Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 749
  • 775
  •   1
Отговори
# 105
Има ли вариант Х все да е в математиката, а У в българския?

# 106
Пипи, каква е организацията на учебния час при прогресивното обучение? Имаш ли някакви наблюдения от други родители, доволни ли са, много по - различно ли е от преди ? Аз също съм в голяма дилема за номер 2 как да процедираме.

Ами сутрин са от 9 (ако закусват на място или идват с бус- 8.20). Имат академичен цикъл не зная колко време точно, да кажем час и половина. Там се разделят на групи бел-мат-английски. Това, което аз не мога да приема, е че групите са различни всеки път- днес децата Х и У избират първо английски, утре други и така учителят не може да си сформира работата с една и съща група.

След академичния цикъл има обяд, физическо, проекти (не задължително в тази последователност).
Свършват около 5 (първи клас 16.40 май бяха).
Нямат домашни първите класове, но ако не си довършат в клас, взимат за уикенда.

Принципно ако намеря препоръка за добър учител прогресивното обучение има и плюсове.
Но с неопитни е ужас.

Точно това е проблемът. Опитват се да прилагат Монтесори методите, но в България няма сертифицирани преподаватели и просто не знаят как се прави. Ако се прилага от учител, който е наясно, си има големи предимства и децата бързо напредват. Математическите материали на Мария Монтесори са просто гениални. За детските градини (възраст 3-6) има едно-две места, но за училищна възраст няма подготвени специалисти. Иначе, този тип образование си има традиции в чужбина, но тук съчетание с МОН не си е работа. Да не говорим, че МОН не цели децата да се учат на мислене, креативност, създаване на междупредметни връзки, та стават още по-неприложими някакви алтернативни методи на обучение и повечето учители си карат както са свикнали.

# 107
Това, което прочетох от Пипи, е потрес. Аз ако бях, на секундата щях да си отпиша детето от БШ. И добре, че не съм! За какво плащате за такива неща, хора...Еми че то вярно и ДУ ще е по-добре и ако запише дъщерята в ДУ, наистина ще има брат й за какво да й завижда😂 ама така е, като се гледат външните ефекти, сграда, локация и тям подобни 😂😂😂

# 108
Аз като чуя Монтесори и лошо ми става. Надявам се, че повечето клиенти на подобни учебни заведения  са запознати, че Мария Монтесори е разработила практиките си за подпомагане на деца с когнитивни дефицити. След смъртта й започва волната програма и интерпретациите.

# 109
Аз като чуя Монтесори и лошо ми става. Надявам се, че повечето клиенти на подобни учебни заведения  са запознати, че Мария Монтесори е разработила практиките си за подпомагане на деца с когнитивни дефицити. След смъртта й започва волната програма и интерпретациите.
Това не е вярно. Не знам кой от трудовете й си чела/чел, но си далеч от истината. Работила е с всякакви деца, най-вече с деца на работници и такива от улицата, не непременно с дефицити. Сега остава да кажете, че си е зарязала и детето и как може изобщо да разработва педагогически метод😉

# 110
  • Пловдив/София
Това, което прочетох от Пипи, е потрес. Аз ако бях, на секундата щях да си отпиша детето от БШ. И добре, че не съм! За какво плащате за такива неща, хора...Еми че то вярно и ДУ ще е по-добре и ако запише дъщерята в ДУ, наистина ще има брат й за какво да й завижда😂 ама така е, като се гледат външните ефекти, сграда, локация и тям подобни 😂😂😂
Ох, Мецан пак недоразбрал…
Питаха ме за прогресивни паралелки.

Моето дете не е в такава. Те си учат с нормални часове и сформиран постоянен малък клас. Учат даже прекалено много според мен.

Но за следващото дете няма да има избор, само описаните паралелки.

И е време да разбереш, че не за всички милионите часове по математика са ценни.
Има и деца с други профили и за тях училище с толкова математика ще е кошмар.

Мерси на всички, които дадоха ценни съвети, без подигравки и обиди. Знаем си колко трудно и ценно е това в тази тема…

# 111
mauvette, изобщо няма да влизам в подробности какво съм чела. Само ще кажа, че съм го чела шест години и половина. Всеки има право да се заблуждава, колкото му душа иска.

# 112
Добре де, ако детето се окаже, че не му е на сърце математиката, а родителите зорлем са го набутали в училище с такъв профил? Или пък не му се отдава? Разсъждавам си просто, как може да разбереш от едно дете на 5-6, че след 2-3-5 години ще му харесва да решава задачи и да има по 100 часа математика на седмица? (не подскачайте, образно казано го пиша) Лично аз не бих искала това за моето дете и до 7-ми клас сме избрали училище, което не е специално профилирано в нещо. Към 7-ми клас със сигурност ще се види кои са му по-силните и слабите страни и ще мислим за следващия етап. Макар че и за тогава може би някои родители определят наклона на децата зорлем, като се замисля… аз съм такъв пример - математическа гимназия, но ме набутаха в паралелка с голям хорариум химия и биология (много съученици кандидатстваха медицина). Явно освен, че ми се отдаваше математиката, нашите са се надявали тайно да ми дойде музата за медицина, но пусто химията за мен си остана трайна мистерия и не се оказах четвъртия медик в семейството.

# 113
  • София
То де факто няма училище с профил математика от 1 до 4 клас - и държавно и частно. Може би Архимед само ще има такъв уклон, ама за мен не е сериозно това нещо. Децата са прекалено малки на тази възраст, за да се прецени дали ще им се отдава Мат и занапред. Много от тях намразват да решават задачи с годините, други не, трети го правят, но не защото им харесва.

# 114
Относно ДУ срещу ЧУ и дилемата на Пипи, ако детето е прилежно и от ДУ ще си вземе необходимото и с допълнителни уроци ще си постигне целите. Три от близките ни семейства заложиха изцяло на държавно образование - държ.градини и държавни/квартални училилища. Децата им бяха приети съответно в НПМГ след 4 клас, НПМГ след 7 клас и в АК. Всъщност две деца изкараха по 100 и над 95 на НВО и можеха да влязат, където си искат. Сигурно доста ми се чудят какво толкова се втелявам с тези частни училища с целодневно обучение, с "надграждане" , със състезания и т.н...Аз пък се дивих защо не заложиха на ЧУ, като можеха да си го позволят, но ето - резултатите на децата им са налице Simple Smile

# 115
Здравейте!
Може ли някой да сподели вчечетления от Томас Едисън? Моето детенце кандидатства за ПУК и беше на изпит в събота.

# 116
Здравейте, от изпита ли да споделим мисли?
И моята племеница беше. 100 деца за два класа? Или май само в събота са били 100.
Аз не можах да се видя със сестра ми, нито с детето и нямам идея какво е било

# 117
Здравейте, от изпита ли да споделим мисли?
И моята племеница беше. 100 деца за два класа? Или май само в събота са били 100.
Аз не можах да се видя със сестра ми, нито с детето и нямам идея какво е било
ТЕ ли бяха със сложните задачи по математика за ПУК? Една дама в темата за частните училища сподели, че щели да приемат три класа по 20 деца за ПУК. Не видях обновена информация на сайта им.

# 118
На моето детенце му се сториха трудни, въпреке че се бяхме подготвили. Аз нямам още отговор от тях, но просто искам да потърся мнения за самото училище. Синът ми ще се яви и на изпита за Света София, но там съм почти сигурна, че няма да се получат нещата.

# 119
За мен ТЕ е много добро. Племенникът ми го завършва. Приеха го в 3 или 4 клас след като беше учил в чужбина.
Имат високи изисквания към дисциплина, постижения, предлагат широк набор от доп дейности
Осен състезателна математика, която си е в програмата, дават възможност и за курсове по програмиране. Има втори език немски, пиано и др. Носят униформи. Класовете са малки и задружни.

It гчасовете ги води май една форумска майка, Елица, ако я знаете.
Въобще аз съм с две ръце за това училище.
Не знам нямат ли бизнес план за развитие след 8 клас?

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 07:12 от blueeyes

Общи условия

Активация на акаунт