Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 34 044
  • 738
  •   3
Отговори
# 375
Здравейте, мами,
На мен ми предстои второ секцио във Вита 2 и този път имам някои екзотични идеи, въпреки че съм наясно, че там държат на съвсем стандартната процедура. На някоя от вас съгласявал ли се е АГ при секцио във Вита да допусне контакт кожа  до кожа след като извадят бебето?

И също, правили ли сте си тест за алергии към упойки преди операцията? Напоследък се филмирам по този въпрос, въпреки че не съм имала проблем предишния път.

# 376
BillyT Доколкото знам кожа в кожа след секцио е опасно, поради възможността за инфекции.

# 377
Здравей, аз бях секцио и почти веднага след като го извадиха го докараха за първи допир, опряха ми го в лицето, а аз го цунках малкото синьо човече. Не знам дали това е ок за теб или искаш да ти го оставят на гърдите? Вече малко избеля спомена, но май ме бяха покрили с някакви найлони по време на операцията и от кръста нагоре не бях гола. Та така де, има си все пак първи контакт с бебето дори и при секцио.

Допълвам: тест за алергии не са ми правили, но аз и към нищо не съм проявявала. Вероятно срещу допълнително заплащане не би имало проблем да направят.

Успех и леки и безпроблемни бременност и раждане!

Здравейте, мами,
На мен ми предстои второ секцио във Вита 2 и този път имам някои екзотични идеи, въпреки че съм наясно, че там държат на съвсем стандартната процедура. На някоя от вас съгласявал ли се е АГ при секцио във Вита да допусне контакт кожа  до кожа след като извадят бебето?

И също, правили ли сте си тест за алергии към упойки преди операцията? Напоследък се филмирам по този въпрос, въпреки че не съм имала проблем предишния път.

# 378
Много благодаря за отговорите! И аз мислех, че при секцио е ОК само да го поставят до лицето ти за малко, след като вече е измито и увито, така беше и при мен първия път. Но днес гледах една лекция на лекар от Шейново, който твърдеше че там правели истински кожа в кожа след секцио, та затова реших да питам и за нашата болница. Утре ще питам д-р Китанова.

# 379
Здравейте! Имам малко страничен въпрос - дамите, раждали секцио - приемат те предишния ден за изследвания и тн, а има ли опция за пускане, някоя дама дали е питала/опитала? Първото ми раждане беше 2019 във Вита и ме пуснаха след приема, отидох на следващия ден сутринта. Благодаря предварително за отговорите.

# 380
Здравей, мен ме приеха в деня на операцията. 9:00 часа сутринта бях там, а операцията започна в 14:00. Предварително си бях пуснала всички необходими изследвания за прием. Така че има варианти. Все пак питай израждащия ти доктор дали и при теб е възможно.

Здравейте! Имам малко страничен въпрос - дамите, раждали секцио - приемат те предишния ден за изследвания и тн, а има ли опция за пускане, някоя дама дали е питала/опитала? Първото ми раждане беше 2019 във Вита и ме пуснаха след приема, отидох на следващия ден сутринта. Благодаря предварително за отговорите.

# 381
Здравей, мен ме приеха в деня на операцията. 9:00 часа сутринта бях там, а операцията започна в 14:00. Предварително си бях пуснала всички необходими изследвания за прием. Така че има варианти. Все пак питай израждащия ти доктор дали и при теб е възможно.

Ти при кой беше?

Момичета, с какво ви обезболяваха след секциото? Търсих да си купя свещички Профенид,  но се оказа, че от известно време нямат внос.

# 382
  • Sofia
Не съм раждала скоро (преди 3г), но Профенид ми даваха от болницата, също като Фраксипарин. И аз си носих, но не ми се наложи да ги ползвам.
Мисълта ми е, че дори когато го няма даден продукт в аптечната мрежа, го има в болницата, защото те получават лекарствата по други пътеки.
Евентуално можеш да се обадиш в родилното да питаш дали там го имат наличен.

# 383
Не съм раждала скоро (преди 3г), но Профенид ми даваха от болницата, също като Фраксипарин. И аз си носих, но не ми се наложи да ги ползвам.
Мисълта ми е, че дори когато го няма даден продукт в аптечната мрежа, го има в болницата, защото те получават лекарствата по други пътеки.
Евентуално можеш да се обадиш в родилното да питаш дали там го имат наличен.

Добра идея, ще попитам. А иначе и на мен ми даваха във Вита, но за предното в Шейново редовно забравяха и се налагаше да им се моля, та оттогава винаги гледам да съм подготвена.

# 384
  • Sofia
Аз във Вита си исках и ми даваха.

# 385
  • Замък сред облаците
Да, в държавните искат да си ги носиш…. Няма го, търси по групите ако се налага сама да осигуриш, но се надявам Вита все още да дават както преди.

# 386
Волтарен свещички дават сега.

# 387
Е щом дават е ок. Може да си взема и от мен да си имам за всеки случай.

# 388
Здравейте момичета яз родих на 11.06 и дават свещички. Като се прибера живот у здраве ще опиша за престоя ми по подборно и от какво има нужда да си носите.

# 389
Споделям опита си от раждането със секцио в болница Вита

За мен това беше първа бременност и си признавам, че бях доста притеснена и постоянно питах и разпитвах, а всички проявяваха страшно голямо търпение !

Приеха ме по спешност – изтекоха ми водите и ме взеха веднага за наблюдение. Оказа се, че трябва да се прави спешно секцио. За няколко часа всичко беше организирано – имах и пакет за стволови клетки, но въпреки това всичко стана много бързо и подредено. Личи си, че екипът има опит.

Лекарят ми – д-р Дойчиновски, беше страхотен! Наистина съм благодарна, че попаднах на него – много спокоен, внимателен и действа с увереност.

Секциото беше със спинална упойка – първо една анестезиоложка пробва да я постави, но не се получи. Важно е да отбележа, че ако се постави както трябва – не боли. Веднага извикаха друг лекар (за което съм адски благодарна) и той се справи буквално за секунди ( като се има предвид забързата ситуация всичко беше Ок), да не забравяме, че и аз бях доста изплашена.
Преди операцията слагат и катетър, не боли, акушерките бяха много внимателни, както със слагането така и с премахването му.
След операцията започнаха с болкоуспокояващи и системи, а на следващия ден даваха и свещички. Болка почти не усетих – грижата беше на макс. Още на 8-мия час бях на крака. Дойде и рехабилитаторка, която ме раздвижи. След операцията даваха да се пие по малко водичка.

👉 Важно: Бащата не може да присъства на операцията, нито да влиза в стаята след това. Като цяло в АГ отделението не се допускат външни хора.

След операцията ме върнаха в стаята. Аз бях в двойна – всяка стая е с баня и душ (има и душ гел). Дават нощници, дамски принадлежности, кърпи – сменят при нужда.
Вие си носете:

повече бельо (винаги свършва!)

чехли

болничния картон

личните си лекарства

всички изследвания

кръвна група с мокър печат – задължително!

Аз си носех Клексан и те ми го поставяха – казаха, че в отделението разполагат с Фраксипарин, но ако си носите друго, ще ви го сложат без проблем.

Ако не сте в брак с таткото – дават документ за припознаване, който той трябва да попълни и да донесе копие от личната си карта. Не е сложно, но е добре да го знаете предварително.

Санитарките постоянно чистят, ако ви трябва вода – носят. Грижата е на ниво.
Храната беше много по-добра от първия ми престой преди месец и нещо – явно са я подобрили, което е супер. Беше напълно достатъчна.
А водата е в стъклени бутилки, което за мен е плюс, не минус. Няма вариант да останеш без – просто казваш и ти носят.

📌 Цени (към момента на престоя ми):

Раждане със секцио в двойна стая – 2980 лв.

Допълнителен пакет „Неонатология“ – 300 лв. (включва прегледи и за бебето – според мен си струва)

Ако излезе още нещо – ще споделя отново!
Но със сигурност бъдете спокойни, щом сте избрали тази болница.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 22:41 от Ягодка23

Общи условия

Активация на акаунт