Защо мъжете бягат от жена, която живее с майка си?

• 29 104
  • 895
  •   1
Отговори
# 405
Хечи, при гаджето ли живееш, или в апартамент от родителите си? Деца нямаш, нали? И си мислиш, че си хванала бога за рога, щото примерно работиш в някой кол център тийм лидер на 4-5 човека с 3 - 3.5 к чисто.
Да, ама ако излезеш по майчинство, сигурна ли си, че като се върнеш, пак ще си тийм лидер, а не обикновен служител?
Колко ще си гъвкава да се преквалифицираш, да си сменяш работното място, или да работиш на смени, ако имаш малко дете, което трябва да водиш и взимаш от училище, детска, занаятия? Знаеш ли колко взема една детегледачка в София - между 2.5 и 3.3 к. До колко години можеш да се преквалифицираш и кой мислиш, че ще наеме 50 годишна жена, която цял живот е работила в банка, и изведнъж е решила да се преквалифицира в програмист, или графичен дизайнер? А знаеш ли, че банките новоназначените служители взимат повече от тези с 20+ години стаж?
Много ти е широко около врата и много си си повярвала май. Ама не забравяй, че времената се менят. Ако утре фирмата ти я закрият, преместят в друга държава, или просто началникът не те харесва и реши да те уволни, сигурна ли си, че веднага ще си намериш работа за поне 5 бона? А ако си без мъж и с дете? Имаш ли имоти, които да даваш под наем, или спестявания за поне година - две напред? И сигурна ли си, че след 15 години вървежната ти към момента специалност ще се търси? Само с искане и мотивация големи заплати не дават.
Иначе, че ти  се имаш за много самостоятелна и преуспяла, го разбрахме.
Грижиш се единствено за себе си, на 32 години. И предполагам, че ти лично не си си купила нито един имот на свое име.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 17:04 от Прекрасная Василиса

# 406
Да не говорим, че ако изтеглиш късата клечка след майчинството могат и да те изгонят като нищо. Била съм свидетел на такива случаи. И тогава седиш и се чудиш какво да правиш с малко дете и без работа. Понеже работодателите примират да наемат работнички с деца в яслена възраст. Мечта!

# 407
По закон майките с деца до 4 год. възраст са защитени. Ама колко му е в една частна фирма да я преназначат на друга длъжност и заплата. И каква е гаранцията, че цял живот ще расте на кариера и на заплата? Я да се огледа, в нейната фирма колко жени има на ръководни позиции 45+?

# 408
  • Melmak
Много ме кефите с кристалното кълбо. Нито съм в кол център, нито ще ви обяснявам какво работя. Тук човек като сподели нещо и веднага се почва да се вади от 10 кладенеца вода какъв си и що си. То до 50 години тая жена ако е седяла касиерка в банка, говори лошо за нея само - че не преследва никакво по-добро бъдеще.

Нито съм си повярвала, нито съм човек без проблеми. Просто не съм закесила на заплата от 1000 лв. Ми много ясно, че като съм млада ще се преквалифицирам. Направила съм кофти избор на 19 г да вляза в специалност, която е зле платена. Естествено, че съм била разочарована и съм избрала друго поприще. Пари се изкарват, това е умение, което не всеки притежава.

В банка на ентри левел много ясно, че ще взимат малко. С годините ако развият кариера заплатите не са такива. Просто е абсурдно да се очаква, че ще седиш на някаква ниско платена работа и парите ще стигат. Ми няма. Но въпросът е да намериш как да докарваш повече. Ако до 50 си седял, то на 50 няма да хукнеш да ставаш шеф на банка, то е ясно.
Въпросът е до 50 какво си правил?

Гаранция няма в нищо. Утре може да ме блъсне кола и да ме гледате в новините като поредния убит на пътя.

# 409
Абе ако си на 40, с две деца, няма никакъв проблем да се преквалифицираш, и то без помощ от никого. Ей така, след 10 години записваш една молекулярна биофизика, щото това се търси много в момента, а и ти си амбициозна и мотивирана. И разчиташ изцяло на себе си.
А онези, които са тъпи, прости и мързеливи неудачнички, цял живот не могат да свържат двата края и да постигнат нищо без да разчитат на помощ от родители или съпруг.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 18:30 от Прекрасная Василиса

# 410
  • Paris, France
Много ясно, че неосигурените от родители, живеещите на квартира в друг град или държава, недобре платените не се хвърлят да имат дете, че и две. Децата са огромно перо в бюджета, да. Спъват кариера, изморяват, иьискват дълга грижа и време. Който ги е родил, явно е преценил, че може.

Имам позната в кварталния Лидл, която със заплатата за 28 часа седмично + детски и разни помощи гледаше 4 деца. Изчезна преди 2-3 години и сега я видях. Родила пето. Всичките и деца са чисти, спретнати, добре облечени и учат, като 2 вече са студенти. Винаги е усмихната, с гелосани нокти, злата по нея. Други с 2 висши и 5 баби не могат и едно дете да гледат. Свят широк.

Децата са си тесла отвсякъде.

За зъбите - и по соца, когато лечението беше безплатно и се плащаха само някои материали като злато, например, имаше хора с ужасни зъби. Не знам защо и не ми е работа.

Живяла съм по места, по които зъболекарите са изключителна рядкост и цените на зъболечението са астрономически, но всички хора по улиците, дори 80 и 90годишни бабички, родили по 8 и 15 деца имаха хубави зъби. Имах съученик, чиято 54 годишна майка нямаше нито една пломба в устата си. Родила е 13 деца. Баща му беше починал, та не знам какви са му били зъбите. Майка ми казва, че е до ген. Може.

# 411
Излишно е подобно високопарно отношение към хората работещи за ниски заплати. Не е нормално да взимаш дори на 'ентри левел' 1000 лв и трябва да си много зле с математиката, за да го твърдиш. Това, че е факт не го прави нормално. Заплатите в България са крайно ниски. И който работи за прилични пари трябва да е благодарен, че има тази възможност, не да се тупа в гърдите как всеки го можел, ако поиска, защото това не е така.

# 412
  • Melmak
Василиса, човек е адаптивен. И пак се опира в крайности. На 40 нито си стар, нито изкуфял. Да, с деца е по-сложно. Обаче и никой не казва да се преквалифицираш в адвокат и лекар. Професиите са динамични и също се променят. Няма го това от едно време да се разчита на стари лаври. В повечето професии вече се изисква адаптивност и гъвкавост. Аз се научих да се адаптирам, защото животът ми е бил такъв. Тук сакън да не споделиш, че е починал родител и си получил евентуално нещо, което аз още не съм, де. То винаги ще има, ама мъжа ти, ама баща ти.. като не познавате живота на човек в детайл.

Въобще не се държа високопарно. Не обичам хора, които мрънкат от изборите си. Ако човек си е доволен с това, което има, страхотно! Ако иска повече, трябва да се напъне. А не да се вайка колко не е наследил в сравнение с някоя съфорумка или коя била от София и не плащала наем, третата имала мъж и не знам си кво. Ми животът не е еднакъв за всички.

# 413
Много малко са спокойните работни места с висока заплата. Ако някой иска по-висока заплата трябва да си намери друга работа. В момента почти всичко е възможно. Имам познат, който искаше да стане капитан на кораб, изкара обучението и в сега кръстосва моретата като капитан на кораб на висока заплата. Не може да работим от 8 до 17 и да взимаме много пари освен ако не сме депутат или директор на банка. Частния бизнес също е разрешен, който има умения и топки може да се пробва, но и това не е лесно. Аз имам фирма от 1990 г и знам какво е - осигуровки, данъци, счетоводител, подръжка на касов апарат, ток и вода на други цени, всяка година задължителни медицински прегледи, ежегодно вписване в търговския регистър, проверки от инспекцията по труда, данъчните, пожарната и кой ли още не.

# 414
Хечи, роди първо поне едно дете, гледай го сама, не че ти го пожелавам, и тогава ела да обясниш колко е лесно да си гъвкав и адаптивен, вместо да изкарваш жената, която на 30 се е прибрала при майка си разведена и с дете неудачница.
Щото не си е купила собствено жилище на тази възраст и не може да си наеме детегледачка, щото не е гъвкава и адаптивна и не иска да се преквалифицира.
Колкото до капитана на далечно плаване - и жена му ли работи на кораб? И се редуват през 6 месеца кой да гледа децата?

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 19:15 от Прекрасная Василиса

# 415
Колкото до капитана на далечно плаване - и жена му ли работи на кораб? И се редуват през 6 месеца кой да гледа децата?
Капитана не е женен. Не мисля, че ще му е трудно да си намери жена.

# 416
Не може всички да са капитани и шефове. Иначе всеки е чувал поне една история за бедняка превърнал се в милионер. По принцип се гледа как живее най-ощетената част от обществото в една държава, за да се разбере нивото ѝ. И аз се удивлявам на факта, че българите масово успяват да харчат повече отколкото официално печелят, но това не е много повод за гордост или показател за нещо добро.

# 417
  • София
Не може всички да са капитани и шефове. Иначе всеки е чувал поне една история за бедняка превърнал се в милионер. По принцип се гледа как живее най-ощетената част от обществото в една държава, за да се разбере нивото ѝ. И аз се удивлявам на факта, че българите масово успяват да харчат повече отколкото официално печелят, но това не е много повод за гордост или показател за нещо добро.
Всички са затънали в дългове, така харчат повече. Лично познавам две мои връстнички, които остана без нищо и продължават да затъват. Едната изгуби само един апартамент, а другата три. И двете работят, харчат очевидно много повече, отколкото изкарват, теглят заеми, ипотекират, продават. Сега са под наем, децата им един ден ще наследят само дългове. Нито са имали здравословни, нито други проблеми. Просто така изядоха каквото са наследили. Това изобщо не е изолиран случай. Нов телевизор на кредит, почивка на кредит, кола на кредит

# 418
Аз пък не познавам нито една жена, капитан на далечно плаване, на която мъжът й да гледа децата 🤣
Иначе има много гъвкави и адаптивни жени, които отиват на гурбет, щото не могат да си хранят децата, които оставят при родителите си. Или мъжете им не са достатъчно адаптивни, че да бачкат на полето или по строежите в някоя чужда държава. Пък жените им са.

# 419
Правилно, но нека не забравяме, че все още на много места половината заплата се дава под масата и има много хора в сивия сектор. Навсякъде масово се консумират наркотици, тези дилъри не са на договор, не влизат в никакви статистики за доходи и качество на живот, сигурно се водят безработни, но карат скъпи джипове и са бъкани с пари. И тези хора, в статистиката влизат като бедни, но реално печелят много повече от декларираното. Вижте какво става по магазините, скоро минах покрай Витошка - че то нямаше заведение и ресторант, което да има свободна маса, а там не е никак евтино. Масово се пуши, а цигарите не са евтини. Не казвам, че няма бедни хора в България - за съжаление има, но като се поогледаш - поне в София е така - няма вид като да сме бедна нация. В провинцията е по-забележимо, но в София със сигурност не .Така че статистиките, в които сивия сектор не влиза и парите под масата също, не са верни.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 19:44 от rubyo

Общи условия

Активация на акаунт