Защо мъжете бягат от жена, която живее с майка си?

• 29 015
  • 895
  •   1
Отговори
# 585
Аз май нещо се обърках. Езикът е просто средство за комуникация. Когато някой каже, че е отвял някого, то последното, за което си мисля, е по-добрия език. Език на добро ниво просто те поставя на равна нога с другите в университета или на трудовия пазар и затова с език не можеш никого да отвееш. След като е покрит езиковият минимум от там нататък се гледат други умения и знания и ако някой е отвял конкуренцията за мен това може да е само с издигане на база на тези други знания и умения, не на език.
Права си, ама не съвсем. Поне трябва да го знаеш на ниво да се разбираш с другите. Остави акцента. Трябва да можеш да разбираш какво ти се говори. Ако ще да си велик лекар/инженер - няма реализация в страна в която поне не говориш прилично езика.

Неслучайно наблегнах на "езиковия минимум" без който няма да те приемат нито в университет, нито на работа. И за който искат сертификат. Това е ясно, имах предвид, че за голямо надскачане на този минимум никой не дава бонус.

# 586
Ок, ама Ариел твърди, че е в Германия от години, че е обвързана с носител на езика. Съвсем стандартно при тези предпоставки може да се надмине нивото на ЕГ.

Няма как да се надмине нивото на ЕГ защото там се преподават неща, които не срещаш в ежедневието.
Според мен пък пребиваването в съответната страна винаги бие ученето в училище. И си личи по петминутен разговор. Имам много такива случаи - била съм и от двете страни на диалога.
Аз пък не съм съвсем съгласна. Усвояваш речника на средата. Едно е академична среда, друго е фургон за берачи на ягоди. И малката подробност, че изначално тръгваш или на академичен обмен, или на бригада за ягоди, не може двете едновременно. Та от човек от ЕГ очаквам повече при равни други условия.

# 587
Много е странен случаят с Ариел, при владеене на няколко чужди езика, спокойно може да се намери работа онлайн, че и за България. И да се търси нещо по-добро междувременно. Казвам го като човек, който също отскоро живее в чужбина (провинциално градче), ама не съм обвързана за местен, а такова обвързване  по принцип си е преимущество Simple Smile))

# 588
  • Пловдив
Аз май нещо се обърках. Езикът е просто средство за комуникация. Когато някой каже, че е отвял някого, то последното, за което си мисля, е по-добрия език. Език на добро ниво просто те поставя на равна нога с другите в университета или на трудовия пазар и затова с език не можеш никого да отвееш. След като е покрит езиковият минимум от там нататък се гледат други умения и знания и ако някой е отвял конкуренцията за мен това може да е само с издигане на база на тези други знания и умения, не на език.
Права си, ама не съвсем. Поне трябва да го знаеш на ниво да се разбираш с другите. Остави акцента. Трябва да можеш да разбираш какво ти се говори. Ако ще да си велик лекар/инженер - няма реализация в страна в която поне не говориш прилично езика.
Неслучайно наблегнах на "езиковия минимум" без който няма да те приемат нито в университет, нито на работа. И за който искат сертификат. Това е ясно, имах предвид, че за голямо надскачане на този минимум никой не дава бонус.
Тъй съм съгласна.

# 589
Ами не е точно така за великите инженери и лекари, които не могат да се пласират в чужбина. Инженерите специалности в българските ВУЗ-ове с инженерна насоченост от доста години са акредитирани от FEANI. Силно подозирам, че и с лекарите положението е подобно, при положение, че в България чуждестранните студенти в медицинските специалности са повече от българските.

# 590
  • София
Ок, ама Ариел твърди, че е в Германия от години, че е обвързана с носител на езика. Съвсем стандартно при тези предпоставки може да се надмине нивото на ЕГ.

Няма как да се надмине нивото на ЕГ защото там се преподават неща, които не срещаш в ежедневието.
Според мен пък пребиваването в съответната страна винаги бие ученето в училище. И си личи по петминутен разговор. Имам много такива случаи - била съм и от двете страни на диалога.
Аз пък не съм съвсем съгласна. Усвояваш речника на средата. Едно е академична среда, друго е фургон за берачи на ягоди. И малката подробност, че изначално тръгваш или на академичен обмен, или на бригада за ягоди, не може двете едновременно. Та от човек от ЕГ очаквам повече при равни други условия.

Не берачи, да учиш и живееш там, да работиш. За берачите съм съгласна

# 591
  • Paris, France

Естествено, че има как.

1. Всичко, което се учи в езиковите гимназии го има в учебниците, които всеки може да си купи. Всеки. По соца си бях купила учебниците за английската гимназия и даже се явих веднъж на изпит като частна ученичка и го взех успешно. Не продължих, защото преценихме, че е много допълнително четене за никакъв бонус, но можех и да я завърша.

2. Сега учебници и учебни помагала има и безплатно в интернет, а се купуват с едно цъкване.

3. Хората, отишли да учат език, го учат за да се справят в работна среда или държавата, в която е официален. Ако можеха да идат да учат директно в държавата, щяха да го направят. Ти вече си там и си с три нива над тях, защото си принудена да ползваш езика.

4. Няма как немският учебник в България да е написан по-добре от този в Германия. Те съдържат едно и също. 😇

5. На тебе нещата, които не срещаш в ежедневието, а са преподавани в НЕГ реално не ти трябват, защото ..... не ги срещаш в ежедневието. На нас ни преподаваха няколко седмици френските сирена, които са над 1000 вида. Това по цивилизация на Франция. Също френските вина. Никога не ми потрябва тази информация. Ако работя в сферата, ще науча същото много бързо, а ако не го работя, изобщо не ме касае от пастьоризирано или сурово мляко се прави Tomme, от краве ли козе, колко време втасва и кората каква разцветка има. 

6. Германия е един от най-големите вносители на работна ръка в света. Предполагам са свикнали с пропуски в езика и чужденци, много от които не знаят бъкел немски като идат.

7. Два милиона българи в чужбина все някак си, някой ни взима на работа или работим за себе си. Едва ли всичките 300 000 в Германия са завършили софийската НЕГ.

Мъчно ми е да чета как се чувстваш, защото е отдавна. Аз на твое място бих сменила държавата, още повече знаеш и други езици. Ти си единствената, от която чета за трудностите с намиране на работа в Германия, а половин Страсбург е работил там. Може би не е твоето, а в Швейцария или Испания би успяла.

Пожелавам ти много успех тази година и всичките ти мечти да се сбъднат. 🌞🎅🥂

# 592
  • Пловдив
Ами не е точно така за великите инженери и лекари, които не могат да се пласират в чужбина. Инженерите специалности в българските ВУЗ-ове с инженерна насоченост от доста години са акредитирани от FEANI. Силно подозирам, че и с лекарите положението е подобно, при положение, че в България чуждестранните студенти в медицинските специалности са повече от българските.
Ама аз това казвам - могат, ама поне трябва да поназнайват езика на държавата, в която искат да се пласират.

# 593
При нас имаше специалности, които се изучаваха на английски или немски, взе още ги има, даже има нови специалности. Като цяло инженер с английски може да се оправи почти навсякъде и на място местния език. А английски учат и специалностите, които учат на български, особено терминология. Всъщност преди приравняването на учебните програми, основната негативна разлика беше в...спорта. Спорт имаше само в първи курс, след като приравниха с изискванията за ЕС, вече има до трети курс задължителен спорт.

# 594
  • Paris, France
Спорт имаше само в първи курс, след като приравниха с изискванията за ЕС, вече има до трети курс задължителен спорт.

Интересно. Моите деца нямаха спорт след завършване на средно образование. Сега учат в 5 годишно инженерно училище, но и в предишните университети нямаха. Аз също нямах преди 30+ години. Може би зависи от специалността и дали е държавно учебното заведение??????

# 595
Може да зависи от специалността, да. Не мога да знам дали за всички е така. Примерно между ССС в УАСГ и ССС във военното в Суходол може да са различни програмите.

# 596
  • Пловдив
В Техническия имаше спорт до 3 курс преди 20 години. Личен опит. Аз се отървах като ходех на зимен ски лагер.

# 597
Мисля, че в българските държавни университети навсякъде има спорт. Невена, твоите деца в частен университет ли учат? Акредитиран ли е? Да не е някаква дистанционна форма на обучение?

# 598
  • Paris, France
Частен, да. Акредитиран е, разбира се. Баща им го е завършил предиииии много десетилетия. Редовно учат. Имат редовни занимания 4 дена седмично - понеделник, вторник, четвъртък и петък. В събота и сряда са отворени, но нямат задължително присъствие. Предлагат и дистантна или задочна форма на обучение, но не съм запозната точно как е уредена. Малко по-евтино е дистантно, но не много. Имат стажове още от първи курс. Прословутата сряда е за стажове, посещения на работни места, групови проекти.

Задължително им искат 2 месеца платен стаж това лято и съм се видяла в чудо какво да правя. Платен в смисъл предприятието да им го плати. Между 1200 и 1600€ трябва да им плащат. 1600 е минималната заплата тук. Баща им не ги ще при него за да се научели да си намират работа сами. Не щат в САЩ, а там най-лесно се намира и вече имат предложения. Биха искали в София 🌞😇🇧🇬. Само дето не знаят български, но техни познати са ходили в Букурещ и можело с френски/английски. Ще видим. Ако някой знае, да свирне.

От третата година могат да учат и работят едновременно и тогава не плащат учебна такса. Не е задължително.

Нямат обмен с чуждестранни университети. До нас университетът Leonard de Vinci има и Медицинският факултет също. Оня ден в спешното лекарката ме посрещна с "Добър вечер", че ми видяла името и фамилията. Била на стаж в Белград. Научила е и турски от гледане на сериали и някакъв обмен преди 10г.

И в Leonard de Vinci нямат спорт.

Предлагат зали, намаления за спорт в зали на кметството, но часове спорт не. Нямат и стол или лавка. Зала с безплатни машини за кафе и микровълнови имат.

Нямат и кой знае какви компютри. Задължително се купува компютър с тяхната спецификация. По времето на ММ е имало.

Организират спорт в събота понякога, почивки с плуване, но часове не.

От тази година могат да се явят на изпити в трети курс, да си напишат дипломна работа и да вземат бакалавърска степен. Преди не можеше и който искаше да спре до бакалавърска, трябваше да се премести другаде за трети курс или да се дипломира допълнително в друг Университет.

# 599
  • Пловдив
В ТУ има база. Имат кортове за тенис - в началото не се бях осъзнала за хватката със ските и един семестър се влачих по корта. Имаха много маси за тенис на маса, гребен симулатор с вода, не цял гребен канал, но вода и нещо като части от кану вътре - може би да бях 6 места, не съм се заглеждала. Естествено лека атлетика, баскетбол, волейбол. Мисля имаха и игрище или за ръгби или за американски футбол - виждала съм го, не мога да се сетя за какво е. Добре оборудвани бяха преди 20 години.
За ски-те - имаха база на Семково, за студенти беше много, много евтино. Аз и без това си карам ски, да карам тогава 10 дни на смешни цени, аз екипировка си имах, беше ми направо подарък. И имаше готини парчета от колегите Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile
Сега нямам идея последните години какво става. Ако някой син се насочи към ТУ - ще разбера.

Общи условия

Активация на акаунт