Йоркширски териер Тема 14

• 8 125
  • 281
  •   1
Отговори
# 30
И аз,като пълен наивник се насочих първо към Олх и разните му там.Аз просто си мислех,че тези хора имат кучета, те имат бебета и ги продават....😆нали ви казвам пълен наивник.

Намерих ,свързах се и пуснах тема тук за да търся начин да го транспортираме от София.
Груба  грешка от моя страна😃 набързо ми обясниха  как :
-ако не мога да мина 500-600 км за да си взема кучето, то няма как да се справя с гледането. Щото ако нямам време да отида лично,не е отговорно.
- Как нищо не разбирам (което е 100%истина)
-Как кученце на такива дни (с първа-втора ваксина) не се взима ,което пак е истина но тук тонът на изказ и ,,Размахването,, на пръст беше целта😃
В крайна сметка намерих развъдник тук във Варна, то пък се оказа че се познаваме задочно. Отидохме ,видяхме (отдалече, и без пипане) един мъник ,който очакваме да стане на подходяща възраст за да го вземем у дома.
Предложиха ми съдействие за закупуване на храна (с която е захранен) за да не я сменяме. И казаха,че са на разположение да помагат с каквото могат ако се наложи.

# 31
Има много уловки в обяви, но ако сте в района и можете лично да го видите при взимането...това е плюс.
Лично аз съм  против развъдниците у нас. В чужбина си има правила, има си опит, всичко е по-различно (надявам се) Тук се използват женските до откат за разплождане и после не се знае какво става с тях. В един ръзвъдник колко кучета има да попитам 5-6 примерно най-много. Да не би да взимат нови и заплождат? Използват се 3 женски и 2 мъжки примерно и това е. И всяка година , дори по няколко пъти или не знам...това е...безумно.Докато могат да носят пари. Да не говорим колко и лъжат , лично писах тук за момиче купило от развъдник -померан, ама то смеска май се оказва с шпиц (те са почти еднакви донякъде) Друг съсед лично го познавам ходи и дори му изгоря капарото за една, която тук се споменава, не го взе като отиде, не му се върна капарото, беше го гледал на клипче, писали си бяха , изобщо...пълно доверие, била доказана. Много от тях от многото раждания или дори смесване с децата си (възможно е) се получават и генетични проблеми , които по-късно се вижда. Та...Но и да не е така питайте колко кучета държат в т.н. развъдници от вашата порода желана и ще ви стане ясно. Тук това е...домашен развъдник , купени две породисти кучета и размножени, после продават и колкото повече , толкова повече и добре.
Тези от вас, които имате кученца и са си от породата, здравички са , с паспорти, ваксини и т.н., ако ги пуснете женските веднъж (било хубаво казват-моето е мъжко) какъв е проблема и с какво ще са по-лоши от другите да питам. Дори ще са по-добре , защото не се е майката съсипала от раждания и бащата със сигурност не е роднина -може и дете да и е.
Та...много може да се пише и споделя...мнения различни , аз не отричам и не съм фен на разплодниците. Да, ако има родословие, предоставят ти всички родители с документи и родословно дърво , както е при другите държави с елитни кученца. Там са и повече, гледат се кое с кое, какво му е потеклото и т.н. То това си е бизнес и ...трябва да се държи на марката така да се каже и името.
Моето е точно от ОЛХ и не че не съм оглеждала други с години. Домашно и родило при ветеринаря си от родител , който също е при него на отчет. Съседа (не сме споделяли преди и след взимането му се разбра , че сме от един човек взели ) си взе супер йорки-здраво, мъничко, игриво . Моето е по-големичко, но е сребристо  и аз знаех,че няма да е мини съвсем.Та...има и такива дето лъжат , дето не са точно тази порода и се лъже (смес) , но винаги може с ветеринар да говорите и мнение да вземете. Моето после го заведох в квартала на ветеринар, чисто йорки си е, интересното е, че тя знаеше колегата си . Беше ходила с жена да си вземе от него друга порода куче и за съвет и мнение. Та...по-добре не подминавайте , но и не се доверявайте, съветвайте се с ветеринар, а ако може и от такива места вземете  или питайте за израждане дали ще има на тази порода , да ви имат впредвид или знам ли... Това за мен е по-добро, най-вече, защото ми жал за горките мъничета дето ги изтискват да раждат непрекъснато в развъдниците и друго , защото генетично е по-вероятно да е по-здраво.
Мое мнение де...ама не можах да се въздържа, извинете.

# 32
Аз ще разкажа от моя блед опит - нашето йорки взехме от близки хора, така платихме 800 лв. Но таткото е купен от магазин, съответно няма данни за родословие. Често това е един основен проблем в магазините. Знаете как кученцата са държани много дълго на витрините, няма как да бъдат приучавани на хигиенни навици, не получават особена ласка.
Майката - не знам какво е родословието, избрана е по външен вид.
Взехме нашето бебе, основно защото е от близки хора, и двамата родители се следят от един ветеринар и нямат някакви сериозно заболявания. Аз не се бях замисляла на тема родословие, цената в развъдниците ни беше доста висока, а синът ми ни извади душата за куче. Така се спряхме на описания вариант. Това не означава, обаче, че няма проблеми назад в поколението разбира се. Родителите са по около 3-3500 кг.  Нашето остана 1,800 кг., с обратна захапка, и една излишна гърдичка. За това че са с чупливи кости, мисля че важи за всички дребни и не особено естествени породи, чиито кости са плътни и крехки като солети. Съответно малко след като я взехме си счупи и крачето при скачане.  Не че не е сладка, напротив, прекрасно, любящо същество, безгранично обичано и обичащо. Но просто отбелязвам, какво може да се получи при такъв вид развъждане. Разбира се кастрирана е, защото не мисля, че е редно куче с дефект да има поколение.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 13:20 от marychery

# 33
Здравейте!
Чета ви от доста време, но сега реших да се включа и аз по повод горните постове.
И ние от около 9-10 месеца си имаме вкъщи йорки. Дъщеря ми го взе от някакви хора, които се занимават с това, от североизточна България, може и развъдник да е, защото кучето е с един куп документи, родословие и печати, медали на родителите. Не съм се задълбочавала да проверявам колко са истински, но хората наистина бяха доста отзивчиви - месеци след това дъщеря ми се консултираше с тях, следи се и от нашия ветеринарен лекар, който от години следи и другото ни куче (най-прекрасната бигълка на света, която приспахме преди месец).
И на дъщеря ми са й казали, че  веднъж е добре да роди, за което аз съм против, но кучето си е нейно(плати към 2 хил. лв., но беше с 3 ваксини, обезпаразитено ). На мен ми е жал - това мъничко телце - 2 кг. е, как ще износи, как ще роди... Дали аргумент, че има някакъв дефект и не трябва да дава поколение може да бъде, че едното й оченце е синьо, а другото кафяво, иначе всичко друго си й е наред, пу-пу. Чудя се какви сериозни аргументи да представя на дъщеря ми (18 г. е), за да я кастрираме и да не се мъчи да ражда. Предполагам, че ако ражда, то задължително трябва да е в присъствието и под контрола на вет. лекар!?

# 34
  • Бургас
Явно всичко е до късмет от взимане от познати. Нашия сладур е взет от позната по случайност се видяхме във ветеринарната клиника, ние да приберем кастрирана котка, тя завела женското и йорки да го събере с мъжко йорки. Таткото го видяхме дребен сладур предполагам и той без кой знае какво родословие както и майката във фейсбука го намерили. Помолихме познатата ако има свободни кученца да се обади. И така мъжа ми случайно разбра, че имат мъжко за даване. Собственика на таткото йорки пожелал пари вместо куче. Нашия го взехме на 50дни с две поставени ваксини. В един ден раздадоха трите кученцата защото майката развила мастит ако не се лъжа. Сега мисля, че е било рано да го взимаме, беше научен да хапва гранулки, но и още "бозае"от любимата си играчка и любовница един розов мечо. Незнам дали е наследствено, имаме лека луксация на задно ляво краче, не било за операция. Само като е студено го накуцва крачето, а е пазено куче като малък не е скачал никога от високо, приемал е калции. Доколкото знам и майката е с лека луксация. Иначе е здраво( ако не разбутаме корема) ,щастливо и обичано куче

# 35
  • Sofia
И аз като Веве съм нова в темата и чакам да си взема бебето другата седмица. Тепърва имам да чета, да купувам първите нещица за да се подготвя да си го приема вкъщи. Бебето е от приятели, котилото е от тяхното куче и мъжко йорки с произход, но както каза и друга съфорумка - никога не знаеш какви скрити заболявания може да се очакват. Но се надявам на късмет Simple Smile Сега ще се върна по темите да чета.

# 36
  • В.Търново

И на дъщеря ми са й казали, че  веднъж е добре да роди, за което аз съм против, но кучето си е нейно(плати към 2 хил. лв., но беше с 3 ваксини, обезпаразитено ).
На нас доктори ни казаха, че е мит, че кучето трябва поне веднъж да роди.

# 37
Митове и легенди са това. И никой от тези, които го повтарят, не могат да обяснят поради каква причина  трябва да родят веднъж.
И аз проучвах темата преди. Даже се препоръчва да се кастрират преди първо разгонване.

# 38
  • Sunshine state
И моята каза така. Нашият е мъж, но си говорихме по тамата.
Митове и легенди са това. И никой от тези, които го повтарят, не могат да обяснят поради каква причина  трябва да родят веднъж.
И аз проучвах темата преди. Даже се препоръчва да се кастрират преди първо разгонване.

# 39
Здравейте,имаме женско йорки на 1 г и 5 м. Тежи кило и половина
Още не сме сложили годишна ваксина
Всеки казва различно мнение ,фризьорката и е и ветеринар казва сега януари да я сложим ,но без за бяс .
За бяс има сложена през 6 тия месец.
Може ли мнения за марка ваксина и слагате ли всяка  година за бяс?

# 40
за бяс не слагам, кученцата ми много страдат после, треперят, не се хранят, само лежат, като болни са и ние покрай тях. С докторката сме се разбрали, слага ми лепенки в паспорта,че пътуваме често из Европа и са необходими,  но не ги бодем.

# 41
за бяс не слагам, кученцата ми много страдат после, треперят, не се хранят, само лежат, като болни са и ние покрай тях. С докторката сме се разбрали, слага ми лепенки в паспорта,че пътуваме често из Европа и са необходими,  но не ги бодем.
А каква е марката на ваксината която ви слагат?

# 42
ще пиша довечера или утре, паспорта трябва да погледна, не зная наизуст. Има и някакво изискване в Германия, бяс през година и това спазваме.

# 43
...
И на дъщеря ми са й казали, че  веднъж е добре да роди, за което аз съм против, но кучето си е нейно(плати към 2 хил. лв., но беше с 3 ваксини, обезпаразитено ). На мен ми е жал - това мъничко телце - 2 кг. е, как ще износи, как ще роди... Дали аргумент, че има някакъв дефект и не трябва да дава поколение може да бъде, че едното й оченце е синьо, а другото кафяво, иначе всичко друго си й е наред, пу-пу. Чудя се какви сериозни аргументи да представя на дъщеря ми (18 г. е), за да я кастрираме и да не се мъчи да ражда. Предполагам, че ако ражда, то задължително трябва да е в присъствието и под контрола на вет. лекар!?

Toва е мит - раждането е изключително рисково за женската, особено 2кг. Кучето може да умре, може да се наложи цезарово сечение (шанс 25-50% за тези кг и тази порода според гугъл), едно или повече кученца могат да загинат, някое да се роди с недъг, не всяко куче е добра "майка" - ако не се грижи за кученцата, хранене със спринцовка на всеки час е работа на пълно работно време.
Следя развъдника на моето куче - дори при професионалните такива, се случва кученца да умират. Как ще й се отрази на дъщеря ти това емоционално?
Грижата за малки не е лесна работа - чистене, хранене, гледане до >10 седмици и след това намиране на отговорни собственици.
Само 2кг, първо раждане и никакъв опит - просто никога, лотария на живот и смърт с куче, което се предполага, че обичате.

Ако не можете да я убедите поне наистина задължително намерете ветеринар, иначе раждането е лотария - няма да знаете за какво да следите, кога продължава прекалено дълго и става опасно и за женската, и за малките.
Задължително мъжкият трябва да е по-малък от женската. Също така по-малък брой бебета (1 или 2) е по-рисков, защото стават по-големи в сравнение с многобройно котило и тогава раждането е още по-трудно. A при първа бременност е нормално котилото да е по-малко. Рисковите фактори се натрупват и не са във ваша полза. Със сигурност забравям още 100 неща.

И да, сигурна съм, че има предостатъчно хора, които не мислят за това, чифтосват си кучетата и всичко е наред. Но за мен рискът не си заслужава за любим член на семейството.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 16:10 от LemonFantastic

# 44
Много благодаря за изчерпателния отговор, LemonFantastic.
Смятам, че ще успея да я убедя. То и дъщеря ми самата чете много по въпроса. Не сме обсъждали с вет. лекар, но когато я заведем за ваксина ще го помоля и той да й обясни и евентуално да се предприемат действия за кастриране.
Тя я сравнява с бигълката, която имахме, но то е съвсем различно. А със сигурност не искаме да създаваме каквито и да било рискове за йоркито.
Който е загубил куче, дори и старо знае за какво става въпрос. За съжаление ние с мъжа ми и дъщеря ми знаем колко е тежко!

Общи условия

Активация на акаунт