За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 305
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Morkovelka99 , ти съвсем си направила мешавица! То затова сладкарските рецепти се спазват стриктно. Това че си сложила кисело вместо прясно мляко не е било проблем, но си добавила още вода, повече ябълки, на всичкото отгоре с пълнозърнестото брашно е съвсем нормално да стане по-глетав. Ти и бяло ако беше сложила, трябваше малко да увеличиш количеството му.
Иначе това, което имаш в момента, нарежи на парчета и ги сложи легнали да се пекат в тава.

# 196
  • Sofia
Морковелка, единствено сладкарството  не търпи импровизации, пък ти  3 съставки си променила, та е съвсем логичен резултатът. Wink  Освен да запечеш на филийки, друго не виждам какво... Simple Smile 
Всяко едно брашно, ама съвсем всяко (а не са малко вече...) , всеки пакет е съвсем различен.

# 197
  • Русе
Скрит текст:
Аз по рецепта го правих, но в нея се слага 80 мл прясно мляко, а аз сложих кисело. Получи ми се много гъсто тесто и този път реших да го разреждам и сложих още мляко, че и вода сипах. Отделно и не спазих условието колко да са ябълките и ползвах пълнозърнесто брашно.
Аз и друг път съм го правила пак с кисело мляко, но не  разреждах тестото и слагах малко ябълки в тестото повече отгоре. Обаче като си хапваш не се усещаха и затова този път реших да съм щедра. И не знам кое от двете ми изигра лоша шега.
Ето я рецептата
https://youtu.be/bNlHmlUlzbk?si=KFUYc2HRNBWenC2G
И сега изядох едно парче вътрешността ми се струва супер сурова.
Чудя се дали да не наредя парчета в редица едно до друго и пак да го сложа да се пече. Така изпечената част ще остане във вътрешността и да се пече само суровата среда.  В тава го пекох и сигурно ще стоят изправени в редица.
Хич не искам да го хвърлям ☹️☹️☹️

Препоръчително е да се следват рецептите точно, за да се получи желания резултат. При повечето импровизации резултатът е неутешителен. Просто го изпитваш на собствен гръб и джоб.
Отдели изпечената част от "кекса" и ги направи на трохи. Останалата нареди в намаслена и поръсена с брашно тава. Изпечи ги на 180 градуса до готовност. Направи си млечен крем, смеси го с трохите от кекса и залей изпечената част.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/01/blog-post_27.html

# 198
И според мен водата дето я сложих ми изигра лоша шега този път. Гъстата смес по-хубаво щеше да си се изпече. Тя жената в клипа казва, че и пълнозърнесто брашно отива на рецептата. Та и това не е грешка.
Млякото дойде 2-3 лъжици и си казах, че е малко след разбъркване и вида на сместа. И викам я дай да сипа и малко вода. Аз пак не го направих супер течно тестото, но сигурно течността е дошла повече на влошеното брашно.
Няма какво да му махна и да правя на трохи. Отдолу има едва забележима коричка, а отгоре е с подредени ябълки.
Не се вижда от снимките, но цялата вътрешност изглежда сурова и има такъв вкус.

# 199
Идеята на peych съм я прилагала при такива неуспехи. Нарязан кекса на парчета/хапки и залят със смес от яйца, захар и мляко по подобие на рецептите с останал козунак по Великден или стар хляб.

# 200
  • Sofia
И според мен водата дето я сложих ми изигра лоша шега този път. Гъстата смес по-хубаво щеше да си се изпече. Тя жената в клипа казва, че и пълнозърнесто брашно отива на рецептата. Та и това не е грешка.
Млякото дойде 2-3 лъжици и си казах, че е малко след разбъркване и вида на сместа. И викам я дай да сипа и малко вода. Аз пак не го направих супер течно тестото, но сигурно течността е дошла повече на влошеното брашно.
То едно е да отива, ама не става дума за това...  друго е колко вода поглъща твоето брашно, за което говорим.  Ако оставиш сместа да почине 15-20мин., може и да се посгъсти като се хидратира брашното.

# 201
  • Г. О.
Имам печена тиква, но никой няма да я яде, а не ми се хвърля. Имате ли идея какво мога да я направя?

# 202
Тиквена супа и тиквен кекс (подобен на морковен), ако се пасира, тиквеник, ако се настърже.

# 203
Имам печена тиква, но никой няма да я яде, а не ми се хвърля. Имате ли идея какво мога да я направя?
https://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_05.html?m=0 тиквено портокалов кисел. И аз ще го правя в неделя като се приберем,  че оня ден изцедих сок на едни портокали да не станат зян докато ни няма

# 204
Аз последно правих:

https://benjaminaebuehi.substack.com/p/pumpkin-ginger-cake

Пропуснах карамела. Ужасно вкусен кекс, малко като морковен, но по-мек и пухкав.

# 205
# 206
Аз слагам в чия пудинг, особено ако е сладка. Зависи и от количеството което искаш да пробуташ де. При мен обикновено е малко и минава с чията че не си струва занимавката за друго. Супена лъжица семенца в примерно чаша кисело мляко или кефир от вечерта, на другия ден тиквата отива и тя там, понамачкана с вилица. Може малко канела, орехи, може и мед ако харесваш и ядеш. И си става много вкусно нещо.
Правила съм същото нещо на вкус но без чията и с желатин да стегне, също става добре, просто комбинацията е вкусна.

# 207
# 208
Меки тиквени сладки
Аз ги слепвам с шипков или сливов мармалад, понякога обърквам мармалада с малко масло, а може и да не се слепват и да се хапват натюр.

# 209
  • Г. О.
Колко много предложения, сега ще има да избирам:)) Благодаря на всички!

Общи условия

Активация на акаунт