Законно ли е задължаването да си смениш Пенсионното осигуряване?

• 1 456
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Не си спомням да съм плащала такса. Не и на ръка. Миналата година го смених, по мое желание.

# 16
Преди имах кредитна банка на една от банките и след години научавам ,че са ме приместили при тях . Без да се обадят , без да кажат или нещо такова . Съответно аз си мисля, че съм на Доверие защото преди години ми пращаха писма , но се оказа , че не съм там , когато накарах моя позната да провери къде съм . Е прехвърли си ме отново към Доверие , но не мога да разбера как така ме прехвърлят някъде без аз да знам . И тая позната ми каза, че те вече като ми имали данните можели по всяко време да ме местят дори и да не съм при тях . Това не мен му звучи абсурдно .

# 17
Е как така? На мен ми звъняха по телефона от Доверие, и аз там се преместих, да питат как и защо съм си сменила фонда.

# 18
Чакай сега, банката нищо не те задължава. Малко е некоректно от твоя страна да ги изкарваш виновни, след като изборът си е твой. Можеш да идеш в друга банка, ама май в другите лихвите са си по-високи и без това.

# 19
Здравейте! Не е законно, ако Ви задължават, ПФ може да се смени само по изричното желание на осигурения (Вашето). Реално повечето банки работят с определени партньори и тъй като дават по-добри условия по ипотечни и други големи кредити, почти със сигурност са Ви казали нещо от сорта на "за да получите допълнително 0.1% отстъпка от лихвата, ще Ви прехвърлим ПФ..." (конкретно Уникредит, ОББ, ДСК, ЦКБ и др.са 0.1%, което при ипотека хич не са малко!)
Няма как да Ви задължат, но Вие, кандидатствайки за определени условия, реално се съгласявате с предложението им - подписвате се, че искате да кандидатствате за кредит, който да е допълнен с 2 кредитни карти, застраховка живот, прехвърляне на пенсионното...

# 20
Всички такси се удържат автоматично парите,които имате събрани,включително немалки комисионни за този ,който прехвърля партидата.Затова не помните да сте плащали.Прехвърляне без ваше съгласие е незаконно.

# 21
  • София
Кредитът не е задължителен, респ. няма и задължение да се сменя фонда. Това са лични решения с право на избор.

# 22
Това по принцип не е вярно:

"Натрупаните средства са лично ваши:

При недоживяване на пенсионна възраст от ваша страна, средствата се наследяват от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 1 от КСО.
При започнало изплащане на пенсия, след вашата смърт, дължимите плащания се получават от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 2 и ал. 3 от КСО."

Има си закони, трябвало е да се обърне към адвокат, ако не може да се справи сам.

Вярно е. И аз не знаех, ни миналата година научих от познати, които това работят. Ако си в някои от частните фондове, след смърт се наследяват от наследниците. Ако си в НОИ обаче , наследниците нищо не взимат.
Баща ми почина ,не беше в пенсионна възраст.Каквото имаше по партидата се разпредели на нас трите(аз,майка ми и сестра ми) вече не помня дали е било еднакви проценти или 25/25/50

# 23
Те не те задължават, ако искаш да ти дадат по-ниска лихва, тогава. Може и да не се съгласиш, просто не ти дават по-ниска лихва.

За допълнителното задължително пенсионно осигуряване е най-добре да се прехвърли към НОИ. От тези частните фондове може и на минус да се излезе.

Не е незаконно, обвързано е с лихвата при банките,за да може да си продадат продукта, вас какво ви касае в кой фонд сте...
Голяма глупост е, че е по-добре да е в НОИ😀
НОИ е буре без капак и дъно, най-добрите към момента фондове са тези на Алианц, Доверие,ДСК Родина.

# 24
Ох, точно Алианц не ми го хвали. С радост се махнах от тях.

# 25
Ох, точно Алианц не ми го хвали. С радост се махнах от тях.
От кое точно не бяхте доволни? Нима вече сте в пенсионна възраст, за да имате база за сравнение, ако е възможно да обясните.

# 26
Следя им доходността.

# 27
Доходността се променя през годините.Няма никаква галанция какво ще се получи накрая.Но поне в частните фондове,ако човек почине рано,наследниците ще получат нещо.

# 28
Доходността се променя през годините.Няма никаква галанция какво ще се получи накрая.Но поне в частните фондове,ако човек почине рано,наследниците ще получат нещо.
Именно, а от НОИ ще вземеш едно нищо.

# 29
Наследниците няма да вземат. Иначе може да е по-изгодно в НОИ, защото ще ти актуализират цялата пенсия, а не само частта от НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт