Той ми каза, че го комплексирам.

• 4 493
  • 102
  •   1
Отговори
# 15
От половин година сте заедно.
Каквото и да чувстваш, каквото и да мислиш сега, за този кратък период няма как да предвидиш какво ще се случи. Но факта, че ти вече се виждаш в бъдеще и "имаш планове и искаш да пътуваш повече, да правиш докторантура..." го поставя в позицията да се чувства като този, който ще го играе ремаркето в тази връзка. Сама казваш, че ти си тази която е по-организирана, но твоята организационност е в пълно противоречие с неговата натура. Ако той е творческа личност, леко разпилян, леко неорганизиран, интроверт по характер - нормално е да не се вижда вписан в твоя план за следващата година, за бъдещето и за всичко останало, което е отвън хоризонта. Ти просто подсъзнателно, без даже да се усещаш се опитваш да го вкараш в своя житейски график. А влезе ли там, той вече няма да е този човек, който описваш сега.
Ти не го виждаш, но той го вижда. И не му харесва. И понеже би било малко болезнено да ти прекърши плановете ти излиза с оправданието за това, че го комплексираш. Не не го комплексираш, и той го знае. Него би го комлексирало нещо, което той се мъчи да направи в неговата сфера и не се получава, докато на друг се отдава с лекота. Но вие нямате такива застъпващи се занимания. Той просто вижда как след две години ти ще дойдеш в този форум и ще се оплачеш, че човека до теб не иска да правите "никакви неща заедно". Типична грешка на много жени - да си харесат някого заради това което е, да си затворят за момент очите за нещата, които не им допадат, и да се надяват, че след година-две-пет ще го променят и ще го вкарат в своя семеен калъп. Много мъже "се развалят" по този начин и след като вече са загубили няколко години и те и жените до тях разбират, че няма как да се получи. Само абсолютни мъже-мекотели може да бъдат по някакъв начин набутани в калъпа, но пък тогава жената се учеща че живее с безгръбначен и пак става греда.
Не се притеснявай, не го комплексираш. Просто това е удобното негово оправдание да ти каже, че не сте на една и съща страница, не сте даже и в една и съща книга. Не иска да те накърни, иска да те предпази.

# 16
Познавам мъж, който не може да постига цели, рее се във времето и пространството. Той имаше добре организирана амбициозна приятелка и какво да прави? Опитваше се да я убеди, че тя нищо няма да постигне. Ами, разделиха се, тя си постигна и постига целите, а той още се рее.

Не ми харесва да предполагам, че комплексираш приятеля си и че го подтискаш с успехите и плановете си, защото това би означавало, че той не ти се радва, както би се почувствал благородният човек, ако те обича. Дребнаво е да се състезава с теб. Мизерно е да се чувства мъж само, ако той постига повече, а ти го гледаш в захлас и готвиш мусаката.
Надявам се да не е така и той да е в състояние да ти се радва, без да завижда и без твоят успех да е шамар по самочувствието му. Може би не е удовлетворен от това, което той самият прави. Може би е мързелив или неуверен и вътрешно да усеща, че би могъл да се представи по-добре, ако правеше това, което е във възможностите му, а не може да се насили да го направи.

На теб той ти действа успокояващо. Въпросът е ти как му действаш на него. Може би си му твърде шумна, твърде "локомотив", който го дърпа, накъдето той няма желание и сили да отиде.

А на въпроса: или той наистина те обича и се радва за теб, и се гордее с теб, или наистина го комплексираш, защото му сриваш самочувствието. И в двата случая причината е в него, не в теб. Даже да се постелиш като килим и той да те тъпче, пак няма да го промениш.

# 17
Ако се опитате да забравите да споделяте за вашите професионални планове и успехи у дома, може и да ви се получи. Дръжте професионалния ви живот и амбиции далеч от дома. Творческите личности около мен се потрисат от думи като поставени цели, кариера, докторантура, офисен живот и т.н.

# 18
Звучи много романтично и красиво как противоположностите се привличат, но моят опит сочи, че това работи само краткосрочно.

Дългосрочно е хубаво да гледате в една посока, да имате съгласие по важните въпроси и да имате сходни интереси, цели и визия за бъдещето.

На мен фразата, че го комплексираш и че заслужаваш нещо на твоето ниво (или нещо подобно) ми говори, че просто не те обича достатъчно и си търси извинения.
Но пък е и честен сега да ти каже истината, защото много мъже се напъват да правят неща, които не харесват и не са им приятни, за да те спечелят. После, като ти станат съпрузи и спират да се напъват и си мислиш, че са загубили интерес. Не искат да пътуват с теб и т.н., а се оказва, че изначало не са обичали да пътуват и са го правили заради теб. Това създава едни фалшиви очаквания и после става лошо.
Този мъж те е насочил, че има проблем. Повярвай му още първият път и си потърси някой със сходни виждания  и ценности.

Малко мъже са ок да си по-образована от тях, да изкарваш повече и да си много амбициозна.
Знам, че сега ще ми наскачате как не е вярно, но това са моите наблюдения.

# 19
  • София
Не, изобщо не смятам да се държа като негова майка. Искам само да го убедя, че няма нужда да се сравняваме
Не можеш да го убедиш в това. Има два типа хора и едните нямат чувство за общност, екип, отбор, те се сравняват, мерят, съревновават и дори ти никога да не си се сравнявала с тях, камо ли да си ги имала за нещо по-малко, те го правят и отношенията ви са черта. Не е нужно даже да са любовни отношения.
Извън това всеки мъж иска да е герой за жената, с която е, дори да не покорява Троя и като е комплексар, дори да му се възхищаваш и обожаваш той пак ще се мери и ще си търси жена, която, според него, обективно превъзхожда.

# 20
  • Далечният изток
Чуя ли за творческа натура и веднага си представям мързелив, инертен, все за него не се намират проекти, все за него няма подходяща работа, той не може да работи от 8 до 17, това му е под... творческото достойнство и т н. Авторката сега е влюбена, момъкът е толкова различен от нея и от предишния мъж, че точно това сега я привлича. Обаче ако заживее с него и трябва да му търпи творческия хаос и мързела и безпаричието, и бързо ще се отрезви.

И аз ще запея в общия хор - ти не си му майка, не си му учителка, не си му и психолог, да му обясняваш, да го учиш как да приема себе си, как да приема теб. Замисли се - комплексираш го с плановете си, с амбициите си, след време ще го комплексираш с това, че много работиш и изкарваш повече пари и т.н. И ако тръгнеш да му угаждаш за нещо дребно, сакън той да не се почувства зле, ще преминаваш постепенно и към големите си цели и мечти.
Това ще прави него щастлив, а теб нещастна. Едва ли това искаш за себе си.
Знам, че каквото и да ти говорим отстрани, ти ще отричаш до откат, но с времето ще осъзнаеш, че сте прекалено различни и нищо общо не ви свързва. Метнала си се от едната крайност в другата. Не можеш да бъдеш с контролиращ и властен мъж, защото ти самата си такава. Сега си намерила поле, където можеш да се изявяваш, но в крайна сметка и двамата ще бъдете нещастни в подобни отношения.
Може и да не съм права. Така ги виждам нещата аз.

# 21
  • София
Ама творческите натури не знам защо ги вкарвате в жанра мързелив и инертен. Почти не се сещам за вид творчество, зад който да не стои къртовски труд – рисуване, музика, писане, това си е маса дългогодишни многочасови, всекидневни упражнения и усилия. Вероятно говорим тук за някой неразбран гений, който е искал да бъде Пикасо, но никога не се е научил първо да рисува правилно, или изобщо да рисува.

# 22
Само внимавай, че комплексираните мъже са бомба със закъснител. Не се отказвай от докторантурата и продължавай напред, ако те обича ще сте добре, ако не времето ще покаже.

# 23
Моята гледна точка: Той не те подкрепя. Не се радва за теб.
И понеже ти е за първи път, и понеже си твърде млада, не виждаш проблема и не разбираш какво ти казват всички, изказали мнение, което не искаш да чуеш.
В момент, в който егото му се обади, всякакви чувства и личностни качества губят смисъл.
Ако някой от двамата сега “преглътне”, ще има и следващ път. Ще има и край на връзката.
Пробвай да му говориш пак, но аз не вярвам, че ще разбере. Въпрос на мироглед - там се разминавате.

# 24
Така, доколкото си го опознала до тук, дали един ден ще е съгласен да те отменя с детето, за да може ти да завършиш някой проект? Или тогава мантрата ще бъде, че си лоша майка и кариеристка.

# 25
Той сам иска да се чувства така.
Човек, достатъчно зрял в мисленето си, няма да се скапва от успехите или амбициите на любимия човек, а ще се радва и чувства реализиран заедно с него.
Има нужда от внимание и да се чувства жертва. Лабилност, да се фрустрираш от плановете и амбициите на гаджето си....
Хайде стига, моля ви се.

# 26
Здравейте! Ще се радвам да получа съвети как да постъпя.

От половин година съм в нова връзка. И двамата сме в средата на 20-те ни години. Аз съм деен човек, екстровертна, организирана, обичам да си поставям цели, не обичам да си пилея времето. Приятелят ми обаче е различен темперамент и всъщност точно това харесвам в него. Той е малко по-разпилян човек, така да се каже, което отдавам на творческата му натура (и професия). Той прави живота ми по-интересен и вълнуващ, според мен защото е по-chill човек, по-лежерен. Засега намирам, че се балансираме и има на какво да се научим един друг... или поне така си мислех.

Преди празниците си говорихме за бъдещето, за края на годината, за това какво искаме да ни се случи или да постигнем през следващата - аз му споделих, че ще се радвам да пътуваме повече заедно, както и че (на този етап) обмислям докторантура в моята сфера, при което той някак посърна и се умълча. В крайна сметка ми призна, че се чувства комплексиран от мен, че не е достатъчно умен или успешен за мен (което не мисля, че е така), че аз съм амбициозен човек и заслужавам някой също толкова амбициозен. Само че аз го харесвам такъв, какъвто е, и го намирам за един от най-интелигентните хора, които познавам. Не мисля, че трябва да си сравняваме целите или да бъдем еднакви, за да сме щастливи, нали? Опитах се да го убедя, но той някак не искаше или не можеше да ми повярва.

Какво да направя? Държа на връзката си и на този човек. Не искам той да се чувства несигурен заради неща, които са само в неговата глава.Искам да го карам да се чувства добре, а не обратното. Как да му помогна?

Мъж, който вменява вина на партньорката си, че се чувства комлексиран заради успехите й, не е много читав мъж. Някои мъже в такава ситуация с времето стигат и до болезнена ревност и контрол или пък депресия, дори се чувстват като "скопени" в такава двойка.
Но това е защото така мисли главата му, не е твоя вина, друг мъж в абсолютно същата ситуация, планини би повдигнал в своята си област, щеше да го стимулираш.

От друга страна ти пък имаш синдрома на Червенокръстката - да помагаш, да подбутваш, да спасяваш..
Тези 2 неща стават експлозивна материя.

Изживейте си каквото имате да изживявате, дайте си взаимно каквото можете един на друг, останалото е неизвестно. По-скоро известно е, дамите вече ти казаха перспективите.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:04 от Valerie R

# 27
  • София
Играе най-стария мъжки номер на света - не те харесва достатъчно, за да остане с теб, но и не иска да ти нарани чувствата, затова почва да си измисля причина как ТИ да пожелаеш да се разделите.
Знаеш ли какво е мъж да те обича истински? Земята ще изрови, но ще намери начин да е с теб, да сте на едно ниво във всичко, да ти бъде достоен партньор. А той ти е казал направо в очите, че не си подхождате.
Не си заслужава усилията тази връзка.

# 28
Вече ти казаха много неща, а сега аз ще добавя една друга гледна точка. Колкото познавам хора на изкуството те рядко се комплексират, даже се смятат, че като творци са по-висши от разни инженери, банкери и прочее. Та много е възможно и да не е комплексиран, а просто да не издържа на темпото ти и да иска по-лежерна връзка с по-кротък живот. Не да го размяташ насам натам като багаж и да го бодеш с остена да излизате, да пътувате и т.н.  И как да ти го каже без да те засегне? Ами най-лесно е като те натовари с комплименти, как ти си повече от него и той не е достоен за теб.  Това е класика в мъжкото късане - аз не съм достоен за теб, ще си намериш по-добър".
Другият вариант е наистина да иска да го утешиш и да му докажеш, че не го гледаш отвисоко, ама то е по-зле, защото все пак ти искаш мъж, а не дете, нали?

# 29
Вече ти казаха много неща, а сега аз ще добавя една друга гледна точка. Колкото познавам хора на изкуството те рядко се комплексират, даже се смятат, че като творци са по-висши от разни инженери, банкери и прочее. Та много е възможно и да не е комплексиран, а просто да не издържа на темпото ти и да иска по-лежерна връзка с по-кротък живот. Не да го размяташ насам натам като багаж и да го бодеш с остена да излизате, да пътувате и т.н.  И как да ти го каже без да те засегне? Ами най-лесно е като те натовари с комплименти, как ти си повече от него и той не е достоен за теб.  Това е класика в мъжкото късане - аз не съм достоен за теб, ще си намериш по-добър".
Другият вариант е наистина да иска да го утешиш и да му докажеш, че не го гледаш отвисоко, ама то е по-зле, защото все пак ти искаш мъж, а не дете, нали?

Точно Simple Smile Човек на изкуството, науката, etc., който да се е почувствал комплексиран на тема значимост от редови икономист или филолог още не съм видяла.

Общи условия

Активация на акаунт