Информация за издаване на скица и идентификатор на имот

• 491
  • 11
  •   1
Отговори
Опитвам се да помогна на баща ми, който има наследствени ниви от неговия баща, моя дядо. Всичките са малки на площ но са над 10 места - някога така са се делили имотите между наследниците, че са станали на малки парчета и на различни места.  Дядо ми още преди години, когато връщаха земята на собствениците а подал заявление за всичките имоти. Комисия от общината е заседавала и е издала решение за възстановяване на правото на собсвеност  в стари реални граници. В него са отбелязани големината, категорията и местността в която се намират. Малка част от тези ниви имат скица и идентификатор и могат да се видят в КАИС. Останалите ги няма. Въпроса ми е какво може баща ми да направи за да изкара скици и идентификатори на тези имоти които нямат такива?

На сайта https://kais.cadastre.bg/ има услуги които могат да се заявят електронно. Аз имам електронен подпис, но не мога да разбера дали може да стане по този начин или трябва нещо повече.

Моля споделете ако имате опит с тези неща. Благодаря предварително!

# 1
  • Далечният изток
Всички земеделски земи имат идентификатори. Просто вие не можете да си ги намерите. Търсете в съответната общинска служба по земеделие.

# 2
  • Пловдив
Може да има и допуснати грешки, но по-вероятно наистина не ги намират. Има населени места без кадастър още (в Община Септември например), но щом едните имат идентификатори, другите в същото землище също трябва да имат.

# 3
  • Далечният изток
Села да, но земеделските земи всички са заснети.

# 4
не е точно така
в решението са всички имоти, които са ПРИЗНАТИ
реално върнати може да само част от тях
причините са различни, особено за стари реални граници трябва точно да са били показани и ако е имало вече някой, който ги е показал преди теб, няма да ти го върнат без съд

признатите, но не придобити (със скица и въвод във владение) теоритично пак може да възстановите със съдебно решение, но не знам кой ще покаже т.нар 'стари реални граници' (т.е. никой няма да ви повярва)
според закона бяха т.нар 'земи по чл.19 - временно стопанисвани от общината' , които след определен срок станаха общински

ако не знаете къде са имотите и в общинската служба по земеделие също не ви дадат повече информация,
няма какво да направите
ако знаете със сигурност къде са и водите дело и ви ги признаят (и нямат собственици) - ще имате имоти

# 5
  • Пловдив
При възстановяване в стари реални граници самото решение на ПК си поражда реституционен ефект (придобиване на собственост), дори без скица, ако може да се определи местоположението само по описанието на имота в решението, и да, трябва някак да се установят на място тези граници, естествено. Може би от геодезист. Ако има друг претендент за същите земи (по реституция или по давност), пак, естествено, ще трябва да водят най-вероятно някакъв вид дела с него - ако изобщо го сметнат за оправдано, де. Това не противоречи на казаното по-горе. Ако има грешка в заснемането, но няма друго лице, на което да са му възстановени същите земи, тя също може да се поправи. Земите по чл. 19 са такива, които изобщо не са били заявени и възстановени.
Като цяло - адвокат и специалист по геодезия и кадастър с опит в земеделските земи в района, предполагам, ще свършат работа.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 09:21 от Магдена

# 6
не е така
признаването на правото е по документи от нотариални актове,  емлячен регистър, документи за влизане в ткзс и тн

възстановяването е с геодезист
и срокът за това отдавна, отдавна е минал

дори и да водят дело, едва ли има живи свидетели, които да покажат днес 'старите реални граници'

почти всеки с решение от ПК има признати, но неполучени зем земи и гори

# 7
  • Пловдив
Кое точно не е така?
Така е.

Възстановяването е с решение на ПК. То е условие да станеш собственик.

Стари реални граници - самото решение възстановява, само скица евентуално може да ти трябва. Старите реални граници трябва да са описани в решението и нанесени в скицата, няма свидетели тука.
Нови реални граници - решение и план за земеразделяне.

Емлячни регистри, влизане в ТКЗС, свидетели и т.н. са ти трябвали навремето за пред ПК, за да ти възстанови собствеността. Това свърши вече, сроковете за заявяване изтекоха отдавна и тези неща нямат никакво значение, ако не си заявил възстановяване навремето. Единственото от значение е постановеното решение на ПК и при нови реални граници - планът за земеразделяне.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 20:34 от Магдена

# 8
с решението НЕ придобиваш собственост
получаваш право да я придобиеш при определени условия

# 9
  • Пловдив
Придобиваш и още как, ако възстановяването е в стари реални граници.
В нови ти трябва решение И нанасяне в плана за земеразделяне.
Без решение нямаш нищо и срокът за заявяването и решенията изтече отдавна.

П.П. Може би не се разбираме кой какво казва или в частност може аз да не съм разбрала това за плановете и свидетелите в каква връзка беше. Не споря, че след решението може да се налага възстановимите стари граници да се уточняват на място и наистина тези стари документи и свидетели могат да свършат работа и при уточняването.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 20:51 от Магдена

# 10
  • Далечният изток
Решението ти е документът за собственост, как така не придобиваш с решение на ПК?!

# 11
да, не се разбираме
във всяка ОСЗ ще ви обяснят разликата между признато право на собственост(решение на ПК) и реално възстновен имот(решение+ скица)

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 01:25 от Herzen

Общи условия

Активация на акаунт