Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 26 027
  • 563
  •   2
Отговори
# 555
Inferiya, моето мнение е същото. Тя е една от малкото, които знаят как стоят нещата с кърменето, но ми се случи тя да ми обясни едно нещо, което впоследствие разбрах, че е самата истина и след нея минаха един куп хора, които дори не съм питала и които ми казваха обратното на това, което тя. Дори по време на визитация, един лекар в нейно присъствие ми обясняваше големи небивалици. Не може само 1 или двама да разбират, а другите да се бутат да дават грешни съвети. Объркването става голямо. Та, тя дойде след тази визитация и отново ме насочи какво да правя. Аз съм и благодарна, макар в момента на престоя ми там да се колебаех кое е правилното и кого да слушам. Слушайте нея.

Допълнение- няма консултант по кърмене, макар да се тиражира това. Съдействат ви от родилно акушерките, когато имат тази възможност, но много често са адски натоварени и такава възможност липсва. Защо те го правят, а не момичетата от неонатология-също за мен е голяма въпросителна. Съветът ми е да не чакате помощ, за да започнете. Бебето знае какво да прави. За кратки съвети по време на визитация или след това може да се възползвате, но не очаквайте големи помощи при всяко хранене, защото нямат този кадрови ресурс. Това е

Второ допълнение: Бях в двойна стая и до мен имаше една мама, която не спря да се ядосва защо точно когато тя е решила, никой не идва да и сложи бебето на гърда. Това е интимен момент между двама души-майка и бебе и няма нищо по-естествено да го гушнеш и да му подадеш гърдата. Тя само го галеше в количката и хулеше защо никой не идва, за да започне за кърми. Да, но в същото време навън се чуваше, че има суматоха и се оказа, че са имали 6 раждания за деня. Накрая, точно Ева дойде и тъй като бебето и спеше, започна първо да обяснява с думи, преди да пристъпят към самото кърмене. Разказваше и какво да прави с гърдите, как да кърми, до кога от двете, кога започва от едната и защо, какво ще се случи в следващите дни с гърдите и как да действа. Съквартирантката ми изобщо не я слушаше. Тя си говореше нещо на бебето и го галеше по главата. Ева реши, че ще ме гледа мен, докато говори, защото видя, че там така или иначе не я слушат. Та, трябва да има и малко уважение. Като искаш помощ, нека не е само за да дойде някой, а нека ценим и тяхното време. След 2 часа тя отново искаше някой да и помага….

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 12:18 от Qnichka94

# 556
Аз си имах приказка с акушерката Надежда, та тя намери време между ражданията да ми покаже основното за кърменето. Пак беше набързо, но благодарение на нея всъщност се справих. Тина също е много отзивчива по принцип, така че момичета, опитайте тях да попитате за нещата които ви вълнуват.
Аз също не разбирам защо кърменето е оставено на акушерките. Те са непрекъснато в активни раждания и сноват и да се грижат за вече родилите. Наистина не остава време.
Qnichka94, ако имаш възможност, може ли да споделиш някои от съветите на Ева. Сигурна съм че ще са много полезни на всички.

# 557
Ева реши, че ще ме гледа мен, докато говори, защото видя, че там така или иначе не я слушат.
Мда... Най-вероятно за това ми каза "Аз вече само като вляза в някоя стая и знам дали на майката ще ѝ се получи..." Simple Smile

@Lolia, не питаш мен, но в общи линии аз не чух нищо ново от нея. Което беше страхотно по две причини - първо - аз съм се подготвила добре, второ - информацията съвпадаше Simple Smile Основно разказа за слизането на кърмата, студени компреси, ако се наложи - зеле, гимнастика на гърдите, слагане на бебето и на двете гърди (пък то ако иска) на всяко кърмене, минимум едно нощно (за ужас на неонатоложките). Май това беше Simple Smile

# 558
Разбира се! Мога даже да кажа и основните разлики с нещата, които казват другите:

1. Бебето да се сложи на гърда от първия момент, когато още гърдите си ги усещаме меки. В тях има коластра. За да ми докаже, тя стисна под зърното и излязоха 4-5 капки, а бях сигурна, че нямам нищо. Не ме заболя. От този момент нататък да се кърми от двете гърди на всяко хранене и ако е планово оперативно раждане да се стимулират с помпа допълнително.
Другите настояват да се дава добавка и дори се чудят, че питаме за кърмене, първите дни, докато “кърмата още не е дошла” 😳

2. Съветвате и са да се кърми от двете гърди, за да се стимулира лактацията по-добре. Редуването е чак когато кърмата дойде в по-голямо количество (около 10 ден май си спомням).

Другите и те не знаят какво да казват- някои от двете, други редуване, пълна каша.

3. Когато се напрегнат гърдите е НОРМАЛНО И ОЧАКВАНО. Това е оток и с помпа не се изцежда. Продължава същото, както до сега- кърмене от двете гърди, при невъзможност помпа. Слагат се студени компреси.

Другите вдигат олелия, че сте със запушени канали и започват паники, дебнат те да ги изцедиш тия гърди, а това е невъзможно, защото не е кърма, а оток. Дават съвети за нон стоп цедене и топли компреси. Абсурно е.

4. Не бързайте с добавката. По-важно е да се установи кърменето.Ако се дава добавка и се разчита на нея, бебето става по-малко активно за сукане и суче по-вяло, оттам по-малка стимулация. Нейните съвети са първите 2-3 дни да се кърми ако ще на час-час и половина. Всеки път, когато бебето е гладно. Така ще суче често и дори и да е малко количеството, ще му е достатъчно.

Другите основно ви бутат млякото в бутилка и кърменето се опорочава.

Има и още, ще допълня като се сетя

Inferiya, сигурна съм. За тази съквартирантка, дори и аз можех да предположа, че нито иска да кърми, нито ще продължи, дори и да се получи. 🤣

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 08:23 от Qnichka94

# 559
  • Sofia
3. Когато се напрегнат гърдите е НОРМАЛНО И ОЧАКВАНО. Това е оток и с помпа не се изцежда. Продължава същото, както до сега- кърмене от двете гърди, при невъзможност помпа. Слагат се студени компреси.

Другите вдигат олелия, че сте със запушени канали и започват паники, дебнат те да ги изцедиш тия гърди, а това е невъзможно, защото не е кърма, а оток. Дават съвети за нон стоп цедене и топли компреси. Абсурно е.
Не е чак толкова абсурдно.
И аз съм чела тук във форума, че това е оток, не се цеди и се слагат студени компреси.

Обаче при мен след първите две секцио точно топлите компреси с цедене ме облекчиха буквално на момента. И двата пъти гърдите ми бяха хипер болезнени. Чувството беше същото като това, което имах по-късно, когато кърмата вече беше регулирана, но се е случило да пропусна кърмене - адски болки и единственото, което облекчаваше болката беше да сложа бебето на гърда или да се изцедя.
И след секциото беше същото - топъл компрес с напоен памперс, цедене (разбира се количеството беше малко) и след това болката изчезваше.
Не казвам дали е правилно или не, а че при мен определено облекчи болката. Знаех, че се говори, че се слага студен компрес, защото топлият ще влоши отока. Но факт, при мен не го влоши, ами даже ми помогна.

# 560
Принципно и двата компреса могат да се ползват - студено за оток, топло за стимулиране на изцеждане/кърмене. За това много жени "протичат" по време на или след душ (8-9м правя една проверка под душа дали има секреция Simple Smile ) Топъл се препоръчва например преди самото кърмене, за да започне да се отделя по-бързо.
Отока се получава, защото в гърдите има не само вече преходно мляко, но и лимфа, която трябва да се разкара от там и ѝ трябва студено и гимнастика. Реално заради отока може кърмата да тръгва бавно, да е нужно загряване и вече след като гърдите са облекчени да се сложи пак студен. Контраст в температурата също помага на лимфата. На мен чак мишниците ми се бяха подули и не можех да си спусна ръцете та ходех като напомпан батка Joy

# 561
Точно така, нямах предвид да не се цеди, напротив. Цедим си , но не се отчайваме и плашим, ако напрежението не отмине. Защото аз също чух думи от рода на “Цеди, докато не омекнат иначе няма да те изпиша”. При постоянно цедене, може да стане по-голям проблем, защото зърното набъбва от вакуума и може каналчетата да се стеснят и това да се окаже проблем за изтичането на коластрата. Студен-за облекчаване на субективните усещания. Много добре ми действаха, когато гърдите бяха топли, червени и като лъскави от напрежение. Визирах, че топлите компреси няма да помогнат на напрежението, което е от оток. Топлото помага за потичане на млякото и при запушени капали, прави сте 🙂

# 562
  • Sofia
Нямах предвид цеденето, обърнах внимание на топлия компрес, че не е абсурдно. Именно затова казах "топъл компрес и цедене след това". Без топлия компрес нямах никакъв шанс да се изцедя. А в случая именно цеденето беше решаващо за облекчение на болката. Студеният компрес по никакъв начин няма да помогне за потичане на кърмата, а оттам и за ефективното изцеждане. И тук говоря точно за началото, когато се "активират" гърдите. Поне при мен усещането не беше на оток, който трябва да облекчавам със студен компрес, а усещане точно на препълнени гърди до пръсване, колкото и странно да звучи това веднага след секцио.
Така че и топлият компрес си има своето приложение и смятам, че е правилно да го дават като съвет.

# 563
Усещането е като за напрегнати до пръсване гърди, сякаш има изведнъж дошло голямо количество мляко. Топлите компреси никъде не съм ги срещала-нито в книгата Хедра, нито при Ася, Елена Василева или Ева за напрежението в първите 3 дни. Препоръките са точно за студени компреси, но не мога аз да кажа кое как е правилно. Просто предавам информация, защото ме помолиха Simple Smile Думата АБСУРДНО я използвах по-конкретно за натискането да се цеди до омекване, при положение, че това е предимно друго, но не и голямо количество кърма.

Общи условия

Активация на акаунт