За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 311
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Продуктите на Добротица предполагам са в някои магазинчета?!

# 226
  • In transit
Продуктите на Добротица предполагам са в някои магазинчета?!
Да, имат верига с техни магазини. Ето адресите: https://dobrotitsa.bg/nashite-magazini/

# 227
Явно само аз не съм супер впечатлена. Киселото им мляко например, хич не ми е достатъчно кисело.

# 228
Да попитам, императорският ориз мие ли се предварително, срещнах различни мнения?

# 229
  • Sofia
Да попитам, императорският ориз мие ли се предварително, срещнах различни мнения?
Разбира се, че и тук няма да е едно мнението... Пробваш и си харесваш единия вариант.

# 230
  • Русе
Скрит текст:

Поставете желаното количество черен ориз в гевгир и изплакнете обилно под студена течаща вода. Водата, която се оттича от ориза, трябва да е бистра.

За да избегнете разкъсването на обвивката на триците, поставете черния ориз в купа или тенджера, покрийте с чиста студена вода и оставете за поне половин час. Цветната обвивка на ориза ще се накисне във вода и ще запази по-добре формата на оризовите зърна по време на процеса на готвене.

За да готвите ориза, използвайте един от методите на готвене: в голямо количество течност или чрез пълно абсорбиране на водата. Оризът ще бъде по-ронлив и красив, ако се вари в голямо количество вода.

За да сварите ориза в голямо количество течност, поставете го в тенджера и го залейте с чиста студена вода в съотношение 4-5 части вода към 1 част ориз. Можете да оставите тенджерата отворена или да използвате капак, няма голяма разлика при този метод на готвене.
Ако решите да готвите по метода на пълна абсорбция, измерете правилно съотношението ориз към течност: 1 част ориз към 2 части вода. Задължително използвайте капак.
Черният ориз е семето на растението зизания, което прилича на оризови зърна. За да бъде готвенето бързо и ястието вкусно, черният ориз трябва да се накисне. Най-добре е това да стане цяла нощ, за да набъбнат зърната и да се сварят бързо. Препоръчително е предварително да изплакнете добре зърнените култури, така че течността да стане бистра и едва след това да я изсипете за накисване.

Преди да поставите тенджера с черен ориз на котлона, водата от „нощта“ трябва да се отцеди.

Колко време се готви черен ориз?
Времето за готвене на черен ориз "Южна нощ" е 30 минути от момента, в който водата заври. Избягвайте да оставяте водата да кипи твърде много, вместо това гответе ориза на слаб огън. Моля, обърнете внимание, че силното бълбукане на вода ще повлияе на външния вид на продукта.

За да премахнете излишната влага, ако готвите черен ориз в голямо количество течност, прехвърлете готовия продукт в гевгир. Можете да изплакнете ориза леко с хладка вода.

# 231
Благодаря за отделеното време!

# 232
  • In transit
Пейч, нищо лично, но на този младеж от клипа, оризът му е много разварен. За черния ориз има значение какъв е сорта му, съответно времето за варене. Може да варира от 20 до 40 минути, като е важно зърната да останат цели, не да се разкашкат, защото тотално се променя вкуса на ориза.
Например, този който пускат в Делукс седмиците на Лидл е много хубав, мисля, че се водеше Венере или Нерон, не съм 100% сигурна в момента, а този, който е в ПА е друг сорт и се разварява много. На мен лично изобщо не ми допадна.

Иначе на въпроса на Вселена, аз го мия, но не го кисна. Тук съм писала за него.

# 233
  • Русе
Клипът е като пример. Текстово е описана процедурата. Моето семейство не обича черния ориз и почти не готвя с него. Но основното правило в приготвянето му, да е добре измит на течаща вода. Тя трябва да е бистра. В зависимост от вида му има разлика във времето за киснене.
След като кипне водата, огънят се намалява на слаб под похлупак и кухненска хартия до сваряването му.

# 234
Момичета и момче Heart
Правих соленки- правоъгълна кора, ръси се с кашкавал, навива се, режем, редим ,печем.
Дотук добре, ооообаче ми се захваща кашкавала за тавата като потече /подмазана е/.
Има ли начин да се избегне това, защото соленките са крехки и хрупкави и се развалят при повдигането?
Опитах на хартия, на фолио, топли ги вдигах, студени... Голямо ядене падна, ма поне бяха вкусни  Simple Smile

# 235
Хартия на дъното на тавата.

# 236
Опитах със суха и с намокрена и изстискана. Не са чак толкова крехки, но им пречи кашкавалът.

# 237
Изчакай ги за поизстинат без да ги вдигаш от хартията за печене, щом са такива пръхкави не можеш ги вдигна цели веднага след изваждане. Поне аз доколкото разбирам това е проблемът - че се натрошават при опит да ги прехвърлиш от тавата. Хартията за печене е ясна, няма какво да й мокриш и прочие, просто я сложи да е там и ги остави намира след като излязат от фурната, ще станат достатъчно солидни че да не ги надробиш но им дай малко време.
Поне от това което описваш си представям някакво по-маслено и съответно по-ронливо докато е топло тесто.

# 238
  • In transit
Трънка, а пробва ли с друг кашкавал, който само да се запече, без да се разтича?

# 239
  • Русе
Без да зная рецептата, само по описанието предполагам, че проблема е в използвания кашкавал. Навремето правих много често едни апетитни питки с кашкавал. Така добре се издуваха при изпичане. Сега стават плоски, не могат да се издуят. Какъв ли кашкавал не пробвах, не стават пухкави и това си е..
Снимка отпреди 15 години.

Общи условия

Активация на акаунт