Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 33 925
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря!
За размера определено да се провери предварително!!
Защото аз тъкмо вечерта преди да започнат контракциите реших да меря и се оказа само че памперсните гащи и още едни на чико мрежести ми стават. А имах още две кутии на канпол мрежести.

# 511
  • Замък сред облаците
Даа, +1 за съвета на Кики. Аз също си бях взела Л или ХЛ (2022г беше) на Canpool и по мерките на опаковката уж влизах. Там на място ги отворих и сеир, братче, поне на 2 номера по-надолу отговаряха. Иначе си носех и аз памучни гащи за всеки случай, също и мои превръзки (на Everyday нощни или XL и на Palomitta за родилки горещо препоръчвам, с тях изкарах после месец вкъщи ), но основно ползвах болничните в болницат. Тук вече е въпрос на предпочитания - може да не ви допадне материята примерно, размерът, та ако си имате свои предпочитания няма лошо да си носите (аз от 15г съм скарана с материята на Олуейс примерно и няма да ги пипна, от Натурела пък ме сърби кожата).

# 512
  • Sofia
Оф, тия Always и на мен изобщо не ми понасят. По-запарващи превръзки не съм срещала.
Аз бях доволна от тези, които даваха в болницата и си ползвах тях. Но си бях донесла и мои за всеки случай.

# 513
Здравейте, дами! Предстои ми раждане съвсем скоро. Изчетох повечето теми за раждане във Вита, но все пак искам да ви питам с актуална дата. Има ли сред вас момичета, които са успели да родят вагинално там? Какви са ви впечатленията и може ли да споделите при кой специалист. Аз за сега съм насочена към "нормално" раждане, но статистиката ме кара да си мисля, че няма да успея по една или друга причина. Аз самата не съм на всяка цена, просто искам да се убедя, че има шанс за това и някой да ме окуражи със своя личен опит, за да мога да се доверя на решенията на лекарите. Мерси предварително 🍾

# 514
  • Замък сред облаците
В болницата подкрепят вагиналното раждане, акушерките в родилна са чудесни.
Аз родих вагинално, но през 2022.

# 515
Здравейте, дами! Предстои ми раждане съвсем скоро. Изчетох повечето теми за раждане във Вита, но все пак искам да ви питам с актуална дата. Има ли сред вас момичета, които са успели да родят вагинално там? Какви са ви впечатленията и може ли да споделите при кой специалист. Аз за сега съм насочена към "нормално" раждане, но статистиката ме кара да си мисля, че няма да успея по една или друга причина. Аз самата не съм на всяка цена, просто искам да се убедя, че има шанс за това и някой да ме окуражи със своя личен опит, за да мога да се доверя на решенията на лекарите. Мерси предварително 🍾
Сега, докато лежах там, повечето момичета бяха за нормално раждане. В съседната стая до мен имаше две дами, които даже родиха почти едновременно.
Със секцио бяхме може би само 3 или 4 по това, което чувах.

# 516
В деня на приема ми за секцио (5ти август) се паднах в стая с момиче, което тъкмо беше родило вагинално и мога да споделя на кратко за нейния опит по това което си говорехме. Тя се е следила и роди при д-р Николов и беше изключително доволна от него. Момичето каза, че акушерите са били изключително мили и насърчаващи, не е имала проблем при поставянето на епидурална упойка. Тъй като се е наложила епизиотомия, когато влязох в стаята тя все още лежеше (родила беше в 9 сутринта, мен ме настаниха в стаята в 1) - беше я страх да стане. Дойдоха акушерки и ѝ помогнаха да седне, да се изправи. Даваха както на мен така и на нея свещички за обезболяване.
Началото на бременността ѝ не е било безпроблемно, както моето, но пък за сметка на това към края всичко е било добре, при мен пък не и затова се наложи и секцио.
Повечето жени в родилно отделение бяха за вагинално раждане. Много малко бяхме секцио.

# 517
Малко преди изписването ни събраха всички жени, които бяхме раждали в един ден за да ни покажат как се къпе новородено бебе и се полагат грижи за пъпчето му. Бяхме общо 5, всички освен мен бяха родили естествено. Аз също бях планирана за естествено, но бебето отказваше да тръгне и не спираше да расте. Извадиха го на термин с тегло 4070г.

Моите впечатления са, че там се толерира естественото раждане и съветват за секцио само при реална необходимост. Аз лично бих им се доверила в това отношение на 100%.

Допълвам, че аз раждах при д-р Богословова, вечно ще съм ѝ благодарна за положените грижи.

# 518
Аз родих нормално януари 2023 и ноември 2024, и двата пъти при д-р Дойчиновски. Съгласна съм с горните мнения, че подкрепят естественото раждане.

При първото ми раждане бях с високо кръвно и висок риск за прееклампсия, но никой дума не каза за секцио. Полежах няколко дни в отделението, овладяха кръвното с лекарства и като се стабилизира индуцираха раждането. Тогава три жени родихме нормално една след друга.

Вторият път раждането започна спонтанно и пак си родих нормално, без усложнения. Проточи се доста по-дълго от първото и три жени родиха секцио докато аз чаках да получа пълно разкритие, но си ме изчакаха. Анестезиолога и акушерките пускаха шеги какво се мотаем с бебето, забавно беше.

# 519
Здравейте,
Родих на 3 юли и ме изписаха на 8 юли. Ще споделя накратко.
Раждала съм и преди във Вита 2 - през юли 2023 г. Тогава мога да кажа, че цялостното ми изживяване беше почти съвършено и бях очарована от болницата. Сега вече имам някои резерви.
Ще започна с хубавото. Всички в АГ и неонатология, с някои малки изключения, са много мили, усмихнати и не всяват паника.
Организацията значително се е влошила обаче, явно защото натовареността се е увеличила, а персоналът не. Раждането беше секцио. Трябваше да стана в 5 часа за клизма. Операцията беше насрочена за 10:30, но започна в 13 часа. През цялото това време, плюс от 22 часа предишния ден, ми дойде малко в повече да стоя без вода и храна и не намерих логика тази клизма да се прави в 5 сутринта, като можеше да се направи вечерта преди лягане. Анестезиоложката ми разказа играта с 6 опита за поставяне на упойка. Първо се опита докато седях. Не ставаше и не ставаше. Накараха ме да легна настрани и пак пробваха. Беше супер болезнено. Пак не ставаше и вече се говореше да викат някой друг да сложи упойката. Наложи се да сменят и иглата.  Пак поискаха да седна и за щастие се получи в последния момент. Имах чувството, че никога няма да започне тази операция. После всичко беше ОК, имах чувството че съм парализирана до врата от всичките тези боцкания 😅. За сравнение, при предишното раждане, анестезиологът ми постави упойката от раз.
По време на операцията всички бяха безкрайно мили и позитивни. Когато бебето се роди, го донесоха до мен и ни правиха снимки и видео заедно, беше чудесно.
Нямах късмета да съм в самостоятелна стая този път. Миналия път мях в много голяма и хубава стая и се чувствах чудесно. Сега нямаше свободни единични и трябваше да съм в двойна. Стаята беше неадекватно малка за две жени с техните бебета. С момичетата едва се разминавахме и постоянно правехме някакви маневри с количките, за да можем да минаваме ние и персонала. За приятното изживяване определено не допринася и гледката на строеж през прозореца.
Искрено съчувствах на жената в моята стая, която щеше да кърми за първи път. Направиха я на луда със съветите си, всеки й казваше различно. Казваха й да пие много вода, после дойде друга акушерка, която й каза в никакъв случай да не пие вода. Казваха й да се изцежда, а после да не се изцежда, да изцежда й двете гърди, да изцежда само едната и после само другата. Тя постоянно беше на път да се откаже особено след като срещнала проследяващата я АГ в коридора и тя й казала да спира да кърми, защото гърдите й отивали съм възпаление… Много се възмутих от този коментар. Гърдите на всяка жена в първите дни са големи и твърди, това не е възпаление..
В неотатология има 1-2 дами, които откровено си просят боя с тона, който държат на родилките. Момчето от моята стая беше 1 ден след секцио и като им каза, че не може да вземе детето в стаята за през нощта, почнаха да й вменяват чувство за вина чрез въпроси от типа на какво й е, зако не може да го вземе и проверка дали наистина е родила вчера каквато твърди. Физиономиите, въртенето на очи и сумтенето изобщо няма да ги коментирам. Точно каквото й трябва на една току-що родила жена.
Няма кафе машина на етажа, нито автомати в сградата. Тоест ако искате кафе, може да забравите за него уикенда, когато нито едно заведение за кафе не работи. Убихме се да питаме откъде да намерим кафе, докато видяхме тяхната собствена кафе машина, за която си бяха мълчали през цялото време.
Поради дребни усложнения, мен ме изписаха един ден по-рано от бебето и ме насърчиха да си ходя и да се върна на другия ден, тоест да го оставя само.. В тези случаи, ако искаш да останеш, цената е вече 200 лв на нощ. Забавно е че те го наричат “оставане на хотел”.
До последно не се знае кога ще бъдат изписани майката и бебето. И при мен, и при другите момичета в стаята, постоянно изникваше нещо ново, заради което изписването се отлагаше. Когато получих най-после финално потвърждение за деня на изписване, на самия ден пак ми казаха, че нямали официално потвърждение еза изписването на бебето и да изчакам да попитам лекар от неонатология. Бях организирала близките си да дойдат да ме вземат от болницата, а се оказа, че не е сигурно че ще си тръгнем. Питах поне 3 човека ще ни изписват ли и никой не знаеше и само ме препращаше към друг. В крайна сметка, потвърждение за изписване получих 10 минути преди самото изписване. Това ме изнерви до краен предел. Чувствах се сякаш съм била в затвора.
Персоналът постоянно си викаха и се караха за нещо по коридорите. Нощем бяха доста шумни. Доста често имаше ситуации от които ставаше ясно, че не общуват адекватно помежду си и информацията се губи, от което вай-вече страдат пациентите.
Имаше стотици дребни ситуации, които мога да разкажа, но няма смисъл. Общите ми впечатления са че болницата е изхабена откъм персонал и организация и има нужда от спешни мерки.

# 520
  • Замък сред облаците
Само за клизмата да вметна, че няма как да е от предната нощ. Червата никога не остават празни (до 72 часа имаш остатъци от погълнатата храна в чревния тракт), тоест и да те прочистват в 22ч вечерта, на другия ден пак ще има съдържимо в тънките и дебелото черва, което нонстоп е под влияние на бактерии и ферментира. А клизмата се прави, за да се намали риска от перфорация на червата при секцио (а при естествено раждане - в случай че се наложи спешно секцио, плюс намаля риска от инфекция при бебето при изхождане от напъните).
Да, знам че в чужбина не правят клизми, но там и често пращат майките един ден след секцио направо вкъщи.
Все пак остава въпросът защо е направена в 5, а не от следващата смяна в 7-8ч. 

А тази анестезиоложка, ако е същата като от предните страници, явно никак не е читава. Може би е добре да им се даде официална обратна връзка (не само за нея, за всичко): https://vita.bg/myasto-za-vashite-komentari-i-preporaki

# 521
Здравейте момичета, вече мога да споделя и аз как мина моето проследяване, раждане, впечатления от родилно отделение и неонатология. Предупреждавам ще е ферман, така че на който му се чете приятно четене Grinning

Следих се и родих при д-р Дойчиновски и съм повече от доволна! По време на следенето, каквото и да съм го питала или да съм споделила като притеснение винаги ми е отговарял и винаги ми е обръщал внимание. Само при спешни случаи съм му звъняла по телефона и винаги ми е връщал обаждане в рамките на час. През бременността 2 пъти ми се наложи да остана в болница като и двата пъти е идвал да ме види всеки ден и е бил наясно как са ми резултатите от изследванията, на каква терапия съм и ме е съветвал какво да направя след като приключи престоя ми.

Самото раждане се наложи да е цезарово сечение, като това се реши 2 седмици преди самата дата - до тогава не знаехме дали ще може да се предизвика раждане или ще трябва да е оперативно. Бях с високо кръвно, което се държеше в норма през голяма част от деня, но се случваше рязко да скочи и после да спадне, а бях на терапия с 3 лекарства. Д-р Дойчиновски каза, че в моя случай най-удачно ще е операция така и направихме.
Бях първа за секцио като операцията започна 8:20, клизма ми направиха сутринта в 7:00, катетъра ми го сложиха към 8:00. Някоя дама беше питала не може ли клизмата да се направи след упойката - ами не, защото мен примерно упойката ме хвана за 30 секунди максимум минута. В такъв случай как се ходи до тоалетната не знам Joy А и не е неприятна, цялата процедура трае минута, максимум 2. Катетъра беше малко по-неприятен и то не при поставянето ами след като седнах на операционната и чаках да ми поставят упойка. При следващо раждане бих питала и аз дали може след упойката да се постави въпреки че ми се струва малко сложно и разбирам защо отказват.
Самата упойка мисля че ми я постави едно младо момиче, което по фамилия започваше с буквата “С”, но не мисля, че е Селиминска. Беше едно младо момиче, нисичко и с очила. Казвам, че мисля, че ми я постави тя, защото тя дойде и ми се представи, но по някое време чух да говори с един мъж (д-р Грозев) и може и той да я е поставил. Стана от раз и както писах по-нагоре ме хвана почти моментално. Преди операцията и по време на бях изключително спокойна и много ми се спеше Joy Колкото и пъти да ме питаха как съм все им казвах, че ми се спи и стоях със затворени очи. Упойката ме държа 5-6 часа след операцията и не съм усетила болки докато текоха системите с окситоцин. Привечер чак започнах да усещам някакви болки, които бяха малко по-гадни, но пък още същата вечер идват с една инжекция, която се поставя мускулно в дупето и наистина добре ме отпусна.
Раздвижването стана чак на следващия ден с рехабилитатор като аз мислех, че ще ме боли много повече, но не беше толкова зле. Рехабилитаторката беше младо момиче, но не си гледаше в телефона. Каза ми да стана и да не гледам надолу, изпрати ме в банята да се оправя, каза ми да се облека и ме инструктира да си се връщам в леглото Joy Общо взето тези неща можеше и вечерта преди това сама да свърша, но нищо, аз изчаках търпеливо и не съм настоявала.
Превръзки и какво ли още не те ви го осигуряват, като аз имах свои превръзки (следродилни и обикновени нощни на always) и не съм ползвала техните, но моята дружка по стая предпочиташе техните и си ги ползваше. Свещички волтарен дават след като приключи венозното обезболяване като при мен понеже болките не бяха силно изразени почти не съм ползвала. Те дават по 3 и казват, че на всеки 8 часа могат да се ползват и като ви свършат може да си искате още.
За кърменето акушерките помагат. Моята дружка по стая като си поиска помощ дойдоха ѝ и показаха, доста я насочваха. В последствие и при мен детето след като излезе от кувьоза и почнаха да ми го водят си поисках помощ и аз и дойдоха.

Преди да кажа за родилно отделение ще кажа накратичко за неонатологията.
Детето ми беше в кувьоз 3 дена и ходих сама да си го виждам всеки ден между 12-13 и 17-18. Питах дали мъжа ми може да дойде да го види и д-р Йочева позволи да влезем и двамата. Аз не останах с лоши впечатления от тях, тъй като всеки ден ми даваха сведения за детето, изписването също не се е бавило много. Заради кувьоза трябваше да остане повече време от мен в болницата, но ми казаха за кога са предвидили да го изпишат и 1 ден преди това ми потвърдиха, че тогава ще е изписването. Записаха ми час и всичко се спази. Единствено съм с лошо впечатление от д-р Арабаджиева тъй като ме завари един път как си храня детето каза че не е правилно и така хубаво го нагълта с млякото, че после си го върна почти всичкото. Първо дете ми е и наистина не знам как се случват нещата, отворена съм към критика и към това някой опитен да ми покаже как става, но аз не мисля, че тя така е хранила нейните деца..
Искам да вметна, че не във всяка стая и шкафче има графика на неонатологията - аз си го гледах от телефона. Той се спазва помежду другото. На моята дружка по стая, която беше естествено раждане без усложнения при детето, си ѝ го даваха детето по график и тя вечер когато и да е питала може ли да остане при тях никога не са ѝ се заяждали или подхвърляли някакви коментари.

Относно родилно отделение - споменах, че 2 пъти съм лежала там преди самото раждане и останах с добри впечатления - от лекари, санитарки, акушерки. Имаше лекари, които са казвали някои неща, които са оставили лошо впечатление у мен, но не мисля да ги споменавам, тъй като не съм тяхна пациентка и не ми се вярва, че ако бях щяха да ги кажат.
Първия път лежах за съмнение за бъбречна криза, в последствие се оказа, че е силно прещипан нерв. Бяха празници, почти никой нямаше на работа и нямаше как да дойде да ме прегледа невролог. Малко ме претупаха тогава и добре, че беше д-р Дойчиновски той да реагира и да ми пуска изследвания, както и да ми казва какво да правя. Другите лекари ме питаха само боли ли ме и до там.
При втория престой бях там заради високо кръвно и нещата бяха по-различни. Доста ми се обръщаше внимание, даже д-р Чорбова лично се беше заела да ми назначава терапия, направи ми тя доплер, заведе ме и при д-р Панайотова на доплер. Не мога да си кривя душата, погрижиха се за мен. Едното лекарство, което ми дадоха да пия не беше много добър вариант, но аз по препоръка на д-р Дойчиновски редовно ходех на кардиолог и кардиоложката коригира терапията.
За водата искам да кажа нещо - носете си ваше шише! Втория ми престой в болницата беше около 3 седмици преди само раждане, родилно отделение беше пълно, но тогава ми дадоха шише, чашка, сламка, никакъв проблем нямаше и изведнъж като дойдох за раждането ми казаха, че е било хубаво мое си шише да нося и ако може някой да ми донесе. Та си вземете за всеки случай.

Като цяло съм доволна и отново бих родила там, но при условие, че д-р Дойчиновски е все още там. Ако реши да се мести в друга болница аз съм негова пациентка и такава мисля и да си остана. Иначе съм съгласна с BillyT, че имат нужда от повече персонал, защото имат изключително много работа.

# 522
Само за клизмата да вметна, че няма как да е от предната нощ. Червата никога не остават празни (до 72 часа имаш остатъци от погълнатата храна в чревния тракт), тоест и да те прочистват в 22ч вечерта, на другия ден пак ще има съдържимо в тънките и дебелото черва, което нонстоп е под влияние на бактерии и ферментира. А клизмата се прави, за да се намали риска от перфорация на червата при секцио (а при естествено раждане - в случай че се наложи спешно секцио, плюс намаля риска от инфекция при бебето при изхождане от напъните).
Да, знам че в чужбина не правят клизми, но там и често пращат майките един ден след секцио направо вкъщи.
Все пак остава въпросът защо е направена в 5, а не от следващата смяна в 7-8ч. 

А тази анестезиоложка, ако е същата като от предните страници, явно никак не е читава. Може би е добре да им се даде официална обратна връзка (не само за нея, за всичко): https://vita.bg/myasto-za-vashite-komentari-i-preporaki
Интересно, 2022г ми направиха клизмата вечерта.

# 523
Анестезиоложката ми разказа играта с 6 опита за поставяне на упойка. Първо се опита докато седях. Не ставаше и не ставаше. Накараха ме да легна настрани и пак пробваха. Беше супер болезнено. Пак не ставаше и вече се говореше да викат някой друг да сложи упойката. Наложи се да сменят и иглата. 
Същата ситуация и при мен, но за естествено раждане. Помните ли името на анестезиоложката? При мен беше Джалева - млада с очила и тъмна коса.

# 524
На мен пък д-р Джалева ми постави упойката от първия път 2023г., а д-р Грозев направи няколко опита преди да успее сега май месец. Всичко е анатомия. И на мен ми се иска всичко е да е талкова лесно и да става от първото докосване и пробождане, но далеч не е така и това не всеки път означава, че лекарят е некадърен. Казвам го като специалист по дентална медицина, който слага упойки ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт