Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 33 884
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
При мен седмиците напреднаха и реших да попрочета как вървят нещата напоследък Simple Smile
За съжаление, ако плода не благоволи да се завърти, ме чака секцио. Ще си изям чорапите от яд след първо нормално, но какво да се прави Simple Smile Първото също беше във Вита, януари 2023, под надзора на д-р Дойчиновски.

Мернах, че сте обсъждали важни неща за взимане - на първо място в списъка ми беше надуваема възглавница за път. Не знам след секцио как е, но след епизиотомия да си седиш на дупето е инквизационно мъчение Simple Smile Тъй че искрено препоръчвам Simple Smile Не е панацея, но облекчава мнооого.

# 541
Да, добра идея е, моята съквартирантка имаше по-тежко нормално раждане и имаше болки в опашката, понеже нямаше такава възглавница си ‘измайстори’ от чаршаф.

# 542
септ. 2025, 10:33 ч.
Как се провежда посещенията от бащата с бебето и майката след естествено раждане?В стая друга стая имат ли допир?
Чух че в мбал надежда се случва през стъкло...въпреки че ковид отмин

# 543
Майката излиза в коридора за свиждания и бащата или който друг иска може да идва. Бебето се вижда от бащата през стъкло в стаята за изписвания, веднъж (обикновено в деня на раждането или след това, когато реши, но веднъж може). Няма значение от вида раждане.

За нас не е било драма, родих там заради лекаря, но знаех предварително как стоят нещата.
Единствено щях да се радвам ако можеше да идва при мен в стаята поне за малко, но няма как, все пак има и други пациенти (дори да си в самостоятелна стая), все пак коридорите са общи. Не е много удачно да влиза и излиза всеки. В отделението не лежат само родили, ами и бременни с различни придружаващи заболявания.

# 544
Здравейте, момичета! Знаете ли дали д-р Дойчиновски изражда по метода Щарк?

# 545
Не. Във Вита май само Василева оперира по Щарк.

# 546
Не. Във Вита май само Василева оперира по Щарк.
Аз съм с Щарк при Китанова

# 547
Здравейте, момичета,

преди 10 дни родих във Вита момченце 2730, което загуби тегло и падна до 2530. От неонатологията ме наплашиха зверски, че е недохранен, но в последствие от родилно отделение ми обясниха, че загубата на тегло при новородени е най-нормалното нещо и да не се притеснявам толкова. Това е нещо, което аз си признавам, че не знаех, и като майка за първи път направо ми съсипаха психиката.

От неонатологията ми носеха промишлени количества АМ (100 мл на хранене в последния ден от престоя ни), която буквално да му изливам в гърлото насила, ако ми отказва. Аз гледах да се водя повече по неговите нужди, да го храня с кърмата, която цедях и евентуално ако поиска още да го дохранвам с АМ.

Сега обаче съм в тежък филм, че не го дохранвам. Изписаха го 2620 и от неонатологията ми каза, че няма как да му давам само кърма, защото това било за бебета над 3500. Всеки ми казва различни неща, в интернет има противоречива информация за количеството храна, което новородените трябва да приемат и общо взето съм изключително объркана.

Ще повикам консултант по кърменето вкъщи тези дни, но дотогава може ли някоя да сподели имала ли е подобна случка? Какъв ви е опита като цяло с неонатологията във Вита? Колко изобщо трябва да хапва едно бебенце на 10 дни?

# 548
  • Замък сред облаците
Привет, моето бебе бебе беше паднало до 2700 от 2900, наистина е нормално да загубят 10%, това са течности от водната среда един вид. Тогава (2022) обаче екипът на неонатологията беше друг и няма да ги коментирам.
Аз лично се притеснявах и давах АМ, в последствие не ми се получи кърменето (не само заради дохранването, доста други грешки допуснах), но бях изтощена и не стигнах до консултант, което отчитам като грешка.

Генерално обаче има няколко принципа:
- детето трябва да си върне теглото от раждането до 2 седмици след раждането. Това с даването на кърма само над 3500 е абсурдно, масово бебетата са по 2900-3200 родени и се кърмят успешно ексклузивно.
- листчето дето циркулира по бг болници е с максимума милилитри които бебето може да приема на този етап. Не е задължително да ги приема, при някои бебенца по-бавно се разширява стомахчето и излишното тъпчене с АМ може и проблеми да докара (като се почне от много връщане, рефлукс и се стигне до бебешки гастрит). Това ми бе обяснено от педиатър.
Моят съвет е да се кърмите на поискване, да не преминавате повече от 2-2.5ч без хранене и да направите консултация близките дни с Ася Демирева или Хедра.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 19:18 от АА

# 549
5-7% е нормално, 10%, ако е индуцирано или секцио, защото тогава майката се налива допълнително с течности и всъщност бебето се ражда "по-напомпано". Поне това съм запомнила от 73848те лекции, които изгледах преди 3 години. Т.е. пак сваля 5-7% + още малко от допълнителните течности.

Принципно стига да започне да вдига докато сте там не е проблем. Това, че кърмата е само за над определени кг е пълен булшит. Подкрепям АА - на 2ч, 2 и малко можете да опитвате, особено, ако е още с жълтеница. Иначе и на 3 е ок, моето си искаше на 3, опитвала съм да я будя по-рано и беше агония за всички.

Не си тъпчете детето, може да стане по-зле, гледайте си кърменето. Ако имате 8 кърмения за 24ч, ако детето има 10тина напишкани памперса, значи яде достатъчно.

Допълвам се: Ася не е най-подходящия вариант, ако сте емоционална в момента. Пробвайте с Хедра.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 18:55 от Inferiya

# 550
При мен беше подобно с храненето. Исках да е само на кърма, те ме караха да додавам АМ, защото не наддавала, много зле била.
От кърма беше светото спокойствие, АМ като дам и повръщаше.
А и схемите са много общи. Не може да храниш дете 2500 с количество за дете 3500.
Нормално е то да има все още малки нужди. Само че докато се освестя аз влязох в депресия и накрая след часове рев всеки ден, за да сме спокойни и аз и бебето и мъжа ми, обсъдихме и спрях да кърмя. Грях ми е, но не мога да отрека, че всички сме по-добре психически.
Отделно - взех везна и теглех всеки ден. Това допълнително стресира. Правех пробни кърмения, излизаше малко количество, после цедях, пак уж малко. Докато додавам АМ нормално да не се регулира тая кърма. Ама както и да е.
Ако имаш възможност и си сигурна, че искаш да кърмиш - направи консултации. Има още една консултантка в Мц Марковс.
Имай предвид, че ако имаш затруднения с кърменето ще ти предлагат различни методи, вкл.и със сонда (може да видиш в нета).
Но не се ко̀си ако нещо не е ок. Моята девойка започна да качва активно на 10-11 ден.

Беше свалила 150 грама, което не е много, а в границите, отделно, че повръщаше често.
А шишетата в неон капят като река. Вкъщи съм пак с такива, но съм вече с друго мляко и с други размери биберони и в момента бебето е добре. Наддала е малко над килограм.

# 551
Първото ми дете се роди 2680 гр, изписаха го 2600. Не съм дохранвала с АМ, беше на изцедена кърма, първият месец качи 1400 грама и навакса с теглото. Абсолютни глупости са ви наприказвали от неонатологията, кърмете си бебето на около 2 часа и не се стресирайте излишно. Срещата с консултант по кърмене е добра идея, за да сте сигурна, че бебето суче ефективно и получава достатъчно кърма. Така и вие ще сте спокойна, че всичко е наред.

# 552
Много ви благодаря! Наистина много се бях се стресирала, че не правя нещата както трябва и ми минаваха мисли да спра с кърменето и да го тъпча с АМ с шише от неонатологията (което наистина тече като река и дори докато бях в болницата прехвърлях в мои шишета). Сега ми е по-спокойно. Със сигурност, ще се консултирам. Оценявам много съветите ви.

# 553
Като човек с две прецакани кърмения и едно засега успешно мога да кажа само максимално бързо да се свържете с консултант.
Опитът ми с неонатологията и въобще с кърменето във Вита: това е единственото, в което им отчитам минус - липсва особена подкрепа, всеки дава разнопосочна информация и мнения. Тези, които имат желание да помогнат, не са си съвсем ъпдейтнали информацията или просто са последователи на стари школи и в крайна сметка пак не дават верни съвети въпреки добрите си намерения. Така че игнорирайте всичко, което са Ви казали  и се обадете на консултант.
Опитахте ли да храните само с кърма без дохранване? Бебето спокойно ли е? Спи ли си? Има ли мокри памперси?
Ако на тези въпроси отговаряте с "да", то нямате нужда от адаптирано мляко и да се филмирате за грамажи.

# 554
Отварям скоба - Ева, ако още е там, отбира доста и удря едно рамо, ако я хванеш на смяна.
Но да, изгледайте де що намерите клипчета на Ася, погледнете статиите за начало на кърменето на Хедра и ще сте с две гърди напред пред "спецовете" от неонатология Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт