За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 286
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Здравейте и за много години!
С юфка и плодове какви сладкиши, подходящи за закуска могат да се направят?
С юфката млечна баница, пък плод отстрани. Simple Smile  Друго много не си представям предвид консистенцията на юфката...

Благодаря, Морена:smile:!
Предварително сваряваш ли юфката? Досега никога не съм я сварявала предварително, пък то имало и такъв начин... Тя достатъчно си се сварява в млякото...
За млечната баница не се вари - https://www.bonapeti.bg/recepti/mlechna-banitsa-s-yufka/

# 181
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте и за много години!
С юфка и плодове какви сладкиши, подходящи за закуска могат да се направят?

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/02/blog-post_10.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_24.html

Вместо тиква можеш да използваш ябълки или друг плод по твой вкус.

# 182
  • София
Mikkey, само да се похваля, че направих нахутените соленки и доста се одобриха, вкл. няколко лъжици изостанал качамак. За да личи, че са домашни, няма две еднакви Simple Smile, всъщност трудно ми се отлепваха от масата и затова са произволни форми.

# 183
  • In transit
Куку, много ти благодаря за доверието. Радвам се, че са ви харесали соленките. Следващия път поръси плота с малко брашно, за да не залепва сместа или я разточи между два листа хартия за печене, като съвсем леко поръсиш с брашното тестото от двете страни.

# 184
  • София
Има ли тема за рецепти, които са предимно протеинови, чисти, но не специално за някоя диета или тема за рецепти само в еър фрайер?
Например тази https://www.bg-mamma.com/?topic=675266.570

Благодаря ти! Изобщо не ми дойде на ум да търся нисковъглехидратна дума в търсачката.

# 185
За рецепти за еърфраер има тема.
Тази за ВМНВ не е баш "предимно протеинови" неща... Освен ако нещото дето го търсиш и то не е такова де, не си казала по-конкретно.
За високопротеинови може да видиш за идеи из диетичния подфорум, темите за безвъглехидратни диети, за Дюкан и прочие, ако не искаш високомазнинни а просто протеинови. Не знам колко събират рецепти там но идеи със сигурност ще има.
Иначе то е ясно - месо, риба и яйца във всякакъв вид и форма и ето ти ги протеините Grinning

# 186
Имам голяма драма, не мога да преценя, тъй като нямам никакъв опит: Живот и здраве дъщерята ще ходи да живее сама. Мисля да ѝ вземем от онези машини, които готвят сами, но не съм наясно дали трябва да е еърфрайър или мултикукър. Обича манджички. Искам, освен да може да си сготви нещо, да може и да пече. Кое от двете е по-подходящо?
Комбиниран кукър и според мен ще и върши работа. В групата във фейсбук на Бори на Инстант пот много хвалят комбинираните.
В момента един от тях е на промоция Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER с 5.7 литровата тенджери за 370 лв. За един човек ще и стигне малкият има и вариант 8 литра, но той не е на промоция.
Доколкото разбрах това е първият комбиниран модел след него има още два като те в момента са по 550-600 лв. Периодично май пускат и някакви промоции. Функциите на всички да им еднакви почти само на външен вид се различават. Двата комбинирани са с два капака и те на външен вид са почти идентични. Вече най-новият новият е с един капак и е различен, но пак е със същите функции.
Ако ви е спешен и ви допада смятам, че и с този от промоцията няма да сгрешите. Те и него хвалят хората. Цената и на два отделни пак ще дойде приблизително до тази на комбинирания. А сега има и на продукта само къкър. Ето ги:
https://instantpot.bg/produkti/kombinirani-multikukari/

Аз идвам със въпрос. Снощи правих кекс с ябълки, но отвътре ми остана глетав или е суров не мога да преценя. Има ли как да го оправя? Препечен е от горе и отдолу и отстрани, ако го сложа във фурната пак съвсем ще изгори.
Измислих да го нарежа на парчета да ги подредя със суровите страни и пак да ги изпеча. Кво да го правя ? Сигурно прекалих с ябълките в сместа?

# 187
Морковелка , от ябълките стои глетав кекса. Може би си сложила повече отколкото трябва. Напоследък правя кекс с ябълки в правоъгълна форма, по-добре се изпича и не стои глетав.
Не знам дали можеш да поправиш този. Освен леко да го препичаш на отделни филийки ако е много суров.

# 188
Здравейте! Правих няколко опита с различни рецепти за хрупкави гризини, съвсем обикновени със сол, но не стават и това е… Рецептите бяха случайни от интернет. Последната беше от Мате китчън, с малко грис, обаче пак не станаха хрупкави. Също ми се стори странно на 250 гр брашно + грис  да сложа 1 цяло пакетче мая, но спазих рецептата.
Имате ли рецепта за хрупкави, а не меки гризини? Или ако не рецепта, предложения какво да направя, за да станат? Предварително благодаря!

А млечната майонеза стана супер! Само не знам колко време може да издържи в хладилник. Предполагам 2-3 дни… Права ли съм?

# 189
Марчева имаше гризини от бутер тесто. Те са хрупкави.
В общи линии, по спомен, нарязва се на ленти и се усукват. Можеш да намажеш с подправки - червен пипер, сол, сусам и т.н. и печеш.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 00:00 от Рошличката

# 190
  • In transit
Здравейте! Правих няколко опита с различни рецепти за хрупкави гризини, съвсем обикновени със сол, но не стават и това е… Рецептите бяха случайни от интернет. Последната беше от Мате китчън, с малко грис, обаче пак не станаха хрупкави. Също ми се стори странно на 250 гр брашно + грис  да сложа 1 цяло пакетче мая, но спазих рецептата.
Имате ли рецепта за хрупкави, а не меки гризини? Или ако не рецепта, предложения какво да направя, за да станат? Предварително благодаря!

Препоръчвам ти с 2 ръце рецептата за Бибанези, стават страшно хрупкави и са пристрастяващо вкусни! Остават си хрупкави доста време, ако се съхраняват правилно.

# 191
  • София
Lemoncupcakes, аз правя тези Солети с кашкавал. Любими са ми! Heart

Morkovelka99, не го ли прави по рецепта кекса? Колко ябълки сложи? На каква температура пече и колко време? Най-добре, ако има рецепта, направо дай да я видим.

# 192
  • Русе
Скрит текст:

А млечната майонеза стана супер! Само не знам колко време може да издържи в хладилник. Предполагам 2-3 дни… Права ли съм?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_27.html

# 193
  • София
Здравейте! Правих няколко опита с различни рецепти за хрупкави гризини, съвсем обикновени със сол, но не стават и това е… Също ми се стори странно на 250 гр брашно + грис  да сложа 1 цяло пакетче мая, но спазих рецептата.
Ако искаш хрупкаво, може би трябва по-малко набухвател, повече печене и да изстинат без капак, както и да не ги държиш в найлонов плик.
Според мен майонезата и седмица може да изкара, напоследък прясно мляко не ми е вкисвало - толкова е мляко Sad

# 194
Аз по рецепта го правих, но в нея се слага 80 мл прясно мляко, а аз сложих кисело. Получи ми се много гъсто тесто и този път реших да го разреждам и сложих още мляко, че и вода сипах. Отделно и не спазих условието колко да са ябълките и ползвах пълнозърнесто брашно.
Аз и друг път съм го правила пак с кисело мляко, но не  разреждах тестото и слагах малко ябълки в тестото повече отгоре. Обаче като си хапваш не се усещаха и затова този път реших да съм щедра. И не знам кое от двете ми изигра лоша шега.
Ето я рецептата
https://youtu.be/bNlHmlUlzbk?si=KFUYc2HRNBWenC2G
И сега изядох едно парче вътрешността ми се струва супер сурова.
Чудя се дали да не наредя парчета в редица едно до друго и пак да го сложа да се пече. Така изпечената част ще остане във вътрешността и да се пече само суровата среда.  В тава го пекох и сигурно ще стоят изправени в редица.
Хич не искам да го хвърлям ☹️☹️☹️

Общи условия

Активация на акаунт