ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 980
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Нашата педиатърка каза че са два приема на ротавирусната ваксина.

# 586
Зависи от марката, има една, която е на три дози, и една на две дози.

# 587
И при нас казаха, че е на 2 дози ротавирусната.

Относно кърменето, leylah, не е късно да оправиш нещата. Винаги предлагай двете гърди, цеди или кърми през нощта. Чувала съм и за power pumping за бързо увеличаване на на кърмата, може да пробваш:

Сигурно има и други схеми в интернет.

Мая, при теб не разбрах какъв е проблемът? И на мен ми е странен съветът на приятелката ти. Давай си двете гърди, препоръчително е бебето да стои на първата, докато я изцеди (дърпа се само, спира да преглъща на гърдата, а само цока). През нощта се цеди или кърми веднъж и не мисля, че ще имаш проблем. Можеш и сутрин или вечер преди лягане да правиш по едно цедене, ако мислиш, че е малко количеството.

Едит: Върнах се да ти чета мнението. Ако детето е спокойно след кърмене, можеш да изчакаш малко с формулата. И ако огладнее след половин час пак, даваш гърда. Това повтаряш, за да се увеличи количеството и да намалиш броя на храненията с АМ, ако това ти е целта. Ако много плаче от глад след кърмене, си давай добавката.

Не разбрах за какво правиш схемите с цеденето и нощното хранене, честно казано. Ако ще ставаш през нощта, по-добре кърми вместо да даваш изцедена кърма. Поне аз не разбирам логиката? Ако бебето не се буди за ядене, това е друг въпрос. Тогава може да ставаш да цедиш.

Аз също не съм фен на дохранването. Ако се дохранва, после задължително трябва да се изцеди същото количество кърма от гърдата, за да се даде сигнал на тялото да произвежда повече. Така попадаме в капан постоянно да се налага дохранване и кърмата постепенно спира.

Аз гледам да цедя от 10 минути до 1 час след хранене на бебето. Дори ако огладнее час след като съм цедила, винаги има какво да хапне от гърдата. Ако се наложи ще додадете от изцедената кърма.

Не се панирайте излишно за предно и задно мляко, и двете са важни и хранителни. Ако бебето изцежда гърдите, ще си взима всичко необходимо. Ето една статия по темата: https://xedra.wordpress.com/2012/06/25/fore-hindmilk/

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 09:08 от mommy22

# 588
Maya, и аз не разбрах, какво те кара да променяш схемата, но не ми се струва удачно да предлагаш само една гърда, освен ако нямаш хиперлактация.
Със сигурност по-често изцеждане след хранене ще увеличи кърмата. Power pumping за 3-5 дена също помага. Важното е и бебето да си засмуква добре и да може да дръпне млякото.
Аз давам акъл на теория, но знам колко е трудно да се намери време за цедене, било то през деня или през нощта. Последните два дни съм като зомби. Нещо не ми се събират повече от 4-5 часа сън и за съжаление вече ги няма количествата хормони след раждането да ме държат будна.

# 589
При нас ротавирусната е на два пъти. Тъкмо вчера дадохме последната втора доза.

Power pumping-a помага, но всеки от триковете за увеличаване помага донякъде само. Най-ефективно помага това гърдите да са празни и да се изпраща сигнал да се произведе повече мляко. Т.е. най-ефективно се увеличава кърмата с често сучене / изцеждане.  В началото си мислех че имам малко кърма, защото с по 3 пъти на ден едвам 270мл изцеждах, без да кърмя (имаме проблеми от ден 1 с засукването) за остатъка давах адаптирано. Имало е случай да пробвам за ден и повече пъти пак толкова. Заинатих се и реших да пробвам всичко под слънцето преди да се регулира кърмата към 12тата седмица както казват. И се започна -power pumping между 2-4 сутринта, овесени ядки, лактогенни чайове (и преди това го пиех), литри вода. Истината е, че в момента в който започнах на всяко хранене на бебето да се изцеждам, видях промяната -т.е. по 6 пъти на ден. Не ставам вече през нощта, нито правя power pumping вече, последно се изцеждам в 12 в полунощ след последното й хранене и пия един чай и сутрин чак в 8 сутринта и през деня си следвам графика на нейното хранене и вече имам достатъчно кърма да и покрия всички хранения - обикновено около литър събирам за едно денонощие, а остатъка замразявам.

# 590
Evelynna, знам че не трябва да се сравнява, но колко средно изцеждаш сега общо от двете гърди след кърмене?
С каква помпа цедиш?

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 14:46 от D_ana

# 591
От сутринта съм започнала непрекъснато цедене и с двете помпи. Една сесия на ел помпата е 20 Мин. След като спре, премествам на другата гърда и я пускам, а първата опитвам да доизцедя с ръчната. Установих, че ръчната прави по- слаб вакуум и не върши никаква работа, ама така за собствено успокоение. Почивки по 10-15 Мин и пак отначало. От сутринта съм изцедила общо 90мл, като малкия е сукал за последно в 8ч и от тогава започнах да цедя. Вече и капки не излизат. Мисля да спра за няколко часа и след това пак. Взех и чай на Хип, на гранули, досега пиех обикновения в жълтата кутия, не знам каква марка е и имаше малко разлика с него. Дано този помогне още.

# 592
  • Sofia
Момичета от къде могат да се купят на цени на едро пюрета на Плазмон и Хип (София)?

# 593
Аз кърмя само от едната гърда на всяко хранене и през деня и нощем. Нямам хиперлактация, не се цедя изобщо и не дохранвам с АМ. Според моя опит с две деца, гърдите се регулират спрямо нуждите на бебето когато кърмиш ексклузивно.

С баткото винаги кърмех от двете гърди. Правилото е да се започне от гърдата, с която е приключило предното хранене. С малчо реших да опитам кърмене само от една гърда, защото имах подозрения, че понякога не достига до задното мляко, предимно нощем. Но дохранването с АМ си е сигурен начин за намаляване на кърмата.

# 594
  • UK
Dream, вярно е това. С първото ми дете кърмих ексклузивно до 16 месеца и спрях с опитите да св цедя много бързо, защото почти нищо не излизаше.
Сега също не се цедя, кърма имам точно достатъчно без да цедя, като давам и формула, но не защото не стига кърмата, а за да може и друг да го нахрани при нужда.
Предлагам винаги двете гърди освен ако не заспи още на първата. Странен съвет да се кърми само от едната

# 595
D_ana, не кърмя а само се изцеждам, при нас кърменето не потръгна изобщо, та не знам колко наистина е за сравнение. Иначе ето примерно вчера как изглеждат нещата:
А помпата е един стар модел на zenifique  https://www.emag.bg/elektricheska-pompa-za-kyrma-zenifique-svobo … 477/pd/D6YH7BYBM/
Evelynna, знам че не трябва да се сравнява, но колко средно изцеждаш сега общо от двете гърди след кърмене?
С каква помпа цедиш?

# 596
Значи, голямо писане да отговоря на всички ви поотделно и бъг в интернета изтри целият коментар.

Dana, Evelyn, Mommy, Dream, благодаря за подробното включване.

Цедене след всяко хранене, разбирам, че е идеята, също и power pumping по 1ч.

Ми ей сега поседя на гърда сигурно 5 сек да се приспи, по-рано само 3 мин сигурно на другата и взе да се върти, според мен празна още, та затова сега цедих да видя, ами празни са, 20мл от двете гърди за по 10мин на гърда. Ама аз знам, че са празни, то не е тайна, тя цяла нощ беше на гърди, че спа при мен пак цицка, когато си поиска и на обяд също. Та по-рано и дадохме шишенце формула и сега не знам за какво цедих, освен да видя колко има, вместо да се събира за следващо кърмене, не е ли така?

❓Цялата работа е кърменето в 00:00 и 3ч сутрента, то е едно ставане, вдигане, нагласяне за кърмене, тя цицка 5 мин и заспи, но като искам да я върна в кошчето, може и да не стане и в резултат и двете се будим тотално, в дългосрочен план аз не спя, затова нърся подобрение на тази система. Страх ме е да дам шишенце, че четох, че може да спре кърмата ако няма нощно хранене.

П.П Evelynna, мешате ли кърма от различно цедене в едно шишенце?

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 19:06 от MayaJane

# 597
Мешам, да, по 150 мл. й предлагам на хранене, а не всеки път изцеденото е точно толкова и добавям. Единственото, което съобразявам е температурата - не давам последното изцедено а предишно от хладилника и добавям от друго предишно също охладено т.е. са с еднаква температура. 
Значи, голямо писане да отговоря на всички ви поотделно и бъг в интернета изтри целият коментар.

Dana, Evelyn, Mommy, Dream, благодаря за подробното включване.

Цедене след всяко хранене, разбирам, че е идеята, също и power pumping по 1ч.

Ми ей сега поседя на гърда сигурно 5 сек да се приспи, по-рано само 3 мин сигурно на другата и взе да се върти, според мен празна още, та затова сега цедих да видя, ами празни са, 20мл от двете гърди за по 10мин на гърда. Ама аз знам, че са празни, то не е тайна, тя цяла нощ беше на гърди, че спа при мен пак цицка, когато си поиска и на обяд също. Та по-рано и дадохме шишенце формула и сега не знам за какво цедих, освен да видя колко има, вместо да се събира за следващо кърмене, не е ли така?

❓Цялата работа е кърменето в 00:00 и 3ч сутрента, то е едно ставане, вдигане, нагласяне за кърмене, тя цицка 5 мин и заспи, но като искам да я върна в кошчето, може и да не стане и в резултат и двете се будим тотално, в дългосрочен план аз не спя, затова нърся подобрение на тази система. Страх ме е да дам шишенце, че четох, че може да спре кърмата ако няма нощно хранене.

П.П Evelynna, мешате ли кърма от различно цедене в едно шишенце?

# 598
Ljoli, може би не се изразих правилно Simple Smile На всяко кърмене давам от едната гърда, на следващото другата, редувам ги. Но на едно кърмене бебето се наяжда само от едната и затова не стигаме до втората.

# 599
Maya, и при мен нощем заспива лесно понякога, ако е много сънена. Тя събужда ли се с рев, че е гладна преди това? Ако я побутваш, галиш по брадичката, не се ли раздвижват нещата?
Аз лично бих ти препоръчала да не се обезокуражаваш от 20 мл. И при мен беше така в началото, но бързо се стимулира по-голямо количество, ако решиш да продължиш да се цедиш. Ако има отстояние от половин-един час след последното хранене, би трябвало да имаш пак достатъчно. А и цеденето в началото не е толкова, за да изкараш количество, а да стимулираш производството. Даже съм чувала, че някои акушерки закриват помпата с хавлия, за да не виждаш колко излиза и да се стресираш. 20 мл след кърмене са едно нормално количество.

А да, за буденето като я сложиш в леглото ѝ, аз пробвах съвета на Mommy да ѝ давам биберон и действително работи като е толкова сънена.

Evelynna, и аз пробвах с такава помпа, но ми издърпваше много малко в сравнение с настолната и най-вече все успявах да разлея и малкото събрано количество като я разглобявах. Поздравления за напредъка. Беше полезно да се видят количествата през деня и как сутрин са много, а вечер в 21 най-ниски.
С какво шише храниш?

Общи условия

Активация на акаунт