За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 631
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 438
Как да направя същия чеснов сос за дюнер?
Правя уж майонеза и кис мляко +чесън. Но не ми се получава. Кое трябва да е повече кис мляко или маюнеза?

# 76
  • Мнения: 24 622
Сгъстяват ги с пасиран картоф често, ако ти е до консистенция само. Иначе може да пробваш да добавиш малко сусамов тахан и малко смлян кимион, то зависи и до какъв сос точно искаш да се доближиш. Майонезата по-скоро малко или никак, поне за моя вкус.

# 77
  • Мнения: 1 087
Аз правя чеснов сос от кисело мляко и скир. Избягвам мазнините , затова. Харесва ми така , може би е до навик вече, майонеза не ползвам от години. Овкусявам според това за какво ще го използвам, чесън , копър и т.н.

# 78
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Здравейте. За първи път купувам тофу. Пробвах го и установих, че това е едно от най-гадните неща които съм яла😅. Да не би да трябва да се сготви и затова вкусът му да е такъв? Имаше вкус на нещо безвкусно, стояло до гранясало олио или риба.
Запечено върху филия - това е най близко да бг вкуса. 
Иначе купувам тофу  за азитски ястия. Подсушено и нарязано на кубчета, оваляно в нишесте и запържено е много вкусно ... добавено към индийско или тайландско къри или към ястия с нудли... и както обичайно е  въпрос на вкус.  Simple Smile  У нас харесваме всякакви кухни и ни харесва и тофуто. И за дресинг съм го ползвала.

# 79
  • Мнения: 951
Здравейте,
Избягвам да готвя във фолио,
Но днес ми се налижи да запеча сирене във фурната и го сложих във фолио,
Отдолу сиренето стана кафяво и фолиото все едно потъмня.
От температурата ли потъмнява така фолиото и вредно ли е това?
Благодаря ви за отговорите предварително, но малко се притесних?

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 18:15 от Krasivost

# 80
  • Мнения: 9 460
от температурата и запичането, няма как да не хване тен сиренето от запичането. Чак вредно не е, щом е еднократно. Аз също ползвам фолио, но се научих да поставям под листа фолио хартия за печене - мокър лист. Така храната няма допир с фолиото и пак се задушава. Особено за печене на меса ми е много полезно.

# 81
  • Мнения: 24 622
Виждала съм някъде из видеа даже такова фолио дето е с хартия за печене залепена към него, т.е. май по-скоро хартия за печене с фолио залепено, кой както ще да му казва. Но не съм виждала да се продава някъде, може и аз да не съм догледала.
Иначе работещият вариант е този който предлага Пепи, малко играчка но пък е спокоен човек.
Не че от веднъж ще се натръшкате, разбира се, но ще си по-спокойна занапред.

# 82
  • Мнения: 951
от температурата и запичането, няма как да не хване тен сиренето от запичането. Чак вредно не е, щом е еднократно. Аз също ползвам фолио, но се научих да поставям под листа фолио хартия за печене - мокър лист. Така храната няма допир с фолиото и пак се задушава. Особено за печене на меса ми е много полезно.

Благодаря за съвета, ще слагам и аз така вече хартия за печене.
Аз го сложих само на грила отгоре с вентилатора и за това се учудих, че отдолу се запече също и по кафевя, мислех че ще остане меко и бяло.??
Да, на Фино има такова, с хартия за печене от вътре, ама не се сетих, до сега съм пекла един два пъти така сирене, но явно е била по-силна печката, та изгоря през фолиото.
Благодаря Ви!

# 83
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Как да направя същия чеснов сос за дюнер?
Правя уж майонеза и кис мляко +чесън. Но не ми се получава. Кое трябва да е повече кис мляко или маюнеза?
Този сос се прави от 2-3с.л. сусамов тахан, 100-тина грама кисело мляко, може и малко повече, сол и чесън(2-3 скилидки). Не се слага изобщо майонеза.

# 84
  • Мнения: 7 973
Има си такова фолио с хартия за печене на Фино. Има го в почти всички хранителни магазини.

# 85
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Как да направя същия чеснов сос за дюнер?
Правя уж майонеза и кис мляко +чесън. Но не ми се получава. Кое трябва да е повече кис мляко или маюнеза?




Продукти: 2-3 чеснови скилидки, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. сумак, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. вода, сол на вкус – 2-3 щипки

Начин на приготвяне: Скилидките се пресоват ситно, добавя се киселото мляко и майонезата. Разбърква се. След което се слагат сумака, зехтина, солта и водата. Разбърква се добре.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 19:02 от peych

# 86
  • Мнения: 1 489
Според мен сосовете са различни и за това всеки си пише негова рецепта. И да, соса го сгъстяват с картоф или някакъв вид картофено нишесте.
Яла съм дюнери във всеки град в България, в който съм била и те се различават много. Дори тук във Варна, не знам да има две места където да правят дюнер с един и същ сос. Аз го правя като млечен сос(к.мл, майонеза , скилидка чесън) и на нас ни харесва. Различен от купешките, но все пак е домашен дюнер 😁. Задължително следващия път ще добавя и сусамов тахан.

# 87
  • Мнения: 24 622
Да, много зависи с чий сос сравняваш наистина.

# 88
  • Мнения: 43 501
Ще готвя телешки език в масло. Без чесън! Каква друга подправка мога да добавя за акцент? Салвия, мащерка или само сол и пипер са достатъчни?
Моля, не слагайте линкове към рецепти (за по- бързо и лесно четене от мобилната версия на потребителите), само дайте предложение за подправка, Благодаря!

# 89
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Сосът за дюнери, който дадох по горе е арабски и го знам от един сириец, който правеше едни от най -хубавите дюнери във Варна преди много години, срещу сградата на Съда, може някоя варненка да се сети. От него знам, че не се слага никаква майонеза, само много сусамов тахан и мляко с мъничко чесън.

Общи условия

Активация на акаунт