За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 269
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
С пилешкото филе на тиган не можем да се разберем нещо. Все ми става сухо. Заради това да не е сурово, явно го пресготвям. В малко мазнина го слагам до златист загар, но вътре е сухо. Как да стане сочно запържено на обикновен тиган и на грил тиган?

Опитай да добавиш няколко лъжици вода до изпаряване, докато се готви. После може и още малко - по преценка. Откакто го приготвям така, филето остава много по-сочно.

# 136
С пилешкото филе на тиган не можем да се разберем нещо. Все ми става сухо. Заради това да не е сурово, явно го пресготвям. В малко мазнина го слагам до златист загар, но вътре е сухо. Как да стане сочно запържено на обикновен тиган и на грил тиган?
Опитай нещо като панирано. Казвам "нещо", защото не е традиционна панировка, научих я от една съседка китайка. Тя така правеше хапки, но и с цяло филе става. Та панировката е леко разбит белтък и в него се слага нишесте вместо брашно. Топваш филетата в тази смес и ги мяташ на силно затоплен тиган по 1-2 минути от всяка страна. Така направената панировка е много фина и запечатва филето и се запазва по-сочно.

# 137
  • Русе
Скрит текст:
Опитай нещо като панирано. Казвам "нещо", защото не е традиционна панировка, научих я от една съседка китайка. Тя така правеше хапки, но и с цяло филе става. Та панировката е леко разбит белтък и в него се слага нишесте вместо брашно. Топваш филетата в тази смес и ги мяташ на силно затоплен тиган по 1-2 минути от всяка страна. Така направената панировка е много фина и запечатва филето и се запазва по-сочно.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_8477.html

# 138
  • София
Търся една рецепта за мекици. В нея имаше лимонада, суха мая, кисело мляко, брашно, сол, захар. .. И какво още.?Помня, че като се замеси тестото директно се пържат и не се чака да втаса. Ставаха хрупкави от вън и меки от вътре.
Ако някой се сеща нека помогне 🤗

# 139
  • Sofia
Търся една рецепта за мекици. В нея имаше лимонада, суха мая, кисело мляко, брашно, сол, захар. .. И какво още.?Помня, че като се замеси тестото директно се пържат и не се чака да втаса. Ставаха хрупкави от вън и меки от вътре.
Ако някой се сеща нека помогне 🤗
Това са продуктите, не виждам какво още... брашно, мая, течност (лимонадата и кис. мл.) и овкусители (сол и захар). Маята се слага спрямо брашното, например 4г суха мая и 350г брашно.  Консистенцията е както ти харесва - по рядка или по-гъста.

# 140
  • София
Благодаря Морена 🤗

# 141
  • София
Опитай нещо като панирано. Казвам "нещо", защото не е традиционна панировка, научих я от една съседка китайка.
peych, не става ли панировката прекалено много за 500 г месо?
С пилешкото филе на тиган не можем да се разберем нещо. Все ми става сухо. Заради това да не е сурово, явно го пресготвям. В малко мазнина го слагам до златист загар, но вътре е сухо.
Бялото месо не е за грил тиган, лично мнение. И другите са писали, че най-добре да е пържено или със сос.
Подобно на дадените по-назад рецепти, тези шницелчета стават доста добри и изобщо не са мазни, но трябва месото да е на ситно. Може и да е 500 г гърди, но ако е повече - се удвояват количествата.
Скрит текст:
400 г пилешко филе, 1 бр. яйце, 3-4 с.л. майонеза, 3 с.л. нишесте, сол, черен пипер и подправки по избор
Месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се разбива с майонезата, солта, пипера и другите подправки, прибавя се нишестето и се разбива добре. Смесва се месото с яйчената смес и се оставя в хладилника за 2 часа. Ако се остави в за 1 нощ е по-добре. Слага се от сместа с лъжица в загрята мазнина (не много силно, защото има майонеза) и се пържат до златисто от двете страни на среден огън.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 14:15 от Cuckoo

# 142
Мариноваш с течна марината, поне 3-4 часа преди тигана.

# 143
  • Русе
Скрит текст:
Опитай нещо като панирано. Казвам "нещо", защото не е традиционна панировка, научих я от една съседка китайка.
peych, не става ли панировката прекалено много за 500 г месо? ...

Ако изпълниш точно рецептата, всичко е нормално и достатъчно.

# 144
  • In transit
Много пъти съм писала в темата как се получава сочно и крехко пилешко филе на скара или най-обикновен тиган. Всяко филе го разрязвам на две или три пържоли по дължина, дебелината не трябва да е повече от 7-9мм. Мариновам ги със сол, черен пипер, малко риган или микс от провансалски билки, (но може само сол и пипер) и зехтин. Омазвам ги добре, но не, чак да плуват, да не ме разберете грешно и ги прибирам в хладилнка за поне 2-3 часа, като съм ги държала така до 3 дни мариновани.
Загрявам тигана с незалепващо покритие, скара или грил тиган и запичам пържолите за по минута, минута и половина, от всяка страна, зависи от дебелината на всяко парче. Не ги препичам много, като бутна с пръст трябва леко да пружинира месото. Гарантирам на 200% за този начин, защото мразя сухо пилешко филе, а това става чудно!
Ако искам да е леко пържено, само ги овалвам в малко брашно, изтръсквам излишното и пържа в малко зехтин.

# 145
Здравейте и за много години! Здраве и вкуснотии да има в изобилие!
Имам молба и въпрос. Молбата ми е за рецепта за винен кебап, традиционна/класическа, защото имах един микс на Маги, но го използвах и няма откъде да си взема повече.
А въпросът ми е за млечната майонеза - 1:2 или 1:3 е правилното съотношение мляко-мазнина? Малко по-напред или може би в предната тема четох различни предложения, но се обърках. Благодаря ви!

# 146
  • In transit
Lemoncupcakes, веднага ти давам изпитаната ми рецепта за винен кебап.

# 147
  • Sofia
Здравейте и за много години! Здраве и вкуснотии да има в изобилие!
Имам молба и въпрос. Молбата ми е за рецепта за винен кебап, традиционна/класическа, защото имах един микс на Маги, но го използвах и няма откъде да си взема повече.
А въпросът ми е за млечната майонеза - 1:2 или 1:3 е правилното съотношение мляко-мазнина? Малко по-напред или може би в предната тема четох различни предложения, но се обърках. Благодаря ви!
За винения кебап... Тъкмо снощи го готвих. Simple Smile
Скрит текст:
Месото (врат ползвам) подправям със сол и черен п-р и запечатвам на тиган за по 3мин. на страна и на умерен към силен огън, след това наливам вряла вода от ел. каната и варя почти до готовност. След това го накъсвам или нарязвам на хапки. 
Отделно в тендежера запържвам лук на слаб огън за 4-5мин. да стане прозрачен и добавям бяло вино, което оставям за около 5-7мин. да се изпари алкохола. Тогава добавям сол и черен п-р, доматено и чушково пюре и разбъркавам, след това и червен п-р и веднага (за да не загори пипера) добавям хапките месо и бульона му.  Още вряла вода ако е нужно, черен п-р на зърна и един даф. лист и варя за 15мин.  Това е.  Поднасям с варен ориз (по често) или картофено пюре.

За майонезата става и по  двата начина, мисля че с 1:3 ще е по-гъста.

# 148
С повече мляко ще е малко по-лека, става гъста и по двата начина по принцип. Под повече мляко имам предвид 1:2 вместо 1:3, а не че млякото е повече от олиото, разбира се. Пробваш и решаваш как ти харесва повече, явно става и с двете съотношения така че няма "правилно" и "грешно".

Аз бях свикнала като си правех по-редовно, да правя по половин доза - слагах 100мл мляко и 200мл олио там с по половин кафена лъжичка сол и лимонтузу в бурканче от тези старите от 400г, с капачка Омния. Размерът му е идеален за пасатора и за това количество, после само му слагаш капачката и в хладилника. Където като че ли се сгъстява още малко, но и още при разбиването си е гъста. Солта и киселото са на вкус де, просто бива да не са по-малко от това, а вече може и малко повече. Зависи и с какво ще я консумирате после.

# 149
  • Русе
Скрит текст:
Lemoncupcakes, веднага ти давам изпитаната ми рецепта за винен кебап.

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/10/blog-post_9.html

Общи условия

Активация на акаунт