Обсъждане на имотни обяви - 37

• 48 057
  • 784
  •   1
Отговори
# 180
Може да си имат вкопан резервоар и да използват водата за поливане на зелените площи, или да граничат с някакво дере /рекичка/ и да си заустват там пречистените води, защо попивно поле?
Аз се чудя, тази пречистена вода, дали не може да се използва пак за тоалетните? Така ще се използва няколко пъти част от пречистената вода и през зимата няма да се пълни резервоара бързо, когато не се използва за поливане.
Пълен кръговрат на водата Simple Smile...

# 181
Квадрата идва 1580е, което е нормално за краен кв на София в момента. Въпроса е къде се намира в Лозен, да не да е извън селото насред нивите и изложението да е кофти? Хората не ги купуват тези просто защото цената голяма и не могат да си го позволят. 265кв трябва и да се обзаведат, отиваме на 500-550к. Моето мнение е че който има толкова пари, ще си наеме фирма да му построй самостоятелна къща с по-голям двор. И без да се занимава пак ще му седне долу-горе толкова. Въпрос на намиране на парцел.
Да де, нали именно земята е мега скъпа.
Че е къща близнак, не е проблем за мен. Има си и двор, и площ. А дали всички стаи ще обзавеждаш, или само половината, според необходимостта. За семейството с 2 или 3 деца е много добро решение. Има и градски транспорт до селото. Има и училище, колеж...

# 182
Не е ли частното училище за т.нар. вип-персони там? За което на обикновен човек само 1 бъбрек няма да му стигне.

# 183
  • Хасково
Може да си имат вкопан резервоар и да използват водата за поливане на зелените площи, или да граничат с някакво дере /рекичка/ и да си заустват там пречистените води, защо попивно поле?
Аз се чудя, тази пречистена вода, дали не може да се използва пак за тоалетните? Така ще се използва няколко пъти част от пречистената вода и през зимата няма да се пълни резервоара бързо, когато не се използва за поливане.
Пълен кръговрат на водата Simple Smile...
Водата от пречиствателната трудно става за поливане (не ги чети в рекламите колко чиса шзлиза), а какво остава да я ползваш пак за тоалетните, а и как ще я върнеш към казанчетата? По хубаво от това да си си вързан към ВиК няма.

# 184
Цитат
По хубаво от това да си си вързан към ВиК няма.
Това едва ли някой ще го оспорва. Но както знаем, канализация, а и водопровод не навсякъде има... Хората, които ползват собствен водоизточник, обикновено търсят максимално улеснявящи живота им методи. За щастие живеем в страна, в която няма много сериозни проблеми с наличието на вода (тези, които от години живеят на режим на водата вероятно няма да се съгласят с мен и вероятно до гуша им е дошло от местните ВиК дружества).
Според мен е правилно, а и за в бъдеще, вероятно значително по - евтино, ако една технически чиста вода може да се използва няколко пъти.
Цитат
а и как ще я върнеш към казанчетата?
Точно това едва ли е най - големият проблем и предполагам, че има достатъчно ВиК проектанти, които могат да проектират системата, така че водоснабдяването на тоалетните казанчета и на чешмите да е на отделни кръгове. Дали за момента проектирането и изпълнението на по- сложна и по - скъпа инсталация е икономически изгодно, не съм изчислявала.

# 185
На мен, например, ми е казано, да не пия вода от крана за топлата вода (в топлофицирано жилище). Това, което ми обясниха, беше като за несведующи следното - от ТЕЦ-а идва гореща вода, която не е пречистена за пиене, тази гореща вода затопля тръбата със студената вода. Но няма никаква гаранция, че някъде в тръбата със студена вода няма дупчица/пукнатина и съответно, че студената питейна вода не се замърсява с горещата вода от ТЕЦ-а (която не става за пиене).
Това го давам като пример защо не бих си пуснала дори пречиствана канална вода в казанчетата. Не искам да се правя на ВиК дружество. С каквото и да се пречиства отпадната вода (включително канална), сигурно има пречистване и с ензими, и  с неорганични вещества. Едва ли ще успея да го направя като предприятие, на което това му е работата.
Ако успееш да извадиш вода от кладенец, която може и да не става за пиене и домакинството и хигиенни нужди, след изследване би могла с помпа да се изпомпва към казанчетата. Дали е икономически изгодно е друг въпрос.

# 186
Здравейте, предлагат ми апартамент със статус на ателие да си закупя. Искам да ви питам какво са плюсовете и минусите?

# 187
Здравейте, предлагат ми апартамент със статус на ателие да си закупя. Искам да ви питам какво са плюсовете и минусите?
Плюсовете са по ниската цена.
Минус е, че в някои общини не разрешават адресна региатрация на ателие. Не може да се регистрира като оановно жилище и да ползвате намаление за данъка. Такса смет е по висока, има начин да я коригирате, но си е занимавка.
Друг минус е, че нямат паркомясто предвидено.
Понякога са много лоши разпределения, тип север и тъмно.

# 188
Тока не беше ли промишлен в ателиетата също? Ако имате деца и не може да се регистрирате на адреса, не може и да кандидатствате за детски градини и ясли после. И не на последно място - продава се по-трудно.

# 189
Не, тока лесно се сменя на битов.

Относно продажбата, ателиетата са винаги с около 10/15% по евтини от статут жилище със сходни параметри и локация, така че може и да се продаде по бързо дори.

# 190
Когато сградата е жилищна ги приравняват на жилища.
Токът не е промишлен, на всички в нашата сграда пуснахме нормален битов ток.
Паркомясто може да има колкото и собственик на апартамент, т.е. ако си е купил.
Цената им понякога идва по-ниска не от статута, а от изложението и етажа основно.

# 191
Драго е права - аз 20 г. живея в ателие около 130 кв.м., изложение югоизток и една стая е северозапад. Токът винаги е бил нормален, имам парко място, от първия момент съм регистрирана на адреса.

# 192
Моето ателие - като отидох миналата седмица да сменям партидата на мое име, ме питаха дали ще е битов токът. Казах че искам, и така и стана. По НА е ателие

# 193
Имам спомен от времето, когато търсех жилище, че ателието не може да бъде регистрирано като основно жилище и съответно не е несеквестируемо. Може да има промяна в това и вече да не е така, но все пак проверете, ако Ви е важно.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:37 от Rebel Rebel

# 194
Има промени, във Варна от скоро може битов ток. За регистрацията нямам опит, но ако е второ жилище е все тая, защото не се печели от намаление на данъка.
Таксата за смет обаче я вдигнаха.

Общи условия

Активация на акаунт