4 часа, но пак по изключение. Докъм 7-8-годишен си имаше гледачка, когато е необходимо, с която бяха една огромна взаимна любов. За съжаление жената почина. С друга така и не успяха да се сработят.

# 23
  • София
От лятото на 2020 останах на практика сама с децата. Тогава са били на 16 и 9.  Аз на работа, те на училище, когато се засечем - тогава.
Еха, как минава времето...

# 24

Против съм да се дава подобна отговорност на много малки деца. Да, ние като деца стояхме по цял ден сами, грижехме се дори за малките си братя и сестри. Но лично аз оттогава се боря с тревожност и ОКР, та не мисля, че е добро възпитателно средство.

+10
Любимото ми е "ама ние едно време", все едно резултатите са прекрасни и все едни мили емпатични хора по пътищата се срещат. И аз съм вземала брат ми, мазала филии , оправяла се сама по всички въпроси. И сега си се оправям сама с психолог Bowtie

По въпроса - оставяла съм на 5, за да сляза до магазина в блока за 10мин.
Инак той е много мераклия, вече на 6, сам да слиза до магазина, та мисля, че скоро и това ще му делегирам, но магазинът е буквално във входа и имаме портиер.

Спомням си сигурно съм била на 5 г. и баща ми, ме праща с автобус на спирки незнам колко на брой и ми казва, нали знаеш  къде да слезеш, спомням си ужаса и казах, че не знам. Той говори с шофьора и седнах при него в кабината и си спомням още разговора с него, спомням си, защото не съм била тогава за такова нещо, не съм била готова, спомням си и как ме оставяха сама и ходех при съседите, пак преди да тръгна още на училище. Безумие за мен, днес с телефон, таблет дете по няма да усети времето. От първи клас вече с ключа на врата, кръстосвах София, безумие, било е опасно както и да го погледна и тогава е имало престъпност, опасности. Като се сетя и ме обзема неприятно чувство. Дете на такава възраст не е в състояние са реагира адекватно, затова не трябва да е само. Ужаса в първи клас сама да стигна до другия край на София, сменяйки два транспорта и първият път когато бях сама, ярък неприятен спомен.

# 25
  • Варна
Явно тогава възрастните са си имали повече доверие по между си.
Иначе и тогава е имало престъпност.
И мен темата ме интересува, че имам момче на 6. Оставяла съм го сам точно за 5 минути ако трябва да сляза до колата, която е на паркинга пред блока. Той е въодушевен когато го оставя сам и дори ми казва, че съм се забавила много малко. На този етап не смея за повече.

# 26
Напълно си е до дете.Големият сега е на 7,доста отговорен и самостоятелен от малък.Както казах това лято го оставях няколко пъти за 10-на минути.Малкият е на 2,7 г.,много глезен и нищо общо с него.Сигурно и до десет не бих го оставяла сам.Иначе докато спи съм излизала за пратка до портата,макс 2 минути иначе с мене.Страшно диване/беладжия е 🫣.

# 27
Ох, като чета, направо ми е съвестно, че си записах час за козметик за 03-ти, когато малчо няма да е на училище, ама татко му ще е на работа. Т.е. ще трябва да е сам.
За оправдание - вече съм го оставяла няколко пъти, както писах, вече е почти на 9 г., има телефон, а и козметичката ми е долу на партера на блока ни.
Мисля да му пусна да гледа някое филмче по телевизията, така със сигурност ще е зомби и няма да прави никакви бели. По принцип аз малко го ограничавам откъм телевизия и това ще е донякъде йезуитско решение, ама наистина вече смятам, че е достатъчно отговорен.
Пускала съм го и няколко пъти сам до магазина под нас, но абсурд сам навън да играе (то няма къде реално наблизо) или пък да ходи на училище, близко е, но има улици за пресичане.
Дори аз, която съм соц чедо набор ‘82, не съм ходила сама на училище до 4-ти клас, нашите много се притесняваха, защото имаше натоварена улица с ГТ без пешеходна пътека и светофар. Беше си опасно, редовно ставаха инциденти.

# 28
  • Sofia, Младост 3
Оставяла съм 7г кака, за да отида до магазина долу или да взема кухнята на малката за 10 мин. Не че нямам доверие на нея, за да я оставям, по-скоро ми минават мисли да не ми се случи нещо на мен навън (да ме бутне кола, да заседна в асансьор) и тя да остане сама за дълго, без да знае какво става

# 29
На 6-7 съм го оставяла за 10-30 минути, колкото да ида до магазина. Някъде на 8-9 за час и над час, и след това вече се наложи да се прибира сам и да остава сам след училище понякога. Сега е на 11 и няма проблеми и цял ден да стои сам.

Общи условия

Активация на акаунт