Време ли е за второ дете?

• 4 992
  • 102
  •   1
Отговори
# 90
Хич не ми е странно на мен, обаче аз имам останали познанства от селото на баба и дядо. Последните 10-15г се напълни с много турци и разбиранията са им точно като на авторката. Ходят да работят в чужбина, но забременее ли жената тя се прибира да ражда в България. Идея си нямам защо, но така процедират.
Също по селата и малките градчета, където няма избор на работа хората се трепят за никакви пари. И аз знам за цех плащащ 600лв, осигуряват ги на мин и взимат по малко заради норми. Наистина нормата е много висока за да не се достига, но никой нищо не им прави, законово са си го изпипали

Не разбирам обаче съветите да висят на немската система. Соц се издържат от всички работещи, от тази година здравните ни скочиха, данъците преди година две, скоро пак... И това щото са много маймуните на клона. Надявам се февруари на изборите много неща да се променят, защото тази Германия вече не ми харесва.
Та, пак за Германия, соц майчинство е 300€. Детските 250€/дете. Според областта, някъде (при нас) дават още 250€ от 1та до 3тата година на детето. На новопристигнали, от няколко години на сам, не се полагат помощи. Не знаем легално ли са работили през това време, или са ги осигурявали на малко пари другото на черно.
Те с тези пари квартирата не могат да си платят, ако въобще някой благоволи да им даде, а другите сметки, а храна, градината все още не е безплатна на всякъде.

# 91
Ето едно видео, което показва реалността. Не знам авторката, но отивайки който и да е в Германия без език и без да познава система попада в "капани", като този.

https://youtu.be/eOCtRZAEpDQ?si=tKTwNepw_1oaf1x1

# 92
Нали е живяла в Германия, все някакъв немски трябва да е научила.

# 93
  • Sofia
Това, че е живяла там, не означава, че се е интегрирала в германската общност и е научила немски. Много често в чужбина нискоквалифицираните работници си живеят в техни затворени общности и контактуват само помежду си на техния си език.

# 94
FrauDanna гледа ли видеото, видя ли го този човечец живееш в Германия как нищо не знае, той дори на български се съмнявам да разбира юридически всичко в което се е забъркал.
Дори и на германец не чак толкова ниско ниво,  е трудно да разбере и да се справи с език на ниво институции, защото езика може да е майчин, но трябват и други познания.

# 95
Без да съм чела всички страници, след като работиш за сума под минималната РЗ или си без договор или на някакво непълно работно време. Тоест майчинството ти ще е доста скромна сума, ако въобще ти се внасят осигуровки и имаш право на такова. Така хем няма да имаш пари, хем двойни грижи и разходи. Като се забатачиш с бебе и малко дете вкъщи, ще почнеш да изпушваш и по-голямото дете ще отиде в ясла. Обаче ще се завъртят бацилите и ще почне едно боледуване на малко дете и бебе. С около 400 лв майчинство (ако го получаваш), не знам първо лекарства ли, храна ли, сметки ли или консумативи около бебето.

# 96
Майчинството първата година не може да е под МРЗ, т.е. може и малко по-малко да излиза, но когато доходът на осигурената бременна е по-нисък нисък от МРЗ, за база се взима МРЗ. Има наистина случаи, когато осигуровките са на по-висока сума, отколкото е заплатата, когато МОД за длъжността е по-висок. Предполагам, че са го измислили счетоводно как може да плащат под МРЗ.

# 97
Ани, ако мъжът ти е с тежко психично заболяване - например шизофрения, друг вид психоза, биполярно разстройство, в България има право да се яви на ТЕЛК, съответно да получава пенсия за инвалидност и месечна социална помощ в зависимост от процента инвалидност. Познавам такива хора. Виж тази информация: https://www.telk.info/2021/10/blog-post_13.html

Не бързайте с второто дете. Нека мъжът ти да се стабилизира. Майка ти ще замине за чужбина, ще ти е много трудно сама с две деца, докато мъжът ти е на работа. Ако е психически нестабилен - още повече. Той има нужда от спокойствие, за да се стабилизира. Ако е добре, след няколко години може да помислите и за второ дете.

Успех!

# 98
Как така вземаш 500 лева.? Как е възможно, няма ли закони?Иначе да правиш второ, защото си притиснат от обстоятелствата е неразумно. Ще се закрепи година, две. После с 2 деца, двойни разходи. От друга страна хайде да работиш, но с тази заплата не си заслужава. Мъжът ти поне взема хубави пари. Мисля че няма как майчинството да е по-малко от МРЗ.
Виж, аз бих пробвала друго раб място.

# 99
  • София
Направо се чудя как се решават да раждат тези хора.
Това да не са котета, деца са.

# 100
Как така е законно да ти режат от заплатата заради неизпълнена норма? Разбирам да те уволнят, но това?

# 101
Как така е законно да ти режат от заплатата заради неизпълнена норма? Разбирам да те уволнят, но това?
Не е законно.
Би следвало в периода на изпитателния срок да прекратят договора, но явно работодателят предпочита такива работници, вместо никакви 😒 ( едва ли са много онези, които биха се навили).

# 102
Ами не знам, някой нагоре написа, че било законно. Иначе не се ли следи дали назначеното лице получава уговореното в договора? Защо не ги глобяват тези работодатели, ако е незаконно?

Общи условия

Активация на акаунт