За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 660
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
За телешки език в масло - може дафинов лист още в началото в маслото, може кимион, ако харесвате, бяло сухо вино,  разбира се пипер- черен, меланж, сол и магдазоз накрая.

# 91
Здравейте, имам нужда от съвет как да поправя нещо ако е възможно.
Вчера направих много приятна пилешка яхния от ориз и пил. месо. По рецепта накрая трябваше да я застроя с две яйца и лимон. Разбира се като за човек без опит като мен, застройката се пресече. Не мога да кажа че на вкус е зле, но през нощта умрях от киселини, днес също. Има ли нещо което може да се направи за да се поправи тази висока киселинност?

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 10:22 от Lale_Lili

# 92
На езика бих сложила подправки при варенето, а не после в тигана. Поне за мен на това ястие чарът му е вкусният език и ароматът на масло. Иначе в тенджерата дафинов лист, бахар, зърна пипер... И бульонът приброн после за някоя вкусна яхнийка Simple Smile

Пресечена застройка не знам да може да се оправи, то вече е сготвено яйцето.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 10:37 от natka

# 93
  • Русе
Скрит текст:
Ще готвя телешки език в масло. Без чесън! Каква друга подправка мога да добавя за акцент? Салвия, мащерка или само сол и пипер са достатъчни?
Моля, не слагайте линкове към рецепти (за по- бързо и лесно четене от мобилната версия на потребителите), само дайте предложение за подправка, Благодаря!

За 600 г  език - Дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3-4 зърна черен пипер, корени от магданоз, резенче целина, 1 с.л. бяло ароматно вино, 1 малка глава лук, 1 равна с.л. сол.

Втори вариант по италиански -  1 кг телешки език, 600 г моркови, 2 средни глави лук, 80 г домати, 250 мл телешки бульон, 100 мл бяло вино, 1,5 с.л. заквасена сметана, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед /40 г/, 50 г краве масло, 2 стръка прясна мащерка, сол, 1 ч.л.  смлян черен пипер, 1 ч.л. черен пипер на зърна,  вода.
Подправки за варенето на езика - Дафинов лист, кимион, резен целина, магданоз, риган, босилек и мащерка

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 11:06 от peych

# 94
  • Sofia
Ще готвя телешки език в масло. Без чесън! Каква друга подправка мога да добавя за акцент? Салвия, мащерка или само сол и пипер са достатъчни?
Според настроението действам... "само сол и п-р" е толкова достатъчно понякога... Simple Smile
Иначе бих овкусила маслото в тигана със салвия или розмарин.

# 95
  • София
Здравейте, имам нужда от съвет как да поправя нещо ако е възможно.
Вчера направих много приятна пилешка яхния от ориз и пил. месо. По рецепта накрая трябваше да я застроя с две яйца и лимон. Разбира се като за човек без опит като мен, застройката се пресече. Не мога да кажа че на вкус е зле, но през нощта умрях от киселини, днес също. Има ли нещо което може да се направи за да се поправи тази висока киселинност?
Мисля, че може да се добави малко захар, едва ли ще развали вкуса. Но дали киселините са от лимона?
Аз напр. имам киселини, когато ям печено тесто навън, с домашно ми се случва много рядко.

# 96
  • софия
Имам голяма драма, не мога да преценя, тъй като нямам никакъв опит: Живот и здраве дъщерята ще ходи да живее сама. Мисля да ѝ вземем от онези машини, които готвят сами, но не съм наясно дали трябва да е еърфрайър или мултикукър. Обича манджички. Искам, освен да може да си сготви нещо, да може и да пече. Кое от двете е по-подходящо?

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 12:23 от zvаnchе

# 97
Звънче, кукърът готви манджести неща, фраерът основно печени меса, сандвичи, картофи, общо взето нещо за тиган. Кукър е по - подходящо според мен.

# 98
МултиКукър  и трябва.

# 99
За манджички по-подходящ е мултикукъра. Има и със запичащ капак, да се запече накрая ястието (например, мусака).

Еърфраерите са повече за печени неща - сандвичи, банички, кюфтета, пържолки,... от този сорт.

# 100
Освен комбиниран мултикукър някакъв, според мен като еърфраер идва малко по-компромисно от отделен но пак става, особено за 1 човек. Ще си готви манджичките, но ще има все пак опция да запече.

# 101
Ако имате възможност купете два отделни уреда, макар и бюджетни. Ще и свършат работа. Аз в момента ползвам един измислен еър фраер за около 100лв и ми върши чудесна работа за печене на малки количества. Мултикукър е за манджи, които аз почти не правя, но щом дъщеря ви обича , вземете и кукър.

# 102
Благодаря за предложенията за подправки за езика! Не се бях замислила за магданоз. А бульона ще си го направя на супа, иначе го пишех изхвърлен.

# 103
Ааа, сакън, как ще хвърляш бульона Grinning Във фризер го прибери ако не ти трябва сега, но недей хвърля, той става много хубав.

# 104
  • на последния етаж
Моля препоръчайте ми смес сушени зеленчуци за супа (само зеленчуци и подправки, без глутамат). Преди купувах от Лидл, но вече са ги спрели.

Общи условия

Активация на акаунт