Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 731
  • 775
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ами смисълът е, че е хубаво родителите и техните деца да имат избор. Защото за съжаление поне в голяма част от София - избор няма, а даже може и да няма и близко държавно училище. И малко хора могат да си позволят алтернативата частно училище - ако преценят, че си заслужава.

# 91
  • София
Моите деца са преминали и през ЧУ, и ДУ (СМГ) през различни етапи на обучението си. За мен подходът е индивидуален - какво училището може да даде на детето през дадения етап, а НЕ колко струва.
Имаше и момент, в който едното дете го преместихме от ЧУ в Шилер (ПУК), за което доста съжалихме и много бързо го върнахме обратно в ЧУ. След 4-ти клас си кандидатства в ДУ и го приеха, а през това време за второто дете плащахме ЧУ.
Вижте, не на всички родители образованието е приоритет - някои предпочитат да дадат парите за новото БМВ, а детето да е в ... някакво безплатно ДУ, както и по-горе някой отбеляза - "всичко трябва да е на промоция", а ЧУ си е скъпичко, ако не ти е приоритет обучението на детето ти.

# 92
Вижте, не на всички родители образованието е приоритет - някои предпочитат да дадат парите за новото БМВ, а детето да е в ... някакво безплатно ДУ, както и по-горе някой отбеляза - "всичко трябва да е на промоция", а ЧУ си е скъпичко, ако не ти е приоритет обучението на детето ти.

Това е малко злобничко обобщение. Има всякакви варианти - да спестяват парите за скъп университет в чужбина, например, а не за БМВ. Или да има кой да се занимава с детето и едно добро централно ДУ да е по-добрият вариант. Много богати хора също така имат виждането, че е полезно детето да се сблъска с "дивата действителност", а не да расте в парникова среда. Всичко може да е, не непременно скръндзавост.

# 93
  • София
Ама дори да ти е приоритет образованието, частното училище пак е доста скъпо - не просто скъпичко. Това с БМВто не ми се вижда подходящ пример, а и сега е модерна повече една марка електрически автомобили 🤣

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 13:03 от Magenta2022

# 94
И като се замислиш каква е реалната добавена стойност? Не всички частни си заслужават парите. Така, че всеки да преценява дете-възможности за своето дете.

# 95

Познавам много родители в България, за които образованието е приоритет, но те не могат да си позволят частно училище. Имат добри професии, на съвсем нормални длъжности са и не могат. Имам бегла представа за заплатите в България и за таксите на частните училища и това, че не могат да си позволят частно училище, никак не ме учудва. Така че внушението, че ако не плащаш за частно училище, не те е грижа за образованието на детето, е абсурдно.

# 96
  • Пловдив/София

Познавам много родители в България, за които образованието е приоритет, но те не могат да си позволят частно училище. Имат добри професии, на съвсем нормални длъжности са и не могат. Имам бегла представа за заплатите в България и за таксите на частните училища и това, че не могат да си позволят частно училище, никак не ме учудва. Така че внушението, че ако не плащаш за частно училище, не те е грижа за образованието на детето, е абсурдно.
Абсолютно.
Цените скочиха безумно, заплатите- не и вече става много належащ въпросът заслужава ли си Чу, ако все пак това ще ореже от разхода за пътувания, например. За мен и това е доста важно за децата.
Или дадеш всичките си пари за ЧУ и се почне- хайде сега една екскурзия 600лв, един изпит 400лв, детето хареса спорт- тренировки 300лв и какво, лишаваш се от всичко, за да платиш таксата за ЧУ?
При мен хубавото е, че децата се засичат само за 2г (ако приемем, че голямото ще е в държавна гимназия), но въпросът е принципен: дава ли ЧУ толкова много отгоре, че да се лишиш от други разходи (и не говоря за бмвта)?
Пустото БШ да върнат класическите паралелки и никаква драма няма да имам!
Но вървят в посока, в която вече компромисите стават повече..:

# 97
  • София
Пипи, каква е организацията на учебния час при прогресивното обучение? Имаш ли някакви наблюдения от други родители, доволни ли са, много по - различно ли е от преди ? Аз също съм в голяма дилема за номер 2 как да процедираме.

# 98
  • София

Това е малко злобничко обобщение. Има всякакви варианти - да спестяват парите за скъп университет в чужбина, например, а не за БМВ. Или да има кой да се занимава с детето и едно добро централно ДУ да е по-добрият вариант. Много богати хора също така имат виждането, че е полезно детето да се сблъска с "дивата действителност", а не да расте в парникова среда. Всичко може да е, не непременно скръндзавост.
Леле, чак пък злобничко! Говорех единствено за родители, които МОГАТ да си позволят и ЧУ, и скъп университет, но НЕ го правят и предпочитат друго за парите си - просто за тях това са пари хвърлени на вятъра. Всички други НЕ са в тази хипотеза - тези, които не могат да си го позволят, или пък спестяват за скъп универстет...

# 99
Не мисля, че в България има ЧУ, което да си заслужава лишения за цялото семейство и орязване на бюджета до степен да стига само за належащи нужди и сметки. И не е въпрос на приоритет изобщо. Още повече че дори в СС добавена стойност няма. В смисъл, няма нещо, което да не може да бъде постигнато и на друго място и по друг начин.
И изобщо не е дали образованието ти е приоритет или не. Всяко семейство си прави сметките в зависимост от това дали има баби и дядовци, дали има възможност за работа от вкъщи, къде учат другите деца, къде е местоработата. Не може да влезем в обувките на другите и да ги съдим, че не са дали за ЧУ:
Пипи, какво толкова не върви в Бг школо?

# 100
По критериите на Пипи Шилер би трябвало категорично да отпадне, защото свършват много по-късно от ЧУ, тоест учи се цял ден. Най-вероятно сутрин започват и по-рано от ЧУ. Освен това са още от Пук.
До 4клас са добре. След това не мисля, че стават, но да речем са с по-амбициозни деца от останалите класове в съответното училище, но без математическите паралелки. Тоест след 4ти клас, ако в училището има мат.паралелка, може би тя ще е по-добрият вариант, тъй като в шилерските паралелки доста деца се отказват от немския и в училищните часове нивото става доста смесено от пети клас нагоре.
Ако детето е срамежливо, свито, много е важен класният и какъв екип създава.
В СС направиха чудеса с моето много свито дете.
Най-големият минус на ЧУ е цената. Парите наистина не са малко. В случай, че ще ми дойде нагорно с таксите, аз сякаш бих избрала Шилер/Луис Карол класовете до 4ти клас, а след това ще го мисля за математическа паралелка някъде.
А, и на изпита за Шилер бих записала детето на със сигурност. Нищо не губите, ще е тренинг.
Освен това щом детето свиква трудно, го намирам за по-добре да започне училище от Пук, за да е свикнало в първи клас.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:55 от Дъждец

# 101
Луис Карол категорично не. Моят син сега е в ПУК в ДУ, с Дикенс (преподаватели от Британика) и съм много доволна, даже благодарна, че не го приеха в Архимед пролетта. Имахме голям късмет с учителката, има хубави извънкласни занимания на място, единствено от средата има какво да се желае, но идеално щастие няма. Искаше ми се да кандидатства в ЧУ за първи клас, но лятото си смених работата и вече категорично ни е непосилно това, имаме ипотека, второ дете, не мога да си представя да робуваме на таксата на големия. Опитвам да балансирам с лагери, ски училища, семейни почивки и работа вкъщи заедно. Аз самата съм второ дете и съм живяла това да робуваме цялото семейство за образованието на по-големия, а другите да се оправят, както могат. Не желая да повтарям този модел. Всичко, което имам, бих инвестирала в децата си, но не на всяка цена.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 17:28 от Melusine

# 102
А дали може някой да сподели повече лични впечатления за Луис Карол ?

# 103
  • София
Благодаря за споделения опит!
При нас и в ЧУ децата ходят на уроци, аз затова нямам амбиции за математическо училище, абсурден ми е този гърч от деца.

Училищата са:
Пешеходно - БШ
Наблизо-Азбуки и може би Мепъл Беър Камбани
От четирите варианта изберете Азбуки без никакво колебание!

# 104
  • Пловдив/София
Пипи, каква е организацията на учебния час при прогресивното обучение? Имаш ли някакви наблюдения от други родители, доволни ли са, много по - различно ли е от преди ? Аз също съм в голяма дилема за номер 2 как да процедираме.

Ами сутрин са от 9 (ако закусват на място или идват с бус- 8.20). Имат академичен цикъл не зная колко време точно, да кажем час и половина. Там се разделят на групи бел-мат-английски. Това, което аз не мога да приема, е че групите са различни всеки път- днес децата Х и У избират първо английски, утре други и така учителят не може да си сформира работата с една и съща група.

След академичния цикъл има обяд, физическо, проекти (не задължително в тази последователност).
Свършват около 5 (първи клас 16.40 май бяха).
Нямат домашни първите класове, но ако не си довършат в клас, взимат за уикенда.

Принципно ако намеря препоръка за добър учител прогресивното обучение има и плюсове.
Но с неопитни е ужас.

Общи условия

Активация на акаунт