Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 34 007
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Честито и от мен! Желая ти лека и безпроблемна бременност! Аз това, което мога да предам като опит е следното:
През първата ми бременност (2023) се следих при д-р Мирчева (вече не е част от Вита), която не изражда и е фетален морфолог. Това, което беше плюс за мен, че при нея всички прегледи бяха на апарата за фетална морфология и винаги гледахме органи, кръвоток и подробности, които един такъв специалист може да разглежда по време на цялата бременност. Към 8ми месец говорихме къде и как искам да раждам като и тя си каза мнението, но остави аз да реша. Аз избрах д-р Дойчиновски и тя директно ми записа часове при него някъде края на 8ми месец. Имах това притеснение, че не се познавам с него и че това е нов човек, с когото тепърва трябва да свикна, нооо ако трябва да бъда честна от тогава до раждането имаше предостатъчно време да се опозная и с него и да му се доверя напълно за раждането и проследяването на остатъка от бременността. Обсъдихме абсолютно всичко, той разгледа цялата медицинска информация и родих при него. Имах комуникация с д-р Мирчева също през цялото време и тя остана на среща до края.

За втората бременност (в момента съм в 34та седмица) реших, че директно ще започна следене при д-р Дойчиновски, а фетални морфологии и допълнителни прегледи (ако има нужда) при д-р Мирчева, тъй като тя вече работи в Софиямед, а аз исках изследванията и раждането да бъдат във вита.
В заключение и двата варианта са супер, важно е доверието ти в специалистите. Няма проблем, ако не се познаваш с израждащия лекар от самото начало.

# 331
Не можах да открия как стои графика с свижданията. Ще раждам секцио, разбрах че след секциото те карат в стаята ти, не стоиш в реанимация, тогава може ли мъжът да дойде? И след раждането в същия ден ли дават бебето или чакат първо да се раздвижа след секциото? И колко време може да се стои в стаята, правят ли проблем ако е в единична стая или не дават свиждания в стаята, а само в коридора?

# 332
Вътре в отделението не се допуска никой. Свиждания има само в коридора отвън, в определените часове.

# 333
Здравейте, през месец май ще имам планирано секцио във Вита. Моя лекар е външен, тоест изражда само там, но не преглежда... Имам няколко въпроса.
Ще си запиша дата заедно с лекаря, тогава трябва ли да заплата нещо? В цената на самото раждане влизат ли изследванията които искате преди приема в болницата или се правят и заплащат отделно и кога трябва да ги представя?
Ако се чувствам добре, мога ли да излизам долу  или навън да се видя с мъжа ми или не допускат никакви излизания? На тези които са били секцио, слагат ли бебето върху вас веднага след раждането? Също така има ли кой да ми помогне за кърменето? Съвети, консултация и т.н?

# 334
  • Sofia
Бебето го дават след раздвижването.

А по време на операцията само го показват за секунди и го отнасят.
Не са ми слагали бебетата върху мен нито по време на операцията, нито след. Направо след раздвижването.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 15:52 от Brin de muguet

# 335
В отделението не се допуска никой, но аз успявах да се виждам с роднини в коридора пред отделението и извън часовете за свиждания.

В цената не влизат изследванията, които се пускат преди прием, правят се отделно и се представят непосредствено преди постъпване за раждане.

# 336
Здравейте, родих този вторник (второ раждане ми е във Вита). Свиждания в отделението не се позволяват. Часовете за свиждане са между 17 и 18 часа във външния коридор. Хич не е удобно, защото е пълно с хора и нямаш никакво лично пространство, но това са правилата. Бебето може да го види бащата само веднъж в деня на раждането, пак в същите часове през стъкло, не може да го пипа, гушка, нищо...
Бебето ми го дадоха и в деня на секциото веднъж за 20 минути, когато се почувствах малко по-добре. След раздвижването бебето може да е постоянно при вас, взимат го само за визитации.
Носете си вода, не дават вода. Има автомат в коридора, но особено първия ден ще са ви нужни водички.

# 337
А с оставянето на бебето в неонатологията през нощта имаше ли проблем?

# 338
Леле, още ли го има този проблем с водата. Направо е скандално. Частна болница все пак, както и немалка сума пари, която се плаща… Когато минаха да раздават раниците при нас, пи ар-ката на болницата попита какви забележки имаме и казахме за водата, като решихме, че са взели мерки, но уви, явно няма промяна.

# 339
На деня на отворените врати за водата казаха, че вече е от автомат, за да бъдат по-екологични заради прекомерната употреба на пластмаса.у

# 340
  • Замък сред облаците
Демек все пак осигуряват вода. Доколкото знам в Токуда от години са на автомат също.

# 341
Май само първия ден след секцио би било малко проблем, ако не си вземеш бутилки.
Знам, че и в държавните болници има автомати и няма оплаквания

# 342
Ами да, полезно е и да се раздвижва човек. Просто можеха първите 24 часа до раздвижването да дават бутилки.

# 343
Щом има автомат е добре. Даже може би по-удобно от бутилките, защото като свърши не се налага да си искаш някой да ти донесе, ами отиваш и си сипваш. Може да си носиш своя бутилка, за да не се налага постоянно да прескачаш.

# 344
Преди месец, когато тъкмо бяха сложили автомата, заедно с храната носеха и стъклени бутилки за многократна употреба, напълнени с вода от него.

Общи условия

Активация на акаунт