Обсъждане на имотни обяви - 37

• 47 436
  • 784
  •   1
Отговори
# 735
Отговарям на тези, според които е хубаво, че към площите се добавят всевъзможни измислени квадрати. И че това не е заблуда.

# 736
Първо, никой не е казал, че е хубаво. И второ, заблуда е само ако не знаеш как стоят нещата. И ако се прави нарочно (като прибавяне на мазето, например). Но иначе, по някаква си причина, законът дава квадратурата с идеалните части, затова така и се записва в нотариалния акт, от там така и се обявява НС (СС е без ИЧ). Харесва ти или не, така е. Ако искаш продължавай да се възмущаваш.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 15:16 от Черна станция

# 737
  • София
Сравнението със сиренето в тенекиената кутия всъщност не е съвсем коректно, защото не виждаш сиренето, а трябва да четеш етикета и да се довериш на написаното.
При недвижимите имоти, размерът на помещенията е видим. Ако тенекията беше прозрачна и сиренето се виждаше, тогава щеше да е коректно сравнението.

Не разбирам мрънкането, наистина. Може би наистина ще е по-удобно да имаме унифициран стандарт за квадратурите, за да е по-лесно първоначалното отсяване на обявите, но така или иначе не знам някой да купува имот, без да го е огледал поне веднъж. А като го огледаш става ясно върши ли ти работа или не. Какво значение има колко квадрата се води? Ако е в сграда с огромни общи части, фоайета, басейн, тв зала и тн, ще се води по-голяма квадратура, но усещането за сградата е друго. Ако пък почти ням общи части, ще е близо до светлата площ. Но в крайна сметка, огледът е важният и решаващият, а не обявеното от брокера.

# 738
Значи, мамят ни с 30% от стока за половин милион лева... Но няма проблеми, важното е да сме живи и здрави, пари като вестници, стига сте мрънкали. Страшна логика.

А като говорим за закони, няма закон според който общите части са включени в площта. В архитектурните планове, договорите и в нотариалния акт са разделени: Имот от xxx m2 заедно с 0.5% от общите части = yy m2.

Само, че хитри брокери в един момент решават да ги вкарат тея квадрати в площите и така си остава тендецията. Като напоследък инвеститорите съвсем прекаляват, вкарвайки какво ли не в общите части.

Но докато има балъци, ще има и тарикати.

---

И да напомня, откъде тръгна разговора, коментирах ИМОТНА обява, в която очевадно квадратурата е надвишена... И пак тръгнахте на черното-бяло да казвате с хиляди приказки. Ако не си съгласен, да се хванем на бас за 1000лв и да ходим да мерим на живо, *щото аз съм сигурен, че квадратите няма да излязат.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 21:16 от Анонимен

# 739
  • В небето
Първо, никой не е казал, че е хубаво. И второ, заблуда е само ако не знаеш как стоят нещата. И ако се прави нарочно (като прибавяне на мазето, например). Но иначе, по някаква си причина, законът дава квадратурата с идеалните части, затова така и се записва в нотариалния акт, от там така и се обявява НС (СС е без ИЧ). Харесва ти или не, така е. Ако искаш продължавай да се възмущаваш.

Хайде, бе! Да ти покажа моят НА за СС панелка?

# 740
И преди съм писала в СС също имам ид.ч. САМО тогава не са се плащали ужким, НО това не означава, че не са били включени в себестойността на имота и крайната продажна цена, която пък се е определяла от "държавата". Дали си въобразявате, че държавата е строила стълбището безвъзмездно и купувачът е плащал само тухлата в своя имот и своите кабели за тока. А хората събирали се да строят на принципа на  ЖСК-то и те ли са събирали пари само за своя имот без пари за покрив,  стълбища и т.н.?
Преди няколко страници мисля се писа, че в обявата могат да сложат цена на кв.м. ЧП 4000 евро или да ти сложат ОЧ+ЧП със средна цена 3400 евро., крайната цена е все една и съща. Ей това са правили в старото строителство като са продавали. Сега който иска може да си пусне СС за 4000 евро по кв.м. ЧП, а в новата съседна сграда да върви на 3500 ама умножавайки и ОЧ по тази цена. Сам си преценяваш после ще си санираш ли за своя сметка по още 100 лв/кв.м.  и т.н. , а старото каквото и да правиш ново не може да стане, другото е козметика...

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 12:28 от drago_2008

# 741

Хайде, бе! Да ти покажа моят НА за СС панелка?

Много умно. Панелките са строени по предишния закон. Най-старите сгради по още по-друг. Всеки разбира, че говорим за днешното НС.

# 742
Не е проблема в парите и дали се включват или не общите части към цената. Естествено, че ще се включват. Проблема е че се прави психологическа манипулация първо с квадратурата, второ с издаването по бдс. И се казва вижте у нас колко е евтино, трябва да гоним запада. Да бе ама с тея два трика, да не се окаже, че запада трябва да гони нас.

# 743
Мога да говоря само за Италия, че правят същото в новото строителство. Два имота уж с еднаква квадратура са различно големи при ново и старо. Обаче НС, освен че е по-малко като площ, е и с 50% по-скъпо от старото- получавам по-малко квадрати за драстично по-висока цена, но завършено до ключ, бонус -чакане с години да завършат сградата, защото са супер бавни. Аз не познавам хора там, които са си купили НС, освен офиса на един наш познат архитект- толкова им е скъпо...
Ето пример за НС и площообразуване, че нали в тази или другата имотна тема се пишеше как на Запад само светла площ калкулират
Скрит текст:

Обявено като 120 кв.м. площ + 120 кв.м. двор и цена 680000 евро.

В нормалните квартили в провинцията, в която съм търсила НС тристаен около 90 кв.м. ЧП с готови подове и бани е 380000-450000 евро при масови заплати около 1200 евро чисто.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 09:40 от drago_2008

# 744
И се казва вижте у нас колко е евтино, трябва да гоним запада.
Никой не го казва това.
Казвате нещо, неказвано и после го оборвате.
Хубаво, ама го повтаряте 10 000 пъти.

# 745
И преди съм писала в СС също имам ид.ч. САМО тогава не са се плащали ужким, НО това не означава, че не са били включени в себестойността на имота и крайната продажна цена...

Преди няколко страници мисля се писа, че в обявата могат да сложат цена на кв.м. ЧП 4000 евро или да ти сложат ОЧ+ЧП със средна цена 3400 евро., крайната цена е все една и съща.

И преди, неведнъж, сме обсъждали това. Докато има наивници, които търсят имот по критерий "цена на кв.м.", ще продължават агенциите да правят тези маркетингови номера. При обявите за СС също добавят мазета, тавани, балкони и тераси, все с идеята да "вдигнат" квадратурата и съответно да падне "цена на кв.м.". Иначе излиза, че жилищата в СС са малки и скъпи, а тези в НС са големи и евтини.

Традиционният страх на българина - да не се мине, гледа "на колко е домата".

# 746
Като купувах даже не се интересувах колко квадрата е, камо ли колко е на квадрат. Имах определен бюджет и търсих нещо, което да ми хареса за тези пари. Влизам, гледам или ми харесва или не. И търсих в определен регион и ми беше все тая колко е цената в друг, защото друг не ме устройваше. Нещата са толкова прости, ама все да се усложнят.

# 747
И правилно си постъпила. Гледаш и сравняваш тотал цена за определена локация, етаж, изложение, размери на помещенията, разпределение, състояние.

# 748
Като купувах даже не се интересувах колко квадрата е, камо ли колко е на квадрат. Имах определен бюджет и търсих нещо, което да ми хареса за тези пари. Влизам, гледам или ми харесва или не. И търсих в определен регион и ми беше все тая колко е цената в друг, защото друг не ме устройваше. Нещата са толкова прости, ама все да се усложнят.
Това е просто нелепо. Дали ще ти хареса зависи в голяма степен от това колко квадрата е. 50 е повече от 40, нали така? Сигурен съм, че тесните жилища са ти харесали по-малко, а широките повече.
Ако не беше важно колко квадрата е, нямаше по цял свят да рекламират на първо място това (или на второ след локацията). Ккто и да си имат закони, регулиращи как се изчислява и обявява площта. Които закони при нас са... да не казвам "уникални" понеже по-нагоре викат, че и в някои други държави имали подобни - ама доста "креативни" бих ги нарекъл, и определно много различни от това, което аз съм виждал в другите държави.

# 749
И в тая тема налазихте.
Естествено че казва друго, но важното е да върви празния лаф мохабет.
Казва че това не е било водещо, и +/- някой квадрат (а не двайсе) не са били от водещо значение

Общи условия

Активация на акаунт