Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 696
  • 775
  •   1
Отговори
# 60
Сънфлауър, не си прави илюзии. Не съществува начално училище, независимо дали ЧУ или ДУ, което да подготвя достатъчно за прием в СМГ. Всички, целящи СМГ, дори и в най-добрите ЧУ, ходят на школи и уроци и решават в къщи като изоглавени, това са 1000 деца, от които влизат 165.

Пипи, ти си единственият родител от всички, които познавам, който може да допусне едното му дете да е в ЧУ, а другото в ДУ. Няма друг такъв случай във Вселената.
След 1 клас най-добрият приятел на моето дете, изключително свястно момче, го отписаха от КО. Всички съжалявахме. Бизнесът на бащата пострада много от ковида и той ми каза - догодина сестра му тръгва в ПУК, нямам възможност да плащам две такси, затова го отписваме. И му викам - за момчето щом можеш да плащаш, защо не го оставиш при нас, вписа се чудесно в класа, всички го обичат...той ми отговори - човек, ти нямаш две деца и затова не разбираш. Как мога само на едното да плащам нещо, а на другото не?! Това е абсурд, каза. Каквото за едното дете, такова и за другото. Щом не мога да плащам за момичето, отписвам и момчето и двамата ще ходят в ДУ. Така и направи човекът.
Синът му отиде в кварталното ДУ. А сега е в СМГ 😀 Разбира се, още от втори клас ходеше на уроци по математика, но това е. Детето е умно и пак си успя. И други, които познавам, казват, че е абсурд да плащат само на едното дете. Един друг съученик го приеха в 107-мо и майката отписа малкото дете, което беше в 3-ти клас.

# 61
  • София
Аз съм на същият принцип - или плащаш и за двамата или не. Просто няма да е честно.

# 62
  • София
Пипи, а детето къде иска - предполагам , че в държавното, в което ще отидат и децата от детската му градина? Ако е 
така, нищо няма да ощетиш детето като не плащаш такса за него в частно. А и изборът ще е негов и ще е щастливо.
Какво значение има дали плащаш такса за по-голямото дете, децата не се интересуват от такива неща, те са само в главите на родителите. Напротив не трябва да усещат от малки, че неща, които струват повече пари са по-важни и по-желани.

# 63
Не е вярно, децата осъзнават много добре тези неща. Бащата каза, че ако остави сина си в ЧУ, дъщеря му ще чувства, че е пренебрегната, че е един вид втора ръка и че това той не може да допусне. После ми каза, че ДУ било много зле, много по-зле от КО, но нямаше избор човекът. Детето обаче влезе в СМГ и сега е в елитно училище.

# 64
  • София, България
Детето ми на 4 години искаше да ходи в Харвард, от някъде го беше чуло, хайде сега да не даваме такива съвети да се съобразяваме с детето къде искало. Ми то детето ако знае например, че в СС или в Архимед и Питагор има танци, театър и роботика, може там да поиска, ама знае ли?
Аз лично бих преместила голямото дете и бих го записала заедно с малкото някъде другаде, щом не съм доволна от частното училище, за което плащам. Компромиси бих направила с почти всичко в името на образованието, най-лесно със собственото ми удобство детето да учи на пешеходно разстояние, така че това изобщо не може да е аргумент за мен.
Аз бих се опитала да запиша двете деца в КО ако има места. До метрото е училището, подготвя децата чудесно, средата е добра. Имам две познати двойки с две различни деца в КО, които не пожелаха да ги отпишат и да отидат в СМГ. Децата не даваха да се издума да напуснат училището.

# 65
Аз пък съм на принципа, за всяко дете най-доброто, което мога, но всеки си се бори отделно. Ако едното влезе с изпит, пък другото не успее, не виждам как ще махна това с изпита, което си е скъсало д-то от учене, само защото на другото не му е достигнало?

Храната няма какво да я мислиш, ако сте в ДУ, никой не яде в стола след 1-2 клас, а ако ще бъде до обяд, пък съвсем.
При нас засега ДУ (две деца преместени от ЧУ) води по отношение на среда - учители и деца. За третото си спестих таксата. Ще плащам само, ако съм сигурна, че наистина си заслужава.

# 66
  • София
Не е вярно, децата осъзнават много добре тези неща. Бащата каза, че ако остави сина си в ЧУ, дъщеря му ще чувства, че е пренебрегната, че е един вид втора ръка и че това той не може да допусне. После ми каза, че ДУ било много зле, много по-зле от КО, но нямаше избор човекът. Детето обаче влезе в СМГ и сега е в елитно училище.

Обикновено децата усещат това, което мислят и говорят родителите.

Държавни училища в начален етап има и добри и недобри, начални учители - също, така че не може да се обобщава на базата на единичен личен опит, споделен от трети лица.

Добавям - децата в много ситуации имат много по-добра преценка за нещата, отколкото възрастните, които може да имат доста опит - но той си е техен опит и касае техния живот и техните виждания. Никога не съм подценявала избора на детето ни, дори когато беше само на 3 години.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 10:18 от Magenta2022

# 67
Хаха, моето също настоя да се запише в училище година по-рано. След това ми вика, защо ме слушаш? Аз откъде да знам какво е?
А аз всъщност послушах бащата, който също не беше много наясно какво е, но това е друг въпрос.

# 68
  • Пловдив/София
Това и аз съм го чувала- “каквото за едното, такова и за другото”. Не съм съгласна. Децата са различни и важно р всеки случай да се взима предвид поотделно.
А и не знам защо мислите, че от гледна точка на детето ЧУ е голям плюс. Моят син би предпочел хиляди пъти да учи до обяд и без много зор, вместо да е по цял ден и да го гърчат почти по всичко.
Та, даже се притеснявам как би завиждал на сестра си, че е до обяд Simple Smile

С детето се съобразявам с едно наум, честно казано са податливи на манипулация и за всеки един вариант мога да я убедя, че е най-добрият… стига да имах категорично мнение.

Като цяло иска или при батко си, или при приятелите, в “непознато” училище не. Както и иска да си остане в градината с останалите, за което съм склонна да се съглася (печелим всички една година спокойствие).

Вижте как има диаметрално противоположни мнения, как човек да оцени кое е най-доброто..

В момента най-спешният ми проблем е дали да я запиша на изпита за Шилер, защото записването скоро започва.
Хем ги харесвам, хем като не искам да я местя за пук, защо изобщо да пробваме…

# 69
Запиши, нищо не губиш.

# 70
Изпитът за Шилер навремето беше по-труден и от тези за Питагор и СС. От години обаче не чувам нищо да се говори за Шилер и дори се чудех дали още съществува. Това си е една частна занималня с немски и нищо повече. Обикновено ДУ си е иначе. И когато се интересувах, разбрах от първа ръка, че немският не е на нивото на Веда, а доста по-зле. Да се чудиш на какво отгоре имаха изпит от 12 страници, писмен!!! Лично съм го виждал...изпит за ПУК.... дори и за СС изпитът не беше писмен... вярно, с картинки, но все пак...а за училището, в което е сега Шилер бях чувал тогава, че и ромите от квартала не искали да запишат там децата си ...

# 71
  • Пловдив/София
Изпитът за Шилер навремето беше по-труден и от тези за Питагор и СС. От години обаче не чувам нищо да се говори за Шилер и дори се чудех дали още съществува. Това си е една частна занималня с немски и нищо повече. Обикновено ДУ си е иначе. И когато се интересувах, разбрах от първа ръка, че немският не е на нивото на Веда, а доста по-зле. Да се чудиш на какво отгоре имаха изпит от 12 страници, писмен!!! Лично съм го виждал...изпит за ПУК.... дори и за СС изпитът не беше писмен... вярно, с картинки, но все пак...а за училището, в което е сега Шилер бях чувал тогава, че и ромите от квартала не искали да запишат там децата си ...
Ох Мецане, когато човек не е запознат с дадена тема, понякога е по-добре да замълчи Wink
Шилер са в 4 училища.
Предполагам визираш 131во, което напоследък е с нулев прием (може би ще се отказват).
Имат и едно ново в Дружба.
Идеята на Шилер винаги е била да избират неугледни училища с ниски резултати и да ги дръпнаъ нагоре.
Не винаги се получава, но с 145то се получи.
Другото добро е 55то.

Останалите две, да, не струват.

Понеже обичаш с голямата лопата- провери резултатите на КО и тези на 145то след седми клас, НВО. Доста сходни, дори ужасното държавно води по БЕЛ.

Всичко това не прави Шилер училищата частни, но да, едно обикновено “ДУ с език” , частичен подбор и в топ 10 на НВО, почти без такса, е основателна причина човек да се замисли, или?

Не че не ме дразни ужасната материална база и други неща там. Но не можем да кажем на бялото черно.

# 72
В 55-то и 145-то тогава бяха спрели да приемат нови деца в Шилер. Само в 131-во приемаха. Ако сега пак приемат, не знам, отдавна не ме интересува Шилер. Иначе знам, че бяха в 3 училища, щом сега са в 4, значи добре вървят, което е много хубаво. Но те не са ЧУ, с колкото до резултатите на НВО, децата естествено ходят на уроци.

# 73
Има ли някакъв изпит, винаги резултатите са по-добри. По-амбициозни родители, деца по-ученолюбиви.
ДУ -то на едното ми дете миналата година имаше скромни резултати на НВО като цяло о/о 70 т средно от 6 класа, но паралелката с подбор се похвали с 83 т по БЕЛ и над 90 по математика, което за ДУ си е супер. Но не е от ДУ-то, понеже виждам какво се учи, а от децата.
п.п. В училището на другото имаше Фарос 10 часа, дори само това събра повечето учещи в един клас.

# 74
Това и аз съм го чувала- “каквото за едното, такова и за другото”. Не съм съгласна. Децата са различни и важно р всеки случай да се взима предвид поотделно.

Пипи, (и Магента), аз имах предвид точно твоя случай, че когато и двете деца са в начално училище, няма такъв случай във Вселената някой да плаща ЧУ на едното, а да не плаща на другото.
Не става въпрос когато едното вече е завършило 7 клас и е прието в държавна гимназия, а малкото остава в ЧУ. Това е съвсем нормално и тук има много такива форумци. Но и двете (или трите, ако са три) деца са били в ЧУ преди гимназия. От нашия клас едно дете влезе в СМГ в 5 клас, а другото, малкото, остана в ЧУ - това е съвсем нормално, ама не че не плащат за голямото, а то просто отиде в СМГ. Това са различни случаи. Също ако и двете са били в ДУ, но голямото влезе в 5 клас в ПЧМГ, а малкото остане в ДУ, защото не може да влезе, пак дори и това е нормално. Мисля на всички е ясно....Но не съм срещал родител да плаща ЧУ само за едното, при положение, че може да запише и другото, а ако не може и двете, тогава и двете отиват в ДУ, както направи този баща, за което евала му казвам.

Общи условия

Активация на акаунт