Поредното злоядо на 3г

• 1 112
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Като яде плодови пюрета, маскирай в тях по малко каша, АМ, някой зеленчук... 
Защо рядко й даваш?

# 16
Brin de muguet, честно, и твоето не ми се вижда злоядо. Детска кухня щом си хапва... нищо му няма Simple Smile Каквото обича, това да яде е моята формула.

Иначе нашето например прояде повече, откак тръгна на училище. В 1 клас беше 17 кг и падаше с раницата назад няколко пъти, та взехме такава с колелца. Там им носеха кетъринг и тя опита боб и супа. Понеже вкъщи не яде нищо готвено никога. Всички храни, които й приготвям за училище, обичайно после ги изхвърлям Sad Никога, съвсем никога не е изяждала повече от 1 хапка от сандвича си. Бисквити яде, по 1, но само понякога. Колкото и да са кофти понякога закуските, които раздват безплатно в училище, радвала съм се да открия нахапана такава в раницата.

Да са живи и здрави, ще си растат и с по-малко храна явно. Simple Smile

# 17
  • Countryside
Brin de muguet, разбирам те напълно, защото и моя син беше много сложен със захранването и само смучеше плодови пюрета и АМ. Супа да пробутам, абсурд. Той пък яде всичко, каквото не е за лъжица, т.е. сухо -  кекс, бисквити, кюфте, пица, ядки. Редовно яде 5-6 хапки (ако изобщо го хареса и яде) и става от масата. При него драмата е, че яде нещо като невидял и на следващото хранене не ще и да го погледне. Но той си е в норма за възраста, и като ръст и като килограми. И не бих казала в никакъв случай, че е злояд, просто е много капризен.

За вашия случай, може би пробвай с нещо да възбудите апетита, да й замирише на масълце, шарена сол, ако харесва сладичко ванилия примерно. За аранжирането няма да казвам, сигурно сте пробвали, но все пак, нещо по така? Хранете куклите и да се храни с вас. Моят син така прояде салата, от моята чиния.

# 18
  • Sofia
Като яде плодови пюрета, маскирай в тях по малко каша, АМ, някой зеленчук...  
Защо рядко й даваш?
Слагала съм каша. Кашата я пробутвам навсякъде - в детската кухня, в плодовите пюрета, в шишето с АМ. Това е по препоръка на ендокриноложката. Каза, че трябва да й давам много въглехидрати, защото е слабичка (нейните връстници са по 13 кг!) и да не стига пак до хипогликемии.

Не й давам често плодови пюрета, защото са сладки и да не вземе съвсем да откаже детската кухня. Защото 4-часово хранене си е истинско предизвикателство за нервите.

В2022, ама тя буквално нищо не обича. Преди отказваше и биберон, детската кухня се изяждаше с часове на фона на рев. Мръщеше се и на плодовите пюрета. Нищо - всичко ставаше на сила.
Това ми казваха и в болницата - да й давам да яде, каквото обича, просто да яде нещо. Ама тя нищо не обичаше.
Едва наскоро прояде с кеф плодовите пюрета и шишето с АМ и каша. Още е мъка с детската кухня - но поне съкратихме времето на хранене и добавихме трето хранене в картинката. Но това е от скоро. Много се надявам вече да започва до го израства този проблем, защото това нейно хранене и на работата ни се отразява.

Букет, аранжиране на храната помага да й привлече вниманието към чинията. И после пак същото - всичко отива на земята или се дава на кучето.
Ако някой не й дава храната с лъжица в устата е направо загубена кауза.
Именно затова и беше хранителния терапевт - да свикне да пипа храната и да се научи да си я слага в устата. Ми не - тя предпочита да си играе с нея (в най-добрия случай).

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 09:43 от Brin de muguet

# 19
Срам не срам, моята съм я хранила в устата и като голяма, защото като нищо не яде цял ден и ми се  е изправила косата от ужас, как да я оставя да легне съвсем гладна... и досега ме сърбят ръцете да я храня, ама се въздържам, а тя яде повечко вече пу-пу

# 20
  • Countryside
А защо не пробваш, сядате на масата -  слагаш в твоята чиния и в нейната чиния едно и също, каквото все пак яде, куклите(или плюшки или с каквото си играе) наредени до чиниите. И почваш да се храниш - мммм, колко е вкусно, мммм как хубаво мирише, ммм и даваш на куклите.  Така тя може да прояви интерес и да дойде да наднича в твоята чиния и дори да се пробва да хапне малко.

# 21
Да, това с куклите има известна успеваемост.

"Пухчо ми каза, че иска варено яйце. Ще му го обелиш ли?" И тя къде бели, къде яде, но нещо в устата влиза после Simple Smile

# 22
  • Sofia
Grinning
О, да, това с "колко е вкусно" вече го е усвоила много добре по свои си начин. Взима лъжицата (празна!) лапа я, после се облизва и казва "ммм, вкусно е!" 😄. И на мен ми иде да се гръмна.

Да я сложа на масата - абсурд! Не знам как успяват да й дадат супата в яслата на столче. Но вкъщи я закопчаваме на количката, за да я нахраним. Иначе става от масата да си играе, аз търча след нея с лъжицата, а тя само ми върти глава да я оставя. Единствено плодовите пюрета ги яде нормално седнала на стол, а не вързана като в усмирителна риза.

# 23
Много си приличат с моето. На баща й мечтата беше как ще се храним на масата като семейство винаги заедно. Е, от малка само хапне 2 пъти, скача и тича да си играе. Никога не е седяла нормално на маса. Когато съм се опитвала да й дам нещо готвено, директно се криеше в един шкаф и не иска да излезе. Дори да я върнем няколко пъти на масата, ината й е огромен и след 1 минута пак се е измъкнала да си подскача наоколо.
Като малка ме питаше: "Защо трябва да се яде?"
Имам 3 по-големи деца и с нито едно не съм имала такива приключения. Сега и в това се специализирах...

# 24
  • Sofia
И аз имам две по-големи деца, но такова чудо не е било с тях.

# 25
  • Countryside
И моят син е така, хапне 5-6 залъка и скочи. Обаче, ако е гладен се връща да си дояде. Абе той гладен не седи, дояжда оттук оттам, чопне нещо, сам си взима от шкафа/хладилника и така.  Обаче на ресторант седи и яде и гък не казва даже, ама като се наяде пак скача.

Grinning
О, да, това с "колко е вкусно" вече го е усвоила много добре по свои си начин. Взима лъжицата (празна!) лапа я, после се облизва и казва "ммм, вкусно е!" 😄. И на мен ми иде да се гръмна.
Олеле, усетила е, че я манипулирате явно. Хитруша!

Сега се сетих нещо друго - а може ли да играете на ресторант? Да седне, да си поръча, да й сервирате? Колко му е да разпечатате едно меню от интернет?

# 26
сигурно сте пробвали де, но крем супи яде ли? всичко пасирано? при нас постепенно от гладки пюрета и всичко пасирано, преминахме на по-нормална храна. но пък тя има любими неща, които никога не отказва, въпреки че не са били пасирани. яде всякакво месо, дори и на парчета. а паста яде всякаква стига освен пастата и месото да няма нищо на парчета. зеленчуците ги пасирах до скоро, постепенно започнах да увеличавам размера на парченцата.
като беше по-малка и ядеше главни пюрета и каши, открихме такива, които много й харесват и започнах да приготвям подобни вкъщи. в тях добавях я допълнителни неща, като гледах основният вкус и текстура да са запазени. в нашия случай пащърнак и кускус (от арабския) комбинирани с мръвка, картоф, морков. всичко освен кускуса се пасира и после добавях кускуса да се сготви в 'кашата'. ядеше го безотказно. имах винаги в камерата. 
до преди няколко месеца държах и бебешки пюрета за всеки случай и похапваше и от тях, а вече е на почти 4г. признавам си че и аз я храня понякога, въпреки че може съвсем добре и сама да се храни.

тя си върви едричка и категорично не е недохранена. стърчи над връстниците и даже над някои деца 2 години по-големи от нея. но ми е притеснено като по цял ден отказва(ше) храна в градината.

# 27
Бях като децата, описани по-горе и 15 кг в първи клас. Ядях ограничен брой неща, при това с голямо нежелание. Така беше до към 13-14г в по-тежка форма и леко подобрение до към 20. Вече ям доста неща, но пак съм капризна към начин на приготвяне и т.н. Не мисля, че имам "поражения" от ограничената диета като дете, но бих окачествила настояването да се храня - и от родителите, и от детската градина, като психически тормоз. Децата усещат и са напълно наясно с мисията "да нахраним детето" и тюхкането колко си слаб е още по-затормозяващо.
С което не искам да кажа, че родителите не трябва да се стремят да предложат разнообразна храна, но има една граница, от която храненето става фиксация.

Общи условия

Активация на акаунт