Сами деца вкъщи -от кога ?

• 2 079
  • 34
  •   1
Отговори
  • Варна/Благоевград
Провокирана от скорошен разговор с майки от градината на детето с изумление разбрах ,че почти всички ,без аз и още 1-2 майки оставят вече сами децата за време от 15-20 мин до 3-4 часа . Става въпрос за деца трета група .
Законово знам кога е позволено  любопитно ми е при кротки деца и "безпроблемни" ,като цяло,кога сте започнали да ги оставяте сами и за колко време?

# 1
Започнах да го оставам моето от миналата година, когато беше на 7. Но пътите, в които съм го оставяла се броят на пръсти.

# 2
  • Пловдив
Не се сещам, малкия сам май не сме го оставяли, той е диване, но сме ги оставяли заедно с кака му, тя е на 10 и има телефон. Той пък има таблет, което го задържа на едно място, без да измисля бели.
На 5-6 за 15-20 минути, според детето, не виждам никаква драма. За 3-4 часа ще огладнее, ще му доскучае и ще си потърси забавления из къщата, потенциално нежелателни, ще се притесни, ще ревне...
"Законово" е под условие "ако с това не се създава опасност". Не е безусловно забранено дете под 12 да се оставя само.

# 3
  • София
Не помня кога е било, може би на 6-7, го оставях за два часа и ходех на работа в квартала. Понякога кака му е била с него. Опасностите започнаха по-късно, вероятно е бил на около 10, когато започна опити да готви и не изключваше печката.

# 4
  • До хладилника, който обичам
Зависи колко е зряло детето и доколко се чувства комфортно то самото с оставане само. Има деца, които на 7 или дори 6 ще са достатъчно зрели да постоят сами, и такива, които на 10-12 не биха се чувствали добре.
Лично аз моите деца (невротипични, средностатистически) не съм и не бих оставяла сами за повече от 10-15 минути на възраст под 6. И даже така, понастоящем шестгодишният, след уговорка къде отивам, кога си идвам, къде да търси помощ в случай на апокалипсис, се случва да ми звъни и да провери дали наистина се връщам, когато съм казала. Не му е съвсем комфортна идеята да стои съвсем сам.
Ако се възпитава целенасочено и се работи с детето по въпроса, не виждам причина да не могат да бъдат оставяни сами за кратки периоди от време, ако
- се чувстват в безопасност и са спокойни от идеята
- знаят къде, от кого и как да потърсят помощ при нужда
- могат да се свържат с родител / отговорният възрастен
- периодите на оставяне се увеличават плавно
- самите деца са отговорни и достатъчно зрели за възрастта си

Иначе, за моженето - всичко може, но белята веднъж става.

# 5
На 5г по 2-3 часа се е случвало, да. До близкия магазин също ходеха сами на тая възраст.
Той на 8г взимаше сестра си от ясла (на 2) и понякога е стоял по 1/2 ден сам вкъщи. На училище със светофари също са ходели сами от 8-9г.
Тя на 8-9 (2-3 клас) след училище (без занималня) вкл да си пише домашните сама.
На 9-10 сама по цял ден вкл с готвене и някоя друга пералня ако има.
На 11-12 сама за през нощта (когато се е случвало батко й да не се прибере).
Първи купон вкъщи без родители на 14-15 за него. За нея нея не съм много сигурна кога ще й се получи ☺️
Мен не ме пускаха и не ми даваха нищо до 24 🙄

# 6
  • Sofia
Случвало се е да ги оставяме сами (двамата заедно) за по 15-20 мин, когато бяха на 7г и 9г. Винаги с телефон и Myki-та под ръка, за да могат да се свържат с нас, ако има нещо.

Големият започнах да го оставям сам за около 1 час чак наскоро - на 11г.

Аз изобщо не бих оставила дете под 7г само.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 18:05 от Brin de muguet

# 7
На 10 години за 4 часа.
Дете на 7 е малко да бъде оставяно само.

# 8
На 7 се прибирах сама от училище и след като си напишех домашните ходех да взема брат ми от градината. Не е имало проблеми.

# 9
Докато спи, се е случвало да отида до магазина на центъра, на около 5 минути пеша е. Не е буквално сама, баща ѝ също телом е там, но на долния етаж и спи, та все едно сама. На 5 е, на тая възраст тук сами ги пускат да ходят на центъра да играят. Моята будна ли е, не се отделя от мен

# 10
  • До хладилника, който обичам
И аз ходех сама до училище още от началното училище и после си седях сама вкъщи. По това време и се пушеше в самолетите и изобщо навсякъде, а шамарът беше чудесно възпитателно средство включително от непознати; престъпността беше сравнително по-ниска, а тревожността сред деца и възрастни също.
Но времената се менят - към днешна дата не бих пуснала дете да ходи по моя маршрут за училище преди 8-9г.

# 11
На 7 го оставям сам, ако трябва да ходя до магазин, но не за повече от половин час. На мен не ми е спокойно да го оставям за по-дълго все още.

# 12
  • София
От втори клас дъщеря ми и 6 годишен сина.
С едно обедно наглеждане - до 18 ч сами, това е.

# 13
Голямата е на 10 и остава сама за 3-4 часа. Малкия (на 6) не сме го оставяли за повече от 10 мин, но той е с епилепсия и често "си търси белята".
Против съм да се дава подобна отговорност на много малки деца. Да, ние като деца стояхме по цял ден сами, грижехме се дори за малките си братя и сестри. Но лично аз оттогава се боря с тревожност и ОКР, та не мисля, че е добро възпитателно средство.

# 14
На 6-7 години вече бих оставила дете само за 15 минути да отида до магазина примерно, не повече. Иначе моето голямото е на 9 и твърдо отказва да остава само вкъщи, което вече започва да ме притеснява Rolling Eyes
Преди година-две оставаше за 5-10 мин. да отида да купя нещо, сега и за толкова не иска.
Иначе от 7 годишна играе сама навън (не сама де, а с други деца) около блока, а сега вече и около съседните блокове, но първо със смарт часовник, а сега и с телефон.
Мисля, че е доста странно 5 годишни да бъдат оставяни сами за по няколко часа и това да е толкова масово. Не съм чувала досега мои познати да го практикуват.

Общи условия

Активация на акаунт