Къде да отидем в България?

• 2 976
  • 53
  •   1
Отговори
# 15
И аз не съм видяла тълпи от хора дори на спряганите Рилски манастир, Перперикон, Копривщица, Широка лъка,…

За догодина съм се насочила към Мадарския конник, Плиска, Преслав, но нямам никаква конкретна идея. Дори като дете не съм ходила в този район и нищо не знам от него (освен от силно обща култура).

# 16
Криси,много кътчета си заслужават да ги видите! Някъде по Дунав - Русе, скални манастири, Силистра, Видин, Козлодуй. Гробницата в Казанлък, Котел, Карлово,Калофер и Сопот. Куршунските водопади. Кюстендил. Кърджали и Перперикон. Сандански и Рупите. Пловдив...
Пропуснахте Копривщица. Сто пъти по-добре от Видин (който има само една Баба Вида и... дотук). В Сандански и Козлодуй няма нищо. А водопадите са Крушунски.
Препоръчвам В.Търново (Царевец), Копривщица, задължително стария Пловдив (щом сте с кола, до него наблизо е и Асеновата крепост, 8 лв вход), ако прецените и: Рилския манастир.  Белоградчишките скали... ако имате време, идете.
А за Родопите... там са ви дали отделна тема.
Видин е много по-красив от Копривщица.
Копривщица не е това, което беше едно време. Много български градчета и села са съсипани от корумпираните им и крадливи кметове, така че момичето да няма прекалено големи очаквания + злобата и лошотията на голяма част от българите.

# 17
  • Най-красивата страна
По Черноморието-Несебър,Созопол,Калиакра,Камен бряг,

Мадара,Плиска-музея на буквите
Историческия парк в Неофит Рилски

Ловеч,Крушунски водопади
Деветашка пещера и Пещера Проходна -и двете са уникални
Троян,Троянски манастир-всичко е в Ловешка област на близки разстояния.

Габрово-Етъра
Дряново,-Дряновски манастир,пещера Бачо Киро
Копривщица
Казанлък-тракийските гробници и музея на розата

Родопите
Златоград
Триград-триградското ждрело
Лещен
Перперикон
Каменните гъби

Чудните мостове
Дяволското гърло

Пловдив-стария град,Античния театър,
Асеновград-Асеновата крепост,
Бачково-Бачковски манастир

Банско
Добринище
Роженският манастир
Мелник-Кордопуловата къща

Белоградчишките скали

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 21:23 от Veronikaaa

# 18
Видин е много по-красив от Копривщица.
Доообре.
По Черноморието-Несебър,Созопол,Калиакра,Камен бряг,
Ама жената ясно написа, че не искат море. Така че Черноморието не я вълнува. Четете внимателно първия пост, преди да напишете отговор.

Ловеч, Деветашка пещера и с. Неофит Рилски - Исторически парк определено можете да ги прескочите!

С останалата част от списъка се съгласявам напълно.

# 19
  • София
Криси,много кътчета си заслужават да ги видите! Някъде по Дунав - Русе, скални манастири, Силистра, Видин, Козлодуй. Гробницата в Казанлък, Котел, Карлово,Калофер и Сопот. Куршунските водопади. Кюстендил. Кърджали и Перперикон. Сандански и Рупите. Пловдив...
Пропуснахте Копривщица. Сто пъти по-добре от Видин (който има само една Баба Вида и... дотук). В Сандански и Козлодуй няма нищо. А водопадите са Крушунски.
Препоръчвам В.Търново (Царевец), Копривщица, задължително стария Пловдив (щом сте с кола, до него наблизо е и Асеновата крепост, 8 лв вход), ако прецените и: Рилския манастир.  Белоградчишките скали... ако имате време, идете.
А за Родопите... там са ви дали отделна тема.
А Вие колко места пропуснахте, ммм? Не мога да повярвам, че изчерпателният Ви списък е толкова кратък.
За няколко дни трудно ще обиколи всичко препоръчано тук. Ние нахвърляме идеи за красиви места, а момичето ще си избере.
А, да, и все пак препоръчвам Видин. Sunglasses

# 20
Нарочно е кратък списък, защото трябва да се подбере НАЙ от НАЙ. Хората разполагат с 10 дни, не с 1 месец.
И като човек ходил в Ловеч, Деветашката пещера, Баба Вида, определено мога да кажа, и то смело: пропуснете ги, няма смисъл. Ако имате 1 месец, тогава да.
Но когато хора разполагат с ограничено време, по-добре да идат до градове, в които има повече обекти за разглеждане. И затова Старият Пловдив и Копривщица са един добър пример. Асеновград  (крепостта) понеже е на 10 мин. оттам, също може да се добави, понеже е "на едно ходене". Ама да биеш път чак до Видин, за да видиш едната Баба Вида, едва ли си струва. Друго във Видин какво да се види? Кв. Нов път ли? Или соц центъра с разбитите плочки и сградата на общината с комунистически облик? Ако ти е на една ръка разстояние - да. Ама да биеш толкова път, само заради Баба Вида? Ако хората са твърдо решени да видят Белоградчишките скали и така и така са в района, естествено, че е добре да идат до Видин. Но да се бие толкова път, само заради един обект, все си мисля ,че не си струва. Не забравяйте, че ние тук си живеем и ... "времето е наше", дето се вика. Всеки уикенд може да си разглеждаме нещо. А те искат на едно идване да видят ключови неща. Затова препоръчах Стария Пловдив, Копривщица, Велико Търново... ако успеят Трявна... и каквото има по пътя - да. Ама .."Исторически парк" край Ветрино... предполагам, че това беше шега.

# 21
Хората все пак трябва да положат някакви усилия и да си подберат от предложенията това, което ги интересува. Защото аз не мога да знам от общия първи пост дали авторката се вълнува от природа, история, скали, манастири или всички заедно и кое за нея е НАЙ, НАЙ. Хората възхвалят Етъра и Боженци например, за мен си бяха разочарование, особено Етъра, който си го спомнях от дете.

Благодарна съм на хората, които пишат повече, защото и аз мога да си избера места за пътуване и съответно да си направя някакви маршрути. Аз също разполагам с около 10 дни за пътуване из България през лятото.

# 22
Дизи, човек, който има пътешественическа жилка в себе си, няма да се пени и да обяснява в десет поста как определено място (един от основните входове на България от западна Европа, град с хилядолетна история, повлияна от келтска, римска, византийска, турска и еврейски култури, една от бившите столици и многовековен културен център, с несравними гледки към най-голямата река в неруска Европа, с най-стария театър в България, втората по големина църква и синегоги в България, с уникална за света джамия, с красиви сгради в стил сецесион и няколко заведения на самата река, включая на един кораб, прекрасен крайречен парк, крепостни калета, музей в уникалната кръстата форма), не струва за посещение в сравнение с нещо си друго. И не е вярно, че старият площад (който фигурираше в учебниците по градоустройство на архитектите, като образец за примерно градоустройствено решение) е в дупки, защото с крузовете, изсипващи западняци всеки ден през лятото, местното ръководство изремонтира почти всичко, което подлежеше на ремонт, с изключение на много от старите сгради, незнайно чия частна собственост.

Ми ако влизаш от Европа, защо да го изпуснеш? Не е автентично български, като Копривщица, но е може би най-продължително време космополитният град на България.

# 23
Хаха, @ierldan, очевидно си от Видин и го приемаш лично. Ти попита ли жената, повдигнала темата, дали ще влезе през "вратата на Европа", а именно сухопътно през Дунав мост 2 във Видин? Защото нейната "Врата за Европа" може да е Летище София например.  И ако е базирана в София картинката леко се променя, нали?
А всички тези суперлативи могат да се кажат за още поне десетина места в България. Идеята беше да са на удобно разстояние и ако може да са в близост едно до друго, за да може на едно ходене да се видят няколко подобни места. А не.. днес Баба Вида, утре Исторически парк (за който пък да дадем 50 лв вход и да налеем още в пирамидата "Величие").
Очевидно си от Видин и изобщо не приемаш чужда гледна точка. ЧУЖДЕНЦИТЕ, туристите, които идват в София за няколко дни, ги водят най-вече до Рилския (но жената е била там), до Стария Пловдив, до Царевец.. Масово испански и италиански групи има в София, поразходи се из центъра из центъра на София и ще ги видиш/чуеш. Познавам и една гидка (да де, "гид" жена), която ми е казвала какви са им програмите за 4 дни, за 7 дни и т.н. До Родопите ходят, до Мелник, но не и до Видин.
Така че "един от основните входове на Европа" може да е вход за теб, но и непременно за другите. Как реши, че питащата жена ще дойде сухопътно от Румъния в България, за да мине през този вход?

# 24
Разбира се, че зависи откъде пътува човек, не видях някой да оспорва този факт.

Надявам се не оспорваш факта, че Дунав мост 2 е една от основните сухопътни граници на България (от западна Европа), защото не всички пристигат през летище София, някои пътуват с автомобил. Авторката писа 10 дни, което предполага и такъв транспорт. Също спомена, че не иска да ходи по морето и къде вече е била. Така че, няколко човека й предложиха варианти къде могат да отидат, според ограниченията, които е изложила. Малко е безсмислено да ходиш в района около турската граница, ако пристигаш от Германия с автомобил, примерно. И понеже дамата с темата не се и включи втори път, даже сигурно е забравила за плана си за посещението си в България, няма как да знаем какви точно са й обстоятелствата.

Аз лично мисля да посетя Ловеч, Плевен, Русе и Трявна, когато имам възможност, защото нямам желание да се разхождам с гид и въобще предпочитам да пътувам по места с по-малко комерсиализация. Но това е и смисълът на алтернативите. Не са по-лоши или по-добри, а зависят от желанията и конкретните обстоятелства и ситуация.

# 25
Клисурски манстир, Лопушански манастир и Чипровски манастир+ Музеят в Чипровци, в който може да се научи историята на чипровските килими и филигранната бижутерия.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 13:50 от Fatalina

# 26
  • Най-красивата страна
Ами те хората са писали,че и в Търново са били.

По стечение на обстоятелствата разхождам чужденци из България вече 10 години.
Избирам една област и обикаляме забележителностите-културни и природни.Така процедирам

В Историческия парк в Неофит Рилски определено има какво да се види.Това е най-големият по рода си туристически обект в Европа.
Не е евтино обаче.

Водила съм там чужденци и много им харесва.Затова го предложих.

Деветашката пещера също.Тя е една от най-големите пещери не само у нас,но и в Европа.Впечатляваща е.

За Видин- ако искат да обиколят северозападната област,защо не.
 баба Вида ,Чипровци,Пещерата Магура, Белоградчишките скали.

Авторката като прочете нашите предложения може да разгледа  и сама да прецени кое си струва и кое не.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 11:39 от Veronikaaa

# 27
Авторката май ни отсвири.  Относно Историческия парк, не бих дал и една стотинка в пирамидата на Ивелин Михайлов. Въпрос на принципи.
Родопите са огромна красота, но някой даде отделна тема за там, така че... трябва да се чете.

# 28
Уау, благодаря за всичките предложения! Не съм очаквала толкова много отговори!
Ще разгледам всяко предложено място в интернета и ще си направя план къде до отидем. Все пак прочетох доста мнения от вас и вече се вълнувам!

Ако е важно: Живеем в Германия, приятелят ми е немец. И двамата много обичаме да пътуваме, ходили сме в повечето европейски страни и в Южна Америка, Азия и Африка. Но сега нямаме време за голяма екскурзия,  затова решихме  ,че е време да видим нещо повече от моята родина, освен черноморието.
Имаме всякакви интереси - природа, история, море, планини... а за приятелят ми дори само да бъде в страната е интересно, защото в роден в източна Германия и България му напомня на детството му. Голямо вълнение беше като пътуваме от Плевен до София с влак, той не можа да се накефи на купетата,  на това как се клати влака и че прави тъгъдък-тъгъдък,  хаха!
Така че няма значение дали местата са туристически или нещо скришно наше, което българите си го знаят. Затова първо събирам идеи, може пък в следващите години повече пъти да отидем до България и така винаги ще имам идеи.
Още не сме решили къде да кацнем (София, Варна, Букурещ..), зависи от това къде ще ходим, но ще е със самолет. Кола ще вземем под наем.

Много благодаря на всеки, който отдели част от времето си, за да ми помогне. Simple Smile
И моля, бъдете мили към другите, ако някой повтаря места, на които съм била, просто ще ги пропусна като разглеждам, няма проблем.

Весели празници, бъдете здрави!

# 29
  • SF
Аз живея в България и за съжаление не съм посетила и половината места, които са изброени в темата. Тази година започнах от пролетта и през лятото обикалях из Родопите и много, много ми хареса. Затова моето предложение беше за Родопите.

По повод навалиците от туристи - с такива се сблъсках на Бачковския манастир. Наистина от опашки и народ не можах да се разходя спокойно, нито да се докосна нито до сергиите с български (китайски) сувенири, нито да видя какво се продава като храна и лакомства. Денят беше неделя и сякаш не е подходящ ден за посещение на голям български манастир.

Общи условия

Активация на акаунт