Законно ли е задължаването да си смениш Пенсионното осигуряване?

• 1 456
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте дами, поради факта че скоро ми предстои да взема ипотечен кредит и банката ме задължава да си изместя пенсионният фонд към тях, за да ми дадат по-ниска лихва по кредита. Познат ми каза, че това било незаконно да ми дават отстъпка и по някакъв начин да ме карат да си местя ПО към тях. Има ли някоя по-запозната по темата?

# 1
Те не те задължават, ако искаш да ти дадат по-ниска лихва, тогава. Може и да не се съгласиш, просто не ти дават по-ниска лихва.

За допълнителното задължително пенсионно осигуряване е най-добре да се прехвърли към НОИ. От тези частните фондове може и на минус да се излезе.

# 2
Здравейте дами, поради факта че скоро ми предстои да взема ипотечен кредит и банката ме задължава да си изместя пенсионният фонд към тях, за да ми дадат по-ниска лихва по кредита. Познат ми каза, че това било незаконно да ми дават отстъпка и по някакъв начин да ме карат да си местя ПО към тях. Има ли някоя по-запозната по темата?

Никой не може да те задължи. Към ДСК-а съм от години, но съм работила в Доверие и съм към тях. Опитаха се преди време да ме накарат да мина към ДСК"Родина".
Директно им казах, че съм служител на Доверие(към онова време бях) и веднага млъкнаха.
Темата НОИ-частни фондове е много дълга.
Всеки дърпа към него си. Частните фондове изкарват, че в НОИ е зле, и обратното.
Аз май ще дойда на темата, че в НОИ е по-добре, особено за държавните служители.
Никой не може да ти откаже нито прехвърляне, нито да те задължи да си го смениш.
Малко ще ти смъкнат от лихвата вероятно и това ще е.
Имат си някакви условия.
Ако обаче си служител на съответното пенсионно дружество, няма как фондовете ти да са към конкуренцията🙂
Или поне не е лоялно.

# 3
  • Melmak
Няма да навлизам в темата за и против нои.

На конкретното питане - не тв задължават, а ти предлагат по-ниска лихва. Ако не желаеш, просто отстъпката от лихвата няма да я има.

Ако си служител в някой от фондовете тогава не би трябвало да се прехвърляш, защото не е лоялно.

# 4

Никой не може да те задължи. Към ДСК-а съм от години, но съм работила в Доверие и съм към тях. Опитаха се преди време да ме накарат да мина към ДСК"Родина".
Директно им казах, че съм служител на Доверие(към онова време бях) и веднага млъкнаха.
Темата НОИ-частни фондове е много дълга.
Всеки дърпа към него си. Частните фондове изкарват, че в НОИ е зле, и обратното.
Аз май ще дойда на темата, че в НОИ е по-добре, особено за държавните служители.
Никой не може да ти откаже нито прехвърляне, нито да те задължи да си го смениш.
Малко ще ти смъкнат от лихвата вероятно и това ще е.
Имат си някакви условия.
Ако обаче си служител на съответното пенсионно дружество, няма как фондовете ти да са към конкуренцията🙂
Или поне не е лоялно.
Мой приятел преди години, когато почина майка му тя беше си го прехвърлила в НОИ и всичките тези пари останаха за държавата и той не можа да получи дори лев от там.

# 5
Това по принцип не е вярно:

"Натрупаните средства са лично ваши:

При недоживяване на пенсионна възраст от ваша страна, средствата се наследяват от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 1 от КСО.
При започнало изплащане на пенсия, след вашата смърт, дължимите плащания се получават от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 2 и ал. 3 от КСО."

Има си закони, трябвало е да се обърне към адвокат, ако не може да се справи сам.

# 6
Това по принцип не е вярно:

"Натрупаните средства са лично ваши:

При недоживяване на пенсионна възраст от ваша страна, средствата се наследяват от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 1 от КСО.
При започнало изплащане на пенсия, след вашата смърт, дължимите плащания се получават от вашите наследници, съгласно чл. 170, ал. 2 и ал. 3 от КСО."

Има си закони, трябвало е да се обърне към адвокат, ако не може да се справи сам.

Вярно е. И аз не знаех, ни миналата година научих от познати, които това работят. Ако си в някои от частните фондове, след смърт се наследяват от наследниците. Ако си в НОИ обаче , наследниците нищо не взимат.

# 7
Хм, това намерих като информация. Един вид, средствата от индивидуалната партида преминават в солидарни:

https://tretavazrast.com/2021/01/07/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0% … 0%B5%D1%85%D0%B2/

Не е много честно, ако е така. По принцип в КСО няма дадено разделение.

# 8
Според текста, който цитира Кукумицинка:
"Налице е само право на наследствена пенсия (изчислена без намаление на размера), като самостоятелно право на наследниците..."
Тоест, при ДОО остава право на наследствена пенсия, в текста е описано каква и на кого се полага.

# 9
Обаче отговаря специалист от НОИ, за парите, които НОИ трябва да отпусне. Може независим юрист да е на друго мнение.

# 10
Не е незаконно да прилагаш политиката на съответната банка. Като не искаш да си смениш фонда, търсиш друга банка за кредит. Но особена разлика между фондовете няма, та все тая.
Фондовете като цяло не ми вдъхват доверие. Единственият плюс е този, за наследниците. В НОИ няма лични средства и партиди и нищо не се наследява. Това с наследствена пенсия не важи за пълнолетни наследници. Ако си прехвърля средствата от пенсионен фонд в НОИ и умра преди да достигна възраст за пенсиониране, дъщеря ми няма да наследи нищо. А от фонда ще ѝ изплатят всичко, което е в партидата ми.

# 11
Няма нищо незаконно, всяка банка иска да ти продаде възможно най-много свои продукти, в замяна на по-ниска лихва. То не са кредитни карти, ПО, пакетни услуги за обслужване срещу съответната месечна такса и т.н. Напълно нормално ми се струва. Аз досега няколко пъти си предоговарям лихвата на кредита и винаги нещо предлагат в замяна на по-ниска лихва, аз си преценявам дали ме устройва.

# 12
Банката не може да Ви задължи да си смените фонда. Но при избор на “техния” фонд и други допълнителни финансови продукти - кредитни карти, инвестиционни продукти и т.н., предлагат по-ниска лихва. Вие им носите повече бизнес, те Ви предлагат по-добри условия. Ако не искате - ок, предлагат Ви стандартна лихва.

При теглене на кредит ДСК също искаха да си прехвърля партидата при тях. Подписах и на доста по-късен етап се оказа, че не са ме прехвърлили. Дали защото погасих кредита почти веднага или просто са ме “изпуснали” нямам идея.

Скрит текст:
Майка е в процес на пенсиониране и си прехвърли парите от втория стълб в НОИ. В нейната ситуация това беше оптималният вариант, предвид че натрупаната сума не е впечатляваща и най-вече защото прехвърляйки парите в НОИ, всяко бъдещо увеличение на пенсиите, предприето от държавата, ще се смята върху сумата, изплащана от НОИ. Ако не беше прехвърлила парите, те нямаше да подлежат на увеличение от държавата и щеше да е в нейн ущърб.

Аз, живот и здраве, ще се пенсионирам след още близо три десетилетия. До тогава я камилата, я камиларят! И заради това не бързам да прехвърля парите си от втория стълб в солидарната пенсионна система. Ще го мисля при доживяване, в обратния случай сумата ще иде директно при наследниците ми и това е ок.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 23:00 от Rebel Rebel

# 13
Да, това е друг минус на фондовете. Те не могат да индексират ежегодно тяхната част на пенсиите. Всъщност единственият плюс е унаследяването.

# 14
Никой не може да ви задължи да си смените фонда .Банките се възползват от привилегированото си положение при отпускане на кредит.При всяка смяна на фонда плащате такси,така ,че си направете сметката кое ви е изгодно.

Общи условия

Активация на акаунт