Законно ли е задължаването да си смениш Пенсионното осигуряване?

• 1 454
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
Наследниците няма да вземат. Иначе може да е по-изгодно в НОИ, защото ще ти актуализират цялата пенсия, а не само частта от НОИ.
Именно. Заради това тези, на които им предстои да се пенсионират съвсем скоро е препоръчително да си прехвърлят парите в НОИ. Тези, които ще се пенсионират далеч на ред в бъдещето, няма причина да бързат. След 10-20 или дори 30 години пенсионната система може да е коренно различна.

# 31
Те и да искат, не може от рано да се прехвърлят в НОИ. Има срокове, колко време преди пенсиониране.

# 32
  • ВАРНА
Не си спомням да съм плащала такса. Не и на ръка. Миналата година го смених, по мое желание.
Поискайте ПИК код и ще видите, че таксата ви е удържана от партидата. Няма безплатен обяд, местите се има и такса за прехвърляне към друг фонд.

# 33
  • ВАРНА
Доходността се променя през годините.Няма никаква галанция какво ще се получи накрая.Но поне в частните фондове,ако човек почине рано,наследниците ще получат нещо.
Именно, а от НОИ ще вземеш едно нищо.
Зависи от гледната точка, аз ако съм пенсионер искам да вземам по-голяма сума, ако имам съпруг искам като си отида от този свят да взема 30 процента от цялата ми пенсия. Калкулаторите на няколко дружества ми предлагат с 50 лв по-ниска пенсия от НОИ. Същата на първи юли се вдига по швейцарското правило. Има и други проблеми, ако не притежавам достатъчно средства в УПФ, тогава ми се изплаща сумата на няколко части и край. Изхарчвам парите и после, а НОИ ми гарантира, че ще получавам тези пари и ще ги актуализира докато съм жива. Не ме интересува какво щели да получат наследници, интересува ме дали ще получавам по-голяма сума доката съм жива и дали ако си отида първа съпругът ми ще получава 30 процента от пенсията ми. Ако сумата ми е малка НОИ ми гарантира, че ще вземам минималната пенсия, а ако сумата ми остане в УПФ се пресмята индивидуално и повярвайте ми моя позната взема почти сто лева по-малко, там вече не важи правилото получаваш минималната пенсия задължително. За да вземаш пенсия от универсален пенсионен фон има няколко условия, гледат се биометричните данни и сумата ти трябва да е достатъчно висока, за да има петнадесет процента от минимална пенсия.

# 34
Затова няма универсално решение.Всеки си преценява ,според приоритетите.

# 35
  • Sofia
Здравейте дами, поради факта че скоро ми предстои да взема ипотечен кредит и банката ме задължава да си изместя пенсионният фонд към тях, за да ми дадат по-ниска лихва по кредита. Познат ми каза, че това било незаконно да ми дават отстъпка и по някакъв начин да ме карат да си местя ПО към тях. Има ли някоя по-запозната по темата?

Това го правят в частното банкиране на ДСК. Нямат право, а се опитват да си вземат процента от сключени договори. При вашия кредит искаха и трима роднини да се прехвърлят в ДСК Родина и аз се ядосах и им казах, че нямат право да поставят такива условия. Стигнахме до шефа на частно банкиране, който каза че не е нужно да се прехвърля никой в пенсионния им фонд и така не изпълнихме изискването им, което не попречи на кредита. Иле търсите шефа на Частно банкиране или просто отивате в друг клон.

Общи условия

Активация на акаунт