Къде да отидем в България?

• 2 571
  • 53
  •   1
Отговори
Здравейте!
Аз съм българка , но живея от малка в чужбина. Почти нямам контакт с българи и също така нямам роднини в БГ, които да мога да посетя. Също така не съм видяла почти нищо от роднината си, спомням си само за Велико Търново и Арбанаси. Приятелят ми е чужденец и заедно сме ходили досега 2 пъти в България на море и веднъж до Рилският манастир, но сега искаме да видим повече от държавата. Плануваме да отидем за 10 дни през май месец и да обиколим най-хубавите места с кола.
Кои места може да ни препоръчате? Няма значение в коя част на държавата, само да не е на море, понеже сме ходили а и е още студено.
Благодаря предварително

# 1
  • София
Криси,много кътчета си заслужават да ги видите! Някъде по Дунав - Русе, скални манастири, Силистра, Видин, Козлодуй. Гробницата в Казанлък, Котел, Карлово,Калофер и Сопот. Куршунските водопади. Кюстендил. Кърджали и Перперикон. Сандански и Рупите. Пловдив...

# 2
# 3
Рилски манастир - Стобски пирамиди - Рупите - Мелник може да е един лъч.
На много места има СПА хотели, така че някоя спирка може да е в такъв хотел за някой и друг ден. Например в този лъч може да се добави село Баня или Сандански.

# 4
  • SF
Обичате ли да ходите по планините? Пирин е чудно красива планина, но е по-тежка за преходи. В Родопите е разкошно! Аз на такива красоти се нагледах това лято там! Мека, гостоприемна планина. Отседнете в Пампорово и си правете лъчове, които ще ви сглобим тук в темата.

# 5
Копривщица е уникален град, сякаш времето е спряло. Прекрасно усещане, хубави къщи.

Етъра - реката и занаятите на открито (някой да сподели дали още съществува).

Във Велико Търново имаше прекрасен спектакъл вечер късно "Музика и звук" или нещо подобно се казваше - историята на България, разказана с езика на музиката и различни светлини, огряващи Царевец.

В Карлово или Казанлък има празник на розите през май мисля беше.

За 10 дни няма да видите всичко, не е и необходимо. Но баланс между екскурзия, познания и отдих ще ви хареса, така и ще имате повод да се връщате за  непосетените места.

# 6
Криси,много кътчета си заслужават да ги видите! Някъде по Дунав - Русе, скални манастири, Силистра, Видин, Козлодуй. Гробницата в Казанлък, Котел, Карлово,Калофер и Сопот. Куршунските водопади. Кюстендил. Кърджали и Перперикон. Сандански и Рупите. Пловдив...
Пропуснахте Копривщица. Сто пъти по-добре от Видин (който има само една Баба Вида и... дотук). В Сандански и Козлодуй няма нищо. А водопадите са Крушунски.
Препоръчвам В.Търново (Царевец), Копривщица, задължително стария Пловдив (щом сте с кола, до него наблизо е и Асеновата крепост, 8 лв вход), ако прецените и: Рилския манастир.  Белоградчишките скали... ако имате време, идете.
А за Родопите... там са ви дали отделна тема.

# 7
Трявна е едно от местата, които много се харесва и на българи и на чужденци. Скоро бях там и имаше много групи туристи чужденци.
От личен опит мога да кажа, че мои приятели чужденци, когато сме разхождали да разгледат България, обиколяхме къде ли не, морето, Мадарския конник, Рилския манастир, Етъра. Най-много им хареса Велико Търново. Споделяха, че се чувстват все едно в красивите италиански градчета. Там им хареса най-много и качваха всеки ден Царевец, не искаха да си тръгват. Четоха статии за историята на Търново и бяха щастливи, че това е старата столица на България, че има толкова история там и запазени къщи, улици от онова време. На паметника с конниците беше много уау, това е от Властелина на пръстените. Обяснявахме, че е обратното.
Бих препоръчала и Пловдив. На моите гости София не им хареса изобщо.

# 8
Имай предвид, че в България се пътува трудно, защото няма много магистрали. Не знам в коя чужбина сте, но ние живеем в плоска държава, в която до всяка точка води магистрала, включително до планините в съседните държави. В България случаят не е такъв и придвижването отнема повече време. Така че си изберете някой район и вижте какво има в него.

Ние сме правили няколко комбинации - пет дни в Триград в Родопите (пещерите Дяволско гърло и Ягодинската, Вълчи камък, Мечи връх, Чаирските езера и Чамла, Дяволската пътека в Борино), после 2 дни в Широка лъка и на път за София Асеновата крепост и Бачковския манастир. В Родопите сме били една седмица на друго място, но организирано - видяхме пещерите Ухловица, Надарска и Голубовица, ходихме из разни каньони, возихме се на алпийски тролей и разни люлки, Агушевите конаци в Могилица и други. Това лято ходихме от София през Стобските пирамиди, Рила фън парк и останахме 4 дни в Огняново. Оттам ходихме за ден в Ковачевица, Лещен, Долен, Хаджидимово и Градище. После от Огняново през Рилския манастир и в Сапарева баня. На следващия ден катерихме Седемте рилски езера. Друг вариант е районът около Хисар - Пловдив, Карлово, Казанлък, Сопот, тракийските останки в Старосел, Копривщица, Панагюрище. Около Велико Търново сме обикаляли манастирите, пещерата Бачо Киро, Арбанаси. Около Кърджали има много интересни места също. Пак това лято бяхме в Перперикон (умряхме от жега), Каменните гъби и Сватбата. За съжаление бяхме много уморени от обикаляне вече и беше адска жега, но в района има прекрасни места за посещение. Ловеч, Луковит също са интересни дестинации, но тепърва ще ги проучвам.

# 9
Жената писа, че е била във Велико Търново и Рилския Манастир, вие не престанахте да й ги предлагате. Явно няма никъде другаде освен там, а и..в Родопите.

И мен ме интересува да покажа на децата си. Но наистина освен някои от градовете музеи като Етъра, не знам къде другаде автентично бих ги завела, предполагам навсякъде вече е вероятно да те прегазват тълпи от туристи като в Несебър, Созопол и Копривщица.

# 10
С децата ми съм обикаляла за 100те печата. Отне около година да отидем навсякъде.
Те имат 10 дни.
Нормално е да се търси концентрация. Няма да ходят от Сандански до Силистра...

**Изгледайте бягство към победата, наскоро приключи. Обиколиха всички области и по-емблематични места. Отнело им е около месец, като само това са правили "на бегом".

# 11
Пропуснахте Копривщица. Сто пъти по-добре от Видин (който има само една Баба Вида и... дотук). В Сандански и Козлодуй няма нищо. А водопадите са Крушунски.
Препоръчвам В.Търново (Царевец), Копривщица, задължително стария Пловдив (щом сте с кола, до него наблизо е и Асеновата крепост, 8 лв вход), ако прецените и: Рилския манастир.  Белоградчишките скали... ако имате време, идете.
А за Родопите... там са ви дали отделна тема.
Моят мъж, чужденец, родом от една от най-посещаваните страни в света и обиколил няколко континента, от всички изброени само Видин е видял, и много му хареса. Няма нужда да се предъвкват като заслужаващи да се видят само няколко места в България, а като отидеш там, все едно си на Партенона - тълпи на рояци щракащи селфита на забвението. За сведение, като отворя книга в чужбина за България не излиза Асеновата Крепост за 8лв, а Бузлуджа, като уникално за посещение място. Това като опция off the beaten track.

# 12
Ierldan, аз говоря за конкретни места, на които сме били. Бузлуджа сме я виждали от Шипка и от казанлъшкото поле. Определено засега не ми е в списъка, при положение че има толкова места из България, които още не сме видели. Бузлуджа е по-скоро някаква символика, която на чужденците им е крайно чужда.

Родопите са обширно понятие, това, че си видял Търново веднъж, не пречи да отидеш и втори път, както и да обиколиш района около него.

Доколкото виждам, ти идеи не даваш, така че остави другите да споделят каквото им е на сърце. А авторката ще прецени какво да използва и какво не. Аз лично действам по следния начин - набелязвам си район и отварям Гугъл мапс, за да видя какво има в радиус от около стотина километра или 50-60 (ако е в планина). Така правя и за другите държави, в които ходим.

# 13
Идеи не давам, защото и аз чета тук за идеи. Обикаляла съм из България миналото хилядолетие и Търново и Етъра, по далечен младежки спомен  са ми автентични места, а и имах намерение да пътувам с дъщеря ми точно преди ковид из Северна България (ковид ни провали плана). Сега търся някои спокойни и не туристически места да заведа дъщеря си, преди да е станала възрастен.

Ако съм чужденец, определено няма да повтарям едно и също място, а ще искам да посетя повече места, но определено не такива, с надут hype, където е лудница от туристи.

# 14
За сведение, като отворя книга в чужбина за България не излиза Асеновата Крепост за 8лв, а Бузлуджа, като уникално за посещение място. Това като опция off the beaten track.
Казвам го като опция, а не като нещо уау уау уау. Понеже е на десетина минути с кола от Пловдив и може да се съчетае с Пловдив, стария град... Асеновград е наблизо. Преди месец бяхме за един ден в Белозем-Асеновград-Пловдив-Куклен и оттам помня, че е 8 лв. Както някой написа по-горе, концентрация на близки места едно до друго ... е по-добре. Никой няма да обикаля от Сандански до Силистра или от Резово до Видин.

Ако ще се ходи до Мелник, може да се съчетае със Стобските пирамиди. В близост е Рилският манастир, но щом са го видели, могат да си го прескочат. Ако се ходи до Баба Вида/Видин, може да се съчетае на едно ходене с Белоградчишките скали.

Няма тълпи от хора, правещи си селфита никъде в България, бъдете сигурна.  Копривщица е в пъти по-добре от Видин. Да не говорим, че е близо до София. Боровец е близо до София....

Общи условия

Активация на акаунт