За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 413
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
Вчера се чудех, какво още се мотая, че не си правя домашно, ...
Аз - защото си е занимавка все пак... а на мен ми хрумва изведнъж да пригтовя нещо, къде ти време за подготовка... Simple Smile Например вчера Рошличката като питаше за някакви сладки... и аз на нея да ги предложа... и каква стана тя... извднъж ми се прищяха и ги спретнах. Ама ако са примерно кросани - няма как с домашно тесто, щото пък искам да е прясно, а не замразено.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 11:03 от Morena

# 421
Да, Морена, сигурно все заради внезапния умисъл Simple Smile да приготвим нещо с бутер тесто и времето за приготвяне на домашното. Миналия ден и аз така между другото правих два десерта с бутер тесто, естествено - купено  Simple Smile

# 422
  • In transit
Кубратова, даже нялко рецепти имам за домашно бутер тесто, едната доста мързелива и сполучлива. Grinning

# 423
А да попитам как съхранявате бутир тестото, ако няма скоро да правите нещо - във фризера или в хладилника? Мама го съхраняваше във фризера. После го вадеше малко да се размрази на стайна температура. И после го започваше.

# 424
  • Sofia
Ами според зависи колко "скоро" - в хладилника или във фризера.

# 425
Мики, точно него имам предвид, чакам да се наканя Simple Smile
И да споделя нещо покрай последния си конфитюр от дюли, че на някой може да се окаже полезно, пък и обсъждахме видовете захар наскоро (да ме убиете, не помня дали точно в тази или коледната тема, ама двете ги четем едни и същи персонажи, та няма голяма разлика къде ще го пиша).
Предишната си доза конфитюр от дюли (същите, както сегашните, просто го правя на части, че дюлите бяха много) направих в съотношение  1 кг плод и 800 гр захар - не се яде от сладост. Захарта беше някаква сръбска, но не от цвекло.
Така прекалено сладки ставаха и другите ми конфитюри, независимо от марката захар (Сладея, Захира, друга една в прозрачен пакет с червени ленти), но все от тръстика или не знам от какво е, но не цвекло. Същевременно видимо бяха и по-течни, не се сгъстяваха добре дори и плодове, които имат повече естествен пектин (особено едно лято всичките ми конфитюри станаха редки, ползвала съм един вид захар, но коя от горните - не помня).
Все намалявах и намалявах захарта от класическото съотношение 1:1 плод - захар и снощи на последния конфитюр пак така намалих и сложих на 1 кг плод 700 гр захар, обаче от захарно цвекло (сръбска). Варих го 40 минути и го оставих да почива през нощта. Сега започнах да го доварявам и виждам, че сиропът ми е почти изчерпан, демек не само няма да стане течно, но и по-гъсто, отколкото исках, а на вкус киселее (нормално, дюлите си имат кисел привкус), но е достатъчно сладко - нито много, нито малко. Подозрението ми, което споделих преди,  се оказа вярно - двата вида захар нямат нищо общо и старото класическо съотношение 1:1 за повечето конфитюри очевидно е неподходящо за захарта, която не е от цвекло, но пък ще дойде добре на цвеклова захар.

# 426
  • Sofia
Кубратова, даже нялко рецепти имам за домашно бутер тесто, едната доста мързелива и сполучлива. Grinning
Тюх, добре че го спомена, та да се сетя, че и такова съм правила, тотално бях забравила... Simple Smile За половин ден съм го приготвяла. Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 12:47 от Morena

# 427
  • Русе
Скрит текст:
Мики, точно него имам предвид, чакам да се наканя Simple Smile
И да споделя нещо покрай последния си конфитюр от дюли, че на някой може да се окаже полезно, пък и обсъждахме видовете захар наскоро (да ме убиете, не помня дали точно в тази или коледната тема, ама двете ги четем едни и същи персонажи, та няма голяма разлика къде ще го пиша).
Предишната си доза конфитюр от дюли (същите, както сегашните, просто го правя на части, че дюлите бяха много) направих в съотношение  1 кг плод и 800 гр захар - не се яде от сладост. Захарта беше някаква сръбска, но не от цвекло.
Така прекалено сладки ставаха и другите ми конфитюри, независимо от марката захар (Сладея, Захира, друга една в прозрачен пакет с червени ленти), но все от тръстика или не знам от какво е, но не цвекло. Същевременно видимо бяха и по-течни, не се сгъстяваха добре дори и плодове, които имат повече естествен пектин (особено едно лято всичките ми конфитюри станаха редки, ползвала съм един вид захар, но коя от горните - не помня).
Все намалявах и намалявах захарта от класическото съотношение 1:1 плод - захар и снощи на последния конфитюр пак така намалих и сложих на 1 кг плод 700 гр захар, обаче от захарно цвекло (сръбска). Варих го 40 минути и го оставих да почива през нощта. Сега започнах да го доварявам и виждам, че сиропът ми е почти изчерпан, демек не само няма да стане течно, но и по-гъсто, отколкото исках, а на вкус киселее (нормално, дюлите си имат кисел привкус), но е достатъчно сладко - нито много, нито малко. Подозрението ми, което споделих преди,  се оказа вярно - двата вида захар нямат нищо общо и старото класическо съотношение 1:1 за повечето конфитюри очевидно е неподходящо за захарта, която не е от цвекло, но пък ще дойде добре на цвеклова захар.

Кубратова, правя по тази рецепта сладкото от дюли.

Използвам за сладки и зимнина само тази захар. Не съм имал проблеми с нея.

# 428
  • In transit
Кубратова, в коледната беше...май аз бях, "благославях" една на мулти пак.
Ама как 800г захар. Тази година три пъти правих сладко от дюли, че дърветата раждаха и съотношението е 300г захар на 1 кг изчистен плод. Първия път сложих 400 и ми накъртваше чак. Аз ползвах кафява тръстикова Демерара.

# 429
Искам да направя фалафели, но вместо да ги пържа искам да ги изпека във фурната. Само с галета и яйце ли да ги панирам?

# 430
  • София
Искам да направя фалафели, но вместо да ги пържа искам да ги изпека във фурната. Само с галета и яйце ли да ги панирам?
Те всъщност не се панират. Правиш топчета и във фурната, но не зная дали няма да са сухи

Mikkey, ако дюлите са толкова много, ориентирайте се към...ракия. Ароматна е, само че рандеманът е нисък, доколкото съм чувала.

# 431
За пръв път ще правя, рецептите, които гледах са все с панировка.
Не знам и аз коя да захвана.

# 432
  • София
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B5%D0%BB%D0%B8
Авторката май е омъжена за арабин или поне има заведение за близкоизточна кухня, затова разчитам на автентичност. Коментар № 68 е мой, аз не сложих вода, нахутът си беше поел достатъчно.

# 433
  • Варна
Да, сухички стават, затова задължително  със сосче. Ето нагледно:
https://www.youtube.com/watch?v=GkErezIqjrg

# 434
  • Sofia
Правила съм многократно. Няма панировка.

Печени

И пържени

Предната вечер накисвам 1ч.ч. нахут и следващия ден пасирам с шепа спанак, 3 стръка зелен лук, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч.л. бакпулвер, сол и п-р, 1/2ч.л. кориандър, 1/4ч.л. кимион и 1-2с.л. зехтин. Оформям кюфтенцата и пека на хартия и на 230градуса за 5-10мин. Задължително е да се поохладят, за да стегнат и тогава да се пипат.

Общи условия

Активация на акаунт