Обсъждане на имотни обяви - 37

• 46 950
  • 784
  •   1
Отговори
# 750

Ето как е в Германия :

- влизат само чистите площи на стаите, като всички са изброени колко са.
- терасите се смятат на 50% до 20м2, нагоре от това изобщо не се добавят.

Абсолютно същото жилище у нас би било обявено за поне 120м2.

Към това ако добавим, че нашето се издава на ниво груба строителна площадка, а германското завършено с естествен паркет, врати, шпакловано и боядисано в бяло, с баня, с гранитогрес, с осветление, с отопление, с енергиен сертификат, проверено за качество от комисия... и става нередно да им сравняваме цените на м2.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 10:13 от Анонимен

# 751
Няма значение за колко квадрата е обявено! Цената е за имота. Това, че има изискване да се вижда колко излиза на квадрата като при сиреното с вода и сух продукт е друго.
Този имот струва 548 000 евро за 79,30 кв.м. толкова ти излизат от банковата сметка бил той в България или Германия. Спорове относно методите на изчисляване са безсмислени. Продавачът на свободния пазар сам определя цената за продукта.

Колко фирми на пазара на НИ предлагат довършване до ключ с естествен паркет и гранитогреси. Аз знам една и цената при нея е да речем +30% на стандартното за района. Сега трябва ли те пък да обявят на сайта си колко на квадрат таксуват за настилките, за да ми е коректно сравнението с другите строители на пазара?

# 752
Значи при сиренето е важно нещата да са ясни, обявени и коректни, да не е от палма, да не е с много вода.

Ама за имотите няма нужда, пари като вестници, всеки да си пише каквото му дойде...

# 753
Simple Smile Още по-стресиращо става, когато хората разберат, че една квадратура на втория и на седмия етаж може да струва няколко прасета повече на квадрат.

Довечера ще пусна нова тема, с надеждата, че дотогава ще се изчерпи драмата с общите части.

Ако нашата висока аудитория прецени, че е добре да има отделна спамо-чат тема, в която да вкараме сиренето, прасетата, хвалбите за богатства и крупни успехи, студентските бригади от едно време и т.н., ще пусна такава в съответния подфорум - ако трябва преди това ще сондирам настроенията на ръководството, дали може или не може. Помислете Simple Smile

# 754
Като купувах даже не се интересувах колко квадрата е, камо ли колко е на квадрат. Имах определен бюджет и търсих нещо, което да ми хареса за тези пари. Влизам, гледам или ми харесва или не. И търсих в определен регион и ми беше все тая колко е цената в друг, защото друг не ме устройваше. Нещата са толкова прости, ама все да се усложнят.
Това е просто нелепо. Дали ще ти хареса зависи в голяма степен от това колко квадрата е. 50 е повече от 40, нали така? Сигурен съм, че тесните жилища са ти харесали по-малко, а широките повече.
Ако не беше важно колко квадрата е, нямаше по цял свят да рекламират на първо място това (или на второ след локацията). Ккто и да си имат закони, регулиращи как се изчислява и обявява площта. Които закони при нас са... да не казвам "уникални" понеже по-нагоре викат, че и в някои други държави имали подобни - ама доста "креативни" бих ги нарекъл, и определно много различни от това, което аз съм виждал в другите държави.

Исках да е на добра локация, в поддържана сграда, и да е уютно. И да,  направих компромис с квадратите, исках по-малък, ама нямаше, та сега живея в 120 кв. или с 4 спални (две големи и две малки), което ми е много, ама ще го преживея:)

# 755
Абсолютно същото жилище у нас би било обявено за поне 120м2.

и става нередно да им сравняваме цените на м2.

Че е нередно и неправилно спор няма. Но и ти се изхвърляш. Ето моето НС (акт 16 преди 7 години без малко).
Спалня 1: 18,2
Спалня 2: 14,5
Дневна с кухня: 29
Тераса: 4,6
Баня: 4
Антре: 7,2
Мокро: 1,5
Тоалетна: 1,5

Ако ги съберем се получава светла площ от 80,5 квадрата. Но по НА се води 105, не 120. Вярно, смятам цялата лоджия , но и в твоя пример смятат целия балкон (проверих го с калкулатор) Аз обаче имам и 4 квадрата мазе. Тоест моето жилище е малко по-добре даже от твоя пример и не е 120 квадрата.

# 756
Преди 7 години може да са били по-коректни, а сега ето пример от миналата седмица, актуален апартамент за продажба от строител, с чертеж и всичко: обявени 123 кв.м. с общи части и 92 застроена площ, като събереш с елката се получава 74 кв.м.:
https://bg-mam.ma/p/1762510/49637302
Казва че това не е било водещо, и +/- някой квадрат (а не двайсе) не са били от водещо значение
Явно за много купувачи е водещо, щом строителите (или не знам от брокерите е дошла тази идея) надуват в посока нагоре. Явно по-широкото (на хартия) се харчи по-добре от по-тясното. Само при Хипопотам е обратното, но повечето клиенти изглежда търсят ако може повече квадрати за същата цена, та рекламите са насочени към тях.

# 757
В една холокухня от 35 квадрата понякога можеш да разположиш по-малко неща отколкото в холокухня от 25 квадрата. И какво като имаш тези 10 квадрата повече, нищо.

# 758
Напоследък се надува повече, не всички. Само някои строители.
И аз съм го писал преди.
А и понякога е в зависимост от особеностите на самата сграда и парцел.
Както всяко нещо, смяташ колко % е. След това смяташ ориентировъчно с колко можеш да се прежалиш. Примерно 15-18% общи части.

# 759
В една холокухня от 35 квадрата понякога можеш да разположиш по-малко неща отколкото в холокухня от 25 квадрата. И какво като имаш тези 10 квадрата повече, нищо.

Не съм съгласен. Колкото и да е лошо разпределението на по-голямата, 10 м2 трудно ще ги наваксаш. Като цяло всичко под 30м2 е крайно компромисно за пълноценна холокухня на четиричленно семейство.

Преди 7 години може да са били по-коректни, а сега ето пример от миналата седмица, актуален апартамент за продажба от строител, с чертеж и всичко: обявени 123 кв.м. с общи части и 92 застроена площ, като събереш с елката се получава 74 кв.м.:

Това жилище е реално доста по-тясно и с по-малки стаи от германския имот който пуснах, обявен за 79м2...

# 760
Само че не всички търсят кухня за четиричленно семейство.

# 761
Обява: " Нисък процент общи части -15%" 😀

# 762
Колко по - малко пък да са общите части при съвременните изисквания за жилищни сгради?

# 763
Само че не всички търсят кухня за четиричленно семейство.

Това е минимума при тристаен апартамент. Ако има 2 спални -> стандарта е да има поне 4 места за хранене/ 4 места на меката мебел.

Сега ще кажете, че има хора, които не готвят и не им трябва кухня... Ама говорим за качество и стандарт, а не за от девет кладенеца вода.

# 764
Ако случаен човек тръгне да чете имотните теми, ще остане с впечатлението, че в България живеят само принцове и принцеси. Квадратури, "качество и стандарт", "всичко под 30м2 е крайно компромисно за пълноценна холокухня на четиричленно семейство" - ама моля ви се, живеещите в под 30 кв.м. са всичките компромисни и непълноценни... Българинът много обича да се големее, видял се с пари и да се похвали на село...

Гледам по американската програма HGTV - ходят и купуват къщи 150+ квадрата, ама в по-малки градове, в по-евтини градове, извън или на края на градове, на цената, по думите на един купувач, на килер в Сан Франциско. Но щом хората живеят в скъпи "килери" в Сан Франциско и други такива големи градове,  очевидно има желаещи, при тези високи цени, значи квадратурата не е всичко. Един спечелил милиони от лотарията, купи на родителите си огромна къща в Тексас (everything is bigger in Texas) на 1/4 от цената на 3-стаен апартамент не повече от 80 квадрата за него самия на 5 мин. пеша от Сентръл парк (за някъде към 2 млн. щ.д. беше, по спомен). И той търсеше качество за себе си, с основен критерий близост до Сентръл парк, балкон/тераса, приемливо голяма спалня (като я гледах, едва ли беше повече от 15 квадрата), кухнята в кухньохола беше към 2 метра+2 метра кухненски остров, което по стандартите на големеещите се българи е малка кухня, 2-ка диван и 1 кресло само се побираха в останалата част от кухньохола. Общо взето, като площ, не повече от панелен 3-стаен. Тераската с ширина метър и малко, но с гледка по диагонал към нещо си в Ню Йорк.

Та българските представи за пълноценност, качество и стандарт явно са голямо изхвърляне. И аз бях жертва на подобни чувства, квадратура та квадратура, защото се бяхме гъчкали дотогава в 1-2 стаи, но нА, сбърках. Квадратурата сама по себе си не осигурява комфорт. Дори даденият пример с германското жилище - нали забелязахте, че има само 1 баня и тоалетна (макар и голяма, 5 квадрата), а детската стая е ню-ню, с големината на преустроена в спалня панелна кухня. По нашенските "стандарти" биха изревали големеещите се - ама как в 1 баня 3-4 човека, ама как в 10 квадрата детска ще сложа легло поне 140 см., щото на отрочето на единично легло щяло да му бъде некомфортно. Но ето - щом строят такива жилища в Германия, значи за тях това е "стандарт". На село, при кравите, може и прогимназия да си построиш, ако толкова искаш квадратура.

Общи условия

Активация на акаунт