За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 647
  • 765
  •   1
Отговори
# 15
# 16
По същия начин, както млечната правя с аквафаба /това е водата от консерва нахут, грах, боб - каквото имам после да го направя на нещо/  - съотношение 1 към 2, сол и лимон. Но това е много олио, което изяждаме и точно това търся тук - с по-малко олио или въобще с по-малко мазнина.

Ето ако ви е интересно - диетична е и много по-полезна от другата.
https://www.tiktok.com/@bubusmess/video/7405793385283390752

natkа, наистина много неща са ми ограничени, но аз си имам моите заместители и за това не натоварвам с изискванията си - иначе трябва ми майонеза без кокоши яйца, никакви млечни продукти, без ядки и семена /може само кашу/, без авокадо и фитоестрогени, без кокос, и ЯВНО искам и без олио. Хахаха като го прочетох и сама се смея какво чудо ще е. 

# 17
Е не знам какво чудо ще е, но майонеза няма да е без доста голям процент олио Grinning С най-добри чувства го пиша това, разбира се, съчувствам ти искрено че те тия ограничения никога не са от хубаво.
Търси рецепти за други мусове, сосове, пастети или де да знам но не за майонеза. Има и карнивор рецепта за майонеза която е с животинска мазнина обаче там също има яйце, няма да те пращам на нея.

# 18
  • Русе
Скрит текст:
По същия начин, както млечната правя с аквафаба /това е водата от консерва нахут, грах, боб - каквото имам после да го направя на нещо/  - съотношение 1 към 2, сол и лимон. Но това е много олио, което изяждаме и точно това търся тук - с по-малко олио или въобще с по-малко мазнина.

natkа, наистина много неща са ми ограничени, но аз си имам моите заместители и за това не натоварвам с изискванията си - иначе трябва ми майонеза без кокоши яйца, никакви млечни продукти, без ядки и семена /може само кашу/, без авокадо и фитоестрогени, без кокос, и ЯВНО искам и без олио. Хахаха като го прочетох и сама се смея какво чудо ще е. 

Без олио няма да стане.

# 19
Ето един интересен сос:
Сос от бял боб:
450 г сварен бял боб
2 шепи пресен босилек
3-4 шепи пресен спанак
1 суп.л.лешников тахан (или друг вид)
сокът от 1/2-1 лимон
1 скилидка чесън
1 ч.л.сол
50-100 мл вода

3. Продуктите за соса се разбиват в блендер, като в зависимост от количеството вода може да се получи по-гъст или по-рядък сос.

Крема сирене от кашу
https://www.zdravjivot.org/20569/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%8f%d0%b4% … 0%b0%d1%88%d1%83/

# 20
  • Sofia

Точно защото четох, че търсиш такава, не съм писла, защото  както и Натка каза, пък и ти самата се смееш, не бях писала до одеве. Че млечна ли, с яйца ли, аквафаба ли... все е с олио.  Не знам и аз за друг вариант, нищо че няма да е майонеза.

# 21
Аз съм се заблудила за млечната майонеза, мислех , че се намаля олиото , а то се избягва яйцето.

# 22
Просто няма как да е майонеза ако не е на такава основа, тя по дефиниция си е такава емулсия, основно от олио. А за какво друго освен олиото - там има много варианти, но то пак преобладава. Яйца, мляко, аквафаба, даже силен бульон и какво ли не още.
В тези купешките които са с по-ниско съдържание - 50% и надолу - емулсията е допълнена с вода но си държи конситенцията само заради добавените допълнително емулгатори, вкъщи такава няма как да се направи и да се задържи. Това е положението.

Щом се търси да не е маслено, според мен вариантите са или нещо което е сгъстено с някакъв вид нишесте - независимо нишесте от пакетче или естественото в някакъв зеленчук. Или някакъв тип желе щом няма да е емулсия пък - с желатин, с агар, с чия, с пектин, кой знае още какво може да е там. Това за да не е на чорба а да си стане сос. Или просто на пастет там каквото ви е вкусно, което си е пак пюре а не майонеза.
Но освен някакви такива варианти да изпробвате докато нещо ви хареса, не виждам какво друго да направите. Поне можеш да мяташ неща в блендера и да джуркаш там, докато ти хареса Grinning Наблягаш на овкусяването пък другото вече каквото-такова, колкото да не се покапвате много Grinning

# 23
Преди време открих тахана. Направих наскоро сос от него, лимонов сок малко и вода.
Получи се вкусно.
Домашен хумус от нахут и тахан.
Аз също се ограничавам от яйцата.
От малка имам
 алергия..
Тахан с мед се намазва на филия.

# 24
Хубав си е, само че сусам няма да им свърши работа ако правилно съм разбрала. Иначе и тахан с какао е супер, за мен е много по-вкусно от всякакъв течен шоколад.

# 25
Може ли идея за вкусен ориз с гъби(печурки), моркови и зелена чушка.
Да знам запържва се, доста го запържвам и после в тавата.
Но скоро ми се яви клип за готвене с ориз.. Но имаше и яйце - да слагало се и яйце.
Но беше в фб и в момента не можех да го гледам.
Най лесно ми е да търся в интернет, но търся ако някоя е правила с яйце да сподели.
Или по специална подправка, аз слагам сол, кимион, черен пипер и червен пипер.
Имам инд орехче, куркума и чубрица в момента. Искам да е вкусно, тъпо но имам и прясно мляко нещо ако се добавя за сос.

# 26
  • Русе
Скрит текст:
Може ли идея за вкусен ориз с гъби(печурки), моркови и зелена чушка.
Да знам запържва се, доста го запържвам и после в тавата.
Но скоро ми се яви клип за готвене с ориз.. Но имаше и яйце - да слагало се и яйце.
Но беше в фб и в момента не можех да го гледам.
Най лесно ми е да търся в интернет, но търся ако някоя е правила с яйце да сподели.
Или по специална подправка, аз слагам сол, кимион, черен пипер и червен пипер.
Имам инд орехче, куркума и чубрица в момента. Искам да е вкусно, тъпо но имам и прясно мляко нещо ако се добавя за сос.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_5837.html

# 27
Благодр ви, но ме интересува друго.
При мен всичко е сурово, при сурови продукти докато се пържат може ли яйце?

# 28
  • Пловдив
ЧНГ! Да сте здрави!

Момичета, искам да сложа пържоли в гювеча. Имам пакет замр.манатарки...та дали заедно с месото на сурово или да ги мина през тиган и тогава?
И с какво да посложа дъното на съда, да не загорят? Хартия, зелеви листа?

# 29
  • Русе
Скрит текст:
ЧНГ! Да сте здрави!

Момичета, искам да сложа пържоли в гювеча. Имам пакет замр.манатарки...та дали заедно с месото на сурово или да ги мина през тиган и тогава?
И с какво да посложа дъното на съда, да не загорят? Хартия, зелеви листа?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_24.html

Общи условия

Активация на акаунт