Медицински университет - тема 2

• 45 529
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Димис как така се е отказало момче, за да влезе момиче? Има квоти по пол, а и няма как да са сигурни кой ще е приетия на освободеното място.

Според вас, има ли макар и малка вероятност МУ Варна да изкарат резултати от изпита по биология утре?
Не. Мисля че най-много се бавят във Варна. Преди 3 години предварителните бяха на 9.04. а с чакането влязохме в трета седмица - на 24 и 27.04. излязоха биология и химия. Всички МУ извадиха резултати преди Варна, дори МУ София, чийто предварителни изпити бяха в седмицата след Варна.

Ще стане ясно в утрешния ден Simple Smile

А някъде има ли данни за химията- колко точки на каква оценка отговарят?

# 451
  • София
Значи за Варна да поглеждаме за резултати утре, така ли?

Интересна статия от вчера за баловете за прием в медицинските университети и разликите по пол: https://www.dw.com/bg/blgaria-cestni-li-sa-kvotite-za-medicinski … siteti/a-72247583
Отново натиск за премахване на квотите. Мине се, не мине и се започва дъвкане на този въпрос, а за квотите си има реално житейско основание и не е ок да се премахват както в средното, така и във висшето образование. И това го казвам като майка на момиче.
Ако ги нямаше тези квоти, щяхме да елиминираме възможността на мъжете да стават лекари ( а после те са най-добрите хирурзи, примерно). Има си разлики в ученето и съзряването на двата пола и равенството на всяка цена и във всичко просто не е възможно.

# 452
Беллора момичето влезе във Варна накрая. Помня, че на трето класиране не беше приета. Дали е имало четвърто незнам. 
Знам,  че има квоти за момчета и момичета, но във Варна момче от класа на сина ми влезе с нисък бал.
Това , момчето да иде в Бургас,  а да влезе момичето, набор 05 си коментираха по купони.  Градът ни е малък,  децата се познават, но не бяха от една гимназия дори. Момичето се справи много добре с първата сесия.  Дано всички завършат и се реализират!
На тазгодишните кандидат-студенти пожелавам успешни матурите, весели балове,отлични оценки от изпитите и  прием в желаната специалност и МУ!

# 453
  • София
Има резултати по химия в СУ.

# 454
Нашата е мн ниска на първия компонент и ДА на втория.....ще видим какво ще е на Биологията.

# 455
Нашата е мн ниска на първия компонент и ДА на втория.....ще видим какво ще е на Биологията.

И при нас е същото....

# 456
  • София
не гледайте само оценката, а и колко кандидати от същия пол имат същата или по-висока оценка от вас
това е по-меродавно.

изпитът явно е бил доста труден.

# 457
Моята груба статистика за изпита по химия в СУ показва, че при жените около 70% са със слаби оценки (под 3.00).

# 458
Участието на 11-токласниците много изкривява резултатите от предварителните изпити. Голяма част от тях се пробват, колкото да видят какво е това изпит, но реално не са минали целия материал или поне не са подготвени на 100%. На редовните изпити се явяват по-малко хора и няма толкова ниски оценки.
Отделно пък има и кандидатстуденти, които си разпределят усилията и за предварителните се готвят основно по единия предмет, а за редовните - по другия. Според мен е по-рисковано така, но всеки си решава каква тактика да избере.
Имам чувството, че университетите и те малко се заиграват с предварителните изпити. Според съученици на сина ми, които кандидатстваха в Бургас, предварителният изпит по химия миналата година е бил направен умишлено супер труден, за да им вземат таксите и да ги накарат пак да се явяват. Може и така да е било, защото от университета после направиха втори извънреден предварителен изпит.

Според наблюденията - каква би била вашата подредба по желание за Университет,  спец.Медицина-
1.МУ София
2.МУ Пловдив
3.МУ Варна
4.МУ Плевен
5.Мед.факултет към Софийския
6.МУ Стара Загора
7.МУ Бургас
Аз горе долу така ги виждам....

Няма такава универсална класация. Много зависи от кой град си, а и всеки си има някакви лични съображения.
От класа на сина ми, който се водеше елитна паралелка с профил химия и биология, миналата година почти никой не се пробва в Плевен и Пловдив.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 17:41 от GG*

# 459
  • София
В изпита са участвали 759 кандидати. Нямаме информация за разпределение по пол, нито какъв процент са явилите се 11-класници.

# 460
В изпита са участвали 759 кандидати. Нямаме информация за разпределение по пол, нито какъв процент са явилите се 11-класници.
В профила на кандидатстудента, са посочени брой участници с по-високи оценки и брой участници със същата оценка, спрямо съответния пол на кандидатстудента, а не общо.

# 461
  • София
В профила на кандидатстудента, са посочени брой участници с по-високи оценки и брой участници със същата оценка, спрямо съответния пол на кандидатстудента, а не общо.

това ми е ясно, както написах по-горе.
но не знаем колко са участниците от съответния пол, нито колко са онези от тях, които реално ще участват в класиране.

# 462
Коя година започва да функционира  факултет медицина в Софийския университет?

# 463
Интересна статия от вчера за баловете за прием в медицинските университети и разликите по пол: https://www.dw.com/bg/blgaria-cestni-li-sa-kvotite-za-medicinski … siteti/a-72247583

Ще се изненадате колко много момичета могат едновременно да изкарват отлични оценки и да нямат грам критична мисъл и способност за разсъждение.

Никога няма да забравя как една колежка отличничка, при снемане на анамнеза на жена, пострадала при катастрофа, я попита дали някой друг от семейството и е катастрофирал в миналото. Вярно в учебниците пише, че трябва да се разпита дали някой от семейството е боледувал от подобни заболявания, но не мисля че има връзка между нейната катастрофа и дали прадядо ѝ е катастрофирал с ладата навремето, нито това може да помогне с лечението и диагнозата.

Коя година започва да функционира  факултет медицина в Софийския университет?
2006-7

# 464
  • София
Скрит текст:

Ще се изненадате колко много момичета могат едновременно да изкарват отлични оценки и да нямат грам критична мисъл и способност за разсъждение.

Както и толкова много момчета. Глупостта не подбира по пол.

Общи условия

Активация на акаунт