Защо мъжете бягат от жена, която живее с майка си?

• 29 017
  • 895
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
А аз познавам хора, които не искат деца. Добри, приятни, разумни хора. Не можем да мерим успеха с наличието на деца.

# 571
  • Paris, France
За много години 🥂. Да сте живи, здрави и много щастливи! Всичко по вода да ви върви!🎅

И аз знам няколко езика, но нивото в никакъв случай не може да се сравни с някой завършил елитна езикова гимназия.
И в това няма нито нещо лошо, нито нещо срамно.

Имах колежка завършила немска филология. Дръпна много напред, чудно обаче как само разни по необразовани от нея коментираха как и "те знаели езика колкото нея". Да, бе да... друг път.

И аз зная доста езици и нивото ми на английски и испански беше доста по-високо от това на повечето хора, завършили такива езикови гимназии. Все пак съм започнала да ги уча на по-ранна възраст и съм учила в техни си училища. Испанският ми в момента не е добър, защото не го практикувам. Някой излязъл от село и отишъл в Испания на 20г би го говорил, писал и чел след още 10г доста по-добре от мене, защото живее в такава среда.

В УПК (последната година на гимназията, в която се учи професия в друг техникум) седях на един чин със съученичката, с която седях на един чин във френската гимназия. По френски тя изкарваше 5 или 4.50, като ученички от реални гимназии изкарваха повече от нея. Имаше и силен акцент. Иначе беше отличничка по другите предмети. Малко влезли в езикова гимназия в България излизат с ниво на езика на тези, които бяхме учили в чужбина във френски училища. Ние отивахме в езиковите гимназии за да учим химия, биология, физика итн на езика, на който сме учили досега и да ни е по-лесно, а не за престиж или по-добро ниво. Високо е нивото на езика, да, но не е единственото място, където може да се научи език.

Не е вярно, че в провинциалните езикови гимназии нивото е по-ниско, защото съм учила една година в такава, макар и да съм завършила софийското. Учебниците са същите, учителите са със същите квалификации и даже по-високи, защото не са софийските връзкари. В София половината учителки, особено старите, имаха силен акцент, а в Стара Загора всичките говореха така, че и французин не може да ги отличи от човек, чийто френски е роден език. В Стара Загора учителите по предмети бяха завършили френски гимназии + предмета, койтопреподават. В Стара Загора имаше дисциплина и занималня следобед, така че и да искаш, да не можеш да не си напишеш домашните. В София имаше и неучещи, незаинтересовани, даже дрогясани. И в Стара Загора, и в Сливен, и във враца имаше кореняци французи, които преподаваха. Далечна братовчедка се ожени за французина в Сливен, който беше преподавал и на леля ми в Стара Загора.

Единствените разлики между езикова гимназия и такава с разширено обучение е, че в разширеното обучение не учат предметите на езика и не учат цивилизация. Имат кръжоци по желание, в които всичко това се научава ако човекът иска.

В Англия видях учителки по английски в България, които лъжеха, че са работили друго, защото английският им хич не беше добър и хора, дошли без грам език бързо ги надминаваха. Английска филология бяха завършили.

Имам приятелка, която владееше френски и немски от баба си и дядо си, които бяха учили в Швейцария. И на пиано свиреше. Тя не отиде във френската гимназия, а можеше. Искаше да учи в музикалното, но не я приеха. Завърши реална гимназия, а тези езици ги владее като родни. Баба и е гледана от гувернантка французойка.

Немска филология не е панацея. Имам приятелка в София, която е завършила друга гимназия, но като дете е живяла 7г в Германия и после една в Австрия. Работи това, което работят тези с немска филология 😇. Е, има добър старт от родителите.

Не казвам, че няма смисъл от езикова гимназия, а че не е гаранция за добро ниво на езика и който иска, може да го научи и без нея.

Майка ми не е завършила езикова гимназия, но е преподавала в чуждестранни университети, на чужди езици и се пенсионира в чужбина. Че имала по-силен чужд акцент не я брига, а и завършили езикови гимназии го имат понякога.

# 572
  • Melmak
Честита нова година!

Ама много се изписа тук! Направо ви се чудя кога успяхте, не празнувате ли? 😁

Аз като човек, който не е от провинцията ще кажа, че и в София не всички стигат до добрите гимназии. Първо, тук винаги е имало наплив, предвид че е голям град, вечно има прииждащи хора, че дори от съседни близки села и градове или други които трайно емигрират тук. И второ, не всеки в София е с възможности, не всички деца са ходили на уроци преди 7 клас и т.н. Така че и в София да си, гаранция, че няма да си останеш в кварталното училище - пак няма.

Стартът на всички ни е различен, но това няма как да е другояче. Успехът не винаги се мери с пари, положение, апартаменти. И да, има хора, които не желаят деца, а това е абсолютно нормално. Мечтите на всички са различни - един е пътешественик и обикаля света, друг мечтае за 3-4 деца и къща, а трети за успешен бизнес.

Разбира се, че е важно от къде си тръгнал, дори какви избори си правил в живота. Аз не избрах много правилно какъв бакалавър да запиша, но пък имах хубав студентски живот и срещнах прекрасни хора. За това и се наложи да се преквалифицирам,  което явно бодна форумните братя и сестри в сърцето, че задълже някой те издържа през това време, макар да не е моя случай.

Академичното образование само по себе си не е достатъчно, нужни са и лични качества. А дали икономиката се движи от офисните хора в София и Пловдив - не. Има много професии, които докарват доста добри пари и  често не се изисква дори да си учил в университет, за да ги практикуваш. На прима виста се сещам за диджей, фотограф, понеже наскоро ми трябваха и се осведомих за цените. Съжалявам, ако някой си е помислил, че толкова съм напред с материала, че едва ли не съм сляпа, че и други хора изкарват пари. Ами живи и здрави! На никого не съм попречила! Но нека се съгласим, че има хора, които си разчитат на ролята на жертва, защото имат на кого да се опрат.

Обратно към темата, 30 годишната живееща с майка си се е върнала при нея, защото е имало как да се случи. Ако нямаше майка, майка й беше в село на другия край на България или нещо си друго, просто нямаше да има как да се върне. Тогава щеше да мисли за друг вариант, сигурно нямаше да се остави да спи на улицата.

Предполагам, че някои мъже могат да се отблъснат ако жена на 30-30+ живее с родителите си, защото понякога това може да е белег за нескъсана пъпна връв грубо казано. Емоционална зависимост, инертност, непостоянство в доходите или някакви прикрити проблеми.

# 573
  • София
Поантата на първия ми пост по темата беше, че на богаташите парите и успехът на децата им не са от много работа и хубавата гимназия, която беше приведена като елемент на успеха пт Бриджит.
След това госпожата се изцепи, че е отвяла всички. Предполагам, повечето са наясно, че в немската има немско училище с немски даскали, всичко е на немски по немски учебници и накрая получаваш немска диплома за средно. Ще отвее 3-4ма, които са спали, другите, прекарали 5 години в немскоговоряща среда, точно на кукуво лято ще ги отвее. Защото явно говореше за университет.

Не празнуваме, някои са мюсюлмани, други нямат пари да си купят новогодишно ядене от мързел, а трети са просто проблемни.

# 574
Всичко точно, но ако си от място без ЕГ и родителите ти не могат (или не искат) да отидеш в друг град, където има ЕГ - доста ще се озориш с една обикновена гимназия да стигнеш нивото в езиковата, независимо какви СИП, ЗИП запишеш дали ходиш в часа за консултация във вторник и сряда. А че има некадърници и от ЕГ - има, но са изключения.
Ако толкова нямаше значение какво и къде, така даже и дали изобщо си завършил, нямаше да има такъв наплив за конкретни учебни заведения, направления и преподаватели, вкл.и за частни уроци/образование. Познавам изключения в двете посоки - само потвърждават правилото.

# 575
Ариел, просто ти дадох няколко идеи как да подобриш шансовете за хубава работа по квалификацията, като я приключиш (което ти го пожелавам; в момента, също) и да видиш после, че няма да бъде само “на късмет”, но не е задължително да ги приемаш.

The Catcher In The Rye, разбрах те още от предишния пост, но милионерите нямат абсолютно никаква връзка с темата. 

А ти, и който и да е друг, разбира се, сте свободни да възприемате, интерпретирате, пречупвате примера, който дадох, през собствената си призма. Това не означава, че нещата стоят по този начин в действителност. ЧНГ на всички 🥳

# 576
  • Пловдив
Всичко точно, но ако си от място без ЕГ и родителите ти не могат (или не искат) да отидеш в друг град, където има ЕГ - доста ще се озориш с една обикновена гимназия да стигнеш нивото в езиковата, независимо какви СИП, ЗИП запишеш дали ходиш в часа за консултация във вторник и сряда. А че има некадърници и от ЕГ - има, но са изключения.
В момента от езиковите гимназии се излиза с В2. Което спокоооооойно се постига с частни уроци. И даже в малки градове без езикови гимназии, визирам например Сопот и Карлово, Габрово (тия не са толкова малки, ама нямат езикова гимназия) все има кой да преподава по популярните чуджи езици. Е, корейски абсурд, но английски, немски няма проблем.

# 577
  • София
Те не са милионери, просто описваш една траектория, която едва ли не ти осигурява успех, а може би не си даваш сметка колко много хора я следват и са я минали, но безуспешно.
Напомням и че ипотеката, която похвали, не е само едно самоучастие, а ангажимент, че 20-30 години напред няма да си тежко болен, безработен или с ниска заплата или с дете, на което плащаш скъпи процедури.

Та в настроението на новата година, трябва да сме благодарни за нещата, благодарение на които повечето сме нормална средна класа, а не да си затваряме очите и само да се тупаме в гърдите, отричайки едва ли не съществуването на родителите. Самият факт, че не са наркомани или хазартаджии, които са профукали всичко, е различен от действителността на много хора. Важи и за половинките. Единици жени теглят сами ипотека. И това е ОК. В двойка се постигат много повече неща и би следвало да признаваме приноса на хората, които уж сме избрали.

# 578
Ок, ама Ариел твърди, че е в Германия от години, че е обвързана с носител на езика. Съвсем стандартно при тези предпоставки може да се надмине нивото на ЕГ.

# 579
Ок, ама Ариел твърди, че е в Германия от години, че е обвързана с носител на езика. Съвсем стандартно при тези предпоставки може да се надмине нивото на ЕГ.

Няма как да се надмине нивото на ЕГ защото там се преподават неща, които не срещаш в ежедневието.

# 580
  • Пловдив
Е, естествено, че в двойка има повече разполагаем свободен доход. Има разходи, които не можеш да премахнеш и никак не са малки. Например хладилника харчи 20 лв за ток. И да си сама, и да сте двама - все 20 лв си харчи и няма как да го изключиш. Примерно ако плащаш наем - ако си сама го плащаш целия, ако сте двама си го делите и пак живеете в общия случай в същото по размер жилище. Да го стоплиш това жилище си е константна сума, независимо дали сте един или двама.

Няма как да се надмине нивото на ЕГ защото там се преподават неща, които не срещаш в ежедневието.
Ако ти трябват - ходиш на частни уроци.

# 581
Аз май нещо се обърках. Езикът е просто средство за комуникация. Когато някой каже, че е отвял някого, то последното, за което си мисля, е по-добрият език. Език на добро ниво просто те поставя на равна нога с другите в университета или на трудовия пазар и затова с език не можеш никого да отвееш. След като е покрит езиковият минимум от там нататък се гледат други умения и знания и ако някой е отвял конкуренцията за мен това може да е само с издигане на база на тези други знания и умения, не на език.

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 20:17 от Черна станция

# 582
  • София

Според мен пък пребиваването в съответната страна винаги бие ученето в училище. И си личи по петминутен разговор. Имам много такива случаи - била съм и от двете страни на диалога.

# 583
  • Пловдив
Аз май нещо се обърках. Езикът е просто средство за комуникация. Когато някой каже, че е отвял някого, то последното, за което си мисля, е по-добрия език. Език на добро ниво просто те поставя на равна нога с другите в университета или на трудовия пазар и затова с език не можеш никого да отвееш. След като е покрит езиковият минимум от там нататък се гледат други умения и знания и ако някой е отвял конкуренцията за мен това може да е само с издигане на база на тези други знания и умения, не на език.
Права си, ама не съвсем. Поне трябва да го знаеш на ниво да се разбираш с другите. Остави акцента. Трябва да можеш да разбираш какво ти се говори. Ако ще да си велик лекар/инженер - няма реализация в страна в която поне не говориш прилично езика.

# 584

Нали си се преквалифицирала, в Германия? Предполага се, че това, което не се среща в ежедневието, а ще ти трябва, го покриваш с квалифицирането?

Общи условия

Активация на акаунт