За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 647
  • 765
  •   1
Отговори
# 15
# 16
  • Мнения: 13 324
По същия начин, както млечната правя с аквафаба /това е водата от консерва нахут, грах, боб - каквото имам после да го направя на нещо/  - съотношение 1 към 2, сол и лимон. Но това е много олио, което изяждаме и точно това търся тук - с по-малко олио или въобще с по-малко мазнина.

Ето ако ви е интересно - диетична е и много по-полезна от другата.
https://www.tiktok.com/@bubusmess/video/7405793385283390752

natkа, наистина много неща са ми ограничени, но аз си имам моите заместители и за това не натоварвам с изискванията си - иначе трябва ми майонеза без кокоши яйца, никакви млечни продукти, без ядки и семена /може само кашу/, без авокадо и фитоестрогени, без кокос, и ЯВНО искам и без олио. Хахаха като го прочетох и сама се смея какво чудо ще е. 

# 17
  • Мнения: 24 623
Е не знам какво чудо ще е, но майонеза няма да е без доста голям процент олио Grinning С най-добри чувства го пиша това, разбира се, съчувствам ти искрено че те тия ограничения никога не са от хубаво.
Търси рецепти за други мусове, сосове, пастети или де да знам но не за майонеза. Има и карнивор рецепта за майонеза която е с животинска мазнина обаче там също има яйце, няма да те пращам на нея.

# 18
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
По същия начин, както млечната правя с аквафаба /това е водата от консерва нахут, грах, боб - каквото имам после да го направя на нещо/  - съотношение 1 към 2, сол и лимон. Но това е много олио, което изяждаме и точно това търся тук - с по-малко олио или въобще с по-малко мазнина.

Ето ако ви е интересно - диетична е и много по-полезна от другата.
https://www.tiktok.com/@bubusmess/video/7405793385283390752

natkа, наистина много неща са ми ограничени, но аз си имам моите заместители и за това не натоварвам с изискванията си - иначе трябва ми майонеза без кокоши яйца, никакви млечни продукти, без ядки и семена /може само кашу/, без авокадо и фитоестрогени, без кокос, и ЯВНО искам и без олио. Хахаха като го прочетох и сама се смея какво чудо ще е. 

Без олио няма да стане.

# 19
  • Мнения: 13 324
Ето един интересен сос:
Сос от бял боб:
450 г сварен бял боб
2 шепи пресен босилек
3-4 шепи пресен спанак
1 суп.л.лешников тахан (или друг вид)
сокът от 1/2-1 лимон
1 скилидка чесън
1 ч.л.сол
50-100 мл вода

3. Продуктите за соса се разбиват в блендер, като в зависимост от количеството вода може да се получи по-гъст или по-рядък сос.

Крема сирене от кашу
https://www.zdravjivot.org/20569/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%8f%d0%b4% … 0%b0%d1%88%d1%83/

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
По същия начин, както млечната правя с аквафаба /това е водата от консерва нахут, грах, боб - каквото имам после да го направя на нещо/  - съотношение 1 към 2, сол и лимон. Но това е много олио, което изяждаме и точно това търся тук - с по-малко олио или въобще с по-малко мазнина.

Ето ако ви е интересно - диетична е и много по-полезна от другата.
https://www.tiktok.com/@bubusmess/video/7405793385283390752

natkа, наистина много неща са ми ограничени, но аз си имам моите заместители и за това не натоварвам с изискванията си - иначе трябва ми майонеза без кокоши яйца, никакви млечни продукти, без ядки и семена /може само кашу/, без авокадо и фитоестрогени, без кокос, и ЯВНО искам и без олио. Хахаха като го прочетох и сама се смея какво чудо ще е. 
Точно защото четох, че търсиш такава, не съм писла, защото  както и Натка каза, пък и ти самата се смееш, не бях писала до одеве. Че млечна ли, с яйца ли, аквафаба ли... все е с олио.  Не знам и аз за друг вариант, нищо че няма да е майонеза.

# 21
  • Мнения: 1 087
Аз съм се заблудила за млечната майонеза, мислех , че се намаля олиото , а то се избягва яйцето.

# 22
  • Мнения: 24 623
Просто няма как да е майонеза ако не е на такава основа, тя по дефиниция си е такава емулсия, основно от олио. А за какво друго освен олиото - там има много варианти, но то пак преобладава. Яйца, мляко, аквафаба, даже силен бульон и какво ли не още.
В тези купешките които са с по-ниско съдържание - 50% и надолу - емулсията е допълнена с вода но си държи конситенцията само заради добавените допълнително емулгатори, вкъщи такава няма как да се направи и да се задържи. Това е положението.

Щом се търси да не е маслено, според мен вариантите са или нещо което е сгъстено с някакъв вид нишесте - независимо нишесте от пакетче или естественото в някакъв зеленчук. Или някакъв тип желе щом няма да е емулсия пък - с желатин, с агар, с чия, с пектин, кой знае още какво може да е там. Това за да не е на чорба а да си стане сос. Или просто на пастет там каквото ви е вкусно, което си е пак пюре а не майонеза.
Но освен някакви такива варианти да изпробвате докато нещо ви хареса, не виждам какво друго да направите. Поне можеш да мяташ неща в блендера и да джуркаш там, докато ти хареса Grinning Наблягаш на овкусяването пък другото вече каквото-такова, колкото да не се покапвате много Grinning

# 23
  • Мнения: 1 471
Преди време открих тахана. Направих наскоро сос от него, лимонов сок малко и вода.
Получи се вкусно.
Домашен хумус от нахут и тахан.
Аз също се ограничавам от яйцата.
От малка имам
 алергия..
Тахан с мед се намазва на филия.

# 24
  • Мнения: 24 623
Хубав си е, само че сусам няма да им свърши работа ако правилно съм разбрала. Иначе и тахан с какао е супер, за мен е много по-вкусно от всякакъв течен шоколад.

# 25
  • Мнения: 438
Може ли идея за вкусен ориз с гъби(печурки), моркови и зелена чушка.
Да знам запържва се, доста го запържвам и после в тавата.
Но скоро ми се яви клип за готвене с ориз.. Но имаше и яйце - да слагало се и яйце.
Но беше в фб и в момента не можех да го гледам.
Най лесно ми е да търся в интернет, но търся ако някоя е правила с яйце да сподели.
Или по специална подправка, аз слагам сол, кимион, черен пипер и червен пипер.
Имам инд орехче, куркума и чубрица в момента. Искам да е вкусно, тъпо но имам и прясно мляко нещо ако се добавя за сос.

# 26
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Може ли идея за вкусен ориз с гъби(печурки), моркови и зелена чушка.
Да знам запържва се, доста го запържвам и после в тавата.
Но скоро ми се яви клип за готвене с ориз.. Но имаше и яйце - да слагало се и яйце.
Но беше в фб и в момента не можех да го гледам.
Най лесно ми е да търся в интернет, но търся ако някоя е правила с яйце да сподели.
Или по специална подправка, аз слагам сол, кимион, черен пипер и червен пипер.
Имам инд орехче, куркума и чубрица в момента. Искам да е вкусно, тъпо но имам и прясно мляко нещо ако се добавя за сос.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_5837.html

# 27
  • Мнения: 438
Благодр ви, но ме интересува друго.
При мен всичко е сурово, при сурови продукти докато се пържат може ли яйце?

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 44 318
ЧНГ! Да сте здрави!

Момичета, искам да сложа пържоли в гювеча. Имам пакет замр.манатарки...та дали заедно с месото на сурово или да ги мина през тиган и тогава?
И с какво да посложа дъното на съда, да не загорят? Хартия, зелеви листа?

# 29
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
ЧНГ! Да сте здрави!

Момичета, искам да сложа пържоли в гювеча. Имам пакет замр.манатарки...та дали заедно с месото на сурово или да ги мина през тиган и тогава?
И с какво да посложа дъното на съда, да не загорят? Хартия, зелеви листа?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_24.html

Общи условия

Активация на акаунт